ALMELO – De uitkomst van het onderzoek naar de gang van zaken in het Fortezza-dossier was al uiterst kritisch, maar het aanvullende verzoek van de gemeenteraad om nog een aantal punten nader te belichten, is desastreus voor het zittende college van B&W.
De Rekenkamer stelt onomwonden dat het is tegengewerkt in het onderzoek. Als voorbeeld wordt genoemd dat vele dossierstukken nauwelijks tot niet vindbaar waren. De Rekenkamer toog daarop naar Weert waar de notaris aan de tand gevoelt werd in zijn rol rond de verkoop van de grond aan de Weertse projectontwikkelaar van der Looy. Gebleken is daardoor dat toenmalig burgemeester Knip al maanden voor de daadwerkelijke verkooptransactie zijn handtekening had gezet op een machtiging aan de notaris. Ook kreeg de Rekenkamer inzicht in meerdere versies van leveringsvoorwaarden. Papieren die in het gemeentehuis niet meer te vinden waren.
Toen die vondst werd gemeld, kwamen binnen 24 uur alsnog deze papieren, alsof er een toverstokje bestond, in het stadhuis op tafel.
Uit de contractuele leveringsvoorwaarden bleek dat van der Looy verplicht was de grond terug te leveren zonder opslag van gemaakte kosten indien hij niet tot bouwen overging. De gemeente betaalde echter 2,4 miljoen euro om de grond weer op naam te krijgen. De verantwoordelijke wethouders waren daarvan niet op de hoogte en lieten de onderhandelingen over aan ambtenaren.
‘Die wetenschap is niet relevant’, zeiden de verantwoordelijke wethouders van Woudenbergh en van Marle. ‘De strategie was om de grond zo snel als mogelijk weer op naam te krijgen om niet verzeild te geraken in ellenlange juridische procedures’, aldus van Woudenbergh.
Raadsnestor Gijs Stork stelde hier vragen over waardoor dit openbaar werd. Toch is de gemeente in een juridische procedure verzeild omdat van der Looy weigert de legeskosten van een miljoen euro te betalen voordat hij zekerheid heeft over een bouwlocatie voor 77 appartementen.
Het dossier Fortezza beslaat een periode van meer dan 10 jaar waarin de gemeente tot twee keer toe de grond terug kocht. De eerste keer vond men het plan van vasn der Looy niet ambitieus genoeg waarna de gemeente zelf met het plan Fortezza 1 kwam. Dat plan werd vervolgens onder druk van Van der Looy ‘uitgekleed’ tot Fortezza 2. Ook dat kwam er niet, omdat van der Looy niet tot 70 procent bezetting kwam. Van der Looy betaalde echter ook nooit voor de grond, maar nam wel vijf minuten na overdracht in hetzelfde notariskantoor te Weert een hypotheek op de grond van 2,6 miljoen euro.
De verschillende verliesberekeningen voor de gemeente Almelo lopen uiteen van 11 miljoen euro tot pakweg 15 miljoen euto.
De roep om afreden van het college van B&W wordt fors luider, zeker bij de oppositie. De coalitie wil de zaak nog eens rustig overdenken.
Kan dat luidt de vraag als CDA-fractievoorzitter ten Seldam en VVD-raadslid Abdullatif met ALA/AOV-raadslid van Doorn zitting hebben in de Rekenkamer als interne leden.
CDA/PvdA/VVD zijn de huidige coalitiegenoten, maar ten Seldam heeft al verklaard dat zij geen afstand neemt van het rapport van de Rekenkamer. De vijf andere leden van de Rekenkamer zijn externen en de Rekenkamer is juridisch onafhankelijk.
Dinsdag- en woensdagavond vergadert de gemeenteraad over het Rekenkamerrapport 'De Slag om Fortezza'. Er zijn geen 72.000 stoelen, maar bomvol zal het wel worden!
Op de satirische website AlmeloAnders.nl staan weer een paar satirische afbeeldingen die u hier kunt bekijken.
Eentje laten wij u alvast zien in de fotobijlage.
Brief Rekenkamer aan gemeenteraad met ernstige beschuldigingen richting B&W
Fotoreportage (1 foto's)... |