Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-11-2015  

Zakelijk Almelo en Winnaars Slinger Award

 

ALMELO – De Slinger Award 2015 ging naar 'match' Brandweer Twente en De Gravenruiters voor gehandicapten. Initiatiefnemer Henny Ganseman van de Slinger reikte de Awards uit na een kleine uitleg tijdens Zakelijk Almelo over de genomineerde drie ‘matches’ waarin bedrijven en instellingen elkaar de helpende hand bieden.

Voordien ging gespreksleider Martin Steenbeeke het gesprek aan met patissier Eric van Otten die banketbakkerswinkels exploiteert in Enter waar het allemaal in 1990 begon, Goor, Rijssen en Almelo (v/h Dhert).
Van Otten legde Steenbeeke uit dat hij alleen puur natuur basis-ingrediënten gebruikt om de 'de lekkerste en mooiste producten van Enter’ te maken. Niet voor niets behaalde hij in 2009 twee sterren en was hij in 2006 al eens de beste brood en banketbakker van Nederland. In latere jaren dingde hij niet meer mee omdat je er ook een ‘duur imago’ door krijgt. Wel onderscheid hij zich bewust van supermarkten door puur natuur te bakken. Van Otten verhuist in Almelo binnenkort zijn brood en banketwinkel van de Grotestraat Zuid naar de Bornsestraat 7 (Oude Veemarkt). Reden de blauwe zone waar kort parkeren gratis is!
De ‘warme bakker’ is ook de initiatiefnemer van de stichting The Breadhouse, een stichting die kleinere bakkerijmachines opkoop, laat reviseren en in bijvoorbeeld Afrika en Armenië inzet voor kleine mobiele bakkerijen. Het is zijn inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen vanuit een christelijke geloofsbelijdenis.

Thijs ter Haar en Paul Aretz van Kamphuis Makelaars lieten ten overstaan van Steenbeeke hun licht schijnen over de Almelose onroerend goed markt. De ‘Almelose nummer 1’ in de huizenmarkt hebben ook een niet onbelangrijk deel van de bedrijfruimtesportefeuille in handen. Zij lieten hun licht schijnen over de toepassing van social media want een ‘verkoopbord in de tuin’ is al lang niet meer het hoofdmiddel om panden aan de man te brengen. De makelaar moet dus meer en meer zijn toegevoegde en vakinhoudelijke waarde laten zien. Dat geldt voor de woningmarkt maar meer nog voor de zakelijke markt waar afwegingen puur vanuit zakelijk oogpunt worden bezien. Beiden stellen dat de visie op de binnenstad compacter en kleinschaliger moet zijn om ‘funshoppen, gezelligheid en sfeer’ te bevorderen. Men acht bij Kamphuis Makelaars in de huidige tijd gratis parkeren een utopie.
Enthousiast zijn Ter Haar en Aretz over de ontwikkeling van het complex Indië door Ter Steege Vastgoed waarin Kamphuis Makelaars een niet onbelangrijke portefeuille heeft. Beiden achten de ligging in het hart van de stad briljant en de combinatie met historie supermooi.

De gesproken column werd deze keer uitgesproken door Linda Hilberink, chef van de stadsredactie van Tc Tubantia. De column is hier terug te lezen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (34 foto's)...

 
04-11-2015  

Evy Goessen verlaat Almelo Promotie


Evy Goessen (links) verlaat haar team van Almelo Promotie.
 

ALMELO – Ze maakt de drie jaar net niet vol bij de stichting Almelo Promotie. Directeur Evy Goessen gaat per 1 januari a.s. weer aan de slag in het bedrijfsleven na haar marketeerperiodes in de gemeenten Almelo en Midden Drenthe.

De in Enschede woonachtige Goessen werkte voordien bij Tui Nederland en Centerparcs en gaat in januari aan de slag als Manager Marketing en E-Commerce bij Wegter Consumenten B.V. in Hengelo, de import/export ontwikkelaar en verkoper van vooral keukenattributen.
In Almelo moest zij vooral de vele al bestaande promotionele evenementen stroomlijnen en ontlasten en deze ook nog eens beter onder de aandacht brengen.
Volgens Goessen kijkt ze terug op een intensieve en boeiende periode. “Ik heb het met heel veel plezier gedaan en we mogen stellen dat stichting Almelo Promotie zijn toegevoegde waarde voor de stad inmiddels heeft bewezen. Almelo heeft zich de afgelopen jaren, mede dankzij de vele vrijwilligers die de vele evenementen mogelijk maken op de kaart gezet en daar kunnen we met zijn allen trots op zijn”.

Het bestuur van stAP verwacht eind dit jaar de opvolger bekend te kunnen maken.

 
04-11-2015  

Pakjeshuis van de Sint in ‘De Kop van Zuid´

 

ALMELO – Dit jaar is het voormalige pand van Beddenspecialist Van der Bijl op de hoek Grotestraat Zuid/Schuttenstraat het onderkomen van de Sint en zijn Pieten tijdens het tijdelijke verblijf in Almelo.
Sint en zijn 150 Zwarte Pieten hebben van de gemeente bovendien de boodschap meegekregen dat de Pieten alleen in groepen de binnenstad in mogen. Aanleiding een incident vorig jaar waarbij een Zwarte Piet werd geslagen door een 31-jarige Angolees die kennelijk het Hollandse fenomeen ‘Zwarte Piet’ niet begreep. Groepsvorming van de hulpjes van de gulle Sint moet een nieuw incident voorkomen. Overigens bij de organisatie van de Almelose intocht van de Sint en zijn Pieten geen discussie over het uiterlijk. De hulpjes blijven door schoorstenen kruipen bij het afleveren van geschenken en zijn dus gewoon zwart en hebben soms blauwe ogen.

 
04-11-2015  

Brugaanleg Egbert Gorterstraat in 2016

 

ALMELO – Als het aan het Almelose college van B&W ligt, gaat bouwbedrijf Salverda uit ’t Harde volgend jaar de brug aanleggen in de Egbert Gorterstraat. Salverda is weliswaar de hoogste inschrijver maar volgens het college op de eindfase over pakweg 10 jaar, het beweegbaar maken van het brugdek,  het best voorbereid.
De gemeenteraad reserveerde eerder dit jaar 2,6 miljoen euro voor de aanleg van bruggen over de Waterboulevard. De eindfase van de brug zou volgens Salverda 1 miljoen euro kosten. Om een EFRO-subsidie van 800.000 euro veilig te stellen, moet nog dit jaar ter plekke worden begonnen met de voorbereiding.

Salverda maakt onderdeel uit van de Schagen Groep en voerde ook de renovatie van de brug over de Maas bij Roermond uit.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-11-2015  

SPECTRE-première levert KvK 10.000 euro op

 

ALMELO – De première van de nieuwste James Bond-film SPECTRE  in de bioscoop Movie Unlimited aan het Amaliaplein in Almelo werd donderdagavond mede georganiseerd door de serviceclubs Rotoract Almelo en Rotary Ambt Almelo.
Doel het binnen harken van zoveel mogelijk geld voor de stichting Kans voor een Kind die ernstig of langdurig zieke kinderen verrast met bijzondere uitstapjes en traktaties.
Op de première van SPECTRE in Almelo waren er uiteraard ook lekkere traktaties en drankjes voor het filmpubliek dat toch een flink bedrag van 10.000 euro bij elkaar bracht voor Kans voor een Kind.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-11-2015  

Ontslagen bij Hoog Schuilenburg

 

ALMELO – Voor 21 medewerkers van CarintReggeland bij de locatie Hoog Schuilenburg in Almelo breken duistere tijden aan. Weekblad De Roskam meldt dat deze boventallig zijn verklaard door de directie vanwege het effect van het scheiden van wonen en zorg. Volgens CarintReggeland blijven ouderen die lichte zorg benodigen, langer zelfstandig wonen waardoor minder een beroep wordt gedaan op zorgwonen in instellingen als Hoog Schuilenburg.
CarintReggeland heeft beloofd de 21 medewerkers gedurende een half jaar te begeleiden naar een andere baan. De boventalligheid gaat per 1 december a.s. in.

 
07-11-2015  

Reclamebelasting met succes aangevochten

 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft een groot probleem met de heffing van reclamebelasting in het centrum van Almelo. Een zestal ondernemers in de Grotestraat Zuid heeft bij de bestuursrechter van de Rechtbank Overijssel met succes geageerd tegen de heffing van 463,92 euro.
Met hen is de bestuursrechter van mening dat zij geen baat hebben bij de heffing die, na aftrek van de perceptiekosten, wordt doorgesluisd naar het ondernemersfonds van de stichting Centrum Almelo Aktief (CAA). De stichting moet met die gelden het centrum promoten middels feestverlichting en activiteiten op straat. Dat doet men echter binnen een beperkt gebied van het gehele heffingsgebied.

Juridisch adviesbureau JEEJAR had vorig jaar al succes toen een horecaonderneemster aan het Kerkplein de heffingen 2012/2013 aanvocht. De gemeente draaide net zoals nu, op voor de proceskosten maar deed in feite verder niets en legde het jaar er op, ondanks de uitspraak waarin het in het ongelijk werd gesteld, opnieuw de heffing op. Ook de horecaonderneemster vocht de nieuwe heffing aan maar kreeg nu geen gelijk van de bestuursrechter. De namens de gemeente aanwezige ambtenaar van het samenwerkingsverband Gemeentelijk Belastingkantoor Twente betoogde namelijk dat op het Kerkplein in het betreffende heffingsjaar Halloween werd gevierd en een ook een Straatfestival had plaatsgevonden. De horecaonderneemster maakt nu opnieuw de gang naar de belastingrechter in Arnhem omdat Halloween een kinderactiviteit is waar zij als vergunninghouder geen baat bij heeft en het Straatfestival buiten de openingsuren valt waarvoor haar café een vergunning heeft. De kans op hernieuwd succes bij de belastingrechter is dus aanwezig.

Uit de vonnissen blijkt verder overduidelijk dat de gemeente wel een reclamebelasting mag heffen, maar wanneer dat binnen een bepaald gebied in het centrum wordt beperkt, er ook baat moet zijn voor de aldaar gevestigde ondernemers. Dat kan alleen overeind blijven indien de promotionele activiteiten op straat niet nog eens worden beperkt op een kleiner gebied binnen het grotere heffingsgebied.

 
07-11-2015  

ON viert openingsfeest vernieuwbouw clubhuis

 

ALMELO – Voorzitter Roel Koetsier van CVV Oranje Nassau roemde zaterdag vooral wat er allemaal al wel klaar was bij de feestelijke heropening van de vernieuwde clubaccommodatie op de Ossenkoppelerhoek. Hier en daar moeten nog wat tegels worden gelegd en wat gras gezaaid en ook komt er nog een akoestisch plafond maar hij nam het voor lief en roemde de inzet van vele vrijwilligers en spontane sponsoren die de club hebben geholpen of nog helpen om de puntjes op de i te zetten.
Sportwethouder Jan van Marle onthulde samen met erevoorzitter Jan Kiel het nieuwe logo op de gevel van het clubhuis en refereerde in zijn toespraak naar zeven jaar overleg waarin vooral de plannen van ‘buur’ Heracles Almelo een rol hebben gespeeld. Toch meende hij dat Oranje Nassau nu met een fraaie accommodatie de toekomst tegemoet kan zien met een drietal kunstgrasvelden die volop kunnen worden ingezet om de 1200 leden tellende club goed te kunnen laten sporten.

Fotoreportage (12 foto's)...

 
11-11-2015  

Buurtzorg wil zorgverzekering starten

 

ALMELO – De Almeloër Jos de Blok was weer eens positief in het nationale nieuws. Op TV werd prima in beeld gebracht dat de oprichter van Buurtzorg wars is van onnodige kosten in de zorgsector en zelfs plannen ontwikkelt om een nieuwe zorgverzekering in de markt te zetten die louter het belang van de patiënt beoogd.
Nog nimmer had De Blok meegemaakt dat de grote zorgverzekeraars het belang van een patiënt voorop stelden maar altijd de kosten. Dat is de verpleegkundige een doorn in het oog en hij laat met Buurtzorg zien dat het ook anders kan. Buurtzorg levert landelijk de meeste verpleegkundige zorg aan patiënten thuis en is de snelst groeiende onderneming in Nederland die tegelijkertijd ook scoort als beste werkgever en drie jaar achtereen de FD Gouden Gazelle won. In 2014 werd de Almeloër onderscheiden met de Albert Medal van de Royal Society for the encouragement of Arts, Manufectures and Commerce. De Blok maakte toen bekend dat hij wil starten met kleine verpleegkundige centra in de wijken met als doel de patiënt zo dicht mogelijk in zijn woonomgeving te laten blijven.

Buurtzorg werkt met zelfstandige verpleegteams in de wijken en telt in ons land al 70.000 cliënten en is daarmee de grootste verpleegzorg-organisatie. Bijna 10.000 werknemers zorgen voor een omzet van 300 miljoen euro en het zorgconcern heeft in verhouding nauwelijks overheadkosten. De Blok geeft zelf het voorbeeld door onder de Balkenende-norm te blijven qua salaris maar dat levert wel weer een conflict met de belastingdienst op omdat zijn salaris volgens de belastingdienst te laag zou zijn.
Buurtzorg is niet alleen in Nederland snel groeiend. Het Almelose zorgconcern is tevens actief in Japan, Zweden, de Verenigde Staten en China en ook Schotland toont interesse hoe Buurtzorg de verpleegkundige thuiszorg vorm geeft.

Met het starten van een zorgverzekering in 2017 wil Buurtzorg ook bewijzen dat een zorgverzekering het belang van patiënten voorop kan stellen zonder dat dit tot hogere premies leidt. De Block wordt in zijn plan bijgestaan door o.a. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en oprichter van Urgenda en Nederland Kantelt en hoofdeconoom Marcel Canoy. Op donderdag 3 december wil De Blok zijn plan voor een nieuwe scherp geprijsde zorgverzekering openbaren.

 
11-11-2015  

Expositie Rembrandtschildertjes geopend

 

ALMELO – Wethouder Claudio Bruggink heeft vandaag waarschijnlijk voor het laatst een officiële handeling verricht met het openen van de expositie in het stadhuis van de Rembrandtschildertjes. Gisteren trok zijn partij D66 de steun in voor het college omdat de partij zich in de hoek voelt gezet door het CDA.
De expositie met het thema  "Mijn hartewens...hoe zal de wereld er uitzien als ik een wens mag doen", duurt 3 weken waarna de expositie op tournee gaat langs 11 basisscholen. Liefst 51 schildertjes uit de leergang 6/7 werkten mee aan het maken van de schilderijen.
Het project ‘Rembrandtschildertjes’bestaat inmiddels 14 jaar onder de bezielende leiding van Gerda Kleinburing (zie afbeelding) die afscheid nam maar nog wel als adviseur aan het project verbonden blijft.
De Almelose Rotarians kwamen met een gift van 5.400 euro zijnde de opbrengst van een kunstveiling van overtollige kunstwerken in het bezit van de gemeente. 

 
12-11-2015  

Theaterhotel wint EnergiekAlmelo Award 2015


Energiek-voorzitter Han Hammink (geen familie) reikt de Award uit aan Esther Hammink van het Theaterhotel.
Foto: C. Mulder
 

ALMELO - Theaterhotel Almelo is 11 november uitgeroepen tot de winnaar van de EnergiekAlmelo Award 2015. De jaarlijks award wordt uitgereikt aan een onderneming die zich onderscheidt door zijn innoverende ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Esther Hammink heeft namens het Theaterhotel de prijs in ontvangst genomen.
 
“Wat ben ik ontzettend trots op deze award: een grote eer. Zeker met deze twee geweldige medegenomineerden: Studio MAD en WWINN Group.” Het grootste cadeau is volgens Esther in de waardering die ze dag in, dag uit mag ontvangen van de gasten. “Dat je daar dan ook nog deze award mee verdiend, is natuurlijk helemaal geweldig.”

Het Theaterhotel weet, met innovatieve combinatie van een commercieel hotel & restaurant, publieke stadsschouwburg en samenwerking met de Gemeente Almelo, een gevarieerd en compleet theaterprogramma te bieden. Ook de maatschappelijke betrokkenheid bij de stad, was voor de jury reden de award aan het Theaterhotel toe te kennen.
 
Veel theaters in Nederland zijn  eigendom van de gemeente, maar het Theaterhotel houdt de stadsschouwburg in stand met slechts een beperkte en afgebakende bijdrage van de gemeente. Ondanks de beperkte financiële middelen blijft het Theaterhotel altijd vechten voor de mogelijkheid om het publiek te verrijken, ontroeren, verbazen en vermaken met een zo’n breed mogelijk theateraanbod en neemt tevens alle andere zorgen, investeringen en risico’s voor haar rekening.
 
Desondanks is het Theaterhotel vooral van mening dat zij in dienst staat van de samenleving. Zo investeert het Theaterhotel in de toekomst van kinderen door in samenwerking met bekende acteur Bas Muijs een unieke theaterworkshop te ontwikkelen voor meer dan 600 Almelose basisschoolleerlingen. In de strijd tegen armoede doneert het Theaterhotel hotelbedden aan het Armoedepact Almelo en zoekt zij voortdurende samenwerkingsverbanden met o.a. Almelo Doe(t) mee en Scoop Welzijn om het theateraanbod voor iedereen toegankelijk te maken en te houden.
 
De drie genomineerden worden beoordeeld op drie criteria: de onderneming draagt Almelo uit, heeft innovatief/onderscheidend vermogen en is maatschappelijk betrokken. De genomineerden moeten gevestigd zijn in Almelo en zijn financieel gezond.

 
13-11-2015  

FNV wint rechtszaak over loonsverlaging TSN thuiszorg

  ALMELO - Thuiszorgorganisatie TSN, een dochter van het schoonmaakconcern Asito, moet de loonsverlaging van 4300 thuiszorgmedewerkers terugdraaien. Dat heeft de rechtbank in Almelo vandaag bepaald. De thuiszorgorganisatie kondigde eerder dit jaar aan de lonen met 20 tot 30 procent te verlagen, van gemiddeld 12,50 naar 10 euro per uur. De thuiszorgmedewerkers kwamen samen met FNV Zorg & Welzijn in actie, tekenden bezwaar aan en stapten naar de rechter om de loonsverlaging tegen te houden. FNV-bestuurder Gijs van Dijk: ‘Dit is een overwinning voor de honderden thuiszorgmedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd. Maar hiermee alleen zijn de thuiszorgproblemen niet opgelost. Nu is het zaak dat staatssecretaris Van Rijn ingrijpt, stopt met bezuinigen en stevige afspraken maakt voor de thuiszorg.´
Lees verder...

 
14-11-2015  

De Sint is in de stad met zijn Pieten

 

ALMELO – In Almelo geen discussie of de hulpjes van Sinterklaas nu zwart mogen zijn of niet. Zwemmende Pieten en flyboardende Pieten testten of het door sommigen ongewenste kleurtje wel  ‘waterproof’ was. Dit in afwachting van de Sint met zijn pakjesboten in de Almelose haven. Een spannend verhaal over gestolen chocoladeletters hield de wachtende kinderen bij de les. Het aantal bezoekers was wel wat minder dan in voorgaande jaren maar daar kan zowel het weer, als de gebeurtenissen in Parijs mede debet aan zijn. 

Burgemeester Jon Hermans had haar kleindochter meegenomen voor de intocht van de Sint en zijn gevolg van 150 Pieten. Daar beleeft ze meer plezier en bezinning aan, dan van het ‘regeren van de stad’. Dat ‘regeren’ zit namelijk diep in een crisis.  Twee ‘hulpjes’ van de burgemeester zijn namelijk opgestapt had ‘Piet Spion’ al gebriefd aan Sinterklaas.
De stad is armlastig en stuurt steeds hogere rekeningen naar de burgerij, wist Sint ook. Vandaar misschien de vele pakjesboten en vele hulpen om het sinterklaasfeest in Almelo nog enig cachet te geven.
De middenstand doer er in ieder geval van alles aan en heeft de Sint het Sinterklaashuis in de ‘Kop van Zuid’ ter beschikking gesteld. Tegenover De Stam dat wel, zodat de Sint enige treurnis snel kan wegspoelen met een ‘Neut’. 
Een ‘Paniek Piet’ had de Sint ook meegenomen. Misschien dat deze nog even uitgeleend kan worden aan het Stadhuis om de bestuurders tot bezinning te laten komen.
De Sint zelf wacht in Almelo een druk programma langs tehuizen, scholen, verenigingen, winkels en particulieren. Daarnaast de ‘zittingsuren’ in het Sinterklaashuis waar de goedheiligman verlanglijstjes van kinderen in ontvangst neemt. Enig vertier met de ‘Pietenband’ is daar ook zodat sinterklaasliedjes gezongen kunnen worden onder muzikale begeleiding. 

Fotoreportage: Jan Bril


Openingsuren Sinterklaashuis aan de Grotestraat 118:

Woensdag 18 november:  13.00 tot 17.00 uur
Zaterdag 21 november: 11.00 tot 17.00 uur
Woensdag 25 november: 13.00 tot 17.00 uur
Zaterdag 28 november: 11.00 tot 17.00 uur
Zondag 29 november: 13.00 tot 17.00 uur
Woensdag 2 december: 13.00 tot 17.00 uur
Zaterdag 5 december: 11.00 tot 17.00 uur

Fotoreportage (183 foto's)...

 
16-11-2015  

Acht jaar op rij Green Flag voor Schelfhorstpark

 

ALMELO – Al jaren weet de Britse organisatie van de Green Flag Almelo te vinden voor het toekennen van de Green Flag voor publieke parken. Het Goossenmaatpark kreeg al vaker de onderscheiding en ook het Schelfhorstpark is bij herhaling deze prestigieuze onderscheiding toegekend. Dit keer zelfs voor de achtste keer op rij. Het plaatsen van een mozaïekbank, kunstzinnig vorm gegeven door kunstenaars uit Almelo en de Britse partnerstad Preston, is daar mede debet aan. Het contact met Preston is bovendien het lijntje naar de Britse organisatie die parken beoordeeld op haar vorm, onderhoud en publieke functie. De stichting Schelfhorstpark is derhalve verguld met de onderscheiding. ‘Het park is een groen pareltje in onze stad’, zei voorzitter Meta Meijer over haar park waar activiteiten als het gratis toegankelijke HobNob festival en de jaarlijkse Winterloop plaatsvinden. De Winterloop 2016, georganiseerd door de Stichting Schelfhorstpark en atletiekvereniging SISU staat voor de elfde keer gepland op zondag 17 januari.

< Wethouder Jan van Marle mocht aan de vooravond van zijn vertrek de achtste Green Flag in top hijsen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (9 foto's)...

 
16-11-2015  

Van Marle plant Magnoliaboom bij Huize Friso

 

ALMELO - Ter ere van de achtste Green Flag voor het Schelfhorstpark, plantte de scheidend wethouder Jan van Marle een Magnoliaboom bij zorginstelling Huize Friso aan de rand van het park. Met het planten van de donkerrode Magnolia, gekweekt door de ‘Earl of Rosse’ in het Britse Sussex, wordt ook aandacht besteed  aan een kwalitatieve overgang van park naar bebouwde omgeving. De plek bij Huize Friso werd mede ingegeven doordat een groep bewoners zelf zeer actief is met het onderhoud van de tuin rond Huize Friso. Het paste bovendien wonderwel in het project 'Zorg dat je de wijk bentwaarmee wijkbewoners worden geactiveerd om de woonomgeving netjes en fraai te houden.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (21 foto's)...

 
16-11-2015  

Gemeentesecretaris De Haan naar Cogas

 

ALMELO – Na ruim zeven jaar in dienst te zijn geweest van de gemeente Almelo, wordt gemeentesecretaris Mr. Gerald A. de Haan (52) per 1 januari a.s. algemeen directeur bij netwerkbeheerder Cogas.
De Haan kwam per 1 september 2008 vanuit een directiefunctie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de gemeente Almelo om de ambtelijke structuur van de gemeente te hervormen.
Onder zijn leiding werd een managementlaag uit de organisatie gesneden en verminderde ook het aantal medewerkers op de loonlijst van de gemeente met 25 procent. Deels door het vormen van ambtelijke organisaties op Twentse schaal, waarvan hij een groot voorstander is.
Arbeidsmobiliteit en flexibiliteit was daarbij de leidraad van de Nijverdaller die nu de keuze maakte voor de directiefunctie bij Cogas als opvolger van algemeen directeur Michiel Kirch.
De Haan begon zijn ambtelijke carrière bij de Belastingdienst en heeft als nevenfuctie het lidmaatschap van de Raad van Toezicht bij de woningstichting Hellendoorn.

Burgemeester Hermans, die eerder haar vertrek aankondigde, betreurt het vertrek van De Haan zeker in het licht van de huidige politieke situatie. Het ‘gekortwiekte’ college van burgemeester en wethouders van Almelo buigt zich op korte termijn over de opvolging van De Haan.

 
18-11-2015  

Nieuwe dienstauto voor College van B&W

 

ALMELO – Of de gemeenteraad er blij mee is? Het Almelose college van B&W heeft een nieuwe leaseauto. Dit keer geen dure Mercedes, Audi A8  of Volvo maar een goedkopere toch ruime Skoda Octavia. Het college komt daarmee niet de gemeenteraad tegemoet die feitelijk een dienstauto overbodig vindt. Het college vindt echter dat de dienstauto een meerwaarde heeft ten opzichte van eigen vervoer of taxi. Vooral op langere ritten, bijvoorbeeld naar Den Haag kan dan op de achterbank gewerkt worden aan dossierkennis. Het college bespaart met de Skoda Octavia 6.000 euro op jaarbasis. De leasekosten bedragen 540 euro per maand en dat is toch heel wat lager dan de vroegere Audi A8 waarvoor men maandelijks 1.800 euro neertelde. De Volvo S80 kostte altijd nog ruim 1.000 euro per maand.

 
19-11-2015  

Burgemeesters claimen geld voor rechtbanken

 

ALMELO – Het ‘uitbeenplan’ van het kabinet Ruttte(VVD) voor de rechtbanken in Almelo, Alkmaar, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen gaat de laatste fase in. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil bezuinigen op de huisvestingskosten hetgeen tot woede heeft geleid bij het personeel van de rechtbanken, de rechterlijke macht, de advocatuur en de voornoemde gemeenten die de 'rijksbanen' steeds meer geconcentreerd zien worden in slechts een paar gemeenten.
In Alkmaar stapte rechtbankpresident Evert van der Molen uit protest op en ook de burgemeesters beklommen de barricaden. Ingrijpen van de Tweede Kamer leidde tot uitstel maar minister Ard van der Steur (VVD) brengt het voorstel toch ter tafel.
De Almelose burgemeester Jon Hermans (VVD) deed eerder al haar beklag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer en heeft nu met haar collega’s van de betrokken gemeenten een ‘brandbrief’ gestuurd aan de Tweede Kamer waarin 20 miljoen euro wordt gevraagd om de rechtbanken in de getroffen steden volwaardig te behouden.
Burgemeester Penn – te Strake van de gemeente Maastricht zocht ook veelvuldig de publiciteit. De voormalige hoofdofficier van Justitie, geraakte er door in onmin met haar collega van de gemeente Roermond, wiens gemeente juist profijt heeft van de ontmanteling in Maastricht.
De bezuiniging op de rechtbanklocaties zijn onderdeel van de begroting van het ministerie en staan volgende week op de rol bij de Tweede Kamer.
Mocht de bezuiniging op de huisvesting van de rechtbanken er toch worden door gejast, is de hoop gevestigd op de Eerste Kamer die de begroting 2016 volgende maand behandelt.  De senatoren kregen eerder deze week hun zin in het geschil met het ministerie over eerdere bezuinigingsvoorstellen uit de begroting 2015 die de rechtsgang van de burger zou bemoeilijken. De nu voorgestelde bezuiniging doet dat volgens de vele tegenstanders in het vak eveneens.

 
19-11-2015  

Ambulance project OOZT.nl in Gambia

  ALMELO – De Stichting Twente Dakar heeft de ambulance van het project OOZT.nl officieel overgedragen aan de Wellingara Community Clinic in Gambia. Naast de ambulance werden tal van gezondheidsvoorzieningen en hulpmiddelen verscheept naar Gambia en werden ook computers voor onderwijsprojecten afgeleverd.
De komst van de delegatie van het project OOZT.nl kreeg in Gambia ook ministeriële aandacht en ook de Gambiaanse televisie wijdde er een kwartier aandacht aan.
Lees verder...

 
20-11-2015  

Koninklijke Onderscheidingen bij Brandweer

 

ALMELO - Ento Eling, Martin Oostendorp, Hans Voorhuis en Bert Barneveld  zijn Almelose brandweerlieden die al vele jaren paraat staan om de medemens behulpzaam te zijn. Bij brand en ongevallen en vaak ook bij zaken waar veel leed te betreuren valt. Dan komt men niet altijd gezellig thuis maar altijd vindt men daar wel een luisterend oor. Na jaren trouwe dienst kwam vanavond tijdens de jaarlijkse feestavond voor de brandweerlieden een einde aan hun inzet. Voor Bert Barneveld zelfs na 35 jaar.
Reden voor burgemeester Jon Hermans – Vloedbeld om hen alle vier namens de Koning te huldigen in de Orde van Oranje Nassau met uiteraard ook een bloemetje voor de partners.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (33 foto's)...

 
20-11-2015  

Woning onderzocht in Poulinkstraat

 

ALMELO – De technische recherche heeft vanavond een woning onderzocht in de Poulinkstraat. Mogelijk is er een stoffelijk overschot gevonden, meldt RTV Oost. Volgens de nieuwszender doet de politie nog geen enkele uitspraak.

 
25-11-2015  

Uurtje cel doet wonderen bij jongeren

 

ALMELO – We noteren het Marktplein op dinsdag 24 november aan het begin van de avond. Een beveiliger ziet een groepje van vier jongeren met een stroomstootwapen en roept assistentie in van de politie. Deze visiteert de knapen maar niemand heeft het stroomstootwapen nog op zak. Hermandad kijkt wat verder dan de neus lang is en zowaar wordt het verboden wapen alsnog ergens op het Marktplein gevonden.
Echter niemand doet zijn mond open om toe te geven van wie het ‘ding’ behoord. Daar heeft Hermandad wel een antwoord op en hups wordt het gezelschap afgevoerd naar het arrestantencentrum in Borne en ook worden de ouders ingelicht.
Na enkele uurtjes cel komt alsnog het verlossende antwoord en geeft een 15-jarige knul toe dat hij de bezitter was van het ‘illegale’ stroomstootwapen. Alsnog werd een proces verbaal opgemaakt, zodat Bureau Halt weer clientèle tegemoet kan zien.

 
26-11-2015  

Presentatie leerlingen Totally Music

 

ALMELO – De leerlingen van Totally Music aan het Weth. E. van Dronkelaarplein beleefden donderdagavond hun voorspeelavond voor ouders, vriendjes en vriendinnetjes om te laten zien hoever zij gevorderd waren.
Fotograaf Ben Konings genoot mee en maakte bijgaande reportage.

Fotoreportage (19 foto's)...

 
27-11-2015  

TSN in surseance, 12.000 ontslagen dreigen


TSN-directeur Zion Jongstra (links) met zijn persvoorlichter Alex de Vries kort voor aanvang van de persconferentie.
 

ALMELO – TSN uit Almelo, de grootste werkgever in de thuiszorg van Nederland, heeft bij de rechtbank in Almelo surseance van betaling aangevraagd. Daarmee dreigt voor 12.000 werknemers ontslag. De dochter van schoonmaakconcern Asito stak al vaker een vinger op richting het kabinet dat de verantwoordelijkheid van thuiszorg overhevelde naar gemeenten maar daarvoor wel minder geld beschikbaar stelde dan voordien.
Sindsdien komen steeds meer thuiszorgorganisatie in de problemen. TSN maakte vorig jaar een verlies van 10 miljoen euro, een verlies dat bij benadering ook dit jaar 2015 geleden zal worden. Het thuiszorgconcern heeft 40 vestigingen in Nederland.

Onlangs verloor TSN een rechtzaak tegen de vakbond FNV vanwege een eenzijdige loonsverlaging van 25 procent voor 4.300 personeelsleden. Die navordering is kennelijk voldoende om TSN te laten omvallen cq het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn en de gemeenten te pressen tot het beschikbaar stellen van meer geld voor de huishoudelijke hulp. Nu past TSN 6 euro per uur per werknemer bij en dat kan niet langer zo door gaan.

Lees ook artikel in AW

 
30-11-2015  

Knal wekt buren bij brand Braakweg

 

ALMELO – De brandweer van Almelo werd in de nacht van zondag op maandag te hulp geroepen bij een brand in een woning aan de Braakweg.
Rond 02.30 uur werden de buren gewekt door een knal waarna brand werd ontdekt in het naastgelegen huis. De Almelose brandweerlieden gingen na aankomst met persluchtmaskers het woonhuis binnen maar troffen geen slachtoffers aan. De collega’s uit Wierden kwamen wel ter plaatse maar de Almelose ‘spuitgasten’ kregen het brandje snel onder controle. Nadien werd de woning en die van de naaste buren gelucht met grote ventilatoren.

Fotoreportage: Patrick Weegink klik hier

 
30-11-2015  

Streep door ontmanteling rechtbanken

 

DEN HAAG / ALMELO – De Kamerbrede motie voor meer geld om de rechtbanken in Almelo, Alkmaar, Assen, Dordtrecht, Lelystad, maastricht en Zutphen hun volledige tekenpakket te laten behouden, heeft ook de Raad voor de Rechtspraak doen inzien dat het een draai moet maken in plaats van te bezuinigen op huisvestingskosten.
Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, door het volgende op te merken: "Nu de politiek onze roep om extra geld gehoord en gehonoreerd heeft, kunnen we gaan kijken hoe we de huisvestingsparagraaf van ons toekomstplan kunnen herschrijven. Waarbij als uitgangspunt geldt dat het aanbod van rechtszaken in de zeven vestigingen gehandhaafd blijft."
Alsof minister Ard van der Steur (VVD) niet tot in de Tweede Kamer het bezuinigingsvoorstel van de Raad voor de Rechtspraak verdedigde, alsof rechters en juridische medewerkers, advocatuur en de ketenorganisaties zich in het afgelopen half jaa niet massaal gekeerd hebben tegen het voorstel en telkens vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie niet werd gezegd dat de Raad voor de Rechtspraak autonoom is.

Almelo blijft dus  net zoals de anderen een volwaardige rechtbank maar dan wel door het brede verzet en de Tweede Kamer die massaal ingreep om Bakker en de zijnen en de minister te dwingen.
Rest de vraag of de bestuursrechterlijke zaken vanuit Zwolle weer terug keren naar Almelo en ook het ontmantelde archief van het openbaar ministerie want dat levert ook de nodige vertragingen op bij de rechtbank die altijd bekend stond op haar stipte agendavoering!

Archief
Terug naar vorige pagina