Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-07-2016  

Drukke Braderie Sluitersveld maar nat op vrijdag

 

ALMELO – Op het Sluitersveld geen discussie over een te lange winkelstraat. De Braderie trok donderdag massaal publiek langs zo’n 170 kramen die over een lengte van bijna 2 km waren neergezet met tal van koopjes, snuisterijen en lekkere snacks. Onderwijl werd er ook genoten van diverse optredens en werd er eveneens hevig gehapt in kippenpoten bij de poelier om het kampioenschap van ’t Sluitersveld en was er ook een titel pakketten stapelen te vergeven.
Vrijdag werkte het weer niet geheel mee, maar tussen de buien door was er toch nog behoorlijk volk op de been,want op 't Veld is parkeren gratis.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (74 foto's)...

 
02-07-2016  

Stemmig HobNob Festival Schelfhorstpark

 

ALMELO - Een buitenactiviteit als het HobNob Festival in het Schelfhorstpark is altijd afhankelijk van weersinvloeden. Vorig jaar kampte de organisatie met de hitte en ontstond er discussie over gratis drinkwater tijdens het toch al gratis toegankelijke evenement. Zaterdagmiddag stond het bezoekersaantal onder druk vanwege regenbuien maar ‘s avonds stroomde het festivalterrein in het Schelfhorstpark mooi vol met toeschouwers die genoten van de hoofdacts Mooi Wark, Hanssome Poets en Dilana SHI. Kortom een geslaagd muziekfestival.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (139 foto's)...

 
07-07-2016  

Enternaar Arjen Gerritsen burgemeester in Almelo

 

ALMELO – De opvolger van de vroegtijdig vertrekkende burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld wordt opnieuw een VVD’er. Voorgedragen is de geboortige Enternaar Arend Jan (Arjen) Gerritsen (46). De Tukker is nu nog burgemeester van de Utrechtse gemeente De Bilt dat bestaat uit zes dorpen en 42.000 inwoners telt en waar hij in 2007 aantrad. Voordien was Gerritsen burgemeester van het Groningse Haren van eind 2002 tot zijn promotie naar De Bilt. Ook was hij voordien vier jaar wethouder in de gemeente Wierden. Gerritsen studeerde fiscale economie aan de toenmalige Hogeschool Enschede.

Gerritsen heeft twee nevenfuncties naast de Biltse ambtgebonden nevenfucties. Zo is hij voorzitter Vereniging van afnemers van producten van diensten van Centric BV (Gebruikersvereniging Centric BV) - 4 dagdelen p.m. en bestuurslid van de VVD Bestuurdersvereniging - 2 dagdelen p.m

De voordracht van de Almelose gemeenteraad moet nog worden bekrachtigd door de ministerraad. Zijn officiële benoeming wordt in het najaar verwacht.


< Arjen Gerritsen - Foto: gemeente De Bilt

 
09-07-2016  

Pleinconcert goed bezocht

 

ALMELO – Het jaarlijkse Pleinconcert op de Koornmarkt heeft zaterdag zo’n 1.500 geïnteresseerde bezoekers opgeleverd. Te genieten viel er van muziek van o.a. The Big Basement Band van de Kaliber Kunstenschool, het leerorkest Music2gether en het Twents Jeugd Symfonie Orkest. Een centrale rol was er voor orkestleider en pianist Cor Bakker die met de jeugdige orkesten aan de slag ging en er een ware belevenis van maakte voor de muzikanten van de toekomst.
 

 
11-07-2016  

Negen jubilarissen bij Van de Bosch Beton

 

ALMELO – Bij Van de Bosch Beton in Almelo aan de Wentholtweg, werden vrijdag jl. maar liefst negen jubilarissen gehuldigd. Zo zijn dit jaar Jan en Hans Hoekman 40 jaar in dienst, Gerrit Leemhuis, Ronald Boon en Henk Meinderink 25 jaar en Gerrit Hospers, Roy Niks, Lars Leemhuis en Thijs Wanningen 12,5 jaar. Voor hun trouwe dienst werden de jubilarissen toegesproken door algemeen directeur Jan Dirk Staman die hen ook een flinke bos bloemen overhandigde en het toepasselijk bijbehorende cadeau. Aansluitend werd er in de kantine van Van de Bosch Beton nog ‘geproost’ met alle collega’s.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
13-07-2016  

Opnieuw First Lego Leaque bij De Telgenborch

 

ALMELO – Leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool De Telgenborgh nemen ook dit jaar weer deel aan de internationale First LEGO League (FLL) waaraan wereldwijd zo’n 290.000 kinderen deelnemen om robotachtige technieken te bedenken. Bij De Telgenborgh werd deze week het startsein gegeven, gesteund door het Almelose bedrijfsleven, want men heeft de eer van eerdere prestaties hoog te houden.   
De regionale finale staat gepland op zaterdag 19 november a.s. in het Saxion te Enschede waar de teams van De Telgenborgh zich kunnen plaatsen voor de Benelux-finale die op 4 februari 2017 op de agenda staat in het Deltion College te Zwolle.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (69 foto's)...

 
14-07-2016  

Wijkplatform Centrum dreigt zich op te heffen

 

ALMELO – Het Wijkplatform Almelo Centrum heeft de gemeente gedreigd met opheffing. Reden o.a. de gemeentelijke aankondiging tot het afbouwen tot nul van de jaarlijkse subsidie en de ‘onmin’ die is ontstaan tussen het bestuur van het wijkplatform en de gemeentelijke coördinator over opgelegde regels waaraan het wijkplatform moet gaan voldoen. Aanleiding tot de opheffing ziet het bestuur van het wijkplatform in een mail van de gemeentelijke wijkcoördinator waarin wordt gemeld dat de gemeente het wijkplatform niet meer ziet als overlegpartner voor de herontwikkeling van het centrum.
Voorzitter Harry Lucassen van het Wijkplatform Almelo Centrum voelt zich, na vele jaren als overlegpartner te hebben gefungeerd, geschoffeerd door de inhoud van de gemeentelijke email en heeft nu het stadsbestuur en de gemeenteraad per brief laten weten dat het bestuur het bijltje er bij neer gooit, indien niet voor 1 september a.s. andere signalen uit het stadhuis komen. De opheffingsdatum staat gepland  voor 12 september a.s.

 
15-07-2016  

De Karelskamp voortdurend onder vuur

 

ALMELO – De overcapaciteit in het gevangeniswezen blijft als een zwaard van Damocles hangen boven de penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo. Het ministerie van Veiligheid en Justitie moet bezuinigen en doet dat door samengevoegde rechtbanken en sluitingen van gevangenissen, ondanks dat er nog meer dan 10.000 criminelen met een veroordeling vrij rondlopen.
Zo dreigde de rechtbank in Almelo een eenvoudig kantongerecht te worden, sneuvelde al de open penitentiaire inrichting De Niendure en overleefde De Karelskamp tot nu toe de dans door hardnekkig verzet uit de Twentse regio en ingrijpen door de Tweede Kamer.
Toch gaat het ministerie door op de ingeslagen weg. Tal van taken van de rechtbank Almelo zijn al overgeheveld naar de rechtbank in Zwolle en ook werd in Zwolle een te grote gevangenis gebouwd die half leeg staat maar met doel om de functie van Almelo over te nemen. De stadsregio Twente met ruim 600.000 inwoners dreigt daarmee haar regionale gevangenis kwijt te raken.
De kleinere De Karelskamp in Almelo is echter een winstgevende penitentiaire inrichting die jaarlijks geld terugstort naar het ministerie vanwege de arbeidsafdeling waar gedetineerden werken aan opdrachten uit het bedrijfsleven. Nog maar onlangs werd op het Bedrijvenpark Bornsestraat een nieuwe bedrijfshal in gebruik genomen.
Dat alles maakt bij het ambtelijk apparaat van het ministerie geen indruk. Nu voor de derde keer op rij wordt ambtelijk voorgesteld om de inrichting in Almelo te sluiten. Dit nadat voormalig minister van Justitie Ivo Opstelten bij de fusie van de rechtbanken in Almelo al eerder stelde dat de rechtbank Almelo en De Karelskamp onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn.  Daarmee zij hij geen woord teveel maar schoof de ontmanteling van de rechtbank Almelo en de sluiting van De Karelskamp voor zich uit.
Vanuit Twente werd de laatste jaren flink aan de bel getrokken in het Haagse circuit om deze negatieve spiraal voor Twente te doorbreken met jongstleden maart een motie in de Tweede Kamer tot gevolg. Volgens het voorstel van de Dienst Justitiële Inrichtingen moet het echter geen afstel zijn maar hooguit uitstel. De ambtelijke dienst heeft recent vijf gevangenissen in Nederland voorgedragen voor sluiting met wederom voor de vierde keer De Karelskamp. Als dat wordt doorgezet, is de ontmanteling van functies voor de rechtbank in Almelo, de volgende stap in het ‘spoorboekje’ van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat er prat op gaat dat Nederland een stuk minder crimineel is geworden door het beleid van de opeenvolgende VVD-bewindslieden. Niets is echter minder waar werd deze week uit onderzoek publiekelijk. De hervorming van de politie tot één nationaal korps heeft alleen maar gezorgd voor meer afstand tot de burger met minder aangiftebereidheid tot gevolg.

 
16-07-2016  

Van der Elst preses huurdersbelang Beter Wonen

 

ALMELO – Mr. W.P. van der Elst is per 27 juni benoemd tot voorzitter van de stichting Huurdersbelangen Beter Wonen(SHBW). Van der Elst is in het Almelose geen onbekende. Zo was hij eerder voorzitter van de Profronde Almelo, het MKB Almelo en de lokale afdeling van de VVD. Eerder was hij perschef van Urenco en na zijn pensioen runde hij nog het adviesbureau Elicit en tekstbureau Wordpower.
Van der Elst volgt bij de stichting Huurdersbelangen Beter Wonen de heer Lambeek op. Ook trad de heer Kamst af als bestuurder.
De SHBW behartigt de belangen van de huurders bij de woningbouwcorporatie Beter Wonen en heeft naast het adviesrecht ook het instemmingsrecht over het te voeren sociale woningbeleid. Het bestuur houdt spreekuur op afspraak en kent wekelijks telefonische advies-uren.

 
22-07-2016  

Foto-expo topseizoen Heracles Almelo

 

ALMELO – In het Huis van Katoen en Nu aan de aan de Rosa Luxemburgstraat is vanaf vandaag een expositie te zien over het succesjaar van Heracles Almelo waarin de ‘Trots van Almelo’ zich voor het eerst in haar bestaan plaatste voor Europees voetbal. Sjaaltjes, spandoeken maar vooral veel foto’s van Bert Letteboer die de club al vele jaren volgt en niet voor niets de naam ‘Mister Heracles’ kreeg opgeplakt.
Een moment van herbeleven dus en voor anderen misschien een eerste kennismaking met Heracles Almelo dat in de vorige eeuw ook al eens twee keer het nationale kampioenschap behaalde. De expositie duurt twee maanden.
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

 
23-07-2016  

Het Kunsttorentje met Teun te Velthuis.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (19 foto's)...

 
24-07-2016  

Open Huis eerste appartement V&D gebouw

 

ALMELO – Op zaterdag 30 juli a.s. kunnen belangstellende kandidaat-huurders een kijkje nemen in het eerste woonappartement dat klaar is in Het Warenhuis, de nieuwe naam voor het vroegere V&D complex op de hoek Werfstraat / Waagplein.
Woningstichting Beter Wonen realiseert op de bovenverdiepingen van het gebouw 30 woonappartementen voor de sociale verhuur. In samenwerking met aannemer AKOR stelt Beter Wonen het eerste appartement open voor een ‘quick view’ tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Belangstellenden moeten er rekening mee houden, dat de lift nog buiten gebruik is. De ingang naar het te bezichtigen appartement op de eerste verdieping is via de Werfstraat.

De appartementen hebben twee slaapkamers. Huurders kunnen eventueel een parkeerplek huren voor de auto in de nabijgelegen parkeergarage onder Albert Heijn. Huurprijzen en inkomensgrenzen staan regelmatig op www.woonburoalmelo.nl
Via deze website kunnen geïnteresseerden zich inschrijven als woningzoekende en reageren op deze woningen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-07-2016  

Van Ardenne nieuwe gemeentesecretaris Almelo

 

ALMELO – Het Almelose college van B&W heeft de heer F.W. (Frederik) van Ardenne per 1 september a.s. benoemd tot gemeentesecretaris van Almelo. Van Ardenne heeft jarenlange ervaring met ingrijpende en complexe veranderingen in het publieke domein, zo staat in het persbericht van de gemeente Almelo. Ervaring die hij op deed bij de Regio Holland Rijnland (2014-2015) en de gemeenten Apeldoorn (1998 - 2014) en Den Haag (1990 - 1998). Hij was onder meer directiesecretaris en bestuursadviseur en bekleedde in Apeldoorn diverse directiefuncties waaronder directeur grote projecten en openbare werken. Momenteel is hij als eigenaar van een advies- en interim-managementbureau ingehuurd als secretaris-directeur van DUO+, de samenwerk- en uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn. De 58-jarige Van Ardenne zocht eigenlijk meer een vaste verbinding bij een gemeente om samen met inwoners en organisaties te komen tot invulling van gemeentelijke opgaven in een ‘krimpende’ gemeentelijke organisatie die bovendien minder beschikbare financiële middelen heeft, zo wordt in het persbericht omschreven.

Dat gaat echter niet zover dat Van Ardenne ook naar Almelo wil verhuizen. Een gevoelige politieke zaak zoals eerder bleek bij de wethouders-kandidatuur van de Deventernaar Jos Pierey als opvolger van de vertrekkende Anja Timmer.
Voor ambtenaren geldt echter geen woonplicht en dus is de keuze in deze voor Van Ardenne als gemeentesecretaris geen beperking.
Van Ardenne is gehuwd en woont in de fraaie buurtschap Tonden, behorende tot de Gelderse gemeente Brummen.

Archief
Terug naar vorige pagina