Kerk van de Doopsgezinde Gemeente. Het kerkje biedt plaats aan ongeveer 80 kerkgangers en dateert uit 1684. In de periode december 2004 en mei 2006 is het interieur geschilderd, de kroonluchters opnieuw gepolijst en de stoelen bekleed. Het orgel is in dezelfde periode geheel gerstaureerd.
Het orgel werd gelijk met de kansel gebouw in louis Sieze-steil. Het werd gebouwd door Johann Bernhard Friedrich Heimann {1765-1820} Hij behoorde tot een in het Westfaalse plaatjes Herbern, 25 km ten zuiden van Munster, woonachtige familie van orgelbouwers. Het orgel bestaat uit een hoofdwerk, rugwerk en aanhangend pendaal. Vanf 1974 is Henk Oosterveen uit Enter de vaste organist.
Nederlands Hervormde kerk
Gerrit Aalderink achter het orgel, 26 september 65 jaar
Organist Gerrolt Droogsma
De kerk beschikt over twee orgels waarvan het front ven het grote orgel (Hinsz-1754) bijzonder aanspreekt. Achter het orgelfront gaat het huidige 3-manualige orgel (Van Leeuwen-1961) schuil. Naast het gebruik in de wekelijkse erediensten, trouw- en rouwdiensten wordt het orgel regelmatig bij concerten gebruikt. Het koororgel (Vierdag), een 8-stemmig 1-manualig instrument is onder meer bij de vieringen van de Vespers te horen.
De kerk in de huidige vorm, waarvan het oudste deel uit 1400 (het koor), is van 1738 en is gebouwd in de zogenaamde kruisvorm. De kerk kent een eenvoudig en helder interieur. In de noordzijde van de kerk staat de “gravenbank” met daarboven de gekruiste wapens van de grafelijke families Van Rechteren Limpurg en Castell Rüdenhausen
In het koor is centraal een graftombe (1772) in zwart en wit marmer, geplaatst ter nagedachtenis aan Adolph Hendrik van Rechteren en zijn vrouw Sophia Juliana geboren in Castell Rüdenhausen. Onder het koor in de crypte vonden in totaal 29 bijzettingen plaats. De jarenlange relatie tussen de kerk en de bewoners van Huize Almelo is dan ook duidelijk herkenbaar. Opvallend zijn de glazen kronen van Venetiaans glas.
't Spiegelhuys