Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-08-2012  

Henk Bolk gaat liever niet de lucht in

 

LEEUWARDEN – De Almelose transportondernemer in ‘ruste’ Henk Bolk heeft een groot netwerk. Tot dat netwerk behoort o.a. de Fries Jorrit Volkers, partner in Deloitte en sinds 2011 decaan van de Deloitte Europe University, het Europese learning centre dat nu in ontwikkeling is. De Leeuwarder Volkers is een hartstochtelijke verzamelaar van vooral oude Amerikaanse legervoertuigen en laat toevallig ter sprake komen dat ook Henk Bolk twee van die ‘dingen’ bezit. Beide hebben nog meer gemeen. Oud- legerbevelhebber Dick Berlijn behoort tot de ‘inner circle’ van Bolk en komt wel eens haringhappen op de beroemde jaarlijkse haringparty’s bij Bolk Transport.
Volkers en Berlijn zijn beide actief in de ‘Dutch Hawker Hunter Foundation’ die twee van deze Britse oude fameuze jagers uit de vijftiger jaren bezit en deze heeft gestald op de luchtmachtbasis Leeuwarden. Een van de Hunters is een tweezitter voor het opleiden van piloten en dus kan er ook wel eens een passagier mee. Alleen het operationeel houden van de Hunters kost een slordige 150.000 euro per jaar. Denk daar bij dat deze inmiddels van bewapening ontdane jagers toch een slordige 2000 liter kerosine per uur verbruiken maal € 1.60 per liter.
Henk Bolk werd dus uitgenodigd de verzameling voertuigen van Jorrit Volkers in zijn museum te bekijken en mocht ‘en passant’ ook een vlucht meemaken in de Hawker Hunter. Als nuchtere Tukker bleef Henk Bolk liever met beide beentjes op de grond staan en liet hij die eer over aan zakenrelatie Henk Groeneveld, specialist in centrale smeringen met vestigingen door geheel Europa. Deze deed volgens zeggen zijn naam eer aan en kwam na een vlucht van 45 minuten toch wel enigszins ‘groen en geel’ terug op Friese bodem.
Te water ging het ook nog, maar dan met een heuse amfibie uit de verzameling van Jorrit Volkers. Volgens Bolk een leerzaam dagje, waarbij hij zich opwierp om er de bijgaande fotoreportage van te maken.

Fotoreportage (43 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina