Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
26-06-2012  

VVBA restaureert antieke volière voor Stadsherstel

 

ALMELO - Opleidingsbedrijf VVBA e.o., de Netwerkschool Twente en het ROC van Twente helpen samen de stichting Stadsherstel Almelo met haar allernieuwste project: het herstel van een antieke, zeker 100 jaar oude Jugendstil volière. Het prachtige bouwwerk is ernstig aangetast en in stukken overgebracht naar de grote instructiehal van de VVBA aan de Veldkampsweg.
Het vogelhuis was ooit een pronkstuk in de tuin van een 17e eeuwse stadsboerderij aan de Grotestraat Zuid, die later werd omgebouwd tot apotheek (Lamberts). Inmiddels is het pand in gebruik door lederwarenzaak Kamp. De heer Kamp schonk het bijzondere bouwwerk aan de stichting Stadsherstel Almelo. Die heeft de perfecte nieuwe plek voor de volière gevonden: op het terrein van de Stadsboerderij Beeklust die er oude duivenrassen in wil onderbrengen.
De volière verkeert echter in deplorabele staat. Daarom riep Stadsherstel de hulp in van de Netwerkschool Twente, een bouwopleiding nieuwe stijl van het ROC van Twente, die nauw samenwerkt met onder meer HBO-JobScore/Bouwtalent. Studenten doen er ook ervaring op met bijzondere opdrachten en het runnen van een studentenonderneming. Herstel van het antieke duivenhok is echter zo’n veelomvattende klus dat de Netwerkschool de hulp in riep van de VVBA (opleidingsbedrijf voor timmerlieden en metselaars) voor het uitvoerende werk.
Drie studenten van de Netwerkschool, Mark Kreijkes, Jasper Brunninkhuis en Rudi ten Bolscher hebben zich in de afgelopen maanden gestort op de werkvoorbereidingen en het maken van tekeningen. Ze zijn nu bezig met het opstellen van de begroting. De drie willen voor de zomervakantie hun werk afronden en overdragen aan de VVBA, zodat timmerlieden in opleiding met hun instructeurs de prachtige volière na de zomervakantie in ere kunnen herstellen.
Opzet was altijd om zoveel mogelijk van de oude volière te gebruiken, maar veel zal dat volgens instructeurs Frank Hulskotte en Gerjo Smelt niet zijn. Het hout is ernstig aangetast door vocht, houtworm en schimmels en is door en door rot. Daarom zal de volière nagenoeg geheel gekopieerd worden, tot in de allerkleinste details. Enige zichtbare verschil is straks de omvang van de ‘nieuwe’ duiventil. Die wordt een stuk dieper dan het originele exemplaar.
De timmerlieden in opleiding van de VVBA kunnen na de bouwvakantie met het herstel beginnen. Als de VVBA haar aandeel heeft geleverd aan de ‘restauratie’ van de Jugendstil duiventil, worden studenten van het ROC van Twente, afdeling Bouw en Beschermings- en Afwerkingstechnieken íngevlogen’ voor de finishing touch. Zij gaan het bouwwerk schilderen in de originele kleuren. Daarna wordt het bouwwerk geplaatst bij de Stadsboerderij Beeklust.

Archief
Terug naar vorige pagina