Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-08-2017  

Herdenking slachtoffers oorlog in Indiƫ

 

ALMELO – Bij het Indië-monument in het Hagenpark werden gisteren, één dag voor de nationale herdenking bij het monument in Den Haag,  de Almelose slachtoffers herdacht die zijn gesneuveld tijdens de inzet in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea.
De plechtigheid onder voorzitterschap van Theo Mäkel, werd bijgewoond namens de gemeente door locoburgemeester Alex Langius. De herdenkingsrede werd uitgesproken door fotograaf en schrijver Johan Bergsma. Sylvia Jannink vertelde het tragische verhaal van de gesneuvelde heer Tanke, wiens naam eveneens op het monument vermeld staat.
Het Almelo’s Mannenkoor zong o.a. het Indische Onze vader, Nina Bobo en Pie Jesu. Herbert Blaak blies op de Kornet ‘Mansions of the Lord’ en de TapToe.
 

 
19-08-2017  

Huttenland Sluiterveld 2017

 

ALMELO – Sinds maandag wordt er aan de Bevrijdingslaan in de wijk Sluitersveld door de vakantie vierende jeugd gezaagd en getimmerd dat het een lust is. Al vele tientallen bouwsels krijgen al vorm al dan niet met een verdieping of vlaggenmast.
Tot en met woensdag 30 augustus gaat het timmeren door en is er limonade. ’s Avonds is het over met de pret als de brandweer tijdens het Sloophuttenfeest alle bouwsels op een hoop deponeert en in de brand steekt.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (49 foto's)...

 
22-08-2017  

Aankomst Blauwe Engel in Almelo

Decor voor musical 'Het Verzet Kraakt'
 

ALMELO – De musical ‘Het verzet Kraakt’, die van 30 augustus tot en met 23 september wordt uitgevoerd op het Indiëcomplex in Almelo, vertelt het verhaal van de grootste bankroof allertijden in Nederland.

Op 15 november 1944 overvallen verzetsstrijders het filiaal van de Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat in Almelo. De buit: 46,1 miljoen gulden (ongeveer 23 miljoen euro). Een recordbedrag tot op de dag van vandaag. De overval lukt, maar een paar weken later hebben de Duitsers het geld weer terug. Een deel van de verzetsmannen wordt opgepakt en sterft in de kampen. Een enkeling overleeft de oorlog.

De verzetsgroep die de overval uitvoerde, deed dat met instemming van de Nederlandse regering in ballingschap, ter financiering van de spoorwegstaking. Zie daar de Link met de Nederlandse Spoorwegen.
Reden voor producent Gerard Cornelisse van de musical, contact te zoeken met de NS en het Spoorwegmuseum voor een trein als decorstuk. Het werd de Blauwe Engel, een legendarische dieseltrein uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. Vandaag werd de Blauwe Engel vanuit het Spoorwegmuseum over het spoor naar Almelo gereden. Aan boord producent Cornelisse, hoofdrolspelers, hoogwaardigheidsbekleders en sponsoren. Het reisje werd wat langer dan gepland, want een seinstoring bij Nijkerk zorgde er voor dat de Blauwe Engel moest worden ingepast in het treinenschema via de omweg Deventer-Zwolle en vandaar via het net geëlektrificeerde spoor richting Almelo waar onder grote belangstelling de Blauwe Engel arriveerde om pas op 24 september weer richting het Spoorwegmuseum in Utrecht te rijden.  

Fotoreportage: Jan Bril


Bestel hier kaarten voor ‘Het Verzet Kraakt

Fotoreportage (90 foto's)...

 
24-08-2017  

Kinderrommelmarkt gaat toch nog door


Foto: archief AlmeloNieuws.nl
 

ALMELO – Even leek het er op dat er deze zomer geen kinderrommelmarkt in het stadscentrum zou plaatsvinden. Reden de bouwwerkzaamheden rond het Marktplein. Er werd weliswaar gezocht naar alternatieve locaties, maar dat bleek lastig. Uiteindelijk ging de gemeente akkoord met een rommelmarkt van en voor de ‘kids’ in het Hagenpark. Nu niet op opeenvolgende woensdagen, maar vanwege het naderende eind van de zomervakantie op twee opeenvolgende dagen. Dinsdag 29 augustus en woensdag 30 augustus derhalve en dat is al snel. Inschrijven met spoed via www.almeloevents.nl tot maandag 28 februari voor 12.00 uur. De kosten bedragen 3 euro per plek.
Handelaren en volwassenen  worden geweerd, hoewel ouders hun kinderen wel mogen assisteren.

 
25-08-2017  

Leus neemt carwash in Zutphen over

 

ALMELO/ZUTPHEN – De Almelose ondernemer Rob Leus slaat zijn vleugels uit naar Zutphen. In Almelo exploiteert Leus 3 tankstations en 2 grote moderne autowasinrichtingen. In Zutphen heeft Leus nu carwashcentrum De Ravelhorst overgenomen op het gelijknamige industrieterrein aan de N318.
Leus maakte onlangs zijn 3 tankstations aan de HenrIëtte Roland Holstlaan, Aalderinkssingel en de Baniersweg los van brandstofleverancier Shell en voert deze nu evenals de wasstraten uit onder eigen naam en uitstraling. Bij de moderne wasstraat aan de Kolthofsingel verrijst binnenkort bovendien een nieuwe wasstraat speciaal voor afwijkende voertuigen zoals o.a. grotere bestelwagens.

In Zutphen gaat Leus eveneens vernieuwen. Zo wordt de wasstraat voorzien van een moderne wasstraat van de Duitse leverancier Dico. De wasstraat wordt daarvoor met 5 meter verlengd.
De 5 aparte wasplaatsen voor zelf autowassen voldoen volgens Leus nog wel aan de huidige eisen.
Optisch geeft Leus het carwashcentrum aan de zuidkant van Zutphen dezelfde uitstraling als zijn bedrijven in Almelo.

Fotoreportage (7 foto's)...

 
30-08-2017  

Het Verzet Kraakt nu al groot succes

 

ALMELO – De musical 'Het Verzet Kraakt' over de grootste bankroof aller tijden op het filiaal van De Nederlandse Bank in 1944 in Almelo krijgt lovende reacties van bezoekers uit het gehele land. Ook de recensies zijn lovend in landelijke media zoals; ‘De voorstelling is een visueel pareltje’(Musicalworld) en 'Twents oorlogsdrama verdient ook buiten Twente aandacht' (NRC).
Die landelijke aandacht verdient het vanwege de werkelijke historie die aan de musical ten grondslag ligt. De bankroof werd met instemming van de regering in ballingschap in Londen uitgevoerd ter financiering van de spoorwegstaking. De buit op 15 november 1944 was enorm met een ‘roof’ van ruim 46 miljoen guldens. Zelfs Klaas Knot, de huidige ‘grote baas’ van De Nederlandsche Bank kende de historie niet maar liet zich al eerder bij de tentoonstelling in het Stadsmuseum Almelo informeren.
Het geld werd buiten Almelo in een hooiberg verborgen, maar helaas werden 7 verzetsstrijders door noodlottig toeval opgepakt. Slechts één van hen overleefde. De buit viel tot overmaat van ramp ook nog weer in handen van de Duitse bezetter.

Producent Gerard Cornelisse is blij met al die aandacht en vooral verheugd over de reacties van de vele bezoekers die vooraf genieten van een heus ‘oorlogsdiner’ op het vroegere fabrieksterrein van Royal Ten Cate in hartje stad Almelo waar decor en lichttechniek borg staat voor het juiste sfeertje.
Nu de belangstelling zo groot is, is het dan ook een zekerheid dat er vijf voorstellingen worden toegevoegd aan de eerder geplande 17 voorstellingen en komt een bezoekersaantal van 26.000 in zicht. Een ander gevolg is een film die in 2019, 75 jaar na de overval, wordt opgenomen.

Voor het theaterspektakel ‘Het Verzet Kraakt’ zijn alleen voor dinsdag 12 september a.s. nog kaarten beschikbaar. Alle andere voorstellingen zijn uitverkocht. Kaarten zijn voor € 49,95 te koop via de website www.hetverzetkraakt.nl (voorprogramma, eten en drinken + voorstelling). 

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (131 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina