Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
06-07-2012  

Beter Wonen bouwt alleen tot huursubsidiegrens

 

ALMELO – De Almelose woningstichting Beter Wonen heeft min of meer afscheid genomen van de ontwikkeling van luxe dure projecten en concentreert zich op de sociale woningbouw. Dat gaf directeur Peter van Hout woensdagavond te kennen tijdens het politiek café van ALA/AOV in restaurant The Corner aan de Windmolenbroeksweg. Zo betreurde hij het dat coprporaties en dus ook Beter Wonen flink moet meebetalen aan het Vestia-debacle, waardoor dat geld niet in Almelo geïnvesteerd kan worden.

Van Hout hoopt dat in september de bouwhekken geplaatst kunnen worden aan de Bavinkstraat voor de start van een appartementengebouw met 20 appartementen en op de begane grond de uitbreiding voor Ter Horst Mode. De appartementen worden in tegenstelling tot het eerdere plan toegankelijk voor huurders met recht op huursubsidie.

Hetzelfde voorziet van Hout met vervangende woonruimte voor de appartementen van de Kloosterhofflat die moeten wijken voor de herontwikkeling van de binnenstad. De gemeente kocht een deel van de Kloosterhofflat, maar kan vanwege de financiële situatie de koopsom niet betalen. Nu betaald de gemeente maandelijks een schadevergoeding voor de geleden schade van Beter Wonen. Directeur van Hout hoopt aan dat probleem een einde te maken door samen met Urban Interest het voormalige V&D-complex te her-ontwikkelen waarbij Beter Wonen 25 appartementen aan het Waagplein voor zijn rekening neemt als vervangende woonruimte voor het te slopen deel van de Kloosterhofflat. Urban Interest kan dan verder met het te slopen Scheer & Foppe en het te slopen deel van de Kloosterhofflat.
Die oplossing komt in beeld door de ideeën van gepensioneerd projectontwikkelaar Jan Voskamp die de binnenstad niet megalomaan maar sfeer-verhogend wil vernieuwen. Ook wil Voskamp de pleinen niet verkleinen maar verbinden door het huidige pand McDonalds te slopen en vooral het gevelaanzicht rond Marktplein en Waagplein te verbeteren.
Urban Interest is verder in overleg met Voskamp om zijn ideeën verder te integreren in het binnenstadplan. Voskamp vindt het daarom jammer dat de gemeente al de schop heeft gezet in het Waagplein en betreurt het dat de platanen zijn gesneuveld. Een overbodige actie in zijn visie voor het Waagplein.
MKB-bestuurder Makkinga gaf te kennen dat het dalende aantal middenstanders nog zal zakken tot 75 procent van wat 10 jaar geleden aanwezig was. Een landelijke tendens zodat meer vierkante meters winkelruimte feitelijk onzinnig is. Hij vindt een te herzien parkeerbeleid veel meer van nut voor de binnenstad. Het instellen van blauwe zones met 2 uur gratis parkeerduur en langparkeerders naar de P-garages acht hij van veel groter belang om de 'koopvlucht' uit het centrum verder te voorkomen.

Archief
Terug naar vorige pagina