Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-11-2016  

Steun voor gemeentebegroting 2017


De Hyperloop is een concept voor een toekomstig transportsysteem uit de koker van SpaceX-ondernemer Elon Musk. Het is bedacht als transportsysteem in een luchtdrukbuis, en enigszins vergelijkbaar met buizenpost.
SpaceX bouwt een testbaan op halve schaal van 1,6 km lang, naast hun hoofdkantoor in Californië. Studententeams, maar ook bedrijven kunnen meedoen aan deze competitie met een hyperloop-pod op halve schaal. Vanuit Nederland doet de Universiteit Delft mee.
Het concept bestaat uit twee bijna luchtledige pijpen, gedacht wordt aan 1/1000 atmosfeer. In een buis worden capsules geplaatst waarin goederen en/of mensen met hoge snelheid vervoerd kunnen worden.
Er wordt beoogd de capsules met een frequentie van 0,5 tot 2 per minuut te laten vertrekken. Het systeem zou vooral op afstanden onder de 1000 kilometer interessant zijn. Op langere afstanden is vliegen efficiënter.
 

ALMELO – Lichte tariefstijgingen meldt de gemeentebegroting 2017 voor zaken als een bouwvergunning, paspoort e.d. Ook de OZB gaat licht omhoog zonder de vijf procent extra opgeld van de laatste jaren. Een uitzondering is de verhoging van de rioolbelasting met 7,1 procent omdat de gemeente de komende jaren voor forse uitgaven komt te staan wegens achterstallig onderhoud.
Niet alle raadsfracties stonden te juichen maar gaven toch steun aan de eerste presentatie van een jaarbegroting door wethouder Alex Langius. De wethouder schetste een reeel beeld van de gemeentelijke financiële huishouding en hield de hand op de knip voor nieuwe plannen. Wel werd een toezegging gedaan om in het voorjaar te kijken of het stilgelegde project Natuurhus nieuw leven kan worden ingeblazen met een financiële injectie. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad omarmde het voorstel van LAS omdat anders het project volledig van de baan is en de gezamenlijke organisaties binnen het Natuurhus toch een aantal wettelijke taken uitvoert in opdracht van de gemeente.
Kortom realiteitszin overheerste en daar was Langius blij mee, want schuldaflossing krijgt prioriteit.

Het CDA en Leefbaar Almelo hadden echter de realiteitszin nog niet geheel onder controle. Gepleit werd voor een pilot – samen met de Twentse gemeenten – om de komst van een Hyperloop naar Twente mogelijk te maken. De Hyperloop is een tekentafelproject van een buisverbinding om pakketjes en mensen snel te vervoeren. Amsterdam-Berlijn moet volgens dat concept mogelijk zijn in een half uurtje. Twente moet volgens de indieners van de motie een ‘tussenstop’ worden. De raad steunde in meerderheid dit voorstel en het college moet dus de Twentse gemeenten vragen of verdere gezamenlijke uitwerking realiteitszin heeft .
In vroegere jaren had toenmalig wethouder Anthon Sjoers (CDA) zijn zinnen gezet op een Monorail als openbaar vervoer om stadswijken met elkaar te verbinden. Het project kostte duizenden euro's aan onderzoekskosten maar kwam nooit van de grond.
Meer praktijkzin legde PVA aan de dag met een motie voor een openbaar toilet in de binnenstad. De raad steunde dat voorstel en zet het college daarvoor aan het werk.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-11-2016  

Data-lek gemeente Almelo lijkt loos alarm

 

ALMELO – Volgens het politieonderzoek van het team Digitale Opsporing Oost Nederland lijkt her op dat het in september naar buiten gebrachte data-lek bij de sociale dienst van de gemeente Almelo toch geen data-lek was. Het onderzoeksteam kan het niet voor 100 procent uitsluiten maar uit niets is gebleken dat de gegevens de ‘firewall’ zijn gepasseerd. Daardoor kan ook geen strafbaar feit worden gconstateerd.
Eerder schreef de gemeente enkele honderden cliënten aan dat mogelijk hun persoonsgegevens waren gelekt. Daardoor zou misbruik gemaakt kunnen worden door ‘het overnemen van de identiteit’. De gemeente beloofde toen alles in het werk te stellen om de cliënten te helpen indien dat het gevolg zou zijn.
Nu het ‘lek’ er waarschijnlijk geen is, krijgen de betrokkenen opnieuw een schrijven van de gemeente Almelo. Omdat er geen 100 procent zekerheid is, lijkt verdere waakzaamheid voor misbruik toch nog van belang. De gemeente Almelo scherpte eerder al de IT-protocollen aan.

 
08-11-2016  

Carnegie heldenteken voor Bart Snellink

 

ALMELO – Nijverdaller Bart Snellink is door de Almelose burgemeester Gerritsen de Carnegie Heldenfonds Medaille opgespeld voor zijn moedig optreden bij een ongeval op de Van Rechteren Limpurgsingel. Beroepsmilitair Snellink wist toen het slachtoffer Mart Jeths uit het brandende autowrak te halen na een botsing met een boom.
De uitreiking vond plaats in het gemeentehuis van Almelo in het bijzijn van het geredde slachtoffer en familie en een vertegenwoordiging van het ministerie van defensie, de politie en de brandweer.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (20 foto's)...

 
09-11-2016  

Nomen Nescio in actie voor kerstpakket minima

 

ALMELO – De Almelose stichting Nomen Nescio (Ik ken de naam niet) komt ook dit jaar weer in actie om minder bedeelden te helpen voor de Kerst. Nomen Nescio, dat ook al de stichting Boodschappenmand ondersteunt, wil dit jaar weer enkele honderden gezinnen in de bijstand van een nuttig kerstpakket voorzien. Elk pakket heeft een waarde van 25 euro en een bijgevoegde waardebon van 100 euro te besteden aan huishoudelijke artikelen bij de HEMA.
In aanmerking komen gezinnen die al 4 jaar een uitkering krijgen van de gemeentelijke sociale dienst Almelo. De gemeentelijke dienst maakt tevens de selectie.

In de sponsorbrief van Nomen Nescio aan het Almelose bedrijfsleven, vraagt de stichting om financiële ondersteuning en om het sponsorformulier te verspreiden om zoveel mogelijk arme Almelose gezinnen te helpen. Vorig jaar konden 240 gezinnen geholpen worden. Nomen Nescio heeft een ANBI-verklaring zodat giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Wilt u helpen met een donatie?
Meldt u aan via
info@nomennescioalmelo.nl

 
11-11-2016  

Herfstbok Almelose brouwer aan de tap in België

 

ALMELO – Je bent fervent bierliefhebber, struint proeverijen af en uiteindelijk komt er een begin als huisbrouwer. Voor de Almeloër Freek Keijzer gaat dat verhaal helemaal op. Zijn brouwsels werden geproefd op proeverijen en voorzien van prima commentaren. Dan pak je het uiteindelijk wat groter aan. Keijzer, inmiddels lid van het ‘Twents Brouwersgilde’ en ingeschreven bij de KvK onder de naam Brouwerij Rubelijn, liet zijn brouwsels volgens eigen recept brouwen bij o.a. de ambachtelijke brouwerijen Rigtersbier in Enschede en de Sallandse Brouwerij in Raalte met brouwsels van 850 liter elk. Vier brouwsels per jaar laat de ICT’er van professie nu buiten de  deur maken. Naast het ontwikkelen van recepten is Keijzer ook nog wel eens actief als bottelaar en zorgt hij ook voor de distributie. In Almelo zijn de bieren van Rubelijn te verkrijgen bij o.a. Knol Drankenservice en Plus Cornelis (stadion Heracles). Het smakelijke iets minderzoete Herfstbok is zelfs aan de tap verkrijgbaar van café België.

 
12-11-2016  

Intocht Sinterklaas in Centrumhaven.

Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (152 foto's)...

 
14-11-2016  

Inbrekers slaan slag tijdens intocht Sinterklaas

 

ALMELO – Op zaterdagmiddag tijdens de Sinterklaasintocht, sloegen inbrekers maar liefst vijf keer hun slag in Almelo. Het waren niet de enige inbraken in de stad de afgelopen week. Maar liefst 14 keer sloeg het inbrekersgilde toe waarbij meestal een raam of deur werden geforceerd.
De politie denkt aan meer dan één dader of dadersgroep, omdat meerdere werkwijzen werden gebruikt, meldt het op facebook. Een oproep om deuren en ramen goed te sluiten voordat men de woning verlaat, werd door de politie eveneens gepubliceerd.
Door meer onopvallend te surveilleren, hoopt de politie het aantal stijgende inbraken van de laatste weken beter in kaart te kunnen brengen.

 
16-11-2016  

Nutuurhus wil renteloze lening

 

ALMELO – De stichting Natuurhus heeft de gemeente Almelo gevraagd om een renteloze lening van 180.000 euro voor het realiseren van een Natuurhus in het Hagenpark. Eerder gooide de stichting de handdoek in de ring nadat het Almelose college van B&W geen subsidie wilde verstrekken. Een meerderheid van de gemeenteraad vond dat te kort door de bocht en gaf het college de opdracht om tijdens de Voorjaarsnota 2017 toch middelen vrij te maken. De bij de Natuurhus betrokken zes groenverenigingen voeren namens de gemeente namelijk ook een aantal wettelijke educatieve taken uit. De gemeente besloot onlangs de vereiste bouwprocedures gewoon in werking te zetten,om niet meer tijd te verliezen. Naast de renteloze lening heeft de stichting een subsidieaanvraag ingediend bij de provincie Overijssel. Mocht de gemeenteraad in het voorjaar besluiten tot een renteloze lening, is de stichting Natuurhus ook verzekerd van de eerder toegezegde sponsorbedragen van Almelose en regionale bedrijven.

Lees ook: 'Stekker definitief uit plan nieuw Natuurhus'

 
17-11-2016  

Tegelzetter Scholten naar EuroSkills Zweden

 

ALMELO – Volgens leermeester Gerrit Brokelman van opleidingsinstituut Bouwmensen Twente in Almelo, is zijn pupil Wilhelm Scholten helemaal klaar voor de vakwedstrijd Euroskills 2016 op 2 en 3 december in het Zweedse Göteborg.
In het dagelijks leven is Scholten werkzaam bij tegelzettersbedrijf Rietmeijer in Almelo en aan het opleidingsinstituut Bouwmensen Twente worden hem de ‘fijne kneepjes’ bijgebracht.
Tijdens de EuroSkills neemt Scholten het op tegen vakgenoten uit geheel Europa. Leermeester Brokelman heeft vertrouwen in zijn pupil en onderstreept dat met; ‘Wilhelm is rustig en beheerst, maar snel en precies. Allemaal eigenschappen die tijdens een wedstrijd heel belangrijk zijn. Zijn werkstukken zien er altijd picobello uit’.

< Tegelzetter Willem Scholten en zijn leermeester Gerrit Brokelman

 
24-11-2016  

Overval woning De Haere in Opsporing Verzocht

 

ALMELO – Volgens de politie in Oost Nederland lijkt de overval op een bejaarde man op 11 oktober in een woning aan De Haere (Schelfhorst) op die van een overval op een bejaard echtpaar op 24 oktober aan de Korianderhof in Wierden waarbij een slachtoffer door een kogel werd geraakt. Ook lijkt er een verband met een eerdere overval in Zwolle. Bij alle drie overvallen waren twee mannen betrokken.
Reden voor de politie om een reconstructie te laten filmen voor het TV-programma Opsporing Verzocht aan de Korianderhof in Wierden. Samen met beelden van het RTV-Oost programma Onder de Loep van de overval in Almelo, wordt dinsdagavond 29 november op TV-zender NPO1 om 20.30 uur aandacht besteed aan de overvallen.
 

 
24-11-2016  

Almelose Floortje Young Tailer Talent 2016

 

ALMELO/UTRECHT – De Almelose Floortje Steen heeft tijdens de nationale modevakwedstrijd voor 3e en 4e jaars MBO-leerlingen in Utrecht  zowel de juryprijs als de publieksprijs gewonnen met een eigen creatie. De leerlinge van het ROC van Twente mag zich door deze overwinning tijdens Modevakdag van branchevereniging Mode Ambachten, voor een periode van 2 jaar ‘Young Tailor Talent’ noemen.

Voor het eigen ontwerp kregen alle deelnemers dezelfde twee stoffen van 2 bij 2 meter toebedeeld. Floortje maakte van de barokke stof met bloemmotieven het lijfje van de jurk en gebruikte de gestreepte stoffen voor de toegevoegde kubussen om het geheel een wat stoerder uiterlijk te geven.

De vakjury was vooral onder de indruk van de vaktechnische verwerking van de stof terwijl het publiek vooral het avontuurlijke ontwerp waardeerde.  Floortje Steen volgt de mode-opleiding van het ROC van Twente aan locatie De Maere in Enschede.

 

 
27-11-2016  

Politie Almelo al in kerstsfeer

 

ALMELO – Terwijl de politie nog op haar hoede is om confrontaties tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet te voorkomen, heeft de Almelose politieman Adrie samen met echtgenote al weken gefröbeld om in het ‘Huis van Hermandad’  een fraaie miniatuurwinterkermis te bouwen. De wip, de draaimolen, het reuzenrad en de botsauto’s, het beweegt allemaal net zoals ook alle lampjes branden.
De politie laat een filmpje zien op de facebookpagina, maar kijken in het echt mag ook!
 

 
27-11-2016  

Hieperdebieb 100 jaar levert 600 nieuwe leden op

 

ALMELO – Met het eerste Groot Almelo’s Boekenbal werd zaterdagavond de feestweek van de 100-jarige openbare bibliotheek afgesloten. Zo’n 200 belangstellenden woonden de literaire avond en het afsluitende boekenbal bij. Eerder in de week werd een beeld van de dichter Adriaan Roland holst onthult, werd er Italiaans gedineerd aan lange tafels en droegen Nyk de Vries en Ellen Deckwitz samen met Almelose dichters gedichten voor. Ook werden dia’s en films getoond over Almelo Toen en voor de kinderen was er een feestmiddag met Hakim van Sesamstraat.

Aan de zakelijke kant werd door de 100-jarige bibliotheek de hele week nieuwe leden een jaarlang gratis abonnement aangeboden en dat bleek een succes met 600 nieuwe ingeschreven leden. Een actie die jaren geleden al eens eerder werd gehouden i.s.m. de woningstichting St. Joseph.
 

 
30-11-2016  

Druk bezochte presentatie vernieuwd centrumplan

 

ALMELO - Dinsdagavond presenteerden de Almelose stedenbouwkundigen en betrokken architecten tijdens een Stadsgesprek in het stadhuis de plannen voor de vernieuwde Almelose binnenstad: van de haven en het plein tot de appartementen en de stadstuin aan de Wierdensestraat.

Binnenstad
“Deel complimenten uit als u het mooi vindt, maar ziet u ruimte voor verbetering, laat dat dan ook weten. De vernieuwde aantrekkelijke binnenstad is immers van én voor ons allemaal”, benadrukte verantwoordelijk wethouder Christien van Wijk. De ruim 150 aanwezigen reageerden heel gevarieerd op de plannen: van enthousiasme voor de haven en ‘ik vind alles best’ tot te weinig contrast tussen de verschillende plandelen. Inwoners vroegen aandacht voor de levendigheid van het plein, ook ’s avonds en in de winter. Ook was er de oproep om aan jongeren te denken, die moeten óók hun plek krijgen in de stad.

Fotoreportage: Jan Bril


Meer informatie
Bekijk de presentaties van de architecten en stedenbouwkundigen. Meer informatie over de haven, de appartementen rondom de haven en het havenblok staat op www.onscentrumvoorelkaar.nl.
Daar vindt u ook de planning.

Fotoreportage (33 foto's)...

 
30-11-2016  

Piet Talamini op 82-jarige leeftijd overleden

 

ALMELO – In de nacht van dinsdag op woensdag is de Italiaanse ijsmeester Piet Talamini op 82-jarige leeftijd overleden. Piet Talamini was een bekende Almeloër vanwege de gelijknamige ijssalon die de familie bestierde aan de City Promenade en waar in 75 jaar miljoenen Italiaanse ijsbolletjes over de toonbank gingen.

GianPièro (Piet) Talamini kwam op 6-jarige leeftijd in het oorlogsjaar 1941 met zijn vader Vittore Talamini van Middelburg naar Almelo. De reden was een simpele, hun ijssalon Venetia Talamini lag in puin door bombardementen, iets dat de familie ook al in 1940 was overkomen met hun ijssalon aan de Coolsingel in Rotterdam.
In de Grotestraat Noord (City Promenade) vond vader Vittore een geschikt pand toen hij tegenover in het toenmalige Hotel Centraal 2 dagen verbleef met de hoop dat het in Almelo er minder ernstig aan toeging dan de bombardementen in het westen.

Vanaf 1970 zwaaide Piet Talamini de ‘roerstok’ zelfstandig toen vader Vittore een stapje terug deed. Piet deed elf jaar geleden een stapje terug vanwege een herseninfarct. Sindsdien staat de derde generatie aan het roer met Giancarlo. Het leven van Piet was een stuk beperkter zeker na het overlijden van zijn echtgenote Massimina 3 jaar geleden. Voor Piet restte het dagelijkse moment van een krantje lezen, wat praten met vaste bezoekers en het familiare zakelijke advies aan zijn zoon Giancarlo, maar ook onverbloemde kritiek in brieven aan het gemeentebestuur over de ontwikkeling van ‘zijn stad’ Almelo. ‘Jullie hebben de stad vermoord’, schreef hij eens na in zijn ogen ongewenste ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld nu nog in pers-artikelen wordt omschreven als het ‘gat van Talamini’, het al vele jaren braakliggende stuk grond tegenover de ijssalon.
Vijf jaar geleden bij het 70-jarig jubileum van de ijssalon nam een delegatie van B&W de gelegenheid waar om maar eens bij te praten.

Archief
Terug naar vorige pagina