Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-04-2012  

Twijfel over DB-plan Soweco groeit


Foto: Coen Mulder
 

Volgens dat plan verdwijnen bij Soweco 1200 werknemers die op andere wijze aan werk geholpen moeten worden.
De gemeenteraad van Almelo vindt dat Soweco meer moet kunnen blijven doen dan alleen de uitvoering van beschut werken voor cliënten met een wsw-indicatie. Geluiden die ook te horen zijn in de gemeenteraden van Tubbergen en Wierden.
Kuik-Verweg hield ‘ijzerenheinig’ vast aan haar plan en zette de raad onder druk dat voor 1 mei rijkscompensatie moet worden aangevraagd voor het ‘ombouwen’ van Soweco, waar haar oud- collega Reinier van Broekhoven de directie voert. Deze woonde de raadsvergadering in Almelo bij en ging aansluitend nog naar Twenterand *. Soweco-commissaris Kamp wees de raad op de alternatieven maar wenst wel in gesprek te blijven met het dagelijks bestuur onder leiding van Kuik-Verweg.
Kuik-Verweg sprak ook herhaaldelijk uit dat Soweco te duur was en wees er eveneens herhaaldelijk op dat er ook andere aanbieders in de markt zijn. Feitelijk gaf zij daarmee aan dat het dagelijks bestuur in de afgelopen jaren er niet in is geslaagd al de sinds 2008 door de gemeenteraad gewenste omslag bestuurlijk te bewerkstelligen.
Het maakte de raad tevens wantrouwend t.a.v. de uitvoering van re-integratie van af te vloeien Soweco-werknemers onder gemeentelijke paraplu. Onder de sociale dienst van de gemeente fungeren ambtelijke instellingen als Convince en Fusion. Daarover oordeelde het ministerie onlangs dat men te eenzijdig uitkeringsgerechtigde werkzoekenden naar een baan begeleide. Feitelijk dus diegenen met de meeste kans op een baan, waarbij de moeilijke gevallen vast in de kaartenbak bleven.
Kuik-Verweg zal dinsdag a.s. van beter huize moeten komen om haar plan door te drukken. Hetzelfde geldt voor de gemeenteraden van Tubbergen en Wierden. Twenterand lijkt geen probleem te hebben met de ‘koude’ sanering van Soweco. Graadmeter daarbij is natuurlijk ook het aantal werknemers uit de aangesloten gemeenten.

Lees ook: 'Medewerkers Soweco in protest naar stadhuis'

19-04-2012: * gecorrigeerde zin - 'Deze woonde de raadsvergadering in Almelo bij en ging aansluitend nog naar Twenterand.'
 

Archief
Terug naar vorige pagina