Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-12-2012  

Nieuw stadion is ook een zaak van de Provincie


Impressie: Koninklijke BAM Groep nv
 

ALMELO – Penningmeester Hans Bredewoud hield dinsdag in de informatieve raadsbijeenkomst namens Heracles Almelo en de stichting Stadion Almelo een vlammend betoog voor verruiming van het bestemmingsplan betreffende de bouw van een nieuw voetbalstadion voor de trots van Almelo, de eredivisionist Heracles Almelo.
Een verruiming van het bestemmingsplan voor het vestigen van detailhandel om de ± 26.000 m2 winkelvloeroppervlak te vullen is een must, volgens Bredewoud maar zal volgens hem ook versterkend werken voor het funshoppen en de horeca in de binnenstad.

De club moet via het nieuwe stadion haar begroting opkrikken, om een stabiele middenmoter te worden in de eredivisie. Baten uit het aantal zitplaatsen van 15.000 en een groter aantal skyboxen is daartoe het middel evenals de huurinkomsten van de detailhandel waardoor Heracles Almelo nagenoeg gratis speelt in de ‘TenCate Doom’ en de huurpenningen kan besteden aan de lening waarvoor de gemeente eerder al een borgstelling afgaf.

Was het verhaal van Bredewoud onderbouwd? Niet direct, namen van (potentiële) huurders werden niet genoemd, maar Bredewoud vertelde wel dat deze kandidaten alleen naar Almelo komen als de bouw van een nieuw stadion doorgaat en zij pertinent niet in de binnenstad of op de Woonboulevard willen zitten. Een bewuste keuze voor de reuring rondom Heracles Almelo ligt daar kennelijk aan ten grondslag.

De verruiming van het bestemmingsplan wordt gevreesd door de middenstand in het centrum. Urban Interest, een grote speler in de binnenstad, verkondigde al eerder geen cent meer te willen steken in de vernieuwing van de binnenstad. CBW Mitex, belangenorganisatie voor de middenstand, waarschuwde ook voor de toenemende verruiming in de periferie en ook de ondernemers van de Woonboulevard zijn niet direct voor.
Zij werden door Bredewoud direct bediend door te zeggen dat de Woonboulevard een gelijkluidend bestemmingsplan moet krijgen. De plannenmakers zijn eveneens bereid om de zakelijke leegstand in de IISPA op te nemen in de exploitatie. Bovendien daalt de borgstelling voor de gemeente Almelo met enkele miljoenen als het voorliggende concept kan worden gerealiseerd.

De domper kwam echter door een opmerking van wethouder Jan van Marle. Hij verkondigde dat van ambtelijke zijde van de provincie Overijssel is vernomen dat zeer kritisch wordt gekeken naar het wijzigen van het bestemmingsplan voor een nieuw stadion. Aanleiding daarvoor is de voorgenomen vernieuwing van de binnenstad, waarbij de provincie Overijssel als co-financier optreedt en de provincie geen extra risico’s t.a.v. deze financiering duldt.

De gemeenteraad leek tot die opmerking bij meerderheid positief gestemd, maar kan ook als zij in het voorjaar instemt met een verruiming van het bestemmingsplan, nog wel eens ‘overruled’ worden door GS en Provinciale Staten van Overijssel.

Fotoreportage (7 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina