Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-11-2012  

Radio Almelooooo stopt en wordt AA-FM

  ALMELO – De tune ‘Radio Almelooooo´ zal binnenkort niet meer door de ether klinken. Gedurende een periode van twee jaar is Radio Almelo helemaal gereorganiseerd tot een 100 procent vrijwilligersorganisatie die met een bezetting van 85 personen gezamenlijk zorg gaat dragen voor meer nieuwe programma´s, een beter muziekformat en een beter afgestemde programmering.
Vanaf 10 november wordt dat ook voor de luisteraar duidelijk door het invoeren van een nieuwe naam AAFM, klinkt als A-FM.
"De afgelopen weken is door het gerenommeerde TopFormat een volledig nieuw jinglepakket gemaakt, zodat de komende jaren bij de luisteraars de naam AAFM een vertrouwde klank wordt. De eerste keer dat we de nieuwe tune laten horen is in ons weekendmagazine Allemaal Almelo op zaterdag 10 november om 13:14 uur", zegt omroepvoorzitter Jan Krol die verder zeer blij is met de medewerking uit het Almelose verenigingsleven en organisaties om zelf kant en klare programma's te verzorgen.
Lees verder...

 
01-11-2012  

Cultuurwethouder op bedeltoer bij Theaterhotel


Cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh (VVD) gaat op bedeltoer bij het Theaterhotel om zijn zo gewilde culturele initiatievenfonds van 10.000 euro te vullen.
Update: De directie van het Theaterhotel heeft inmiddels toegezegd mee te willen denken hoe nieuwe culturele initiatieven kunnen worden gesteund.
Fotobewerking: Tony Cassese
 

ALMELO – Cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh (VVD) gaat op bedeltoer bij het Theaterhotel om zijn zo gewilde culturele initiatievenfonds van 10.000 euro te vullen. Die toezegging deed hij tijdens het discussieprogramma Rumoer in de Almelose bibliotheek.

Het onderwerp bezuinigen op culturele verenigingen was onderwerp van discussie omdat van Woudenbergh het culturele initiatievenfonds wilde vullen middels een extra subsidiekorting. Die sigaar uit eigen doos bleek tijdens de informatieve raadsvergadering eerder deze week al een brug te ver. CDA-fractievoorzitter Irene ten Seldam lanceerde toen het idee om het bestaande subsidiecontract met het Theaterhotel open te breken. Wethouder van Woudenbergh wil echter niet tornen aan het contract dat loopt t/m 2017. Van Woudenbergh wees er tevens op dat er 64 miljoen euro bezuinigd moet worden om Almelo financieel gezond te maken en dus iedereen een steentje moet bijdragen.

Columnist Jan Krol voorspelde in zijn gesproken column dat Almelo uit de Culturele Top 50 kukelt als de voorgenomen subsidiekorting toch wordt doorgevoerd. Van Woudenbergh riposteerde dat Almelo met de opening van NAXT juist gaat stijgen.
Cultuurmakelaar Eléon de Haas pleitte voor een brede maatschappelijke discussie over het belang van cultuur voor de stad.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
01-11-2012  

Scoren voor Gezondheid start bij Egbertuschool


Jeroen Veldmate ondertekent met een van de kinderen het contract om 20 weken gezond te leven.
Foto: Harry Broeze
 

ALMELO – Bij de St. Egburtusschool aan de Arendsboersweg is vandaag de start gegeven voor het project ‘Scoren voor Gezondheid’. Het project wordt gedragen door Heracles Almelo en zodoende kwam voetballer Jeroen Veldmate de sociaal maatschappelijk coördinator van Heracles Almelo Willem Hoevers naar de St. Egbertusschool om over ‘Scoren voor Gezondheid’ uitleg te geven.
In de komende 20 weken staat een gezonde levensstijl voor de kinderen voorop. Sportief bewegen en gezonde voeding zijn daarbij de hoofdzaak. Het project moet de bewustwording om gezond te leven bevorderen en dient om de toename van te dikke kinderen een halt toe te roepen.
Hoevers: “Het was fantastisch om te zien dat de kinderen oprecht geïnteresseerd waren. Er werden prima vragen gesteld.”
Veldmate sprak meer over sporten in het algemeen en zijn carrière in het bijzonder. Uiteraard hoort bij een profvoetballer een gezonde levensstijl en dat namen de kinderen van de St. Egbertus gretig aan, maar Veldmate ontkwam natuurlijk niet aan het schrijven van handtekeningen en een fotoshoot. Overigens dienden de kinderen ook een handtekening te zetten maar dan onder een contract dat zij zich de komende 20 weken aan de overeenkomst om gezond te leven zullen houden. ‘Scoren voor Gezondheid’ gaat ook nog bij andere Almelose basisscholen van start.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-11-2012  

Noordik VMBO sluit doeldagen af met circusact

 

ALMELO- Drie dagen lang stond de vestiging van CSG Het Noordik aan de C. van Renneslaan in het teken van de Doeldagen. Dat betekende drie dagen lang een heleboel leerlingen uit groep 8 over de vloer. Drie dagen lang kennismaken met de school, het onderwijs en de lessen in de onderbouw in het bijzonder.
Docenten en vooral ook de leerlingen hebben hun beste beentje voorgezet om de basisschoolleerlingen een goed beeld te geven van hun school. En voor een aantal leerlingen sneed het mes aan twee kanten. De afdeling Sport, Dienstverlening en Veiligheid verzorgde vrijdag een afsluitende circusvoorstelling in de kantine. En daarmee vervulden ze gelijk ook een opdracht uit hun examenprogramma!

Fotoreportage (1 foto's)...

 
02-11-2012  

Studenten zoeken met spoed gastgezin in Almelo

 

ALMELO – ‘Hallo, wij zijn Nattapat uit Thailand en Manon uit België en wij zijn in augustus naar Nederland gekomen voor een uitwisselingsjaar via organisatie Travel Active. Wij gaan naar school in Almelo en wonen nu bij een gezin, waar wij wegens omstandigheden niet kunnen blijven. Daarom zoeken wij ieder tot de zomervakantie en met spoed een gastgezin dat ons een thuis wil bieden, zodat wij ons schooljaar in Nederland kunnen afmaken.’ Nattapat: ‘met mijn vrienden voetbal ik graag of speel ik basketbal. Door te sporten voel ik me gezond en kan ik nieuwe mensen ontmoeten. Fotograferen is mijn grootste hobby en ik hoop ooit fotograaf te worden! Met fotograferen kan ik dingen anders zien en de mooiste momenten in mijn leven vastleggen.’ Manon: ‘ik doe Kung Fu twee keer per week, dat vind ik erg leuk om te doen! Ook ben ik lid van een vereniging waar ik verantwoordelijk ben voor kinderen tussen de 6 en 9 jaar oud. Ik houd er ook van om lekker naar buiten te gaan en een goed boek te lezen.’

Wilt u gastgezin voor Nattapat of Manon worden, neem dan zo snel mogelijk contact op met Travel Active. Tel. 0478-551900 of e-mail highschoolholland@travelactive.nl.
Op www.travelactive.nl/high-school-holland vindt u meer informatie en stellen de studenten zich aan u voor.

 
03-11-2012  

Lekker snoepen en proeven bij Wijnzinnig Festival

 

ALMELO – Zwaardere lasten, hogere ziektekosten, inleverende minima, waarom je zorgen maken als er een wijnzinnig festival is in de krochten van het Polmanstadion. De gezamenlijke Plusmarkten maakten er een proeverij van die zijn weerga niet kent en waar ook nog eens dikke prijzen te winnen vielen zoals een tripje naar Chateau de l’Horte in het Franse Montbrun des Corbiéres of voor een jaar eigenaar worden van 150m2 wijngaard waardoor u een opbrengst heeft van zo’n 100 flessen eigen wijn. Bovendien was er voor iedere bezoeker een ‘Goodie Bag’ met een inhoudelijke waarde van 25 euro. Daar hadden velen dus wel vijf euro entree voor over.

Fotograaf Coen Mulder toog dus ook naar het Plus Wijnzinnig Festival in het Polmanstadion, nam er wat foto’s, kreeg een flesje wijn en zoekt nu nog iemand om te ruilen voor twee stevige potten bier.

Fotoreportage (20 foto's)...

 
05-11-2012  

Scheiden van afval niet meer nodig


'De grijze container eenmaal per 4 weken legen bevordert afvaltoerisme', zeggen een aantal bewoners op de Windmolenbroek.

De Twentse gemeentebesturen zitten met een dilemma. Zij zijn aandeelhouder van Twente Milieu, als transporteur van huishoudelijk- en bedrijfsafval, maar ook van afvalverwerker Twence. Beide bedrijven leveren jaarlijks dividend op voor de gemeentekas en de gemeenten kunnen niet zonder die inkomsten.
Twente Milieu wil winst maken via scheiden aan de bron om de stortkosten zo laag mogelijk te houden en Twence wil totaalrecycling om genoeg ‘brandstof´ voor de vuilverbrander te verkrijgen. Voor beiden geldt dat de aanbieder - burgers en bedrijven - daarvoor betalen. Twence ‘importeert´ zelfs afval voor dat doel en offreerde vergeefs om de ‘afvalberg´ van Napels te mogen verwerken.
 

ALMELO/HENGELO – ‘Het scheiden van afval is op termijn niet meer nodig omdat er machines zijn die dat beter kunnen’, dat zegt directeur De Jong van afvalverwerker Twence in Hengelo, waarvan Twentse gemeenten aandeelhouder zijn. Volgens De Jong staan er in de toekomst geen reeksen containers meer bij huizen maar hooguit twee, omdat met de inzet van sorteermachines het beste resultaat geboekt wordt om bruikbare grondstoffen uit het afval te halen. Het rendement van deze machines is volgens De Jong veel hoger dan het sorteren aan de basis, zodat de burger zich geen zorgen hoeft te maken over hogere kosten.

In Almelo daarentegen loopt een proef in de wijk Windmolenbroek met een extra papiercontainer aan huis. Volgens een rapportje van de gemeente is deze proef een succes. Milieuwethouder Johan Andela (VVD) wil op termijn alle 32.000 woningen van een extra papiercontainer voorzien. Een investering die miljoenen euro's vergt.
De gemeente ventileerde het ‘succes’ van de proef middels een artikel in het Almelo’s Weekblad, maar reacties op dat artikel geven een totaal ander beeld. Volgens die reacties zit nagenoeg niemand te wachten op deze extra container omdat men het papier via inzamelaars als verenigingen en kerken prima kwijt kan. Vooral heeft men bezwaar tegen het maar eens per 4 weken legen van de grijze container. Dat is voor gezinnen met kinderen veel te weinig waardoor men met vuilniszakken op pad moet om het ergens anders kwijt te raken. Ook wordt geklaagd over stank en maden.

 
06-11-2012  

Klein en groot ondernemen en Napoleon komt

 

ALMELO - Jan Waayer, algemeen directeur van JW ESPO, had gedurende het vraaggesprek regelmatig de lachers op zijn hand. Desgevraagd vertelde hij onderhoudend over het werk op de kalvermesterij in Geesteren. Jaren geleden heeft hij zijn activiteiten verbreed naar het installatie- en constructiewerk (waaronder stalinrichting).
Van alleen de agrarische sector, waar hij een kleine speler is, kun je immers niet leven. Het betekent wel lange dagen maken, maar ‘dat is de prijs die je ervoor betaalt’. Voldoening geeft het wel, al is de financiële beloning niet navenant. ‘Dan had ik beter achter de tekentafel kunnen blijven zitten.’
Het is de ‘drive’ om ziets te doen. Als dat dan lukt, geeft dat een kick. Hemel en aarde heeft hij bewogen, mensen enthousiast te krijgen voor zijn zelf ontwikkelde biofilter. ‘Je weet dat je een groot product hebt, maar financiers zijn nog niet te vinden. Daar ben ik misschien ook te veel boer voor.
De mensen in Den Haag snappen dat niet, dat jij als klein mannetje wel ergens de stank kunt oplossen. Toch zijn er tig bewijzen dat dit biofilter 85 tot 90% geurreductie oplevert. Dat kan niemand.’
Het lijkt het ei van Columbus: een filter gemaakt van houtsnippers en balkhout. Geen koolstoffilter, omdat het vocht al snel in de kool gaat zitten. Enzymen vreten als het ware de stank op. Bij een grote kalverstal in Kootwijkerbroek is dat bijvoorbeeld het geval. Via dit project werd hij benaderd voor de stankreductie in (een deel van) de Rotterdamse haven. Of hij dat zou kunnen? ‘Het stinkt in de Maasvlakte nog harder dan bij ons thuis. Ik heb een paar nachten zitten prakkizeren. Uiteindelijk heb ik een filter gemaakt, dat weer 85% geurreductie oplevert.
Hopelijk wordt het project in de Rotterdamse haven de doorbraak voor Jan Waayer. Maar het staat of valt met de financiering. Hij wil als bedrijf ook best wel groter worden, maar ‘grote projecten kunnen we nog niet aan. Daarvoor moet je ook een ingenieur in dienst hebben.’

Huub Rakhorst is managing director van Urenco Nederland B.V. Alle commotie rondom kernenergie ten spijt is de orderportefeuille nog steeds op peil. Er zijn klanten die minder of niet meer afnemen, maar er komen ook nieuwe klanten bij. Uit het Midden-Oosten bijvoorbeeld. Arabieren verkopen hun olie aan het westen en investeren zelf verder in kernenergie. De verenigde emiraten en Saoedi-Arabië bouwen centrales, net als trouwens India.
Wereldwijd heeft Urenco een marktaandeel van 30% en dat percentage groeit nog steeds. Een vervangingsmarkt voor ultracentrifuges is er nog niet. Alle stresstesten in Europa hebben laten zien dat je altijd kunt verbeteren, maar ‘veiligheid is geen issue’.
Duitsland heeft na Fukushima in zijn ogen ‘een overhaaste beslissing’ genomen door centrales te willen gaan sluiten. ‘Men heeft gezegd: we zetten in op duurzame energie, maar daar begint men al van terug te komen. In Noord-Duitsland staan veel windmolens, maar die kunnen de stroom niet kwijt. De ironie wil dat het land nu kolencentrales moeten gaan bijbouwen’. Veel andere landen hebben niet zo geredeneerd; in Japan draaien de eerste kernreactoren alweer. Nederland heeft geen tweede centrale nodig.
Overigens is in het nieuwe regeerakkoord niets opgenomen over kernenergie. Inzetten op alleen duurzame energie, te bereiken in 2050 bijvoorbeeld, is ‘verschrikkelijk duur. Dat halen we niet. De energiehonger in de wereld is gigantisch. De vraag naar elektriciteit groeit twee tot tweeëeneenhalf procent per jaar’. Bovendien valt het effect van duurzame energie tegen.
Zou Urenco meer moeten inzetten op (radioactieve) isotopen voor het opsporen en bestrijden van kanker? Schoenmaker blijf bij je leest, luidt hier het motto. ‘We blijven liever bij de procesindustrie. De grote markt is verrijking van uranium voor kerncentrales. We kunnen natuurlijk wel de grondstof leveren.’
Eén procent van de netto inkomsten zou een bedrijf aan sponsoring moeten besteden, adviseerde voormalig financiële man prins Friso eens. Urenco Nederland voegt de daad bij het woord. Zowel lokaal en regionaal als nationaal ondersteunt het bedrijf organisaties en evenementen, maar dan wel zo effectief mogelijk. ‘Wij hebben geen belang bij sponsoring om klanten te winnen. We hoeven geen klanten te entertainen. Als er nieuw stadion komt, leveren wij opnieuw een forse bijdrage, maar niet voor een skybox.’
De sponsoring is dus bepaald niet beperkt tot Almelo, maar strekt zich uit tot ver buiten Twente, ‘waar wij als Almeloërs ook plezier aan beleven’.
Huub Rakhorst is voorstander van Twentestad, al vindt hij honderdduizend inwoners als richtlijn nog te mager. Volgens hem zal de kwaliteit van bestuur door schaalvergroting verbeteren en kan de regio Twente in Den Haag en Brussel meer een vuist maken. Dat is ook goed voor de werving van gekwalificeerd personeel.
Mogelijk trekken de Duitsers en Engelsen zich op enig moment terug uit Urenco. Nederlanders zijn de enige slimmeriken, vindt hij, ‘want die weten dat Urenco profijtelijk is en steeds meer dividend uitkeert’.
Een vertrek uit Almelo is overigens niet aan de orde. Urenco staat te boek als goed werkgever, besteedt ook werk uit en in veertig jaar is er geen incident van betekenis geweest. Toch realiseert hij zich dat je voortdurend aan het draagvlak zult moeten werken.

De column werd dit keer uitgesproken door burgemeester Jon Hermans - Vloedbeld en ging over het veranderende koopgedrag.

Martijn Makkinga beklom de zeepkist in een uniform van het leger van Napoleon, kompleet met een heel lang geweer, om aandacht te vragen voor het volgend jaar te organiseren Napoleonistische veldslag. Daar horen we nog wel meer van.

De eerstvolgende bijeenkomst van Zakelijk Almelo is op maandag 4 februari 2013.

Tekst: Coen Heldeweg
Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (18 foto's)...

 
06-11-2012  

Spookfacturen aan ondernemers

 

ALMELO – Meerdere ondernemers in Almelo hebben spookfacturen gehad van de firma Publicatie en Advies NL. De firma brengt advertenties in rekening die zouden zijn geplaatst in de Gemeentegids, maar dit bedrijf heeft nooit in samenwerking met de gemeente een Gemeentegids gemaakt. De gemeente Almelo waarschuwt ondernemers dan ook voor deze ‘spookfacturen’ en geeft het advies niet te betalen.

Ook het Steunpunt Aquisitiefraude waarschuwde vorige maand reeds voor dit bedrijf dat niet alleen Almelo als ‘werkterrein’ heeft gekozen. Op de website van Steunpunt Aquisitiefraude staan meerdere tips wat u moet doen om geen slachtoffer van oplichting te worden.
 

 
07-11-2012  

Oproep na autokraak

 

ALMELO - Op vrijdagavond 2 november is er tussen 22.30 en 01.00 uur ingebroken in een auto op de parkeerplaats hoek Boompjes - Marktstraat in Almelo. Uit de afgesloten auto werd een Adidas-tas gestolen, met daarin een portemonnee en een laptop, type HP dv1000 (zie foto's). De diefstal van de portemonnee is erg vervelend, maar het verlies van de laptop is voor de eigenaar een ramp. Deze laptop bevat onvervangbare familiefoto's en filmpjes, onder meer van de onlangs overleden oma van de eigenaar. De laptop had een grote sticker van een kluis op het deksel. De gedupeerde is inmiddels ten einde raad, en hoopt langs deze weg op een tip die leidt tot het terugkrijgen van de laptop. Heeft u iets gezien of gevonden? Laat het gauw weten op 06 2144 4350

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-11-2012  

Kees Smit wint Energiek Almelo Award

 

ALMELO - Kees Smit Tuinmeubelen is uitgeroepen tot winnaar van de Energiek Almelo Award. Zoon Henk van oprichter Kees Smit en huidig directeur ontving woensdagmiddag de prijs - een glassculptuur - uit handen van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tijdens het jaarlijkse symposium van Energiek Almelo in de Beethovenzaal van het Theaterhotel.
Kees Smit Tuinmeubelen ontving de award voor de gedurfde miljoeneninvestering voor de bouw van een nieuwe vestiging te Amersfoort. De jury waardeerde het zeer dat de hoofdvestiging en het centrale magazijn in Almelo blijven. Kees Smit Tuinmeubelen weet bovendien talrijke consumenten uit geheel Nederland te trekken, waarmee het zich extra verdienstelijk maakt voor de stad Almelo. Kees Smit Tuinmeubelen werd dit jaar ook al verkozen tot beste tuinmeubelwinkel van Nederland.
De andere Almelose genomineerde bedrijven waren het 100-jarig familiebedrijf KARA Energie Systems (Reinders) dat o.a. houtverbrandingsovens levert over de gehele wereld en RWB Watertechnieken.

Fotoreportage: Coen Mulder


Lees ook: ‘Hoogste punt Kees Smit Tuinmeubelen Amersfoort

Fotoreportage (23 foto's)...

 
08-11-2012  

Kloosterhofflat kost gemeente tonnen extra

 

ALMELO – In februari 2010 kocht de gemeente Almelo pal voor de gemeenteraadsverkiezing een deel van de Kloosterhofflat om dat deel af te breken voor de bouw van een nieuw stadhuis aan de Markt. Het voorliggende pand waar nu de outlet van Scheer & Foppen is gevestigd en feitelijk ook moest wijken, was en is ook heden nog niet in gemeentelijk bezit.

Het college van destijds zette in de persoon van toenmalig stadsvernieuwer wethouder Anthon Sjoers willens en wetens een handtekening, maar had geen geld om Beter Wonen te betalen en tot op de dag van vandaag heeft de overdracht niet plaatsgevonden, terwijl het ambitieuze plan voor een glaspaleis aan de Markt al lang van tafel is. Daarna werd na het Fortezza-debacle gefocust op het braakliggende terrein aan de Haven NZ om de miljoenenverliezen van het eerste plan en de kosten van het Fortezza-debacle weg te poetsen in de bouw van een nieuw stadhuis op die plek. Een koers die ook nu nog opgeld doet.

De verplichtingen richting Beter Wonen bleven echter bestaan en die rekening is inmiddels opgelopen met 480.000 euro, zijnde de verhuiskosten van de bewoners uit 25 appartementen, notariskosten, de aanleg van een ‘tijdelijk’ voetpad en de voortlopende som wegens gederfde huurinkomsten aan Beter Wonen, die het af te breken ‘verkochte’ deel van de flat leeg heeft staan, geen koopsom heeft ontvangen en ook geen huuropbrengst heeft. De kostenpost loopt dus nog door, omdat er wel rechtens een koopovereenkomst en betalingsverplichting bestaat.

Deze kosten werden tijdens de begrotingsbehandeling 2013 bekend na lang aandringen van raadslid Gijs Stork (ALA/AOV). Hij wilde weten waarom de overschrijdingen in de voorbereidingen van de vernieuwing van de binnenstad zo hoog opliepen. De nieuwe ‘ontwikkelstrategie’ kostte 309.000 euro. Het nieuwste stedenbouwkundig plan nog eens 450.000 euro en nog steeds is er geen steen gestapeld.
Stork diende een ‘motie van ongenoegen’ in omdat hij al maanden op dit antwoord had gewacht, maar zoals in het verleden hield ook de huidige coalitie PvdA/CDA/VVD de opvolger van Sjoers, wethouder Gerrit van Woudenbergh de hand boven het hoofd. Hoe het probleem Kloosterhofflat wordt opgelost is ook voor de raad nog koffiedik.

Lees ook: ‘Beter Wonen verkoopt deel Kloosterhofflat

 
08-11-2012  

D66 krijgt gewenste stresstest


Foto: Jan Bril
 

ALMELO – Tijdens de begrotingsbehandeling gooide D66-fractiechef Fred Gerritsen de wens van een stresstest op tafel om duidelijk te maken hoe Almelo er financieel voorstaat. Die test komt er, maar wat het toevoegt aan de duidelijkheid dat Almelo tot 2017 jaarlijks 8,9 miljoen euro tekort komt mede vanwege de uit Den Haag opgelegde nieuwe taken?
De stad is eigenlijk failliet alleen in het stadhuis wil men dat nog niet erkennen. Met grote bezuinigingen en hogere lasten poogt wethouder van financiën Jan van Marle te redden wat er te redden valt. Hij sprak er woensdag minister Ivo Opstelten nog op aan tijdens de uitreiking van de Energiek Almelo Award. De Almelose samenleving zal in de komende jaren ongetwijfeld in de knip gaan merken dat de hogere lasten niet alleen uit Den Haag komen, maar ook uit het Almelose stadhuis.
Dat geldt eveneens voor het verenigingsleven. Vooral de amateursport moet voor de tweede keer flink bloeden. De relatief kleine extra bezuiniging voor culturele verenigingen is in ieder geval voor enkele jaren afgewend, omdat de raad het ontwikkelen van een nieuwe terrassennota afwees en die kosten naar de culturele verenigingen schoof voor het instellen van een initiatievenfonds.
Het college van B&W moet op termijn wellicht afstand doen van de Volvo en Mercedes-bus. Eerder al was de Audi te duur. In ieder geval moet het college uitzoeken of het financieel voordeel oplevert om de leasecontracten te beëindigen.
Ondanks de pressie van het college dat nu bouwen van een nieuw stadhuis op de Fortezza-locatie goedkoper is dan naar verwachting in 2015, laat dat besluit nog even op zich wachten. Vooral PvdA, het CDA en LA-raadslid Bert Hummels zien een nieuw stadhuis nog steeds zitten. De VVD twijfelt maar zit ook gevangen in de coalitie.
Al met al haalde de raad weinig binnen van de ingediende amendementen en moties en dat was te verwachten, want de stad ligt financieel op de rug en voor die constatering is feitelijk geen stresstest nodig.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (24 foto's)...

 
09-11-2012  

K.O. voor brandweerman Wim Hilbink


Lid in de Orde van Oranje Nassau – Wim Hilbink

Jubileum 12,5 jaar: R.A. Vos, R. Wijnands, F. Foppen, G.J. Klein Ligtenberg, B. van Vliet, B. Schlosser, R.H. Schutte en R. Kastermans.

Afscheid uit vrijwillige dienst: J. Prenger, A. Sanders, R. Schlosser en H. de Jonge.
 

ALMELO - Tijdens de jubilarissenavond van het brandweerkorps Almelo heeft burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan brandweerman Willem Hilbink die al meer dan 35 jaar actief is bij de vrijwillige brandweer. Hij werd door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de brandweer en zijn inzet gedurende 15 jaar als voorzitter van de personeelsvereniging bij werkgever Van Kooten Installatietechniek te Almelo.

Ook werden andere brandweerlieden onderscheiden vanwege hun jubilea bij de brandweer en werd van enkele anderen afscheid genomen. Commandant Hans Kleintjes had voor ieder een persoonlijk woord en stak hen een pluim op de hoed.

Het brandweerkorps Almelo dat uit zo’n 80 manschappen bestaat, waarvan zo’n 60 als vrijwilliger, vierde voor het laatst de jubilarissenavond als zelfstandig korps. Per 1 januari 2013 smelten alle brandweerkorpsen in de Regio Twente samen tot één brandweerkorps. Bovendien gaat de meldkamer van de brandweer in Hengelo op termijn verhuizen naar Apeldoorn zo is het voornemen van minister Ivo Opstelten. Het landsdeel Oost (Gelderland, Overijssel) heeft dan één meldkamer 112 voor ambulancedienst, brandweer en politie.

Fotoreportage: Jan Bril


K.O. Wim Hilbink - toespraak burgemeester Jon Hermans

Fotoreportage (26 foto's)...

 
09-11-2012  

Energiespaarshow Löwik Installaties goed bezocht

 

ALMELO – De eerste Energie-bespaaravond van Löwik Installatietechniek aan de Bleskolksingel werd donderdagavond door tientallen mensen bezocht. Tijdens deze Energie-bespaaravond kon men zich oriënteren over duurzame installatietechnieken zoals zonnepanelen, zonneboilers, energiezuinige verwarmingsinstallaties op zowel gas, elektra als hout gestookte (pelletkorrels) cv-ketels.
Ook via diverse isolatietechnieken is het mogelijk om flink te besparen op de energierekening. Zo werkt Löwik Installatietechniek bijvoorbeeld ook met witte dakbedekking voor platte daken, waardoor de klimaatbeheerskosten fors afnemen. Met warmtepompen en wisselaars, LED-verlichting en Domotica-technieken kan eveneens fors bespaard worden op de energiekosten. De ‘techneuten’ van Löwik Installatietechniek gaven dan ook volop deskundig advies.

Op donderdag 15 november wordt bij Löwik aan de Bleskolksingel 5 nog een tweede Energie-bespaaravond gehouden van 17.00 uur tot 21.00 uur.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (14 foto's)...

 
10-11-2012  

Projectontwikkelaar wil super op bedrijvenpark

 

ALMELO – Projectontwikkelaar IM uit het Brabantse Erp heeft zijn oog laten vallen op een lap grond langs de N36 bij tegelhandel Teunissen & Becking. Doel is het realiseren van een supermarkt van 1240 m2 op dit stukje van het Bedrijvenpark Twente. Via de N36 en de parallel lopende straat het Wendelgoor is de beoogde locatie makkelijk per auto te bereiken vanuit Wierden, Almelo en zelfs Vriezenveen. De beoogde locatie heeft een detailhandelsbestemming en de bouwvergunning is inmiddels aangevraagd.

Lees ook: ‘Supermarkt op Bedrijvenpark Twente?

 
10-11-2012  

Feest bij 40-jarig Filmhuis Almelo

 

ALMELO – Het Filmhuis Almelo – v/h Filmliga – bestaat dit jaar 40 jaar. Het heuglijke feit werd gevierd met een filmmarathon van vrijdag op zaterdag in Hof 88, het onderkomen van het Filmhuis Almelo sinds 1988.
Het Filmhuis werd in 1972 opgericht door Ineke Pezie, Henk Vos en Herman Reckman die nog steeds actief is bij het Filmhuis. De eerste voorstellingen werden gehouden met behulp van twee kleine 16 mm projectoren in Jongerencentrum Erve Noordik. Daarna toog men naar de gehoorzaal van destijds de zwaar verliesgevende gemeentelijke Schouwburg De Hagen, nu het geprivatiseerde Theaterhotel. Van 1986 t/m 1987 toog men tijdelijk naar het Waaggebpuw i.v.m. de privatisering en het wegpoetsen van 2,3 miljoen 'harde guldens' jaarlijks en de verbouwing tot Theaterhotel met een investering van 25 miljoen guldens door het Van der Valk-concern.
Tegelijkertijd werd Hof 88 gerealiseerd als gemeentelijke 'tempel' voor de kunst met een kleine K. Ook het Filmhuis kreeg toen haar onderkomen in Hof 88 en tevens de beschikking over een professionele 35 mm projector. Deze werd op haar beurt dit jaar vervangen door digitale projectie, waardoor aan het celluloid-tijdperk een eind is gekomen bij het Filmhuis.
Via OFO werd door het Filmhuis vele jaren vergaderd over de programmatische afstemming van de filmhuizen in Overijssel bij de ‘Hoeskamer van Almelo’ bierproeflokaal ’t Hookhoes aan de Grotestraat Zuid.
De viering van de historie werd vrijdagavond in Hof 88 bijgewoond door cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh met de vertoning van de film Manhattan (1979), een klassieker van Woody Allen. Op zaterdag gevolgd door: Kaos (1984) van Paolo & Vittorio Taviani, Fargo (1996) van de gebroeders Joel & Ethan Coen en de amusante Spaanse (eet)film - hoe kan het anders - Tapas (2005), waarmee vier decennia Filhuis Almelo doorlopen zijn.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (15 foto's)...

 
10-11-2012  

Ruud van der Sluijs Veer krijgt ‘Gouden Krommer´

 

ALMELO – Ruud van der Sluijs Veer, toneelmeester in het Theaterhotel en v/h gemeentelijke schouwburg De Hagen, stond zaterdagavond een grote verrassing te wachten tijdens de voorstelling van Theatergezelschap ‘Het Groot Niet Te Vermijden’. Hij werd namelijk door het gezelschap de bühne opgeroepen om uit handen van directeur Han Hammink de theateronderscheiding ‘De Gouden Krommer’ van de Vereniging van Podiumtechniek opgespeld te krijgen voor 40 jaar ondersteunende activiteiten en toneelmeesterschap.
Een staande ovatie werd zijn deel evenals vele felicitaties uit de acteur- en artiestenwereld en het publiek, waarbij de ‘berg’ met cadeautjes alleen maar groter werd.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (16 foto's)...

 
10-11-2012  

Ambachtelijke sfeer in winkelcentrum de Schelf

 

ALMELO – Winkelcentrum De Schelfhorst was zaterdag in ambachtelijke sferen gehuld m.m.v. de ‘lieden’ van de Stadsboerderij. Het winkelcentrum is sinds jaar en dag het eerste overdekte winkelcentrum en altijd druk vanwege de ruime gratis parkeeraccommodatie rondom. Almeloërs uit de gehele stad maar ook consumenten uit de gemeente Tubbergen en Vriezenveen weten het winkelcentrum dus al jaren goed te vinden.

Fotograaf Jan Bril nam er een kijkje en maakte bijgaande fotoshoot.

 

Fotoreportage (15 foto's)...

 
11-11-2012  

Weekendschool op zondag in het stadhuis

 

ALMELO – Wethouder Gerrit van Woudenbergh had piketdienst en ontving de ‘Toppers op Zondag’ van de Weekendschool om vragen te beantwoorden over de besluitvorming in de politiek. Het project ‘Toppers op Zondag‘ bestaat al enkele jaren om kinderen uit achterstandsgezinnen tussen 10 en 14 jaar in Almelo, Hengelo en Enschede bij te spijkeren in het kader van het ontwikkelen van een toekomstvisie en hoe die toekomstkansen te vergroten.
Aan deze zondagse ‘zitting’ in de Raadszaal van de gemeente Almelo namen een twintigtal kinderen deel.

Fotoreportage (12 foto's)...

 
11-11-2012  

Kunstmarkt in wijkcentrum De Schelf.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (55 foto's)...

 
11-11-2012  

Prima promotietoernooi van ‘De Toss´

 

ALMELO – Het promotietoernooi zaterdag jl. van Jeu de Boule club ‘De Toss’ kan een grandioos succes genoemd worden gelet op de opkomst. Velen kwamen een kijkje nemen of namen deel aan deze promotiewedstrijden in de eigen hal van ‘De Toss’ op het Dollegoor.
In de ‘doublettes’ mocht maar één speler met een NJBB-licentie spelen zodat er teams gevormd werden met minder ervaren deelnemers. Een prima gelegenheid dus om met Jeu de Boule club ‘De Toss’ kennis te maken en dat deden velen gelet op het aantal van 38 teams.
Winnaars waren er ook. Het team Andries Ligtenberg / Dini Tiehuis uit Rijssen waren de besten. Het team Albert Kuiper / Wim Bakker uit Hoogeveen eindigde als tweede en team Leon Burgers / Johan Pape legden beslag op de derde plaats.
Bij Jeu de Boules club ‘De Toss’ spelen zo’n 85 procent van de leden puur recreatief Jeu de Boules en vermaken zich wekelijks opperbest. Men is dus van plan om volgend jaar wederom een promotietoernooi te organiseren, maar eerst staat in januari a.s. het toernooi om de ‘Almelo Cup’ op het programma.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
11-11-2012  

Politie haalt verwarde man uit woning

 

ALMELO – Zondagavond werd aan De Fazant politiehulp ingeroepen om een verwarde man aan te houden. De arrestatie eenheid (AE) van Politie Twente wist zich toegang te verschaffen tot de woning en de man in een snelle rustige actie te overmeesteren, waarna hij werd meegenomen voor medische hulp.

Fotoreportage: Patrick Weegink

Fotoreportage (6 foto's)...

 
12-11-2012  

‘Bootcamp in the city´ met Pius X


Afzien
In bijna tien uur tijd zagen de VMBO-ers van het Pius X de Tower, de London Eye, de Houses of Parliament, de Big Ben en Westminster. Ze liepen langs het huis van de Britse premier Cameron aan 10 Downingstreet, stonden tussen de duiven op Trafalgar Square, zagen ze Buckingham Palace en Piccadilly Circus en konden even shoppen bij Harrods, aan Covent Garden en Oxford Street.
 

ALMELO - Eindexamen-leerlingen VMBO van het Pius X college hebben een ongekende ervaring achter de rug. Binnen 32 uur naar de bruisende Britse metropool Londen, de hele stad verkennen èn weer terug. Zonder slaap, maar met een hoofd vol indrukken, rolden ze zaterdagmorgen vroeg weer in hun eigen bed.
Voor HAVO en VWO leerlingen is een reis met school naar een grote stad in het buitenland gemeengoed. Voor VMBO-ers daarentegen wordt dat soort tripjes niet of zelden georganiseerd.
Het Pius X college vindt dat een gemis. Een bezoek aan een wereldstad zoals Londen, hoort bij de opvoeding van jonge mensen, is de mening van directeur Pieter van Schilt. ‘Niet iedereen gaat op vakantie naar het buitenland. Maar het is voor onze leerlingen wel belangrijk dat ze ook buiten de oevers van de Regge en Dinkel kijken en zien hoe zo’n wereldstad er uit ziet en wat er allemaal gebeurt. Het zijn indrukken die een levenlang bij blijven’, aldus Van Schilt.
Om de reis naar Londen voor alle leerlingen mogelijk te maken, ontwikkelde Pius X een low budget formule. Vervoer in een dubbeldekker, een goedkope overtocht van Calais naar Dover en een ouderwets lunchpakketje mee. Alle docenten die meegaan voor de begeleiding, doen dat in hun vrije tijd. Geen dure hotelovernachtingen, geen kostenverslindende maaltijden. Maar wel een propvol programma, zodat de reizigers zoveel mogelijk op kunnen snuiven van de hotspot van de wereld, Londen.
De Pius X formule voor de buitenlandtrip voor VMBO-ers mondde uit in een soort ‘bootcamp in the city’ voor de 75 deelnemers. Een ultieme test voor het uithoudingsvermogen van de leerlingen. De reis begon namelijk in het holst van de nacht op vrijdag om 00.15 uur. Inclusief de boottocht duurde de reis naar het hart van Londen City zo’n 11 uur. Geslapen werd er dus niet of nauwelijks.
In Londen gingen leerlingen aan boord van een rondvaartboot en verkenden later op de dag de stad te voet. Toen iedereen rond 21.30 uur weer in de bus klauterde, waren de meeste reizigers ‘munt’. De terugreis verliep dan ook wat rustiger dan de heenreis. De bus leverde het gezelschap ’s morgens rond half acht weer af bij school aan de Catharina van Renneslaan.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-11-2012  

Erasmus en gemeente tekenen VEVO-convenant

 

ALMELO – OSG Erasmus, de gemeente Almelo en het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid (ROVO) hebben maandagmiddag gezamenlijk het Verkeers Educatie Voortgezet Onderwijs – convenant ondertekent. In het VEVO-convenant wordt vastgelegd dat het Erasmus jaarlijks 53 lesuren aan verkeerseducatie besteed. Daarbij fungeert de heer Duchateau als aanspreekpunt.
Namens het Erasmus ondertekende mevrouw Kuiper, namens de gemeente wethouder Anja Timmer en namens ROVO voorzitter Anthon Sjoers.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (8 foto's)...

 
12-11-2012  

Prima deelname aan ‘Week voor de Techniek´

 

ALMELO – Een gebrek aan leerlingen voor technische beroepen was enige jaren geleden de aanleiding om de ‘Week van de Techniek’ in het leven te roepen om leerlingen van de basisschool er op te attenderen dat ook in technische beroepen een toekomst schuilt. Dat extra aandacht werkt bleek onlangs uit de sterk toenemende aantallen studenten op technische universitaire en hbo-opleidingen. Dat moet ook op mbo-niveau nog omhoog omdat de industrie zit te springen op vakmensen, vooral ook omdat de oudere generatie met pensioen gaat.
Volgens Cees van Gilst, human resource manager bij PANalytical en afgevaardigde van de Industriële Kring Almelo (IKT), kan het tekort zo sterk stijgen dat de continuïteit van bedrijven gevaar loopt terwijl er toch meer dan voldoende toekomstperspectief is.
Aan de ‘Week van de Techniek’ namen dit jaar 12 basisscholen mee met in totaal 245 leerlingen die gaan overstappen naar het vervolgonderwijs. Aan werkgeverszijde deden 10 bedrijven mee, die ruimte boden voor een soort ‘snuffelstage’ met een opdracht. Daar viel ook een prijs mee te winnen en de winnaars werden maandag bekend gemaakt in de praktijkaccommodatie van het VMBO-onderwijs aan de Catharina van Renneslaan. Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld reikte de bijbehorende oorkonden uit. Eerste werd GPS De Fakkel, tweede werd PCBS De Wierde en PCBS De Heemde wist op de derde plek beslag te leggen.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (21 foto's)...

 
13-11-2012  

Klusactie voor Serious Request 3FM

 

ALMELO - Dennis Linker en Michel Hofstede starten in Almelo een klusactie, waarvan de baten bestemd zijn voor de jaarlijkse actie van de DJ’s van Radio 3FM. Dennis en Michel willen geld inzamelen en zijn daarom in te huren voor het uitvoeren van klussen zoals ramen lappen, de tuin winterklaar opruimen en van blad ontdoen en/of andere klusjes waar u niet aan toe komt of een hekel aan hebt.
Het zo ingezamelde geld willen zij aan de 3 DJ’s in ‘Het Glazen Huis’ van Serious Request afgeven dat van 18 t/m 24 december in Enschede staat. Dit jaar gaan de totale baten naar het Rode Kruis om kindersterfte in de wereld tegen te gaan. Liefst 5,5 miljoen kinderen sterven jaarlijks wereldwijd door een gebrek aan verzorging.

Heeft u een of meerdere klussen?
Mail dan
michel_hofstede@hotmail.com of bel: 06-42025792

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-11-2012  

Bleekkerk schenkt 1850 euro aan Voedselbank


Foto van de Voedselbank Almelo op het oude adres. Tegenwoordig zit de Voedselbank in de St. Egbertuskerk en niet meer aan het Wethouder Van Dronkelaarsplein, zoals abusievelijk nog op de website vermeld staat.
 

ALMELO – Een vertegenwoordiger van de Voedselbank heeft zondag jl. in de Bleekkerk te Almelo een cheque overhandigd gekregen ter waarde van € 1.850,00.
De gemeenteleden van de Bleekkerk brachten het bedrag bijeen met diverse acties die in het afgelopen jaar werden georganiseerd.
Aanleiding om de Voedselbank met en donatie te helpen waren de aanslagen OZB en Rioolheffing van ± € 2500,00 samen, die de gemeente had opgelegd. Deze aanslagen zijn door tussenkomst van de gemeenteraad alsnog ingetrokken, maar de Voedselbank Almelo kan desondanks deze gift van de Bleekkerk goed gebruiken, gelet op het stijgende aantal medeburgers die in de problemen komen. Ook is er dringend een nieuwe invries-cel en koelcel nodig om de daarmee gepaard gaande nodige grotere voorraad te kunnen opslaan tot de pakketten worden samengesteld.

 
13-11-2012  

Rectorswoning moet behouden blijven

 

ALMELO – De Rectorswoning moet behouden blijven. Dat is de boodschap die de gemeenteraad het college van B&W heeft meegegeven, nu Tactus Verslavingszorg afziet van koop en sloop. Tactus kreeg geen rijksfinanciering voor het bouwen van een opvang voor verslaafden en wil de koop nu geen gestand doen.
Voor de tegenstanders van sloop van het laatste restant van klooster De Goede Herder aan de Vriezenveenseweg, kwam die boodschap onlangs als een godsgeschenk. De gemeenteraad had ook al eerder aangegeven feitelijk het pand te willen behouden, maar zat in de tang gelet op het koopcontract en het bestemmingsplan dat sloop niet tegenhoud.

Het college van B&W kwam dinsdagavond nog wel met het advies het pand in de verkoop te houden en zei er bij dat sloop ook dan mogelijk blijft, gelet op het bestemmingsplan. De gemeenteraad was echter tijdens het informatieve beraad klip en klaar. ‘Het pand mag alleen worden verkocht mits het niet wordt gesloopt’, dit tot vreugde van de actievoerders op de publieke tribune.
Feitelijk werd het college van B&W meegegeven dat het behoudt van het Rectorshuis maar in het koopcontract geregeld moet worden. Een mogelijkheid is ook het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Dat de taxatiewaarde inmiddels fors is gedaald, doet niets aan de mening van de raad het pand te wilen behoeden voor sloop. Die lagere taxatie is niet alleen een gevolg van de marktwerking, maar is voor een groot deel ook te wijten aan het achterstallig onderhoud. Sinds het pand jaren geleden leeg kwam te staan, heeft de gemeente als eigenaar geen eurocent uitgegeven voor onderhoud.

Lees ook: ‘Wikken en wegen – Rectorsvilla De Goede Herder

 
14-11-2012  

Boomgezwel aan berkenboom

 

ALMELO – Aan de parallelweg langs de van Rechteren Limpurgsingel, richting de Gravenallee, zag onze fotograaf In het voorbijgaan een gezwel aan een berkenboom. Volgens deskundige Leon Willems is het gezwel een kankergezwel. Een breed scala aan organismen is er voor verantwoordelijk zoals schimmels, bacteriën, virussen en microplasmas. Er vormen zich dode houtweefsels, die soms over een periode van jaren toch door blijven groeien. Sommige van deze gezwellen hebben nauwelijks invloed op de boom, anderen zijn echter zeer schadelijk.
De laatste jaren is er een groeiende aandacht naar allerlei gezwellen en bastknobbels die op bomen verschijnen, maar waarvan de oorzaak nog onduidelijk is. In tegenstelling tot de gezwellen hebben deze knobbels een gladde oppervlakte.
Ook zijn er bastbulten die een ruwer oppervlak hebben. De bestaande schors wordt dan van binnenuit naar buiten geduwd, bijvoorbeeld bij de esdoorn. Een andere vorm van boomaantasting is dat oud wondweefsel dat al jaren in rust is opnieuw wordt geactiveerd.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-11-2012  

Rumoer vanuit de Bibliotheek.

Fotoreportage Jan Bril.
 

Fotoreportage (21 foto's)...

 
15-11-2012  

Ballenactie voetbalclubs bij Plusmarkten

 

ALMELO - De Plusmarkten in Almelo hielden i.s.m. het Pepsico-concern een ballenactie voor de jeugd van de Almelose voetbalclubs. De ballen konden worden gespaard en donderdag werden de gespaarde 80 ballen uitgedeeld bij Plusmarkt van Limbeek aan pupillen van o.a. Sv. Almelo, Sv DRC 2012, Avc. Heracles, La Première, Luctor et Emergo, Oranje Nassau en PH Almelo.
Als sponsor van de Eredivisie steunt Plus het voetbal op landelijk niveau en met deze actie hopen de Almelose Plussupermarkten een steentje bij te dragen voor de lokale jeugdvoetballers.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 47 foto's)

Fotoreportage (11 foto's)...

 
16-11-2012  

Opel Kamp sponsort EHBO Almelo

 

ALMELO - Het EHBO afdeling Almelo heeft vrijdagmiddag de door Opel Kamp gesponsorde kleding in ontvangst genomen. De weersbestendige jacks zijn een uitkomst voor de vrijwilligers van het EHBO afdeling Almelo, die op tal van evenementen in en rond Almelo assistentie verlenen.
Natuurlijk werd ook de nieuwe Opel Mokka bewonderd, die sinds kort bij Opel Kamp in de showroom staat.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
16-11-2012  

Rabo verzamelde speelgoed voor Voedselbank

 

ALMELO - De medewerkers van de Rabobank Noord Twente zamelden de afgelopen weken speelgoed in voor de Voedselbank Almelo onder het motto: ‘Omdat ieder kind feestdagen mét cadeautjes verdiend’. Het ingezamelde speelgoed werd donderdag door directeur Particulieren Eric Tromp overhandigd aan de Voedselbank Almelo, dat gevestigd is in de St. Egbertuskerk aan de Bornerbroeksestraat.

Het jaar 2012 is Jaar van de Coöperatie
Door de Verenigde Naties werd het jaar 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de Coöperatie. In dit kader wilde Rabobank Noord Twente iets extra’s doen en de speelgoedinzameling onder haar medewerkers is hier een voorbeeld van. De bankmedewerkers zochten hun eigen huis af op zoek naar speelgoed, in zo goed als nieuwe staat, voor kinderen die het thuis niet zo breed hebben. Daarmee wil de bank, én haar medewerkers, een bijdrage leveren aan de lokale samenleving.
De voedselbank is de Rabobank dankbaar voor de inzameling en zorgt er voor dat het speelgoed de komende weken bij de juiste kinderen terecht komt.
 

 
16-11-2012  

Kanker is geen scheldwoord!

 

ALMELO - De 16-jarige Enrico Woudstra uit Almelo is het zat dat hij in zijn omgeving meemaakt dat mensen elkaar uitschelden en daarbij het woord ‘kanker’ gebruiken. Enrico vindt het belangrijk dat dit stopt en is daarom een actie gestart in het kader van ‘STA OP TEGEN KANKER’. Hij gaat, samen met de mensen van KWF Kankerbestrijding uit Almelo, geld inzamelen, door zoveel mogelijk collectebussen te plaatsen in winkels in de regio en op zijn school.
Wat hij ook graag zou willen is collecteren na afloop van een wedstrijd bij Heracles. Hij hoopt dat zijn eigen club hem wil steunen. Enrico is zich bewust van wat de ziekte met mensen kan doen, hij heeft in zijn familie het nodige meegemaakt.
Al met al een goede reden om samen met de voorzitter KWF Kankerbestrijding afdeling Almelo, Gerda Zanting-Boertien aan de slag te gaan. Gerda Zanting-Boertien: ‘Het doet ons goed om te zien dat jongeren als Enrico zich op deze manier willen inzetten voor het goede doel. Een dergelijke actie maakt indruk. We hebben we hem meteen gevraagd of hij ook na deze actie ons wil blijven helpen en gelukkig was het antwoord ja, natuurlijk.’ ‘Samen hebben we de actie aangemeld bij de website ‘STA OP TEGEN KANKER’.
Tot 28 november is er nog tijd om zoveel mogelijk geld in te zamelen. De collectebussen staan o.a. bij de winkels ‘Woudstra Verf, cosmetica en speelgoed’, ‘Totaalgemak Freederiks’ en ‘Ricks Flowers’. S’avonds is dan de live tv-uitzending ‘STA OP TEGEN KANKER’ waar Enrico naar toe zou willen om persoonlijk zijn ingezamelde geld over te dragen aan KWF Kankerbestrijding.

Wilt u deze actie steunen of op een andere manier bijdragen neem dan contact op met Enrico via 06-20632235, of met KWF Almelo via
info@kwfalmelo.nl Kijk op: www.staoptegenkanker.nl voor meer informatie. Het streefbedrag van Enrico is om minstens 1.000,- euro in te zamelen.

 
17-11-2012  

Defecte brug blokkeert bijna intocht van de Sint


Zelfs 'Piet Ondeugd' mocht deze keer mee naar het verre Almelo
 

ALMELO - Annet Kroket, Bram Boterham, Fleur Klapdeur en Klaas Kluns moesten extra lang de duizenden kinderen vermaken die in de Centrumhaven en bij het Stadhuis stonden te wachten op de intocht van Sinterklaas en zijn 'Pietermannen'. Al bij het naderen van de eerste brug bij het Dollegoor toonde zich al enige vertraging af, maar bij de Eilandbrug ging het helemaal mis. Geen druk op de knop die de brug in beweging bracht. De slagboom wilde niet naar beneden en de brug daardoor niet omhoog. Een in allerijl opgetrommelde monteur slaagde er in het euvel te verhelpen, waardoor de boten met de Sint en zijn 'Pietermannen' uiteindelijk toch met een dik halfuur vertraging konden afmeren in de Centrumhaven. Onderwijl zongen de kinderen talrijke sinterklaasliedjes, maar het populairst was toch wel een nieuw sinterklaasliedje in Gangnam Style.
Bij het stadhuis was het aantal wachtenden eveneens groot en heette de burgemeester de Sint - die per koets van de haven naar het stadhuis reed - hartelijk welkom in Almelo. Na een korte pauze, vervolgde de Sint daarop zijn intocht door de binnenstad om zich uiteindelijk te settelen in het Sinterklaashuis aan de Koornmarkt. Het Sinterklaashuis doet t/m 5 december diens als zijn uitvalsbasis om alle door de kinderen gezette schoentjes met een verrassing te vullen. De Sint ziet dan ook graag dikke winterpenen in de gezette schoentjes voor Americo, die wel even zoek was maar toch bijtijds werd teruggevonden.

Fotoreportage: Jan Bril, Coen Mulder, Nick Zweers

(Klik hier voor 185 foto's van Coen Mulder en hier voor 269 foto's van Nick Zweers)

Fotoreportage (134 foto's)...

 
18-11-2012  

Bent u uw papegaai kwijt?

 

ALMELO – De redactie ontving onderstaand bericht over een gesignaleerde papegaai.

Gisteren troffen mijn vrouw en ik tijdens een wandeling langs het Lateraalkanaal een papegaai aan. De vogel heeft mooie kleuren, is erg tam en goed benaderbaar. Ongeveer 25 cm hoog. Wie is deze vogel kwijt? Hij vliegt bij het Lateraalkanaal in de omgeving van de brug bij de Slagenweg.

Met vriendelijke groeten,

Alex Moelard
M. 06-21814893
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
18-11-2012  

Reware nieuwe Business-partner Heracles Almelo

 

ALMELO - Voorafgaand aan de wedstrijd Heracles Almelo – Roda JC bezegelden Reware en Heracles Almelo hun goede band middels het ondertekenen van een sponsorcontract. Reware, dat software aanbiedt die alle aspecten van het zorgproces dekt, is voor de rest van dit seizoen Partner in Business. “We zijn blij dat we in deze economisch moeilijke tijd een nieuwe Partner in Business hebben kunnen vastleggen”, aldus commercieel directeur Rob Toussaint. “Reware is een innovatief bedrijf gericht op de zorgbranche en met directeur Jan Torny hebben we al jaren een goede verstandhouding.” Ook Torny is tevreden: “Wij zien grote overeenkomsten tussen de club Heracles Almelo en Reware. De intelligentie van onze software zie je ook op het veld van Heracles Almelo terug. Met geringe budgetten worden optimale resultaten behaald. Wij vinden het een voorrecht om bij deze club betrokken te zijn.”

< v.l.n.r: Wim Samsen - bestuurslid commerciële zaken, Jan Torny – directeur Reware en Rob Toussaint – commercieel directeur Heracles Almelo.

 
19-11-2012  

Fun ie Fit Centrum nadert voltooiing

 

ALMELO – Het Fun ie Fit Centrum van stichting De Klub nadert haar voltooiing. Het digitale speelparadijs voor de cliënten van De Klub werd vandaag door Multi Mediacenter in eendrachtige samenwerking met studenten ICT van het ROC van Twente geïnstalleerd. De studenten hebben eerder al deze computers tijdens de lessen geassembleerd en van de nodige software voorzien.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (8 foto's)...

 
19-11-2012  

Schoolvoetbalkampioenen genieten van eerbetoon

 

ALMELO - In een vol stadion worden toegejuicht, het is niet veel (basis)scholieren gegeven. Zo wel de winnaars van de schoolvoetbalkampioenschappen die in mei dit jaar plaatsvonden op de velden van PH en ON. Teams van de Almelose basisscholen streden om de felbegeerde bekers. De climax van deze kampioenschappen was op de laatste woensdagmiddag van mei. Na een prima en sportief verlopen strijd toonden de meisjes van de Sint Radboudschool (groep 5/6) en De Compaan (groep 7/8) en de jongens van De Bonkelaar (beide categorieën) zich de besten van allemaal.
Vol trots ontvingen de aanvoerders de bijbehorende beker uit handen van Algemeen Directeur Nico-Jan Hoogma. Onderdeel van de prijs was een wedstrijdbezoek en bijbehorende huldiging in het Polman Stadion. Dit heuglijke feit vond plaats in de rust van de wedstrijd Heracles Almelo – Roda JC. Ruim op tijd waren de kinderen en begeleiding aanwezig en konden zij na de uitleg plaatsnemen op de voor hen gereserveerde plekken. Voorzien van zojuist gekregen Heracles Almelo sjaal keken ze hier naar de wedstrijd tegen Roda JC. Kort voor de rust verlieten zij het stadion om via de hoofdingang en de catacomben een grootse entree te maken.
Voor eventjes was het stadion het domein van de schoolvoetbalkampioenen. Zij genoten zichtbaar van het eerbetoon en konden geen genoeg krijgen van de positieve reacties die vanaf de tribunes op hen neer daalden.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
19-11-2012  

Info-avond over acquisitie- en interne fraude

 

ALMELO – De Kamer van Koophandel nodigde ondernemers uit de regio uit voor een informatieavond over acquisitiefraude en interne diefstal door medewerkers. Het ging bijvoorbeeld over: Hoe weet je als ondernemer zeker dat een nieuwe klant echt gaat betalen? Wat haalt een bedrijf in huis als het een nieuwe werknemer aanstelt? Kortom hoe kan men als ondernemer de risico’s minimaliseren.
Hoffmann Bedrijfsrecherche – het bureau dat ook in het gemeentehuis personeel bespioneerde – vertelde de aanwezige ondernemers dat personeel verantwoordelijk is voor 6 procent winstdaling door o.a. het pikken van kladblokken en pennen en het pikken van geld.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (6 foto's)...

 
20-11-2012  

Grote NIEUWBOUWBEURS in Almelo

 

ALMELO – Bouwers, makelaars, de notaris, de hypotheekverstrekker, kortom iedereen die er aan te pas komt bij het bouwen en verkopen van een huis, hebben de handen ineen geslagen en organiseren zaterdag a.s. een grote Nieuwbouwbeurs in het Theaterhotel.
Tijdens de beurs worden alle in de gemeente Almelo van start gegane bouwprojecten gepresenteerd en dat geeft een ruim inzicht in nieuwe woningen voor starters tot mensen die aan een volgende stap toe zijn.

Kijk voor meer informatie:
Nieuwbouwbeurs Almelo mag je niet missen!

 

 
20-11-2012  

Loopt Almelo 9 miljoen euro subsidie mis?

 

ZWOLLE/ALMELO – De gemeente Almelo dreigt 9 miljoen euro provinciale subsidie mis te lopen voor de vernieuwing van de binnenstad. De Provincie Overijssel had het geld toegezegd voor de aanleg van de Waterboulevard. Het project dat het kanaal dat nu bij de rechtbank eindigt, verder de binnenstad moet inbrengen tot het marktplein.
Het college van B&W gaf, onder aanvoering van wethouder van stadsvernieuwing Gerrit van Woudenbergh (VVD), echter prioriteit aan vernieuwing van een ander deel van de binnenstad en dacht gemakshalve dat de toegezegde 9 miljoen euro daarvoor ook gebruikt kon worden.
Dat blijkt nu echter niet zo te zijn. Omdat de starttermijn inmiddels is gepasseerd, vloeit 8,9 miljoen euro nu terug in de algemene middelen van de provincie. Gedeputeerde Staten wilde het geld nog wel ‘reserveren’, maar daar stak Provinciale Staten een stokje voor. De fractie van D66 noemde zelfs het bestemmen van het geld voor Almelo ‘levensgevaarlijk’. Het verlenen van een subsidie is nu op de lange baan geschoven.

 
20-11-2012  

Coalitie drukt nieuwbouw stadhuis door (upd)


Aanzicht vanaf het station.
Het ontwerp is van de oud- Almeloër Vincent van der Meulen.
 

ALMELO – De coalitie VVD/CDA/PvdA sprak dinsdagavond haar machtswoord in de gemeenteraad en drukte er de nieuwbouw van een stadhuis aan de Haven NZ door. Het kreeg daarbij de steun van de eenlingen Ugur Çete en Bert Hümmels (LA). Verder stemde de voltallige oppositie ALA/AOV, D66, Christen Unie, GroenLinks, LKA en PVA tegen. Ook het VVD-raadslid Abdullatif vond de bouw van een stadhuis van 58 miljoen euro onverantwoord in de huidige financiële situatie waarin de gemeente verkeerd. De schuldenlast van de gemeente neemt door dit besluit volgens D66-er Huub Isendoorn toe tot 123 procent van de jaarbegroting.
Het ontwerp van het nieuwe stadhuis is van de oud- Almeloër Vincent van der Meulen, die met zijn in Almelo wonende ouders de besluitvorming bijwoonde.

Fotoreportage: Jan Bril

De bijgaande fotocollage in de fotoreportage van de voor- en tegenstemmers in de gemeenteraad inspireerden ‘Klaas Vaker’ tot een speciale satirische bewerking van die fotocollage bij zijn artikel op de website ‘AlmeloAnders.nl’

Fotoreportage (9 foto's)...

 
21-11-2012  

Almelo ontwikkelt nieuw parkeerbeleid

 

ALMELO – De lappendeken van regelingen in het Almelose parkeerbeleid wordt flink opgeschud. Het nieuwe verkeersplan dat het college van B&W aan de gemeenteraad presenteert, is een opmaat naar een volledig parkeerbeleid.

Zo wordt betaald parkeren in woonomgevingen afgeschaft en komen daar blauwe zones met een maximale parkeertijd van één uur voor terug. De handhaving moet worden uitgevoerd door het gemeentelijk bedrijf Parkeerbeheer. De parkeertijden voor de blauwe zone gelden van 09.00 uur tot 21.00 uur van maandag t/m zaterdag en ook tijdens koopzondagen.

In de avonduren en daluren gaan de tarieven voor parkeergarages omlaag. Hoeveel is nog niet bekend. Op de andere tijden blijft het huidig tarief gelden. Ook kan men straks via de mobiele telefoon betalen.

De volledige optimale aanpassing van het parkeerbeleid omvat een periode van vijf jaar en kost een flinke duit. Voor de eerste aanpassingen heeft het college 300.000 euro uitgetrokken. De volledige aanpassing vergt het veelvoudige, maar zoveel geld heeft de gemeente nu niet beschikbaar.

Het laatste woord is echter op 4 december a.s. aan de gemeenteraad.

Opmerkelijk:
Bewonersgebied wordt uitgebreid met diverse straten (o.a. Wethouder E. van Dronkelaarplein, Molenkampspark, Looleestraat, Hofkampstraat , Reggestraat en Hanzelaan)
Opmerkelijk is het noemen van de Hanzelaan. De straat kent een parkeerverbod en is zeer verkeersonvriendelijk ingericht. Die inrichting leidt tot veel autoschades en schade aan verkeersborden.
Opmerkelijk ook het ontbreken van straten in de Bloemenbuurt als de Geraniumstraat, Begoniastraat, Rozenstraat etc. Zij en ook de bewoners van de Bornerbroeksestraat en Arendsboersweg klagen steen en been over langparkeerders. In de Arendsboersweg is het van school halen van kinderen ontaard in rondjes rijden tot de kinderen kunnen instappen, zo werd onlangs gemeld aan de wijkcoördinator.


Bijlage parkeerbeleidsplan (pdf)

 
22-11-2012  

Ongeval met 45 km auto bij afslag Woonboulevard

 

ALMELO – Op de Weezebeeksingel heeft zich bij de afslag naar de Woonboulevard vanmiddag een ongeval voorgedaan, waarbij een brommobiel (45 km auto) betrokken was. Deze kwam vanaf de Woonboulevard en botste in de flank van een passerende auto. De plastieken brommobiel werd uit elkaar geknipt om de chauffeur uit het voertuigje te bevrijden, waarna hij naar het tegenover liggende ZGT-ziekenhuis werd vervoerd. Over zijn toestand is nog niets bekend.
AlmeloNieuws-fotograaf Jan Bril was ter plekke en schoot bijgaande foto’s.

Fotoreportage (9 foto's)...

 
22-11-2012  

PvdA en VVD laten binnenstad bungelen


Orakel Chris de Vries: 'Loat goan', die ondernemers, geef alles vrij, het is ondernemersrisico.
 

ALMELO – Coalitiepartners PvdA en VVD willen van de binnenstad een compact koopcentrum voor ‘funshoppen’ maken en de mogelijkheden voor detailhandel in de periferie verruimen. Dat bleek donderdagavond tijdens het discussieprogramma Rumoer in de bibliotheek. Raadslid Jemy Pauwels (VVD) gaf een staaltje van 'wishfull thinking' en betoogde dat in de periferie ‘trekkers van allure’ moeten komen om kopers van buiten de stad aan te trekken om vandaar uit het toegestroomde koperspubliek te verlokken tot een tripje 'funshoppen' in de binnenstad. Luc Schuur (PvdA) gaf toe dat niet alles te regelen is en dat de PvdA al eerder signalen had afgegeven voor verruiming op de Woonboulevard.
Feitelijk geven VVD en PvdA de hoop op om het tij voor de binnenstad te keren, waar in 10 jaar tijd de omzet van 164 miljoen euro is gekelderd naar 90 miljoen euro.

Daar staat tegenover dat detailhandelslocaties als De Schelfhorst, Vincent van Goghplein en Eskerplein booming zijn en ook het winkelcentrum Windmolenbroek opnieuw leven in geblazen wordt door de marktwerking. Zij allen hebben het voordeel dat gratis geparkeerd kan worden terwijl de knip van de automobilist in de binnenstad leeggezogen wordt door de overheid.
Hetzelfde geldt voor supermarkten die steeds meer de periferie opzoeken en de gaatjes in de bestemmingsplannen zoeken om zich te vestigen. Enige voorwaarde daarbij is goed bereikbaar per auto en gratis parkeren.
Die gang van zaken is voor ieder waarneembaar en wordt ook nog eens gestaafd door harde cijfers. In Rumoer werd onthuld dat de totale Almelose omzet in de detailhandel in de afgelopen jaren is gestegen van 303 naar 385 miljoen euro, ondanks de leegstand op de Woonboulevard.

Commentaar: In Rumoer tekenden zich verder de contouren af voor het verruimen van de detailhandelsmogelijkheden voor het nieuw te bouwen voetbalstadion voor Heracles Almelo en dat zal bij de club met gejuich worden ontvangen.Of dat bij de middenstand in de binnenstad ook zo wordt ervaren kan worden betwijfeld omdat er in de binnenstad ook nog eens verplicht betaald moet worden voor het reclamefonds. Het kan ook de vraag oproepen waarom er überhaupt in de binnenstad nog langer betaald moet worden voor parkeren. Het legitieme doel van parkeerreguleren via heffingen is namelijk het in goede banen leiden van de toestroom van de auto’s, maar als dat door de bodem zakt – zoals de koopcijfers aantonen – lijkt dat overbodig te worden!
De uitlatingen van de woordvoerders van de PvdA en VVD in Rumoer zijn moeilijk te plaatsen gelet op de onderstaande bijlage Evaluatie detailhandelsvisie 2008-2012.

Fotoreportage: Jan Bril


Nota: Evaluatie detailhandelsbeleid 2008-2012

Fotoreportage (12 foto's)...

 
23-11-2012  

Rabobank NT steunt 11 projecten in Almelo

  ALMELO - Donderdag ontvingen in de bibliotheek te Almelo elf verenigingen en stichtingen uit Almelo een cheque uit het Rabobank Projectenfonds van Rabobank Noord Twente. Directievoorzitter Erik Jutstra reikte cheques uit voor een totaalbedrag van € 28.500,00 aan: Gemengd Baptisten Zangkoor De Lofstem, Big Band Almelo, Verpleegafdeling kindergeneeskunde ZGT Almelo projectgroep nieuwbouw kindergeneeskunde, Almelo Sociaal, Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia, St. Belastingservice Particulieren, Stichting Budgetbegeleiding, AVC Luctor et Emergo, Kerkkoor Credo Cantabilé, A.W.V. De Zwaluwen, Stichting Carint Reggeland Groep.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
23-11-2012  

FUNDATIEfusions in stadhuis Almelo

  ALMELO – Wethouder van Cultuur Gerrit van Woudenbergh opende vrijdagmiddag in de wachtruimte van het stadhuis de tentoonstelling FUNDATIEfusions, een tentoonstelling van enkele werken uit de collectie van Museum de Fundatie uit Zwolle.
Museum de Fundatie in Zwolle ondergaat momenteel een spectaculaire uitbreiding en heropent eind mei 2013. Met FUNDATIEfusions organiseert het museum intussen compacte presentaties op openbare plekken. In dit kader is vanaf 23 november in Almelo werk van Gerald van der Kaap en Henk Tas te zien.
Lees verder...

Fotoreportage (8 foto's)...

 
24-11-2012  

Sinterklaas ook in het Wevershuisje

 

ALMELO - In het Wevershuisje was de wever weer in een scharlaken rode cape gestoken om de kinderen te verblijden tijdens een bezoek aan de Sint.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje.

Fotoreportage (9 foto's)...

 
24-11-2012  

´t Dok klaar voor Sint en Santa

 

ALMELO – ’t Dok in de Noordelijke binnenstad is een hechte gemeenschap waar het ‘Noaberschap’ nog telt en gemeenschappelijk ook het straatbeeld wordt aangepakt. Deed men dat in het voorjaar met de aanplant van nieuw groen, nu werden de straten opgeschoond en van blad ontdaan om klaar te zijn voor de komst van de Sint zaterdagmiddag en werd ook gezamenlijk de kenmerkende kerstverlichting opgehangen om de gezellige huisjes nog een fraaier winteraanzien te geven voor de komst van Santa.
Na een bezoek aan ’t Dok ging de (h)Sint richting de markt met in het kielzog fotograaf Coen Mulder

Klik hier voor 36 foto’s in ’t Dok en klik hier voor 187 foto’s op de Markt.

Fotoreportage (37 foto's)...

 
25-11-2012  

Druk bezochte nieuwbouwbeurs in Theaterhotel

 

ALMELO – Enige honderden belangstellenden trok de Nieuwbouwbeurs zaterdagmiddag in het Theaterhotel. Makelaars en bouwers hadden zich verenigd en presenteerden alle zojuist gestarte bouwprojecten zoals Nijgaarde, St. Josephbuurt, de Mooie Vrouw, en de projecten waarvan de bouw binnenkort wordt gestart zoals Nijrees Zuid, Christoffelhof, Rembrandthof, Erve Schothorst Bornerbroek, de Starterswoningen aan de Kerkhofsweg, Plan Weggeler, Plan Weggeler Heijmans en tal van individuele bouwprojecten op losse kavels in Almelo, Aadorp en Wierden die via diverse makelaars in de aanbieding staan. ‘De bouwangst voorbij!’, was te lezen in de speciale Nieuwbouwbeurskrant en gelet op de daadwerkelijk gestarte projecten kan dat ook gezegd worden. Bovendien werd er op de beurs echt zaken gedaan. Er werden zelfs woningen verkocht zodat de notaris aan het werk kan en er werden opties genomen en taxaties van eigen woningen aangevraagd. Ook was er veel belangstelling voor het verbouwen van de eigen woning en kreeg ook de binnenhuisarchitecte Vroon veel aanloop en mag installateur Brusche meerdere offertes uitbrengen voor de aanleg van zonnepanelen.
‘Een mooie dag’ met echt serieuze kandidaten, zei makelaar Thijs ter Haar (Kamphuis Makelaars). Zijn college Olaf Weghorst (Weghorst Makelaardij) was niet minder tevreden en ook Stephan Witteveen (De Schakel) keek op een goede dag terug. ‘Bij ons komt het pas later, maar vragen waren er voldoende’, betoogde notaris Dinant ter Braak. Hij hield er in ieder geval een vogelhuisje en een schilderdoos aan over van de Sint.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (16 foto's)...

 
27-11-2012  

CDA tegen winkeluitbreiding in voetbalstadion

 

ALMELO – Als het aan het CDA ligt, wordt er niet getornd aan het bestemmingsplan voor de bouw van een nieuw voetbalstadion. Daarmee ligt vanavond tijdens het politiek beraad een forse aanvaring te wachten met coalitiegenoten PvdA en VVD, die wel richting die verruiming koersen.
Het CDA kiest ondubbelzinnig voor een betere bescherming van de detailhandel in de binnenstad. Volgens het CDA moet de detailhandel buiten het centrum in de diverse winkelcentra kleinschalig blijven en mogen op de Woonboulevard alleen bedrijven gevestigd worden die geen directe bedreiging voor de binnenstad vormen. Voor het stadion is vastgelegd dat alleen sport-gerelateerde detailhandel mag plaatsvinden. Een uitgangspunt waarmee de plannenmakers voor een nieuw stadion eerder mee akkoord gingen.
Voor de binnenstad ziet het CDA juist winkellocaties van 500 à 1000 m2 als mogelijkheid om aantrekkelijker te worden als deze met grootschalige detailhandelsgoederen worden ingevuld.
Het CDA laat zich nog niet uit over meer blauwe zones met maximaal 2 uur parkeren zoals de middenstand in het centrum wil.H
Het onderwerp detailhandelsvisie staat om 20.45 uur op de agenda.

 
27-11-2012  

Rechter vernietigd besluit burgemeester

 

ALMELO – De Voorzieningenrechter sector Bestuursrecht bij de rechtbank Almelo heeft een besluit van burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld ter sluiting van Eethuis Akdeniz aan de Nieuwstraat vernietigd. De burgemeester wilde tot sluiting overgaan i.v.m. de vermeende handel in drugs. De inval in de zaak werd begin dit jaar groot belicht door de gemeente in TC Tubantia, maar feitelijk blijft er juridisch gezien volgens de uitspraak nauwelijks tot niets over die een bestuurlijk gedwongen sluiting van het eethuisje rechtvaardigd.
De verdachte werd in de strafzaak al vrijgesproken als leider van een syndicaat runners in harddrugs wegens gebrek aan bewijs. Telefoontaps, langdurige observatie en huiszoekingen konden dat bewijs niet voldoende leveren. Wel werd de ondernemer licht gestraft inzake een minimale hoeveelheid softdrugs en het mede genieten van een onterechte bijstandsuitkering van zijn inmiddels ex- vriendin.
De gemeente werd door de te vroegtijdige bestuurlijke besluitvorming tot sluiting, in de verdediging gedrukt en veroordeeld tot de kosten die 2805 euro totaal bedragen.
De ondernemer in kwestie wacht ook al geruime tijd op een besluit inzake vergunningverlening voor exploitatie van het voormalige restaurant De Molen tegenover Akdeniz. Hoe de gemeente daar nu mee verder wil is nu onduidelijk.

 
27-11-2012  

Verkeersbrigadiers zijn beledigingen zat

 

MARIAPAROCHIE – De Verkeersbrigadiers van de St. Alphonsusschool in de Mariaparochie zijn beledigingen van schoolkinderen en leerlingen uit het voortgezet onderwijs meer dan zat. Tijdens hun vrijwillige inzet krijgen zij met regelmaat verwensingen naar hun hoofd geslingerd. In een nieuwsbrief van de St. Alphonsusschool, met 400 leerlingen uit de Mariaparochie, Harbrinkhoek en Almelo Noord, worden de ouders op het probleem geattendeerd en worden de ouders opgeroepen om hun kroost meer beleefdheid bij te brengen en tevens te wijzen waarom de verkeersbrigadiers de leerlingen bijstaan in het oversteken.

< Fietsencontrole bij de St. Alphonsusschool.

 
28-11-2012  

Projectontwikkelaar zet gemeente voor ´t blok


De binnenstad in een nieuw concept.

Een bloeiend winkelcentrum als zuigende werking ten koste van de binnenstad.
Het Eskerplein in Almelo is een uitstekend jong voorbeeld van een goed renderend winkelcentrum. Het werd ontwikkeld om het lange winkellint Ootmarsumsestraat te concentreren met een goede parkeeraccommodatie. de HEMA, Blokker, Shoeby Fashion, Kruidvat, Dobey, LIDL, Plus Markt, Gall & Gall, Zuivelhoeve, Poelier Ter Velde, Read Shop, Ter Stal en Top 1 Toys zijn zaken die er zijn gevestigd. Naast het Eskerplein wordt nog appartementengebouw De Barchaan gebouwd met 360 m2 winkeloppervlak en ook aan de overkant is de bouw gestart van appartementen met winkelruimte op de begane grond. De concentratie is er dus en de ondernemers hebben een bloeiend bestaan.
Alleen van die beoogde concentratie is niets terecht gekomen. Alle verlaten panden zijn weer ingevuld met nieuwe ondernemers, waardoor de koopstroom richting de Ootmarsumsestraat een gigantische vorm aannam. Vernieuwingen en uitbreiding van parkeerplaatsen bij het winkelcentrum De Schelfhorst en de vernieuwing van het Vincent van Goghplein zijn eveneens ontwikkelingen die het koperspubliek uit de binnenstad lokten. Ooit was de binnenstad goed voor 50 procent van de totale omzet. Nu is dat nog slechts 23 procent.
Marcel Evers van de retail-brancheorganisatie CBW Mitex merkte tijdens het politiek beraad dan ook op dat er altijd regie van de lokale overheid nodig is als het om de detailhandel gaat. Een opmerking die door woordvoerder Klomp van Urban Interest werd onderstreept.
 

ALMELO – ‘Als de gemeente doorgaat met ontwikkelen van detailhandel in de periferie, gooit projectontwikkelaar Urban Interest er het bijltje bij neer’, dat is de keiharde belofte die directeur Remco Klomp dinsdagavond deed bij een politiek beraad in het gemeentehuis. Klomp kreeg gisteren de dramatische omzetcijfers van de binnenstad onder ogen en is zich een hoedje geschrokken. ‘Almelo was al een aandachtdossier, maar het ligt vanaf nu bovenop de stapel’, was een van de opmerkingen van Klomp die er ook nog eens op wees dat de magere jaren nog een tijdje doorlopen.
De ‘belofte’ van Klomp is een keiharde blokkade voor verruiming van de detailhandelsmogelijkheden in het beoogde nieuwe voetbalstadion van Heracles Almelo, zoals de VVD en de PvdA voorstaan. Urban Interest is eigenaar van de meeste panden rondom het Marktplein, zoals o.a. het voormalige V&D pand, S&F en de ronde stulp tegenover C&A. Het Marktplein is de kern van de binnenstadsvernieuwing.
Het pleidooi van Heracles-voorzitter Jan Smit dat een ruime ontwikkeling in het nieuwe stadion veel kopers uit de regio zal trekken en Almelo weer op de kaart zal zetten, verbleekte bij de uitspraak van Klomp. Temeer daar woordvoerder Hessel Meijer van projectontwikkelaar Wykerveste, beoogt ontwikkelaar van het stadion, ruimte wil voor alle detailhandel. Hij noemde Hornbach en Decathlon als grote trekkers waardoor mensen naar Almelo komen en ook de binnenstad in zullen trekken. Om Heracles zonder het betalen van huurpenningen te kunnen laten spelen, noemde hij zelfs 30.000 à 40.000 m2 vloeroppervlak voor detailhandel.
Dat werd ernstig betwijfeld door Marcel Evers van de retail-brancheorganisatie CBW Mitex. Hij kende geen voorbeelden in Nederland of elders waar dat het geval was. Alleen een grote trekker op loopafstand van de kern van de binnenstad kan volgens hem soelaas bieden. Hij noemde 'trekkers' met een oppervlakte van 2.000 à 3.000 m2 noodzakelijk voor de binnenstad. Evers zat meer op de koers die het CDA presenteerde tijdens het politiek beraad. Ook de middenstand in het centrum en de ondernemers op de Woonboulevard zijn tegen verruiming van detailhandel in een nieuw stadion.
Voor de raad een leerzaam avondje, waarbij duidelijk werd dat er harde keuzes gemaakt moeten worden en dat spelen op meer schaakvelden dodelijk is voor de binnenstad.

 
28-11-2012  

Posters voor actie nieuw Dierenzorgcentrum

 

ALMELO – De stichting ‘Dierenzorgcentrum Almelo’ heeft vanmorgen haar eerste poster opgehangen bij dierenspeciaalzaak Jumper aan de Bornsestraat. De stichting ijvert voor de bouw van een nieuw dierenzorgcentrum voor de regio Almelo omdat het vindt dat Dierenasiel ’t Noordbroek niet meer aan de huidige eisen en wensen van dierenopvang voldoet.
Samen met vertegenwoordigers van de Dierenambulance Almelo en dierenasiel ’t Noordbroek werd de poster bij Jumper geïntroduceerd en als eerste opgehangen om de burgers op te roepen om te doneren.
Naast de nieuwe dierenopvang moet ook een educatief centrum, een thuishonk voor ‘Kids for Animals’ ontstaan dat wordt aangevuld met een trimsalon en zo mogelijk een dierenkliniek.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (4 foto's)...

 
28-11-2012  

Ladies first bij ROC-biertapwedstrijden

 

ALMELO – Tijdens de biertapwedstrijden voor leerlingen van diverse horeca-opleidingen in ’t land, kwamen de mannen er niet aan te pas. De eerste twee plekken waren namelijk voor de dames. Carolien Oord (ROC van Twente Almelo) bleek de beste te zijn tijdens de tapwedstrijden in de lokaliteit van haar toekomstige werkomgeving Irish Pub & Restaurant The Shamrock. Tot voorheen liep ze stage bij Café Nielz. “Een dame met absolute horeca skills, goed gastheerschap. Zij serveerde het biertje getapt en vanaf fles zoals het hoort, een gastvrouw op en top”, aldus juryvoorzitter Eddy Nobbenhuis van de Koninklijke Grolsch Bierbrouwerij. Naast vele mooie prijzen van Grolsch komt haar naam te staan op de Castello Biertap trofee, daarmee de 25ste student die op de bokaal mag staan.
Ook de overige twee prijzen gingen naar leerlingen van de Almelose horeca-opleiding en daarmee werd de landelijke concurrentie flink afgetroefd. De jeugdige Maud de Wit (17), die stage loopt bij cateraar ‘Smaak Van…’ bezette een prima tweede plaats en Nick Bouwman (19) werd in ‘eigen huis’ derde. Hij is namelijk al werkzaam bij The Shamrock.

< v.l.n.r.: Winnares Carolien Oord en Maud de Wit die tweede werd.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-11-2012  

Musical Sinterklaas, een feest voor de kinderen

 

ALMELO – In de internationale week van de armoede hebben enkele honderden kinderen uit gezinnen met een smalle beurs woensdagmiddag genoten van de Musical Sinterklaas die operettevereniging Servus opvoerde in de Businessroom van het Polmanstadion. Naast het musicalfeest was er uiteraard strooigoed, koffie, thee en ranja en voor ieder kind een mooi cadeau uit het tijdelijke pakhuis ‘Otto Simon’ van de Sint.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 92 foto's)

Belangeloos werkten aan deze feestmiddag mee: Servus, Almelounge, Otto Simon, Dimotech, de organisatie van de intocht van de Sint en het gemeentelijk project ‘Almelo Doe(t) Mee’.

Fotoreportage (14 foto's)...

 
28-11-2012  

Windmolenbroek ontwikkelt speelpark

 

ALMELO – Op het grasveld langs de Leemslagenweg (9) in de wijk Windmolenbroek wordt een grote speelplek gerealiseerd voor kinderen tot 12 jaar. De speelplek kan na realisatie dan tevens gebruikt worden voor buitensport-activiteiten van naburige basisscholen.
Aan de Grutto (5) en Griffioen (2) worden de bestaande speelveldje gerenoveerd en tevens voorzien van een speeltoestel voor jonge kinderen tot 7 jaar.
Voor de speelplekken Groenling, Goudvink, Gierzwaluw, Graspieper en Giervalk valt het doek. Volgens het plan wordt dit openbaar groen. De verkeerscommissie Windmolenbroek heeft echter de suggestie gedaan om deze voormalige speelplekken voor zover mogelijk tot extra parkeerterreintjes in te richten, omdat vooral bij woonerfachtige buurtjes gebrek is aan parkeermogelijkheden. Of dat idee deels doorgaat is echter nog niet zeker.


Lees meer in de Wijkkrant (pdf)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-11-2012  

Al 600 handtekeningen tegen nieuw stadhuis

 

ALMELO – Al bijna 600 handtekeningen verzamelde Marcel Ensink op zijn initiatief een Burgerpetitie te lanceren tegen de bouw van een nieuw stadhuis.
Opmerkelijk genoeg maakte ook voorzitter Peter Otten van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een opmerking in die richting tijdens een workshopavond in het Almelose stadhuis voor raadsleden uit Overijssel en Gelderland. Hij heette alle deelnemers welkom ‘in deze prachtige raadszaal van architect Oud’. Door het besluit voor nieuwbouw heeft die raadszaal echter geen toekomst meer.
Mocht u echter de Burgerpetitie van Marcel Ensink willen steunen, kan dat hier. Het liefst niet anoniem!

 
29-11-2012  

Rumoer over Waagplein en binnenstad

Fotoreportage Jan Bril
 

tekst volgt...

Fotoreportage (14 foto's)...

 
29-11-2012  

Faillissementsverkoop Foto Video Boom

 

ALMELO – Na zondag is definitief het doek gevallen voor Foto Video Boom in de Grotestraat, Almelo’s oudste fotospeciaalzaak. Zaterdag en zondag wordt in opdracht van de curator een faillissementsverkoop gehouden met de voorraad van 3 winkels die onder het faillissement vallen. Voor fotografen en hobbyisten dus een buitenkansje, want de hele winkelvoorraad moet over de toonbank.


Executie aankondiging (pdf)
Faillissementsverkoop (pdf)

 
29-11-2012  

Japanse Tempelbomen op het Waagplein

 

ALMELO – Op het gerenoveerde Waagplein zijn vrijdag 8 honingbomen gepland ter afsluiting van de renovatie van het plein. De ‘Sophora japonica’ is een zogenaamde vlinderboom uit de Leguminosae-familie die in een speciaal watervasthoudende grondsoort werden geplaatst.
In het discussieprogramma Rumoer werd door de marktkooplieden sceptisch gereageerd op de ‘verfraaiing’ van het plein die vooral zonder hen tot stand was gekomen.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (10 foto's)...

 
29-11-2012  

Anja Timmer maakt werkbezoek Goossenmaat

 

ALMELO – Wethouder Anja Timmer maakte donderdag ter oriëntatie een werkbezoek aan het Nieuwstraatkwartier en bekeek eveneens de vordering van de renovatie van het buurtcentrum Goossenmaat dat in januari weer in gebruik genomen wordt.

Fotoreportage: Coen Mulder

 

Fotoreportage (6 foto's)...

 
29-11-2012  

Première van GSB-film ‘Goede Grond´

 

ALMELO – Op initiatief van enkele beleidsmedewerkers van de gemeente werd de afgelopen jaren filmmateriaal opgenomen over de vorderingen van het GSB-beleid in Almelo. De film die werd gesteund door o.a. het ministerie van Binnenlandse Zaken ging donderdagmiddag in première in de bioscoop aan het Prinses Amaliaplein, waarbij tal van genodigden aanwezig waren.
De film gaf een getrouw beeld van de successen en problemen die bij het GSB-beleid in de praktijk in Almelo sinds 2005 werden opgedaan.
Van de film worden samenvattingen gemaakt die op termijn via YouTube te zien zullen zijn.

Fotoreportage: Coen Mulder
.

Fotoreportage (18 foto's)...

 
30-11-2012  

Topturnster Masela initieert 3FM-acties in IISPA

  ALMELO – Topturnster Wyomi Masela is de initiatiefneemster van een reeks van activiteiten voor 3FM Serious Request in Topsportindoorcentrum IISPA in Almelo op zondag 16 december a.s. Er zijn een miniconcert, opnames voor een videoclip, een veiling, music on demand, meet and greet happenings en meer. De lijst van acties wordt tot 16 december met zoveel mogelijk activiteiten uitgebreid. Na 16 december wordt het Serious Request spektakel online voortgezet tot 24 december. Het grote 3FM goede doelspektakel Serious Request is dit jaar op een steenworp afstand van Almelo, in het centrum van Enschede waar het Glazen Huis staat. Dit jaar wordt geld ingezameld voor de bestrijding van babysterfte in de wereld door het Rode Kruis.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
30-11-2012  

Erik Hulzebosch opent expo Alberts kunsthandel

 

ALMELO – Niemand minder dan oud- Elfstedenbedwinger Erik Hulzebosch opende donderdag een expositie van Erlinde Ufkes Stephanus bij Kunsthandel Alberts aan de Grotestraat Zuid. Zij exposeert in de maanden december en januari een aantal vernieuwende en verrassende werken die zeker tot de verbeelding zullen spreken. Erlinde Ufkes Stephanus is dan ook een ‘bezige bij’ die steeds actief is.
Stilzitten kan ook niet in het bedrijfsleven betoogde Erik Hulzebosch, die het Almelose RAPS overnam en de schaatsfabriek naar de kop van Friesland overplaatste. “Je kop boven het maaiveld steken, niet opgaan in de massa, initiatieven nemen en ondernemen”, waren de inspirerende woorden en dat geldt volgens Hulzebosch ook voor de kunstwereld.
Alberts Kunsthandel doet dat al bijna 71 jaar met verkoop van kunst, een lijstenmakerij en als grootste Kunstuitleen van Twente voor bedrijven en particulieren.

Fotoreportage: Coen Mulder

(Klik hier voor alle 65 foto’s)

Fotoreportage (15 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina