Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
06-03-2012  

Ontwerp stadhuis Fortezza-locatie gereed


Boven: aanzien vanuit de Brugstraat
Midden: aanzien vanaf het stationsplein
Onder: Doorkijkje vanuit de bestuursverdieping op de publiekshal
 

ALMELO – Niet zonder trots presenteerde architect Vincent van der Meulen het eindontwerp van een nieuw stadhuis aan de Haven NZ. De geboortige Almeloër is architect bij het gerenommeerde bureau Kraayvanger in Rotterdam en heeft al een aantal bekende bouwwerken op zijn naam staan. Zo ontwierp hij o.a. de prijswinnende spraakmakende duurzame drijvende woning in de Oost Watergraafsmeer dat voldoende energie levert om de eigen elektrische auto op te laden, de waterzuiverende wijk Maashaven in Rotterdam, het Glazen huis in Almelo, de Parkcity Bahnhof in Ulm (D) samen met collega Peter van der Helm, het nieuwe stadhuis voor Almelo en het nieuw te bouwen hoofdkantoor voor Asito eveneens in Almelo. Kortom teveel om op te noemen. Niet voor niets werd hij in 2011 gekozen tot meest talentvolle architect van Nederland onder de 40 jaar.

Ondanks dat het huidige college van B&W zegt een sober stadhuis te willen bouwen, heeft Van der Meulen toch een duurzaam ontwerp weten te maken met vier fraaie verschillende aanzichten. Een gebouw met een brede plint met daarin centraal twee werktorens die via een vide met elkaar zijn verbonden en daardoor een open structuur krijgt.

‘Of de bouw doorgaat? Dat is aan de gemeenteraad’, zegt verantwoordelijk wethouder Johan Andela, die verder aangaf dat de uitkomst van de Voorjaarsnota mogelijk nog aanleiding kan zijn om verder te versoberen. Het budget waar rekening mee wordt gehouden bedraagt een slordige 58 miljoen euro. (Inclusief het miljoenenverlies van het Fortezza-debacle – red.)
‘Eind dit jaar moet een keuze worden gemaakt voor een aannemer, dan is er geen weg meer terug omdat er dan al teveel kosten zijn gemaakt’, zei Andela daarover tijdens de presentatie. Toch heeft hij er wel vertrouwen in en vol trots ‘plantte’ hij aan het eind van de presentatie het miniatuur van het nieuwe stadhuis op de maquette waar het oude Fortezzaplan nog slechts een lijmspoortje had achtergelaten.

<< Afbeeldingen:
Kraayvanger 
Kijk ook naar een presentatie filmpje van Vincent van der Meulen.

Fotoreportage: Jan Bril

Vanaf woensdag 7 maart kunnen belangstellenden kennis nemen van het ontwerp in de publiekshal van het huidige stadhuis van architect Oud - waar nog geen plannen voor zijn - aan het Stadhuisplein. Op dinsdagavond 20 maart 2012 is er een informatieve raadsvergadering waar architect Vincent van der Meulen een uitgebreide presentatie geeft over zijn ontwerp. De gemeenteraad vergadert op 27 maart 2012 over het ontwerp en besluit dan of het college van B&W door kan gaan met de voorbereidingen.

Klik hier voor de eerdere ontwerpen voor een nieuw stadhuis op de locatie aan de Markt.

Fotoreportage (24 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina