Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-02-2012  

IJsbreker ‘kraakt´ kanaal Almelo – De Haandrik

 

ALMELO – Zo rond 08.30 uur vanmorgen vertrok de sleper en ijsbreker Waterpoort - van rederij Wagenborg uit Delfzijl - uit de sluis bij Aadorp om de 19 cm dikke ijsvloer in het kanaal Almelo-De Haandrik te breken.
De provincie wil namelijk het kanaal zo snel mogelijk weer bevaarbaar maken om de binnenschepen vrije vaart van en naar Coevorden te garanderen.

Aan boord ‘waterweginspecteur’ Piet Rook van de provincie Overijssel en tal van cameraploegen waaronder SBS 6. (Vanavond kijken dus)
Piet Rook is aan boord om indien nodig het ijsbreken een halt toe te roepen als er schade optreedt aan de beschoeiing. Ingrijpen bleek echter niet noodzakelijk zodat de Waterpoort al stampend en krakend door het ijs ging, waardoor menige passant belangstellend langs de kade bleef kijken.

Dik 850 pk is het motorvermogen van de Waterpoort en die bracht het schip wel door het luid krakende ijs. ‘Deze sleper is speciaal als ijsbreker gebouwd, dit had een kleintje niet kunnen doen, want dit ijs is flink hard’, zei kapitein Kobus Kramer trots.

‘Morgen vaart de Waterpoort nog een keer in omgekeerde richting en dan houden de binnenschepen het ijs wel los’, zei Piet Rook overtuigend.

Reportage SBS 6: 'IJsbreker maakt ruim baan'
 

Fotoreportage (44 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina