Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-06-2019  

Kamervragen over plan ontbinden Soweco

 

DEN HAAG / ALMELO – De PvdA-fractie bij monde van Kamerlid Gijs van Dijk heeft staatssecretaris van Sociale Zaken en Welzijn Tamara van Ark (VVD) vragen gesteld over de voorgenomen beëindiging van de gemeenschappelijke regeling Soweco te Almelo. Soweco is al 50 jaar actief voor de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand, Tubbergen en Wierden als ‘werkplaats’ volgens de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) voor mensen met afstand van een reguliere baan.
De GR-gemeenten waarvoor Soweco deze wettelijke plicht uitvoert voor momenteel zo’n 1150 mensen, willen van deze gezamenlijke regeling af en dat verder in eigen beheer gaan uitvoeren. Dit mede omdat de Overheid de regels aanscherpte en tevens bezuinigde.
Bij Soweco werken totaal ongeveer 2150 mensen al dan niet via ‘outsourcing’ bij reguliere bedrijven. De verantwoordelijke wethouders van de zes gemeenten ‘prediken’ dat zij de voornoemde 1150 WSW-cliënten een baangarantie geven, maar Kamerlid Van Dijk zet daar vraagtekens bij. Hij wil dat staatssecretaris Van Ark desnoods ingrijpt indien de zes gemeenten die uitgesproken garantie niet kunnen waarmaken. Voor het andere deel van Soweco zien de betrokken wethouders kansen voor privatisering van werkonderdelen die nu onder de NV Soweco vallen.

In de gemeenteraden van de zes gemeenten lopen de meningen uiteen en leven ook tal van vragen.

 
06-06-2019  

Laatste dag avondvierdaagse met defile.

Fotograaf Jan Bril
 

Fotoreportage (58 foto's)...

 
07-06-2019  

Silobrand bij koffiebrander Neuteboom

 

ALMELO – De brandweer werd vrijdagmiddag te hulp geroepen bij koffiebrander Neuteboom aan de Aadijk in Almelo. Omdat de brandhaard moeilijk te bereiken was, werd door de Almelose spuitgasten assistentie opgeroepen van de korpsen uit Tubbergen en Vriezenveen. Ook werd de Magirus ladderwagen ingezet en met vereende krachten kon de schade nog worden beperkt.
Tijdens de bluswerkzaamheden werd de Aadijk deels voor het verkeer afgesloten.

Koffiebrander Neuteboom in Almelo werd in 1891 opgericht door koffiebrander Hein Neuteboom. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd De Spar organisatie de nieuwe eigenaar om in 1983 weer in particuliere handen te komen door een managementbuy-out via de toenmalige directeur. Jaren van innovatie volgden en fair-trade koffie werd een der speerpunten van Neuteboom. Zo werd o.a.in het Europees parlement te Brussel fair-trade koffie van Neuteboom gedronken.  In 2003 werd Neuteboom verkocht aan het duo Gilbert Willemsen en Jan Willem Top (†) die vooral de expansie zochten in de productie van private koffielabels voor de nationale en internationale markt. Wat bleef was de inkoop van fair-trade koffiebonen afkomstig van 25 coöperaties van kleine boeren, verspreidt over meer dan vijftien landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.
Neuteboom produceert en levert koffiebonen, koffiepads, koffiecapsules en gemalen koffie onder tal van merknamen en onder eigen merknamen zoals Neuteboom Professioneel, Neuteboom Biologisch, Cafe de Origen, Manetti en Redbeans. Anno 2019 behoort  Neuteboom tot de vijf grootste koffiebranders van Nederland en is de grootste particuliere koffiebrander.
Neuteboom staat anno 2019 voor een grote expansie. Daarvoor wordt de koffiebranderij aan de Aadijk in 2 fasen verbouwd en worden nieuwe productielijnen geïnstalleerd.


Fotoreportage: Alwin Winkel 

Fotoreportage (7 foto's)...

 
09-06-2019  

Roparun Hamburg-Rotterdam doorkomst Almelo.

Fotograaf Jan Bril
 

Fotoreportage (107 foto's)...

 
13-06-2019  

De camera's gaan aan bij Almelose milieupleinen


UPDATE
De proef met camera's bij de 3 vermelde milieupleinen is vandaag gestart. Volgens wethouder Eugène van Mierlo bewegen de camera's automatisch mee indien iemand zich binnen een bepaald afgebakend vak rond de milieupleinen bevindt. Alles wordt dan digitaal 'doorgestuurd' zodat achteraf bekeken kan worden wie wat iemand ter plekke heeft gedropt. Uiteindelijk worden de opgeslagen beelden na een beperkt tijdvak gewist.

Wordt een dader van illegale stort herkend, volgt een boete van 95 euro. Bedenk daarbij dat illegale stort in het buitengebied een 'prent' op kan leveren van 350 euro. Voorkom een dergelijke 'verrassing' in uw brievenbus, want met uw milieupas mag u tot 500 kg grof vuil storten op jaarbasis bij het milieustation aan de Turfkade in Almelo.
 

ALMELO – Wethouder van duurzaamheid Eugène van Mierlo (CDA) zet vrijdagmorgen hoogstpersoonlijk de camera’s op scherp om illegaal storten bij milieupleinen in de wijken te voorkomen. Niet alleen wordt de gemeente op kosten gejaagd met illegale stort zoals oud meubilair, defecte tuinstoelen tassen en dozen met glas enzovoort bij de milieueilanden, maar het wekt ook veel ergernis op bij burgers die zich wel netjes aan de regels houden.
Om daar paal en perk aan te stellen, worden nu camera’s ingezet om de pakkans te vergroten. Wat volgt is dan een ‘prent’ die niet mals is.
Wethouder van Mierlo begint vrijdagmorgen met de ingebruikname van de camera’s rondom het milieuplein nabij winkelcentrum De Gors. Daarna gaan ook de schakelaars om van de camera’s bij het milieuplein Nieuwstraat (AH) en bij de ondergrondse container aan de P.C. Boutenstraat. Doel van dit alles is orde en netheid rondom de milieupleinen en minder onnodige kosten voor de Almelose burgers die zich wel netjes aan de regels houden.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-06-2019  

Stap in de bouwput van de Almelose Havenkom

tijdens open dag op de Dag van de Bouw
 

ALMELO – Zaterdag 15 juni is de Dag van de Bouw. In hartje centrum van Almelo zet aannemer Roelofs dan de bouwhekken open van 10.00 tot 13.00 uur voor het publiek om in de bouwput af te dalen van de in aanleg zijnde nieuwe Havenkom aan het Marktplein.
Voor jongeren speciaal interessant om te beleven wat er zoal bij komt kijken. Kilometers kabel werden verlegd, zo’n 6.000 m3 zand werd afgegraven en vervoerd naar elders, riolen en zinkers werden aangelegd evenals een gescheiden hemelwaterriool. Het slaan van damwanden en metselen van kades, het plaatsen van betonnen tribunetreden, maar ook de aanleg van Almelose ‘bedriegertjes’ en een kunstwerk en uiteraard een nieuwe bestrating. Het vereist veel vakmanschap en dat heeft toekomst als nog een opleidingskeuze gemaakt moet worden.
De Almelose wethouder van stadsvernieuwing Jan Martin van Rees (LAS) is trots op het project dat het Overijssels kanaal weer tot op het Marktplein brengt, net zoals aannemer Roelofs uit Den Ham die verwacht eind dit jaar dit project te kunnen opleveren nadat ook het groen is geplant en het nieuwe straatmeubilair is geplaatst.
In het naastgelegen ‘Huis van Katoen en Nu’ is het nodige beeldmateriaal te zien, maar afdalen in de bouwput brengt wel het ultieme gevoel tijdens deze Dag van de Bouw in Almelo.

 
14-06-2019  

Voor haringhappen bij Bolk wijkt de agenda

 

ALMELO – U kent dat wel al die haringparty’s in den lande. Nadat het eerste vaatje ‘Hollandse Nieuwe’ aan wal is gebracht volgt steevast een veiling om een groot bedrag bij elkaar te brengen voor een of ander goed doel. Of dat nu in de Randstad is of in Vriezenveen. Zo komt de crème de la crème uit de Twentse samenleving al jaren samen bij Hotel De Wilmersberg in De Lutte om zo’n ‘zilverling’ naar binnen te laten glijden. Wel met aandacht voor het kostuum en voor de dames een hand aan de hoed, want bij de Twentse haringparty gaat het er vooral om om gezien te worden. Oud- Tweede Kamerlid voor de VVD Han ten Broeke kwam dit jaar letterlijk uit de lucht vallen om de voorzittershamer van comité-voorzitter Henk Kesler over te nemen. Dit niet eerder nadat deze de Oldenzaalse topscheidsrechter Björn Kuipers de ‘Zilveren Haring’ had overhandigd vanwege diens ambassadeurswerk voor Twente in de wereld van het Europese voetbal. Wie Neymar in de hoek zet, heeft zo’n zilveren eerbetoon ook wel verdiend.

Maar als we het in Twente hebben over DE haringparty van Twente, dan is er maar één winnaar en dat is het jaarlijkse ‘Haringhappen’ bij Bolk Transport in Almelo. Hier geen streepjespak en lakschoenen en ook geen ‘baljurken’ met daarboven grote hoeden. De ‘poeha’ blijft thuis, want het volk bij het ‘Haringhappen’ van Bolk Transport en de Twentse containertransporteur via water, spoor en weg  CTT is meer van opgestroopte mouwen en komt uit binnen- en buitenland. Zij maken massaal de agenda vrij om af te reizen naar Almelo.
De krachten bundelen, elkaar opstuwen en elkaar onmisbaar maken. Samen strijden voor een bredere A1, een opgewaardeerd Twente kanaal voor grotere schepen, een spoorterminal voor zeecontainers net over de grens bij Bentheim. Dit al wordt of is al gerealiseerd. Maar er is nog een grote wens in de regionale transportwereld. Namelijk een vierbaansweg tussen Twente en Zwolle en dubbel spoor voor een snellere treinverbinding. ‘Als we dat voor elkaar krijgen, praten we over de nieuwe provincie Overijssel’, zei André Pluimers directievoorzitter van Bolk Transport tijdens zijn welkomstspeech. De onlangs benoemde Commissaris der Koning Andries Heidema spitste zijn oren bij deze boude bewering van Pluimers. De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen trok een brede glimlach want Almelo is wel het middelpunt tussen Zwolle en Enschede. De Hengelose burgemeester Sander Schelberg realiseerde zich dat hij toch wel blij moet zijn met de CTT-terminal in de Hengelose haven en de Enschedese burgervader Onno van Veldhuizen zal ongetwijfeld even een moment gedacht hebben dat zijn stad dan wel aan het eind van de verbinding ligt tussen de krachtigste provinciale economische gebieden.
Pluimers liet al die bestuurders, ondernemers en vrienden tevens weten dat het Twentse XL Businesspark en de regionale havens nog verder hun krachten gaan bundelen onder de noemer ‘Port of Twente’. Dit om het landsdeel een nog veel krachtigere positie te geven op de Europese Oost-West traverse van pakweg Polen naar Rotterdam en vice versa Scandinavië.  Pluimers verwelkomde dan ook alle Europese zakenrelaties die in de loop der jaren ook vrienden zijn geworden, voordat hij de microfoon overhandigde aan de grondlegger van het concern Henk Bolk die nu al voor de 25e keer tekende voor de organisatie van zijn ‘Haringhappen’. 

Het ‘netwerk’ van Bolk is groot, ‘onmeunig’ groot. In het zakenleven en de bestuurlijke wereld. ‘Tout Den Haag’ staat in zijn telefoon. Van alle kabinetsleden tot alle leden van de Staten Generaal, Van Minister van Staat Winnie Sorgdrager tot Europarlementariër  Annie Perik-Schreijer. ‘Ik heb Annie nog niet gezien, ze zal vast onderweg ergens zijn blijven steken’, riep Henk Bolk al rondkijkend. Bolk benadrukte nog maar eens dat het ‘Haringhappen’ in zijn visie vooral belangrijk is om zakelijk te netwerken maar ook om vriendschappen te onderhouden want dat gaat in de visie van Bolk samen. In deze prees hij ook zijn opvolgers André Pluimers, Joop Savenije en Gerco Linthorst (CTT). Hij stond tevens even stil bij het onlangs overlijden van Harman Nijhoff, de grondlegger van de Nijhoff en Wassink bedrijven in meerdere Europese landen en hoofvestiging in Rijssen. ‘Vijftig jaar heb ik met Harman nauw samengewerkt en dan wordt je ook vrienden’, aldus Henk Bolk tegen zijn gasten. Zo ook kan Hennie van der Most zich tot de vriendenschare van Henk Bolk rekenen. Ook hij werd geprezen vanwege zijn jarenlange ondersteuning door zijn Heli beschikbaar te stellen voor rondvluchten tijdens het haringhappen. Veel gasten maakte er in al die jaren graag gebruik van en Henk Bolk laat zijn dank dan publiekelijk zien met bloemen.

Bolk zou Bolk niet zijn, als hij ook niet zijn liefde voor Twente uitsprak. Hij refereerde aan het onlangs bijwonen van het theaterspektakel Hannah van Hendrik in de vroegere vliegtuighangar op het vliegveld Twente. In het theaterstuk wordt vormgegeven hoe het vroegere Twentse boerenleven er uitzag. Zo ook ten tijde van de grote ruilverkaveling en de boerenopstand in 1971 in de gemeente Tubbergen tegen die verplichte verkaveling. De giertanks gevuld, de ME nog op gepaste afstand want stel dat… Wel sneuvelden toen de ruiten in de villa van toenmalig burgemeester  Kolenbrander en uiteindelijk gingen de boeren ook op de vuist met de ME, maar uiteindelijk kwam wel de ruilverkaveling tot stand. ‘Precies zoals het boerenleven toen was’, zei Bolk over het theaterstuk en prees daarbij de hoofdrolspelers Johanna ter Steege (Wierden) en Huub Stapel. ‘Ik heb ze beide uitgenodigd, maar helaas. Of zie ik daar... he Huubje, Huubje’. Ja Henk Bolk acteerde even en riep Huub Stapel op het podium zodat deze nog even een promo kon uitspreken voor het theaterspektakel. ‘Ik ken hem nog maar een paar maanden, maar toen ik hem na de voorstelling Huubje noemde, kreeg ik gelijk Henkie terug’, zo Henk Bolk. Huub Stapel riep de Tukkers op om snel kaarten te bestellen want er zijn er al meer dan 30.000 verkocht. Tot 21 juli is er een reeks van voorstellingen met maximaal 1000 gasten per voorstelling. Het beoogde einddoel is een totaal van 40.000 verkochte kaarten.

Daarna kon Henk Bolk dan eindelijk CdK Andries Heidema, gedeputeerde Monique van Haaf, de burgemeesters Arjen Gerritsen (Almelo), Sander Schelberg (Hengelo) en Onno van Veldhuizen (Enschede) nodigen voor een eerste ‘Hollandse Nieuwe’ en een Korenwijn ‘Ad Fundum’ voordat de ‘haringmeisjes’ rijkelijk rondgingen onder de honderden gasten.
Uiteraard gepaard met muzikale begeleiding van het trio Henk Bernardt en als hoogtepunt Gerard Joling 'omdat hij zo goed met ouderen kan omgaan'. Het was nog lang plezierig bij het ‘Haringhappen’ van Bolk Transport en CTT met terminals in Almelo, Hengelo, Rotterdam en Bentheim (D). 

Fotoreportage (108 foto's)...

 
14-06-2019  

Geslaagd internationaal bajes-voetbaltoernooi


Foto's: PI De Karelskamp - Almelo
 

ALMELO - De penitentiaire inrichting (PI) De Karelskamp in Almelo was donderdag 13 juni het decor voor een bijzonder evenement. Binnen de gevangenismuren werd die dag het internationaal voetbaltoernooi European Football Works Festival gehouden. Het toernooi stond in het teken staat van de re-integratie en arbeidstoeleiding van (ex-)gedetineerden. Burgemeester Arjen Gerritsen verrichte samen met vestigingsdirecteur Ton Golstein van PI Almelo de aftrap van het toernooi.

Deelnemers waren de maatschappelijk georiënteerde teams Ajax Challenge, Heracles Almelo, Dordrecht United, FC de Rebellen, Southampton, Chelsea  (beide Engeland), Bohemian FC (Ierland) en KAA Gent (België) en teams van gevangenissen:  PI Almelo, PI Lelystad, PI Nieuwegein, Norgerhaven, PI Veenhuizen/FC Emmen en het Duitse JVA Lingen.

Levens veranderen
Het toernooi werd voor de vierde maal gehouden. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen, had voor de editie van dit jaar samenwerking gezocht met de EFDN (European Football for Development Network). Het evenement krijgt hierdoor nog meer uitstraling en impact. Bij EFDN zijn tal van Europese (top)voetbalclubs en organisaties aangesloten. Doel is om profclubs te inspireren om zich maatschappelijk in te zetten en voetbal te gebruiken om de levens van mensen in Europa positief te veranderen. Daarbij richt de EFDN zich vooral op doelgroepen in een achterstandsituatie, zoals (ex-)gevangenen.

Op het programma stonden donderdag niet louter voetbalwedstrijden. Het evenement in PI Almelo had een uitgebreid randprogramma met workshops en gastsprekers uit binnen- en buitenland, allemaal rond het thema voetbal en re-integratie en rehabilitatie.

Het toernooi werd gewonnen door een gedetineerdenteam van PI Veenhuizen. De ex-gevangenen van Bohemians FC uit het Ierse Dublin werden tweede, de oud-profs van FC De Rebellen eindigden als derde. Dit team bestond uit Glenn Helder, Jeroen Heubach, Ricky van den Bergh, René van Dieren, Martijn Meerdink, Ruben Schaken, Marcel Meeuwis, Sjaak Polak en keeper Stefan Postma.

Lokaal succes
Er was  ook lokaal succes. Het team van de businessclub van Heracles Almelo won de fairplaycup van het voetbaltoernooi. De gedetineerden van PI Almelo werden eerste bij het levend tafelvoetbal.

Ton Golstein, vestigingsdirecteur van PI Almelo, was er trots op dat zijn inrichting de gastheer mocht zijn van dit internationale evenement: “Sport verbroedert, sport activeert en sport verbindt mensen met elkaar. Aan het toernooi deden verschillende teams van gedetineerden mee. Het is voor hen een beloning voor goed gedrag en een stimulans om te blijven werken aan een succesvolle resocialisatie. Dat is iets waar we ons als gevangenis elke dag voor inzetten. Ik ben ervan overtuigd dat sport hierbij een belangrijke rol kan spelen. Het kan zelfs het verschil maken tussen een leven met of zonder criminaliteit.”

Fotoreportage (13 foto's)...

 
15-06-2019  

Fietser gewond na val bij oversteek Aadijk

 

ALMELO – Een fietser is zaterdag aan het begin van de avond ten val gekomen bij de oversteek Aadijk-Plesmanweg. Het kruispunt staat al bekend als ‘hotspot’ qua verkeersongevallen. Omstanders verleenden eerste hulp waarna de gealarmeerde ambulancebroeders de taak overnamen. Wel werd het noodzakelijk geacht om de man over te brengen naar het ziekenhuis. Hoe de man er aan toe is, is verder onbekend.

Foto: Alwin Winkel

 
15-06-2019  

Almeloopers scoren recordbedrag tijdens Roparun

 

ALMELO – De jaarlijkse Roparun van Parijs naar Rotterdam en Hamburg – Rotterdam brengt jaarlijks rond de 5 miljoen euro in het laadje voor de strijd tegen kanker. De Almeloopers dragen daar als deelnemend team ook aan bij. Vorig jaar was dat nog bijna 51.000 euro maar nu werd het record gebroken door in de gesponsorde loop vanaf Hamburg met Almelo als etappeplaats liefst 62.260,62 euro te scoren.
Het bedrag werd tijdens een gezellig samenzijn van het team in café België bekend gemaakt door de teamcaptains Gerwin Peper en Philip Dhert.
De Almeloopers horen later dit jaar nog of etappeplaats Almelo wederom tot de ‘prijswinnaars’ behoren voor een extra toelage voor de regio.
 

 
18-06-2019  

Zonnepark Aadijk wordt ook bijenpark

Almelo krijgt de primeur voor unieke kruisbestuiving
 

ALMELO - De zonneparken van projectontwikkelaar SolarEnergyWorks worden een waar El Dorado voor bijen. De projectontwikkelaar slaat daarvoor de handen ineen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Zonnepark Aadijk Almelo krijgt de primeur. Imkers uit Almelo en omgeving plaatsen daar circa twaalf bijenkasten. Elke bijenkast zal circa 30.000 honingbijen onderdak bieden.

Met deze exclusieve samenwerking willen beide partijen de leefomgeving van de Nederlandse bijen verbeteren. Bijen, maar ook veel andere insecten, hebben het moeilijk. Veel soorten staan op het punt van verdwijnen. SolarEnergyWorks gaat daarom zijn zonneparken zo inrichten en beplanten dat deze voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten de perfecte biotoop vormen. "Dit sluit aan bij de ambitie van Almelo om de omgeving te vergroenen en te verduurzamen", stelt duurzaamheidwethouder Van Mierlo van de gemeente Almelo. "Op Zonnepark Aadijk laat SolarEnergyWorks zien hoe je tegelijk kunt investeren in hernieuwbare energie én natuurontwikkeling."

Natuurlijke omgeving
Plaatselijke imkers krijgen de mogelijkheid hun bijenkasten te plaatsen op de zonneparken van SolarEnergyWorks. Perfect ingepast in het landschap, omgeven door veel groen en afgesloten voor het publiek. In die rustige, natuurlijke omgeving kunnen bijen en andere insecten uitstekend gedijen. Dat is niet alleen van belang voor de imkers, maar ook voor de hele natuur. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder bijen is bijvoorbeeld amper fruitteelt mogelijk.

Bijenhouders

Samen met de plaatselijke imkers en de NBV gaat SolarEnergyWorks bij de zonneparken informatieborden plaatsen en voorlichtingscentra openen over de Nederlandse bijenvereniging in het bijzonder en het belang van insecten voor ons milieu. Verder gaat de projectontwikkelaar de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in Wageningen en lokale bijenhouders financieel en anderszins ondersteunen.

SolarEnergyWorks
SolarEnergyWorks heeft al 140 hectare aan zonneparken ontwikkeld ('280 voetbalvelden') en heeft op dit moment nog 650 hectare in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in de toekomst al deze parken een toevluchtsoord voor bijen en andere insecten worden. De projectontwikkelaar levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel en het behoud van de Nederlandse bijenstand en de leefomgeving van andere onmisbare insecten.


Brochure zonnepark/bijenpark Almelo-Aadijk

 
19-06-2019  

Koningin Maxima lanceert SchuldenLAB Almelo


Foto: gemeente Almelo
 

ALMELO - Hare Majesteit Koningin Máxima was vandaag te gast in Almelo bij de lancering van Schuldenlab Almelo. Schuldenlab Almelo zet zich lokaal in om te zorgen voor een schuldenzorgvrije stad. Daarmee wordt bedoeld dat de inwoners met schulden moeten worden geholpen om van hun schulden afkomen, zodat perspectief ontstaat voor de toekomst.

Wethouder Arjen Maathuis zag kans SchuldenLAB ook in Almelo van de grond te tillen naar voorbeeld van de gemeente Den Haag waar het vernieuwende systeem van begeleiding voor het eerst werd ingezet en met behulp van maatschappelijk betrokken partners landelijk verder wordt uitgerold. Volgens Maathuis zit er een weeffout in ons sociale stelsel waarbij schuldsanering zeer moeilijk is en mensen met schulden vaak nog dieper in de put geraken. Hij refereerde in deze als voorbeeld bijstandsfraude. Een terugvordering leidt er vaak toe dat iemand dan zijn leven lang in de schulden zit omdat alle verdiensten boven de minimale bijstandsnorm dan worden afgeroomd als aflossing van de schuld terwijl die schuld zo nauwelijks afneemt.  ‘Wat is dan nog de prikkel om aan het werk te gaan’, vroeg Maathuis zich hardop af in zijn openingsspeech. Maathuis ziet meer in het afboeken van schuld na een werkperiode. Bijvoorbeeld een derde van de schuld na een jaar lang gewerkt te hebben.
Om e.e.a. vorm te geven in het beleid, heeft de gemeente Almelo daarom een netwerkpact gesloten met regionaal actieve organisaties en regionale bedrijven. Onder hen de lokale woningstichtingen Beter Wonen en St. Joseph, zorgverzekeraar Menzis, de vrijwilligersorganisatie Schuldhulpmaatje, eredivisieclub Heracles Almelo en Almelose bedrijven als Asito en Bolk Transport & Logistiek.  ING is ondersteuner in bredere zin van SchuldenLAB.

Koningin Maxima is al langer actief voor mensen met een krappe knip. Zo strijdt zij wereldwijd voor het verlenen van micro-kredieten aan arme mensen om een bedrijfje op te zetten waarbij ook een beroep kan worden gedaan op adviserende begeleiding in bedrijfsmatigheid en administratie.

Meer gemeentelijke info en kijk hier voor SchuldenLAB Nederland

 

 
22-06-2019  

Samenloop voor Hoop levert 83 mille op

 

ALMELO – In het nette pak en met ambtsketen om de nek wandelde burgemeester Arjen Gerritsen zaterdagmiddag om 14.00 uur als openingshandeling samen met de Almelose Sterre (13) een rondje (← foto) rond het trainingsveld van avc Heracles tijdens de tweede Samenloop voor Hoop.  Sterre ondervond zelf zowel lichamelijk als geestelijk gevolgen van kanker en dat is nu precies de ziekte waarvoor de actie Samenloop voor Hoop werd gehouden. Precies 41 teams met samen 835 teamleden namen al wisselend deel aan de sponsorloop. Soms al te enthousiast rennend, maar meestal wandelend, want het was warm, best warm. ‘S avonds dan om 23.00 uur de ‘lichtjesloop’ waarbij bijna 1000 verkochte brandende kaarsjes langs het looptraject werden geplaats. 
Zondagmiddag om 14.00 uur dan de bekendmaking van de opbrengst na 24 uur estafette. Robert Immink, coördinator van KWF, kreeg de cheque met de somma van 83.349,00 euro overhandigd. Meer, veel meer dan de 51.000 bij de eerste Samenloop voor Hoop in 2017.
Wie meedeelt is het ‘Alma Inloopershuis’ voor kankerpatiënten en hun familie in het ZGT Ziekenhuis te Almelo dat van de opbrengst zo’n 4.600,00 euro tegemoet kan zien.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (161 foto's)...

 
23-06-2019  

Almeloër steunt oude voetbalmaatje in Liberia


Joop Savenije wijst hier Liberia aan aan de westkust van Afrika.
 

ALMELO – Al enige jaren reist de Almeloër Joop Savenije een paar keer per jaar naar Liberia, het geboorteland van zijn vroegere voetbalmaatje bij PH Abdullah Kamarra. Het kleine land met circa 4.8 miljoen inwoners aan de Zuidwestkust van Afrika. Een land gesticht in 1847 door repatriërende Amerikaanse slaven dan wel nazaten. De grondwet van Liberia is gebaseerd op het land waar zij onwillig terecht kwamen maar weer vrijwillig verlieten. Overwegend christelijk en Engelstalig vanwege het voorliggende Amerikaanse verleden. Het leek een succes te worden maar toch. In de vorige eeuw laaiden volksoorlogen op met die onder leiding van Samuel Doe in 1980 als een eerste grote opstand. Charles Taylor ontketende in 1989 een ware burgeroorlog en hij greep uiteindelijk de macht. Toch ging de strijd door en in 2004 greep de VN in om aan het moorden een eind te maken.
Taylor die vooral kinderen dwong om in zijn leger te worden ingelijfd, werd gehaat en gevreesd. Ouders werden vermoord, kinderen soldaat. Wie in de beginjaren ’90 Liberia ontvluchtte was de jeugdige Abdullah Kamara. Hij kwam in Nederland terecht en uiteindelijk in Almelo. Daar ging hij naar school, voetbalde hij bij PH,  studeerde er en werd uiteindelijk belastingambtenaar. Als jonge vluchteling had hij het hier gemaakt, trouwde en kreeg 3 dochters. Maar toch knaagde er iets. Zijn homeland. In 2004 ging hij kijken. De VN organiseerde er democratische verkiezingen. Liberia kreeg in Ellen Johnson Sirleaf  als eerste Afrikaans land een vrouwelijke president.

Abdullah Kamara wilde zijn geboorteland dienen en het helpen opbouwen. Eenmaal terug in Almelo besloot hij in 2005 zijn baan op te zeggen om zijn ‘roots’ te volgen. Bij het ROC van Twente zag hij toevallig hoe afgeschreven schoolmeubilair in een container werd gedumpt. Bij navraag kreeg hij de ‘spullen’ om in Liberia een school voor vaklieden op te richten. ROC-vakdocent Rene Heupink werd zijn steun en toeverlaat. Diens leerlingen timmerden prefab een schoolgebouw dat in 2 grote zeecontainers paste. Daar kwam Joop Savenije in beeld, de oude voetbalmaat van Kamara die bij Bolk Transport wel de wegen wist hoe je die transporten van Almelo naar Rotterdam en over zee naar hoofdstad Monrovia goed voor elkaar krijgt. De ROC-leerlingen en docent Heupink togen eveneens naar Liberia om hun timmerwerk ter plaatse af te ronden. De stichting Netlib (Network forthe Development of Liberia) was geboren.  Met Kamara als voorzitter, ROC-docent Heupink als penningmeester maar ook als bevlogen vakman, Savenije, directielid bij Bolk Transport, als secretaris en Jolanda Kemna voor de fundraising.

Nu 15 jaar verder staat er een ‘ambachtsschool oude stijl’ waar 300 leerlingen leren hoe hun handen te gebruiken en dat in 12 vakrichtingen. Ook realiseerde men een kraamkliniek om de geboortesterfte te minderen en een eerste hulppost inclusief ambulance. De ambulance werd zelfs door de Nederlandse Koninklijke Marine afgeleverd.
Kamara, Savenije en Heupink overleggen in hoofdstad Monrovia ter plekke welke prioriteiten er gesteld worden en nu is dat het project vakonderwijs voor voormalige kindsoldaten. Inmiddels zijn het dertigers, zonder scholing en bovenal dakloos. Zij leven op het strand om af en toe wat te kunnen werken bij een visser en slapen ’s nachts ‘open air’ onder een zeiltje. Kortom een vak leren kan hen perspectief bieden voor de toekomst. Metselaar, timmerman et cetera ze zijn nodig in de wederopbouw van Liberia. Joop Savenije roept daarom een ieder op om een steentje bij te dragen om de droom van zijn vroegere voetbalmaatje bij PH nog verder uit de verf te kunnen laten komen.
Kijk voor info en geef via:  https://www.geef.nl/nl/actie/help-verslaafde-oud-kindsoldaten-aan-een-opleiding/donateurs

 
30-06-2019  

Vicaris wijdt huwelijksbootje reder ten Heggeler in

 

ALMELO - Vicaris Woolderink heeft tijdens een bijeenkomst in het Huis van Katoen en Nu de 'trouwboot' van de Almelose reder Coen ten Heggeler ingewijd. Ten Heggeler verhuurt het huwelijksbootje aan huwelijksparen die per boot van of naar het stadhuis willen varen.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje tijdens de feestelijke plechtigheid.

Fotoreportage (35 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina