Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-07-2018  

Dode aangetroffen bij woningbrand

 

ALMELO – Na het blussen van een woningbrand aan de Jan Sluyterslaan in de wijk Ossenkoppelerhoek/Beeklust maandagavond laat, hebben de gealarmeerde hulpdiensten een lichaam aangetroffen. De forensische dienst doet nu onderzoek naar het slachtoffer en naar de oorzaak van de brand die in de keuken begon. Over zowel de oorzaak van de brand als over de identiteit van het slachtoffer, doet de politie nog geen mededelingen hangende het onderzoek.
 

 
04-07-2018  

Nieuwe sportwinkel 100% Voetbal

 

ALMELO – De Almeloër Remco Zwijnenberg heeft zaterdag aan de Woonboulevard 54 de sportwinkel 100 % Voetbal geopend. De onderneming is een franchiseformule gespecialiseerd in voetbal met schoenen, kleding et cetera van de beste A-merken en tevens clubkleding van de grote clubs in Europa. 100% Voetbal telt inmiddels 23 winkels in Nederland en telt ook een webshop.
Zwijnenberg heeft verder in Almelo de groothandel De Teamsportfabriek voor specifieke clubteams-outfits met reclameopdruk en promo-artikelenbedrijf Premz aan de Zeearend 10.
 

 
05-07-2018  

Wandschildering Willibrordkerk naar Almere

 

ALMELO / ALMERE – Het had de nodige voeten in de aarde, de sloop van de Sint Willibrordkerk aan de Berlagelaan. Gebouwd onder architectuur van Jan de Jong naar voorbeeld van de Bossche School en opgesierd met 72 meter aan wandschilderingen door de bekende kunstenaar Théodore Strawinsky. In 2004 gaf de rechter groen licht voor sloop na vergeefs verzet van de familie Strawinsky en de Van Abbe Stichting uit Eindhoven. Maar niet nadat woningstichting St. Joseph had toegezegd een boek te laten maken als naslagwerk en de schilderingen zelf door restaurateurs Bouwhuis en Journée te hebben laten ‘overzetten’ van de muur op doek. 

Met de rechterlijke toestemming voor sloop was ook de weg vrij om de St. Willibrordparochie, St. Egbertusparochie
en de St. Christoffelparochie samen te laten vloeien in de Elisaparochie in een nieuw kerkgebouw tegenover de evenementenweide aan de Rembrandtlaan. De St. Egbertuskerk bleef behouden en is eigendom van woningstichting St. Joseph maar de St. Christoffelkerk, eveneens Bossche School, viel ook ten prooi aan de slopershamer om de weg vrij te maken voor woningbouw.

Nu 14 jaar later heeft St. Joseph ook een bestemming gevonden voor de zorgvuldig bewaarde 72 strekkende meter aan schilderdoek met de ‘muurschilderingen’ van Strawinsky die 25 scènes uit het leven van Jezus van Nazareth verbeelden. De Heilige Bonifatiusparochie in Almere, de eerste rooms-katholieke parochie in deze groeigemeente onder de 'rook' van Amsterdam, bouwt aan een nieuw kerkgebouw naar voorbeeld van de Bossche School en zal derhalve enige gelijkenis hebben met de afgebroken Willibrordkerk. Mede omdat via bemiddeling van de afdeling ´erfgoed in kerken en kloosters´ van het Catharijneconvent in Utrecht de contacten werden gelegd tussen woningstichting St. Joseph en de rooms-katholieke parochie in Almere. 

(meerdere bronnen waaronder De Roskam)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
06-07-2018  

De Oranje 'bak' wordt uitgerold, weigeren mag


Papier, glas, textiel en metalen leveren de gemeenten veel geld op.
Vooral papier, dat in vroegere jaren ten goede kwam aan inzamelende verenigingen en stichtingen, zorgt voor kapitaal in de gemeentekas.
De jaarlijkse nota afvalstoffenheffing, waarvoor minima vrijstelling kunnen vragen, gaat echter nauwelijks omlaag.
 

ALMELO – Vlak voor de gemeenteraadsverkiezing heeft de gemeenteraad in oude samenstelling en in meerderheid nog het besluit genomen om iedere grondgebonden woning van een oranje afvalbak voor het inzamelen van 'kunststof' verpakkingen te voorzien. Nu brengt de burger dat nog naar de milieu-eilanden in de wijken of stopt men het ongewenst in de grijze bak voor restafval.

Doel van dit alles is voorkomen dat ‘plastics’ in het milieu terecht komen, maar over de wijze waarop de lokale overheden in Twente de burgers verplichten als werkezel te fungeren en vervolgens ook nog fors laten betalen voor de eindverwerking, stuit op flinke weerstand.

Twente Milieu, het afvaluitvoeringsorgaan van de meeste Twentse gemeenten, stelde de inwoners van Almelo deze week per post op de hoogte dat de ‘bak’ met oranje deksel wordt uitgerold tussen 17 september en 19 oktober. Naast de bak met groene-, grijze- en blauwe deksel komt er dus een vierde afvalcontainer bij.  

Tegen dat raadsbesluit vlak voor de verkiezingen, was de raadsfractie Lokaal Almelo Samen (LAS) vanwege de investeringskosten in opnieuw een afvalbak en vooral vanwege de toenemende druk tot verplicht scheiden van afval door burgers. Dit terwijl onomstotelijk vaststaat dat professionele na-scheiding een veel beter restresultaat oplevert voor herbruikbare stoffen. De mening van LAS kreeg onvoldoende steun en zo worden weer eurotonnen besteed aan een vooraf bekend te mager resultaat terwijl dat geld toch beter geïnvesteerd kan worden in na-scheiding.
Bij de aankondigingsbrief van Twente Milieu ook een uitgebreide folder met 3 pagina’s scheidingsvoorschriften van (huishoudelijk) afval. Het vergt een hele studie van hoe het hoort, Niet iedereen met een huis en tuintje zit daar op te wachten, want de regels gelden niet voor de meeste hoogbouwlocaties. Ook de ondernemers wonende  in de duurdere  wijken hebben er minder last van. Daar zie je maar al te vaak een bedrijfscontainer in gebruik voor het huishoudelijk afval. Twente Milieu hoeft in die buurten nauwelijks wat op te halen, want de extra kosten lopen via het bedrijf van de luxe wonende ondernemers. Een ‘sluipweg’ waartegen oud- wethouder van milieu Javier Cornelissen nog zei dat hij dit betreurde maar er nauwelijks iets aan kon doen, dit naar aanleiding van vragen van een ex- raadslid, zelf wonende in zo'n luxe buurt. De gewone burger met een huis en een tuintje is dus de schlemiel, tenzij hij de bak met oranje deksel voor het inzamelen van ‘verpakkingen’ weigert. Het kan! Overweeg en neem een besluit en bij weigeren kijkt u voor 21 juli op de website www.almeloaandebak.nl Daar kunt u middels de inlogcode, die op de brief van Twente Milieu staat, aangeven dat u deze vierde afvalbak niet wilt.
U kunt ook bellen via 0800-0201044 om uw weigering kenbaar te maken.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-07-2018  

Openbaar stadsvervoer

 

ALMELO - De gemeente  Almelo laat onderzoek verrichten naar het openbaar vervoer in de wijk Aalderinkshoek. Waarom geen onderzoek naar het gehele openbaar vervoer per stadsbus door Almelo, is dan de logische vraag?
Gaat het alleen om het ritje Aalderinkshoek heen en terug naar het NS station en naastliggende busstation of zijn mogelijk ook de aansluittijden met andere stadsroutes van belang?
Puur de wijkbus Aalderinkshoek onderzoeken geeft slechts een deel van de bevindingen weer en dat riekt naar manipulatie.
Doe het goed of doe het helemaal niet, want dit lijkt een schijnoplossing. Het probleem is groter!

Wie toch zijn ei kwijt wil!
Klik hier en beantwoord de vragen maar maak ook gebruik van de tekstvelden om uw bevindingen/wensen over te brengen.

<< VDL, een van de grotere busproducenten in Europa, bouwt o.a. de VDL City e-bus met lengtes van 9,95 meter, 10,70 meter, 11,98 meter en 12,68 meter speciaal voor het stadse verkeer met respectievelijk draaicirkels van  16,75 meter, 18,624 meter, 20,628 meter en 22,378 meter. De actieradius is geschikt voor het dagelijkse stadsvervoer en de bussen zijn voorzien van speciale snelladers. Kortom aangepast op de passagiersbehoefte per route in het openbaar vervoer.<< VDL, een van de grotere busproducenten in Europa, bouwt o.a. de VDL City e-bus met lengtes van 9,95 meter, 10,70 meter, 11,98 meter en 12,68 meter speciaal voor het stadse verkeer met respectievelijk draaicirkels van  16,75 meter, 18,624 meter, 20,628 meter en 22,378 meter. De actieradius is geschikt voor het dagelijkse stadsvervoer en de bussen zijn voorzien van speciale snelladers. Kortom aangepast op de passagiersbehoefte per route in het openbaar vervoer.

 
12-07-2018  

Zes keer postcodestraatprijs in Almelo

 

AMSTERDAM/ALMELO – Voor zes deelnemers aan de Postcodeloterij in Almelo was het vandaag een geluksdag. Liefs zes keer 25.000 euro ontvingen bewoners aan de Deldensestraat met de postcode 7601 RP. Voor een van hen was er ook nog een auto als extra prijs.
Uiteraard werd de gouden envelop aan huis bezorgd. Voor Stefanie (27) en haar vriend Dennis kwam de geldprijs goed uit, want zij hebben plannen een huis te kopen. Winnaar Brigitte (47) werd verrast tijdens het ramenlappen. ‘Opeens stond de Postcode Loterij voor de deur. Geweldig, we maken er een mooi straatfeest van!’

Iedere werkdag een Straatprijs
In de maand juli maakt de Postcode Loterij extra veel deelnemers blij met de PostcodeStraatprijs. Naast de vijf reguliere Straatprijzen die de Postcode Loterij in juli uitreikt, worden deze maand nog eens 20 extra Straatprijzen uitgereikt. De meeste winnaars ontvangen 25.000 euro per lot, omdat zij met de StraatprijsVerdubbelaar meespelen. Anders is het winnende bedrag 12.500 euro per lot.

 
13-07-2018  

Geen entreegeld Amaliaplein tijdens Profronde

 

ALMELO – Het plan om tijdens de avond van de Profronde entree te heffen op het Amaliaplein gaat niet door. De organisatie van de Profronde dacht op die manier 20.000 euro binnen te kunnen ‘harken’ door het aantal entreekaarten te bepalen op 4.000 voor het plein en de aanliggende horecabedrijven. In ruil daarvoor zou de organisatie de muziek op het plein betalen en hoefden de aanliggende horecabedrijven geen sponsorbijdrage aan de Profronde te leveren. Met het beoogde plan zou een soort tolheffing voor een deel van de Grotestraat geheven worden dat niet aan het parcours ligt. Bovendien zou een biertje op die wijze duur betaald moeten worden vergeleken met andere horecabedrijven elders in de binnenstad.
De raadsfractie Lokaal Almelo Samen vond dat een vreemde constructie die slechts een deel van de Almelose horecaondernemers in het centrum extra winst (geen sponsoring en geen muziekkosten) zou brengen terwijl de Grotestraat tussen Schuttenstraat en Hofkampstraat toch een openbare weg is die niet direct aan het Profrondeparcours gelegen is.

De afdeling Bijzondere Wetten van de gemeente achtte de constructie juridisch wel mogelijk omdat het Amaliaplein binnen het gebied van de verleende evenementenvergunning ligt. Daardoor zou het gebied een andere status krijgen.(?)
Overleg tussen de gemeente en de organisatie van de Profronde heeft echter opgeleverd dat de organisatie afziet van de ‘tolheffing’. De organisatie wilde dit middel inzetten om een betere publieksverdeling in het centrum te bewerkstelligen vanwege de ‘zuigende kracht’ van het Amaliaplein. Elders in het centrum zou daardoor minder publiek het parcours omzomen. Ook de Koornmarkt werd in het persbericht van de Profronde al een te grote aantrekkingskracht toegedicht. De gecancelde 'tolheffing' voor het Amaliaplein zou dus een opmaat kunnen zijn geweest voor de toekomst elders in de binnenstad tijdens de Profronde.

Burgemeester Gerritsen, die niet op de hoogte was van het plan entree te heffen, acht ‘crowd management’ wel van belang in het kader van openbare orde. Teveel mensen binnen een bepaald gebied acht hij niet wenselijk. Elders in Nederland zijn voorbeelden van publiekbeheersing door de politie middels het signaleren van mobiele telefoons binnen bepaalde centrumgebieden. Bij teveel getelde mobiele telefoons kunnen dan delen van het centrum worden afgesloten tot het teveel aan bezoekers weer is gezakt onder de gestelde veiligheidsnorm. Ook Enschede paste dit middel al eerder toe. Dit middel van ‘crowd management’ brengt in ieder geval geen ‘geldklopperij’ met zich mee en ook geen scheve gezichten onder horecaondernemers onderling.

 
15-07-2018  

Havenfestival 2018

Fotoreportage Jan Bril .
 

Fotoreportage (122 foto's)...

 
18-07-2018  

Weustenraad bestuursvoorzitter Erasmus Pro

 

ALMELO - De Raad van Toezicht van Het Erasmus heeft in de vacature, die na het vertrek van Rieks Schoenmaker is ontstaan, de heer J.M.W. (Hans) Weustenraad benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur.
Hans Weustenraad is sinds 2015 directeur College Zuid van het Stedelijk Lyceum Enschede, een school voor VMBO, HAVO en VWO. Daarvoor heeft hij 26 jaar gewerkt in diverse leidinggevende functies in het voortgezet onderwijs.

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Gerard ter Bogt en de overige leden van de RvT zijn ervan overtuigd dat in de komende jaren onder zijn leiding het huidige beleid, zowel onderwijskundig als organisatorisch, wordt voortgezet en verder ontwikkeld.

Hans Weustenraad zal per 1 november 2018 zijn werkzaamheden als voorzitter College van Bestuur van Het Erasmus aanvangen. Tot die tijd is de heer Wiko Veenvliet waarnemend voorzitter College van Bestuur.

 
20-07-2018  

Nieuwbouw kleinere Rechtbank Almelo

 

ALMELO/ZWOLLE – Na jaren van onzekerheid over de locatie Almelo van Rechtbank Overijssel, is nu de kogel door de kerk. Rechtbank Overijssel houdt een vestiging in Almelo maar wel in een kleiner pand. Naast de te grote rechtbank is grond aangekocht voor de bouw van een kleinere vestiging. Daardoor kan ook de speciale zittingskamer E behouden worden. Het huidige te grote gebouw is een huurpand en de nieuwbouw wordt gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie zoals dat enkele jaren geleden ook al het geval was met de speciale zittingskamer E. De 'te ruime jas' is mede veroorzaakt door het overplaatsen van een aantal 'zaken' naar de nieuwe rechtbank in Zwolle. Breed verzet in Twente voorkwam dat de locatie Almelo geheel werd uitgekleed.

Onderzoek wees uit dat het onderbrengen van de Justitiële Informatiedienst (Justid) in het huidige rechtbankgebouw een te kostbare zaak zou worden. Daarmee was ook het behoud van de huidige huisvesting van de rechtbank van de baan.
Naar verluidt verhuist Justid mogelijk naar het vroegere belastingkantoor aan de burgemeester Raveslootsingel.
Voor de Raad voor de Kinderbescherming en de NVWA, die in het huidige rechtbankgebouw zijn gehuisvest, wordt nog naar nieuwe huisvesting gezocht.
Realisatie van de plannen kan een tijdsbeslag van zeven jaar opleveren.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina