Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-12-2019  

Schuttenstraat wordt autostrada

Sneller met auto van P-Oost naar P-West in centrum
 

ALMELO – In het stadhuis van Almelo wordt al een tijdje ambtelijk nagedacht om de doorstroming en verwerking van het autoverkeer van en naar de binnenstad te verbeteren. Zo werd al deels de Grotestraat Noord tussen Oranjestraat en Hagengracht, inkomend een richting vanuit Oranjestraat, voor auto’s opengesteld tot treurnis van enkele ondernemers in het noordelijkste deel van de Grotestraat en nu wordt bestuurlijk geopperd om bij grote toestroom via de Hofstraat naar de P-garages aan de Hagenborgh, de smalle Schuttenstraat open te stellen. De minst bezette parkeergarages van de stad blijken namelijk bij druk Schouwburgbezoek wel eens vol te geraken met als gevolg veel draaiend verkeer om via allerlei omwegen naar parkeergarages in het westelijk deel van de binnenstad te geraken. Een situatie die is ontstaan in de éindjaren ’80 / beginjaren ’90 bij de eerdere stadsvernieuwing en de aanleg van de passage. Geen vrije doorgang meer derhalve van Wierdensestraat naar Hofstraat, een voordien brede driebaans doorgang.
De Schuttenstraat werd toen het alternatief voor de busroute Zuid (al jaren gestopt – red.) dat tot vele klachten leidde rondom de oversteek van de Grotestraat Zuid.

Inmiddels is het Amaliaplein als horecaplein tot wasdom gekomen, met meer uitgaand publiek en dus ook meer horeca-traffic in avond en nacht tussen het belangrijkste horecaplein en bijvoorbeeld  Café België en Nielz aan de markt. Soms tot ergernis van bewoners van appartementen aan de smalle Schuttenstraat omdat er ook wel eens ‘gebral’ ontstaat vanwege illegaal passerende automobilisten.

Nu in de Hagenborgh ook nog eens een restaurant (Fusion Plaza) met ruim 600 zitplaatsen is geopend, wordt nog meer traffic verwacht en overlast omdat de P-garages vaker vol stromen. Gelet op de perikelen die de toestroom naar het theater soms al te weeg bracht, wordt ambtelijk onderzocht of op bepaalde uren de verkeersafwikkeling via de Schuttenstraat ergere verkeersperikelen aan de Hofstraat/Hagenborgh kan voorkomen.

De VVD in Almelo heeft zich dat plan nu eigen gemaakt en komt nu in de gemeenterad (vanavond) met een motie of de Schuttenstraat open gesteld kan worden voor autoverkeer. De VVD wil daarom in overleg met de winkeliers. Verder wil de VVD dat de bewegwijzering van en naar de parkeergarages in het centrum worden geoptimaliseerd.
Kortom de Schuttenstraat als autostrada op bepaalde uren met flitscamera’s (net zoals wordt gerealiseerd in de aanrijroute Grotestraat Zuid) om te verbaliseren indien in de gesloten uren door de straat wordt gereden.
Wat zei Finkers ook al weer?


Motie VVD: parkeergarages en Schuttenstraat

 
11-12-2019  

Kerstmarkt Stadsboerderij Beeklust.

Fotograaf Jan Bril
 

Fotoreportage (46 foto's)...

 
14-12-2019  

Winters Almelo met Disney Kerst Parade

 

ALMELO – Ondanks het slechte weer hebben toch duizenden kinderen en hun ouders genoten van de Disney Kerst Parade door de Almelose binnenstad.  Zaterdagmiddag werd de derde parade vanwege het verslechterende weer gecanceld, maar op de Koopzondag kon men alsnog genieten van de p[tocht in Disneysfeer.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje.

Fotoreportage (95 foto's)...

 
19-12-2019  

VDL concentreert Twentse activiteiten in Almelo

 

ALMELO/HENGELO – De vorig jaar door het Brabantse familiebedrijf VDL (Van der Leegte) overgenomen Hengelose vestigingen van Siemens gaan verhuizen naar Almelo. Op het XL Businesspark aan de A35 koopt VDL een kavel van 40.000 m2 om nieuwbouw te plegen, nadat een speurtocht in Hengelo geen succes had. VDL Energy Systems en VDL ETG T&D, zoals de voormalige Siemens-bedrijven nu heten, worden daarmee de tweede en derde VDL-vestiging in Almelo dat aan de Bornsestraat al de alsmaar uitdijende machinefabriek bezit uit de vroegere Philips-stal en nog diverse hoogwaardige vacatures open heeft staan. 

De nieuwbouw op het Twentse XL Businesspark betekent dat de 400 werknemers uit het Hengelose, straks gaan pendelen naar Almelo. Nu werken de Hengelose vestigingen nog veel voor Siemens vanwege de vierjarige werkgarantie voor de productie van gasturbines en compressoren , maar ook dat gaat veranderen. In Almelo ligt de toekomstige focus van VDL Energy Systems op  het produceren van super batterijen met een vermogen van één megawatt (ter grootte van een zeecontainer) als alternatief voor de verplaatsbare dieselgeneratoren die nu nog op veel bouwplaatsen worden gebruikt. Ook gaat VDL Energy Systems zogenoemde ‘fuel cell’ installaties produceren waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit. De omzetting van waterstof in elektriciteit wordt als dé energievoorziening voor de toekomst gezien.
VDL ETG T&D is de ontwikkelafdeling van de VDL Enabling Technology Group, waartoe ook de al reeds in Almelo gevestigde machinefabriek behoort. De ‘knappe koppen’ van  VDL ETG T&D ontwerpen bijvoorbeeld onderdelen voor een nieuwe generatie lithografiemachines voor chipfabrikant ASML. 
Al met al investeert VDL 70 miljoen euro in haar nieuwe vestigingen in Almelo die medio 2021 in gebruik moet worden genomen.

Voor het Twentse XL Businesspark in Almelo is de komst van VDL een enorme ‘boost’. Na jaren ‘kwakkelen’ loopt het 120 hectare grote bedrijvenpark nu snel vol. De komst van VDL betekent tevens dat het gemiddelde aantal werknemers per ha fors naar boven kan worden bijgesteld. Het gezamenlijke bedrijvenpark van de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en de provincie Overijssel, komt daarmee langzaam uit de rode cijfers. De recente groei van het aantal bedrijven is daarom mede aanleiding voor een oriënterend onderzoek van uitbreiding. De zo genoemde ‘kanaalsprong’ als compensatie voor de Almelose bedrijvenlocaties, werd eerder uit de ontwikkeling geschrapt vanwege de financiële crisisjaren, maar lijkt alsnog onder regie van de provincie Overijssel tot een herkansing te komen maar dan als uitbreiding van het gezamenlijke Twentse XL Businesspark.     

Het familiebedrijf VDL telt in totaal zo’n 16.000 werknemers. Zo produceert het in opdracht van BMW ook auto’s in het Limburgse Born en bouwt het onder eigen naam bussen voor openbaar vervoer en luxe travel. Hierin neemt de productie van elektrisch aangedreven bussen ook een grote vlucht. Zo bestelde de gemeente Osnabrück (D) onlangs bewust 63 elektrische bussen bij VDL Bus en Coach voor stads-en regiovervoer, als zijnde Europese producent. Dit in tegenstelling met vervoerder Keolis die voor het openbaar vervoer in Overijssel met een Chinese fabrikant in zee ging. Dit tot woede van VDL-topman W. van der Leegte die in het Financieel Dagblad wees op de ongelijke concurrentieverhoudingen met Chinese producenten.

 
23-12-2019  

Forse groei internationale treinreizigers

 

ALMELO – Het aantal reizigers dat in Almelo op de internationale trein tussen Berlijn en Amsterdam vice versa stapt, is in een jaar tijd met 8 procent gegroeid, iets meer dan in Hengelo. Ook Deventer is een belangrijke opstap gelet op het achterland dat tot Nijmegen en Arnhem reikt. De spoorverbinding tussen de landshoofdsteden wordt steeds populairder als alternatief voor vliegverkeer, maar heeft tevens een belangrijke rol in woon- werkverkeer aan beide zijden van de landsgrens.
Vanuit toeristisch oogpunt reizen steeds meer Tukkers richting Berlijn voor een short-stay hoewel ook dagjesmensen de trein pakken richting Osnabrück of Hannover om daar stad en ommeland te verkennen. Vanaf 2023 kan dat bovendien een half uurtje sneller omdat Deutsche Bahn dan de nieuwe Talgo-trein in gebruik neemt. Een loc-wissel net over de grens in Bad Bentheim wordt dan overbodig. Nu al nemen veel buren vanuit het Duitse achterland ook al deze trein richting Amsterdam/Schiphol om vandaar uit verder te vliegen naar verdere wereldse bestemmingen.

NS is verheugd dat het aantal reizigers internationaal toeneemt. De verbinding Amsterdam-Berlijn telde een toename van 20 procent. Nog hoger was dat op treinverbindingen richting Brussel (+22 procent), Barcelona (+ 31 procent), Milaan (+ 56 procent) en Bordeaux (+ 61 procent). Verder zit de verbinding richting Dusseldorf in de lift evenals wintersportverbindingen. Treinreizen is weer in, enerzijds door vliegschaamte, maar ook het relaxte reizen per trein wordt weer gewaardeerd.

 
23-12-2019  

Almelo naar rechter bij ronselen PGB-cliƫnten

 

ALMELO – De Almelose wethouder Eugene van Mierlo is de praktijken von zogenoemde ‘Zorgcowboys’ meer dan zat. Al geruime tijd schakelt de gemeente de sociale recherche in bij vermeende misstanden in de zorg waar het gaat om ‘zakkenvullen’ door de eigenaren van de zorgbureaus. Vanuit de gemeenteraad kwamen herhaaldelijk vragen over misstanden en raadslid Louis Kampman (LAS) speelde afgelopen zomer de wethouder een heel dossier toe over meerdere zorgaanbieders die zich verrijkten. Het dossier kreeg Kampman anoniem toegespeeld.

Nu Almelo, met in het kielzog Hof van Twente, een aantal zorgaanbieders buitenspel heeft gezet, doet zich een volgend afkeuringswaardige ontwikkeling voor. De buitenspel gezette zorgaanbieders richten zich nu op privépersonen met recht op een persoonsgebonden budget (PGB). Deze zijn vrij in hun keuze van zorgaanbieder en de gemeente is dan alsnog verplicht het PGB-budget uit te betalen. Deze ‘achterdeurconstructie’ is vooral risicovol voor de rechthebbende PGB-cliënt die dan zelf moet toezien of rechtens alle zorg wel verleend wordt. Wethouder van Mierlo acht dat een onwenselijke ontwikkeling omdat hiermede alle kwaliteitseisen voor zorgaanbieders worden omzeild en de opdracht gevende cliënt aansprakelijk blijft voor eventuele terugvordering van uitbetaalde PGB-gelden indien zorg niet is geleverd dan wel kwalitatief sterk onder de maat is.
Omdat Almelo naast kwaliteitseisen ook integriteitseisen stelt aan zorgondernemers, wil van Mierlo deze omzeiling via de achterdeur desnoods een halt toe te roepen middels een proefproces. Nu al loopt Almelo landelijk voorop in toekenning en controle van zorgaanbieders middels een nieuwe verordening t.a.v. de thuiszorg, dagbesteding en begeleidend wonen.
Van Mierlo zette deze week e.e.a. uiteen via de journalistieke onderzoekers van 'Follow the Money', de bedenkers van de titel 'Zorgcowboys' naar aanleiding van meerdere publicaties over zakkenvullers onder zorgaanbieders.

 
27-12-2019  

Auto's botsen, twee gewonden

 

ALMELO – Op de kruising Violierstraat-Rietstraat kwamen gisteravond twee auto’s met elkaar in botsing. Een der automobilisten kruiste de Violierstraat komende vanaf de richting Van Dronkelaarsplein en reed daarbij een een auto op de Violierstraat vol in de flank. Het gevolg twee gewonde chauffeurs die met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis werden afgevoerd en veel materiële schade. Zo geraakte een der voertuigenenkele tientallen meters verder op, na eerst een lantaarnpaal en verkeersbord geramd te hebben,  op het fietspad om uiteindelijk tegen een geparkeerde auto tot stilstand te komen. De brandweer moest de chauffeur uit zijn benarde positie bevrijden door de auto open te knippen.
Gelet op het late uur was de verkeersregelinstallatie buiten werking (knipperstand). Het lijkt echter haast zeker dat de voorrang Violierstraat werd genegeerd.

Fotoreportage: Alwin Winkel

Fotoreportage (7 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina