Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-02-2012  

Bittere pil voor Soweco, krimp onvermijdelijk

 

ALMELO - De gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten stappen uit het sociale werkvoorzieningsschap Soweco in Almelo. Zij willen zelf de basisopvang van de sociale werkvoorziening doen en denken zo goedkoper uit te zijn. Soweco is een der grootste sociale werkvoorzieningsschappen in Overijssel en draaide tot voor enkele jaren geleden winst. Drastische rijksbezuinigingen brachten daar verandering in. Binnen Soweco zijn verder nog aangesloten de gemeenten Twenterand, Tubbergen, Wierden en Almelo.

Volgens de uitstappende gemeenten heeft het e.e.a. geen gevolgen voor de andere werknemers bij Soweco en kan iedereen bij de eigen gemeentelijke werkvoorziening aan de slag. Dat wordt door de ondernemingsraad van Soweco betwijfeld. Bovendien zou nog de rekening opgemaakt moeten worden om de verliezen te verdelen onder de deelnemende gemeenten. De Ondernemingsraad denkt dat het besluit van de uitstappende gemeenten ook gevolgen heeft voor de doelgroep uit die gemeenten en elders in een andere gemeente via Soweco te werk zijn gesteld.
De vier resterende gemeenten hebben inmiddels ook besloten dat de doelgroep voor Soweco wordt beperkt tot diegenen die een SW-indicatie voor beschut werken hebben. Een krimp voor Soweco is daardoor nagenoeg onvermijdelijk geworden.

< Soweco sloot vorige week nog een overeenkomst af met stichting De Klub om in de komende jaren De Klub financieel te ondersteunen. Het geld komt uit een personeelspotje, maar of de afspraak nu gestand kan worden gedaan?

Vanavond om 19.00 uur spreekt de gemeenteraad van Almelo in een informatieve vergadering over de toekomst van Soweco. Ook komt het financiële debacle rond het 'ingetrokken' bouwproject Fortezza aan de orde.

Archief
Terug naar vorige pagina