Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-06-2016  

Kogels door de straat in de Wierdense Hoek

 

ALMELO – De woonwijken Aalderinkshoek en de Kerkelanden worden door de gemeente Almelo vaak aangeduid als de Wierdense Hoek. In de Paganinistraat was er vanmorgen vroeg even paniek. Reden, een onverlaat had schoten gelost waarvan de sporen op een woning waren te zien. Het hoe en waarom is de politie nog niet duidelijk en ook niet of de schoten bewust op de woning werden gelost. Evenmin heeft men zicht op de dader(s). Zodat de politie een buurtonderzoek is gestart op zoek naar mogelijke getuigen. Bovendien wordt een technisch sporenonderzoek uitgevoerd en is een politiehond ingezet in het sporenonderzoek. Omwonenden mogen op vertoon van legitimatie naar en van hun huis. Later op de middag wordt de straat geheel vrijgegeven voor verkeer.

< Paganinnistraat - AW Foto (klik hier)

 
03-06-2016  

Beter Wonen zet bouwplan Rietmavo door

Brandstichting kost extra geld en vertraging
 

ALMELO – De brandstichting op 24 januari jl. in de voormalige Rietmavo aan de Violierstraat was een grote schrik voor de Almelose woningstichting Beter Wonen. Ontdaan liep Beter Wonen directeur Peter van der Hout in de vroege ochtenduren rond. Jaren waren vooraf gegaan aan de start van de verbouw die toen net was begonnen, de wijk zou eindelijk dat krijgen wat het toekomt. Jaren ook waarin verschillende verbouwingsplannen de revue passeerden. Dit mede door de bouwcrisis en en de veranderende wetgeving ten aanzien van de sociale verhuur door woningcorporaties.
Na de brand volgde een diepgaand onderzoek of het door brand aangetaste gebouw robuust genoeg was gebleven om de al gestarte werkzaamheden naar plan te kunnen blijven uitvoeren. Samen met de verzekeringsmaatschappij en hoofdaannemer Akor uit Rijssen is Beter Wonen tot de conclusie gekomen dat het voorgenomen verbouwingsplan alsnog kan worden uitgevoerd. Daarin heeft de herbouw van de kapconstructie prioriteit om het karakteristieke bouwwerk water- en winddicht te krijgen. Hangende het onderzoek werd in de afgelopen maanden het gebouw gestript en van asbestresten ontdaan. Omdat nu ook de omgevingsvergunning voor 100 procent rond is, gaat Akor Bouw ‘Full Ahead’ door met het realiseren van 34 woonappartementen in het vroegere schoolgebouw dat ‘Het Riethuys’ zal gaan heten. Appartementen die in mei 2017 moeten worden opgeleverd voor de sociale huursector.
Per 6 juni a.s. meldt Beter Wonen meer gedetailleerde informatie op de website www.woonburoalmelo.nl . De huurprijzen variëren van 585 euro tot 700 euro per maand exclusief servicekosten van circa 45 euro per maand.

 
03-06-2016  

Loveboat in Almelose stadshaven

 

ALMELO – Al jaren is Coen ten Heggeler een fervent liefhebber van historische boten. De Almeloër knutselt heel wat af op de werf van Kruiskamp aan de Buitenhaven. Zijn eerste project is nu af, een heuse Loveboat die straks bruidsparen naar en van het stadhuis moeten gaan varen. Altijd goed voor een mooie fotoshoot. Burgemeester Jon Hermans kreeg als watersportliefhebber de eer om het gerestaureerde bootje te dopen met de naam Louise. Niet met champagne maar met een emmer water uit de Almelose binnenstadshaven.Dit vanwege het bijgeloof van schippers dat twee keer dopen met champagne nooit geluk kan brengen.
Het kersverse echtpaar Vonk-Reuvekamp maakte met de ‘Louise’ het eerste vaartochtje door de haven. Toekijkend vanaf de steiger bij het Bootshuys de bejaarde trouwambtenaar en familie en andere belangstellenden onder het genot van een glaasje alcoholvrije rosé. Dit keer nog niet per Loveboat naar het stadhuis, want eerst moet de brug in de Egbert Gorterstraat nog aangelegd worden. Als die klaar is, hoopt schipper Coen ten Heggeler ook zijn historische kajuitboot klaar te hebben om kleinere gezelschappen te kunnen vervoeren. Overigens zit het met de bloemversiering van de boot ook wel goed. Ten Heggeler geeft jaarlijks honderden cursussen bloemschikken.

Fotoreportage (18 foto's)...

 
04-06-2016  

Rembrandtfiesta vliegerfestijn.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (58 foto's)...

 
04-06-2016  

Rembrandtfiësta Almelo trekt 3000 bezoekers

  ALMELO- Zaterdag 04 juni 2016 was het evenemententerrein aan de Rembrandtlaan weer het decor voor de jaarlijkse multiculturele ontmoeting Rembrandt Fiësta. Het was alweer de 15e editie.De Stichting Activiteitengroep Rembrandt Almelo streeft naar een manifestatie met ontmoeting door en van bewoners van verschillende afkomst met behoud van eigen cultuur en identiteit, maar wel op een wijze die past in de Nederlandse samenleving. Het multi-culturele feest geeft iedereen de gelegenheid herkenbaar aanwezig te zijn vanuit zijn/haar culturele achtergrond, hetzij op gebied van zang, dans, muziek, hapjes, klederdracht etc. Ook kinderen krijgen hierin ruimschoots de gelegenheid, bijvoorbeeld door deelname aan het podiumprogramma en/of aan het project “Rembrandtschildertjes” en door deel te nemen aan de vele buitenactiviteiten. Rembrandt Fiësta streeft ernaar om iedereen, ongeacht achtergrond, te betrekken bij de organisatie van dit multi-culturele feest. Bij Rembrandt Fiësta hopen wij dat iedereen -Turk of Tukker- zich thuis voelt. Fotoreportage Jan Bril

Fotoreportage (121 foto's)...

 
07-06-2016  

JSF vliegt over Heracles Stadion

 

ALMELO – Ging vorige week de eerste vlucht van de nieuwe Joint Strike Fighter over Nederland letterlijk de mist in, dinsdag volgde de herkansing. De route was flink aangepast vanwege kritiek dat het eerste geplande rondje niet voorbij de verticale Oostlijn van Amersfoort kwam. Leidraad waren nu Nederlandse bezienswaardigheden en belangrijke plekken voor defensie en zo werd ook boven Twente gevlogen vanwege de vroegere luchtmachtbasis.
Toch werd ook dit rondje niet compleet vanwege de brandstof en werd Limburg/Maastricht geofferd voor een snellere terugkeer naar de vliegbasis Leeuwarden.
Luchtvaartfotograaf Frank Crébas vloog mee in een F16 en maakte tal van foto’s van de JSF die de F16 moet gaan opvolgen. Boven het stadion van Heracles Almelo maakte hij de bijgaande foto.

Meer foto’s van Frank Crébas zijn te zien op:

http://bluelifeaviation.com/EN/home/

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-06-2016  

Oproep nominatie Stadsfonds Cultuurprijs

 

ALMELO - De Stichting Stadsfonds Almelo reikt in september de Stadsfonds Almelo Cultuurprijs uit en roept alle Almeloërs op om amateurkunstenaars hiervoor te nomineren.
Het culturele seizoen 2015 – 2016 is ten einde. Vele amateurkunstenaars hebben Almeloërs versteld doen staan met mooie en verrassende uitvoeringen en tentoonstellingen.
De stichting Stadsfonds Almelo bestaat dit jaar 65 jaar. Net als elk jaar, reiken we in september weer de Stadsfonds Almelo Cultuurprijs uit. We willen graag weten welke Almelose (amateur) kunstenaar veel indruk op u heeft gemaakt in het afgelopen culturele seizoen of misschien wel in de afgelopen jaren? Welke culturele vereniging heeft u zo verrast dat zij het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.
Nomineer uw favoriet inclusief een korte motivatie en mail ons vóór 9 juli op stadsfondsalmelo@gmail.com.

De jury van de Stadsfonds Almelo Cultuurprijs maakt in augustus de top drie bekend van uitvoeringen en/of kunstenaars die voor deze prijs in aanmerking komen. Tijdens Uit in Almelo in september ontvangt de winnaar een cheque van € 500 uit handen van de juryvoorzitter.

 
09-06-2016  

Almelose Esme Acar (17) vermist

 

ALMELO - De politie is op zoek naar de 17-jarige Esme Acar uit Almelo. Esma wordt sinds dinsdagochtend vermist. Ze is mogelijk vanuit huis naar Amersfoort vertrokken.
Op de dag van haar vermissing droeg zij een zwart-wit gestreepte coltrui, een spijkerjasje, zwarte broek en grijs-blauwe Nike schoenen. Verder heeft zij een zwarte handtas mee.
Mensen die meer informatie over Esme hebben, kunnen contact opnemen met de politie via 0800-6070.
 

 
10-06-2016  

Lek bij Urenco, 7 mensen naar ziekenhuis

 

ALMELO – Een lek bij de afdeling Stable Isotopes van Urenco, zorgde er vrijdagmorgen voor dat een kortstondige emissie van germaniumfluoride ontstond. De stof wordt wordt bij aanraking met vocht in de lucht omgezet in waterstoffluoride, een giftig zuur. Daarbij ademden twee werknemers het zuur in. Zij zijn inmiddels weer thuis. Vijf brandweermensen overkwam hetzelfde omdat het raam van de brandweerwagen openstond bij het arriveren. Zij verblijven nog ter observatie in het ziekenhuis. Het lek in de hal van Stable Isotopes kon worden gedicht. Isotopen worden gebruikt bij afdelingen radiologie in ziekenhuizen.
De arbeidsinspectie en Urenco onderzoeken de oorzaak van de lekkage. Pas na het onderzoek en het schoonmaken van de hal kan het onderdeel waar 20 mensen werkten, weer in gebruik worden genomen.

 
14-06-2016  

Kees Smit Tuinmeubelen opnieuw in de prijzen

 

ALMELO – Kees Smit Tuinmeubelen uit Almelo, wordt de laatste jaren herhaaldelijk onderscheiden, van beste webwinkel tot mooiste showroom. Dit keer is de vestiging  Amersfoort uitgeroepen tot de Beste Tuinmeubelwinkel van Nederland 2016. De prijs werd maandag 13 juni j.l. overhandigd tijdens de officiële uitreikingsceremonie van de branchevereniging B3.
De onderscheiding is toegekend door een onafhankelijke vakjury, gevormd door specialisten op het gebied van Retail, tuinmeubelen en winkelinrichting. De vakjury heeft alle genomineerde bedrijven beoordeeld op basis van productkennis, klantenservice, assistentie bij de verkoop en naar aanleiding van een bezoek aan de webshop.
De vakjury is vol lof over de wijze waarop Kees Smit Tuinmeubelen zich profileert: “De zeer uitgebreide collectie, die toch overzichtelijk is opgesteld, is uitzonderlijk. De doorslag werd gegeven door het persoonlijke advies en de gehele sfeerbeleving in de showroom en op de webwinkel.”
Directeur Henk Smit: “Wij zijn enorm trots op deze onderscheiding. Deze prijs is een erkenning voor iedereen die werkzaam is bij Kees Smit Tuinmeubelen. Niet alleen het advies en de kennis over onze collectie, maar ook de levering en service ondersteuning binnen ons familiebedrijf is erg belangrijk.”
In de jaren 2012 en 2014 kreeg Kees Smit Tuinmeubelen van branchevereniging B3 al de onderscheiding Beste Tuinmeubelbedrijf. Het bedrijf werd in 2014 getypeerd als ‘vriendelijk, modern en een voorloper op het gebied van internet en social media’

 
15-06-2016  

50 jaar Almelose Ruiterdagen wordt spektakel

 

ALMELO – De Almelose Ruiterdagen is qua deelname absoluut het grootste hippische evenement van Nederland. Het kreeg de faam gedurende 50 jaar waarin vooral de combinatie ruiter en paard prioriteit kregen. Dat is ook dit jubileumjaar het geval maar dan wel met een klinkend randprogramma. Van topsporter tot amateur is het beeld van de Almelose Ruiterdagen en zij komen gedurende 10 dagen in grote getale uit geheel Nederland. Elke dag springen en dressuur van 8.30 uur tot 22.30 uur en zoals gebruikelijk gratis toegang voor de toeschouwers die zich kunnen vermaken met paardensport in optima forma, het feestelijke randprogramma en een hapje en drankje in de grote feesttent.

Een greep uit het programma
Zaterdag 18 juni: Playbackshow met optreden van Grutten Geart
Zondag 19 juni: Koetsentocht, diverse demonstraties en RTV Oost Little Trial Jumping (derby)
Maandag 20 juni: Golden Oldies springen – Springen voor 40+ ers.
Dinsdag 21 juni: Demonstratie vierspanrijden & 1.40m springen
Woensdag 22 juni: Kinderdag, demonstratie showteam Nalanta en Singer- Songwriteravond
Donderdag 23 juni: Ouderendag en dansavond met dansschool InnerAll uit Almelo
Vrijdag 24 juni: Duospringen ~ 1 op een stier/1 te paard wie blijft het langst zitten?
Daarna Ruiterbal met DJ Bram Weys & Duo Laredo
Zaterdag 25 juni: Naast de Grote Prijs optredens van 4-tal, Olympische Kür Frank Hosmar en Kür bij kunstlicht
Zondag 26 juni: Diverse demonstraties, reünie oud- Looleeruiters. Bolk Transport Trial Jumping (derby). Hele dag opnames van RTV-Oost.

Kijk voor het hele programma op: www.almelose-ruiterdagen.nl

 
15-06-2016  

Raad 'slaapt' bij sloop oude panden


Het witte pand Halbertsma gaat plaatsmaken voor een terras naast het Bolletje Bakkerij Museum.
 

ALMELO – Recente publicaties over de sloop van het pand Halbertsma aan de Grotestraat Zuid en de op handen zijnde sloop van het geboortehuis van de kunstschilder A.M. Gorter aan de Bornsestraat deden de vijf raadsleden van D66, ChristenUnie en GroenLinks even opschrikken.
De villa Gorter staat al vele jaren leeg. Voordien was het in gebruik als uitvaartcentrum en verzorgingstehuis. Vooral het laatste gebruik als uitvaartcentrum was een belemmering om het pand te verkopen en te behouden, waardoor het langzaam in verval is gekomen. De huidige koper wil er een nieuwe villa bouwen.
Recenter was het bericht over de ophanden zijnde sloop van het pand Halbertsma aan de Grotestraat 184. Ooit een winkeltje met fop- en feestattributen en verhuur van toneelkleding. De weduwe Halbertsma woonde er tot haar dood in het pandje dat al decennia in eigendom is van de familie Ter Beek, de grondleggers van Bolletje. Zij bestieren, na de verkoop van de fabriek, nog het naastgelegen Bolletje Bakkerij Museum en willen het bouwvallige onderkomen slopen om er een terras aan te leggen naast de lunchroom van het bakkerijmuseum. Dit tot schrik van de vijf raadsleden die als mosterd na de maaltijd nog een pleidooi begonnen om het pand te behouden. Kennelijk de stukken niet goed gelezen want de sloopvergunning was al lang verleend en het pand staat ook niet op de gemeentelijke monumentenlijst. Alleen het gaslek van maandag jl. zet de sloop nu nog even op termijn.

 
16-06-2016  

Val van Rietmavo, bouwvakker gewond

 

ALMELO – Op de verbouw van de Rietmavo aan de Violierstraat rust kennelijk geen goede zegen. Na de start van de verbouw in januari, volgde diefstal van koper en brandstichting op de zolderverdieping hetgeen een fikse vertraging opleverde om te bezien of het oorspronkelijke plan nog wel kon worden uitgevoerd of dat sloop van het monumentale gebouw noodzakelijk zou worden.

Nu alsnog een de renovatie is begonnen, moeten door de brand wel een aantal houten balken vervangen worden. Dat laatste leidde vanmiddag tot een ongeval . Een werknemer van Akor Bouw uit Rijssen was bezig een stuk van een balk te zagen om deze te kunnen verwijderen. Ondanks de verankering van de bouwvakker uit Enter, leidde dit tot een val van 6 meter, waarbij de man gewond raakte en diverse botbreuken opliep. Hoe dat kon gebeuren wordt nu onderzocht. De Enternaar is naar het ziekenhuis vervoerd.  
 

 
16-06-2016  

Haringparty levert 16.000 euro op voor minima

 

ALMELO – Heracles-voorzitter Jan Smit mocht weer eens zijn kwaliteit als veilingmeester tonen tijde de tiende Haringparty Almelo op het terras van restaurant Kreta. Met zijn kwinkslagen en gehamer leverde dat tijdens het gezellige samenzijn van tal van ondernemers een bedrag op van 16.000 euro dat broederlijk wordt verdeeld onder het Jeugdsportfonds Almelo en Nomen Nescio dat jaarlijks heel wat kerstpakketten bezorgd bij gezinnen die het wat minder breed hebben.

Foto:
Coen Mulder
 

 
17-06-2016  

Ook de Kloosterhofflat moet leeg voor renovatie

 

ALMELO – Nog 21 appartementen in de Kloosterhofflat zijn bewoond en de andere 67 zijn inmiddels verlaten voor deels sloop en renovatie voor de westelijke vleugel. Het te renoveren deel wordt helemaal gestript zodat er 35 nieuwe appartementen kunnen worden gerealiseerd. Eind 2017 moet dat allemaal gerealiseerd zijn, volgens woningstichting Beter Wonen.
De bewoners van de Kloosterhof vinden bij Beter Wonen elders tijdelijk onderdak zoals de Castelloflat en de wooncomplexen Oxford en Manchester aan de Grotestraat/Holtjesstraat. Al met al realiseert Beter Wonen in het centrum van de stad 104 appartementen die allemaal vallen onder de sociale verhuur.
In het voormalige V&D-complex ontstaan 30 appartementen dat de naam krijgt ‘Het Warenhuis. Op de plek van Scheer & Foppen aan de markt worden eind 2017 en uitlopende naar 2018 39 appartementen gerealiseerd waarmee het aantal in de binnenstad op 104 komt. Daarnaast is Beter Wonen volop bezig om 34 appartementen te realiseren in de vroegere Rietmavo aan de Violierstraat en dat blijkt ook een gewilde plek te zijn voor mensen die noodzakelijkerwijze moeten verkassen uit de Kloosterhofflat.

 
17-06-2016  

Truckers en Haagse elite bij Haringhappen Bolk

Fotoreportage: Jan Bril

Foto: Ondernemer Hennie van der Most en de Bornse beeldhouwer Ruurd Hallema en echtgenote en galeriehoudster Yvonne eten ieder een harinkje op eigen wijze.

FRANSE EN ITALIAANSE 'PESTERIJEN'
Naast ‘Haringhappen´ werd er bij Bolk Transport ook vergaderd met politici over de problemen van alledag in de Europese transsportwereld. Henk Bolk stelde daarbij het massaal uitdelen van bekeuringen in Frankrijk en Italië aan de kaak voor kleine overtredingen die truckers in bijvoorbeeld Denemarken weken eerder hadden begaan. ‘Het riekt naar pesterijen waarbij de schade bij ons oploopt tot wel 50.000 euro per jaar´, hield Bolk de Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik en Hans van Baalen voor. In de onderhavige gevallen gaat het vaak om overtredingen van amper vijf minuten in de rijtijdenwet, overtredingen die nauwelijks te voorkomen zijn omdat men niet zomaar de truck langs de weg kan zetten, maar toch eerst naar een parkeerterrein moet. Zo´n kleine overtreding kan vaak duizenden euro´s kosten. Bolk noemde de Franse en Italiaanse ‘pesterijen´ vooral schadelijk voor de kleine zelfstandige rijders waarbij dit zelfs tot faillissementen heeft geleid.
Van Baalen en Schreijer-Pierik zetten de door Bolk verwoordde klacht van branchevereniging Transport Logistiek Nederland (TLN) op de Europese agenda in Brussel.
 

ALMELO – ‘De Haringparty bij Bolk Transport is de op één na beroemdste van Nederland’, zei premier Mark Rutte al eens. Deze keer was hij er niet bij vanwege een te drukke agenda als voorzitter van de Europese Unie. Als vervanger kwam Minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok ‘haringhappen’ bij Bolk. In het kielzog van Blok de Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Hans van Baalen (VVD) maar ook tal van Tweede Kamerleden, de Overijsselse Commissaris der Koning Ank Bijleveld en meerdere Twentse burgemeesters en wethouders waaronder uiteraard de Almelose burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld. Onder de gasten ook honderden ondernemers uit het wereldje van Transport & Logistiek en tal van internationale zakenrelaties van Bolk Transport en Container Terminal Twente (CTT) dat de laatste jaren een stormachtige groei meemaakt. Bolk-directeur André Pluimers heette de gasten welkom en stak tevens een pluim op de hoed van zijn compagnons Joop Savenije (Bolk) en Gerco Linthorst (CTT) en grondlegger Henk Bolk omdat men er gezamenlijk in geslaagd was de laatste jaren een groei van 5 procent te realiseren. Pluimers stak echter ook een vingertje op naar de aanwezige bestuurders in Overijssel. ‘Als u langs de A35 rijdt, ziet u op de toekomstige laad- en loskade van het XL Businesspark een kraan die er al twee jaar ligt maar niet kan worden opgebouwd vanwege te trage procedures. Dat is het probleem dat het niet wil vlotten met de ontwikkeling van het Twentse XL Businesspark. Niet dat er te weinig belangstelling is van ondernemerszijde, maar een te trage verkaveling en vergunningverlening werkt verlammend. CTT kan hier niet vooruit en dat heeft zijn weerslag op de vervoerders in de regio’, beklemtoonde Pluimers. 'Wij willen banen scheppen en bij Bolk krijgt iedereen die na twee jaar bevalt een vaste aanstelling. Goed zijn voor elkaar, dan is het cirkeltje rond en is iedereen tevreden’, betoogde Pluimers. Zijn speciale dank ging naar Henk Bolk als grondlegger van de bedrijven en als investeerder maar ook als grote lobbyist voor Twente.
Henk Bolk zelf, nam de gelegen om zijn eerste zakenrelatie Harman Nijhof in de bloemen te zetten. ‘We doen al 45 jaar zaken met elkaar, behalve met het kopen door mij van nieuwe trucks, want dan vlogen de vonken er vanaf. Dat doe ik dus bij een medewerker van Nijhof die ook dealer is van Volvo’, onthulde Bolk toen hij de bijna 80-jarige Wierdenaar in de bloemen zette.  

Daarna kon Henk Bolk met zijn speciale gasten naar de haringkar voor de ‘Hollandse Nieuwe' voordat iedereen volgde. En dat ze smaakten, werd overduidelijk want er gleden heel wat harinkjes naar binnen tussen het netwerken door. Want daar gaat het namelijk om bij het ‘Haringhappen’, contacten leggen zodat iedereen in Twente en de Euregio er wat aan heeft, zowel ondernemers als werknemers, want daar lobbyt Bolk in het Haagse voortdurend voor !

Morgen (zaterdag) is het familiedag voor de medewerkers van Bolk Tansport en CTT.
  
Het moederbedrijf Bolk Tansport uit Almelo telt momenteel:
275 werknemers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Roemenië en Turkije. 160 trucks kan Bolk dagelijks de weg opbrengen dankzij het eigen technisch onderhoud. Naast de trucks beschikt men over 365 open trailers, 90 dichte trailers tot zelfs 19 meter toe en tal van voertuigen voor speciaal vervoer tot 93 ton. Ook de verkeersbegeleiding is in eigen hand met 7 voertuigen. 

Dochteronderneming CTT heeft haar oorsprong in Almelo op het stationsemplacement waar containers werden overgeslagen van spoor- naar wegtransport en omgekeerd. CTT verhuisde naar Hengelo voor een plek aan de kade van de Twentekanalen en telt inmiddels ook vestigingen in Bentheim (D) waar nu de overslag van spoor naar de weg plaatsvindt. In Rotterdam investeerde CTT en Bolk Warehousing een slordige 7 miljoen euro in een terminal aan de Waalhaven waar containers over zee worden verscheept en via het spoor naar Bentheim gaan of met de Poolse partner PCC dagelijks rechtstreeks van Rotterdam naar Kutno en vice versa. In Almelo moet op het XL Businesspark aan de A35 een nieuwe laad- en loskade ontstaan voor containertransporten via water en weg. Naast het Warehouse in Rotterdam voor vloeistoffen aan de Waalkade, heeft ook de Hengelose vestiging een Bolk Warehouse net zoals bij de vestiging van Bolk Transport aan de Plesmanweg in Almelo.

Fotoreportage (111 foto's)...

 
17-06-2016  

Ambassadeur Wit-Rusland bezoekt Noordik


Ambassadeur Mikalai Barysevichs en zijn acht landgenoten
 

ALMELO –Het gebeurt niet elke dag dat er hoog bezoek is in de klas. Toch was dat precies wat de leerlingen van Het Noordik, vestiging Van Renneslaan vandaag overkwam. Ter ere van het uitwisselingsproject met Wit-Rusland bracht de Wit-Russische ambassadeur Mikalai Barysevichs een bezoek aan de school. Hij sprak met de acht uitwisselingsstudenten uit Belarus die momenteel in Almelose gastgezinnen verblijven over hun ervaringen in Nederland en Almelo in het bijzonder.

Uitwisseling
De Wit-Russische leerlingen zijn in Nederland in het kader van het expeditie-onderwijs van Het Noordik. Eerder dit jaar bracht een Nederlandse delegatie een bezoek aan Belarus (Wit-Rusland). Nu brengen acht studenten en één leerkracht dus een tegenbezoek aan Het Noordik. Zij volgen op de vmbo-vestiging C. van Renneslaan een schoolprogramma dat zes weken duurt. Ze bezoeken daarbij niet alleen de school, maar ook andere schoolvormen en bedrijven. Daarnaast doen ze ook de nodige culturele kennis op in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Leerzame ervaring
De studenten hebben het hier enorm naar hun zin, lieten ze enthousiast aan de ambassadeur weten. En zoals het een goed uitwisselingsproject betaamt, leren de buitenlandse studenten veel van de Nederlandse leerlingen en andersom. De ambassadeur kreeg een rondleiding door de school en de studenten gaven een presentatie over hun ervaringen tot nu toe.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-06-2016  

Drukke Kerkdienst tijdens Almelose Ruiterdagen

 

ALMELO – De jubileumuitvoering van de 50e Almelose Ruiterdagen biedt meer dan alleen springen en dressuur. Ook het randprogramma mag er zijn. Het eerste weekend konden deelnemers, supporters en publiek genieten van o.a. een Mini Lippizanershow, een viertal dressuurdemonstratie en een defilé van koetsen elk meer dan 100 jaar oud.  Maar naast paarden ook de feestavond op zaterdag met een optreden van de Friese zanger Grutte Geart en de Play Back Show waar de ponydeelnemers ook lieten zien op het podium uit de voeten te kunnen. Het feest ging door tot in de late uurtjes om toch zondag ochtend weer vroeg uit de veren te zijn, want de pony’s gaan altijd voor.
Op de zondagochtend ook een kerkdienst waarin dominee Frans Wisselink in de ‘feesttent’ preekte over 'Met zo'n vader heb je geluk'. Drieledig van toepassing vanwege Vaderdag en hulde voor vaders die hun kinderen de paardensport gunnen maar zeker ook de Hemelse Vader als luisterend oor. De kerkdienst trok zo’n 200 gelovigen terwijl op het naastgelegen springterrein alles normaal zijn gang ging. Een collecte bracht nog 260 euro in het laadje van de Gravenruiters voor gehandicapten. Zij sparen voor de aanschaf van een speciale koets om rolstoelers te kunnen vervoeren.
De jubileumeditie van de Almelose Ruiterdagen duurt tot en met zondag 26 juni en is gratis toegankelijk.
Meer info: www.almelose-ruiterdagen.nl 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
22-06-2016  

Plan Natuurhus in Hagenpark aan zijden draadje

 

ALMELO – Jaren werd er enthousiast gewerkt aan het realiseren van een Natuurhus in het Hagenpark in de binnenstad voor alle natuur- en milieuorganisaties in Almelo. Herhaaldelijk werden plannen bijgesteld om financiële reden maar ook het finale-ontwerp dreigt te sneuvelen nu de gemeente Almelo geen geld kan of wil vrijmaken. Het laatste plan voor een Natuurhus is begroot op een investering van 1,1 miljoen euro. Echter de plannenmakers komen nog een kwart (280.000) tekort. De gemeente Almelo werd derhalve gevraagd om een subsidie van 180.000 euro. De domper kwam deze week uit het stadhuis. Wethouder Javier Cornelissen (SP) meldde dat de gemeente daarvoor geen geld heeft. Dit tot treurnis van Ted de Jong, de voorzitter van de ‘bouwcommissie’ namens alle organisaties verenigd in de stichting Natuurhus Almelo.  Officieel is het standpunt van wethouder Cornelissen nog niet, maar hij verkondigde wel, dat binnenkort zijn voornemen om de aanvraag af te wijzen behandelt zal worden in de vergadering van het college van B&W. Met dat voornemen dreigt realisatie van een Natuurhus een utopie te worden, mede ook omdat er sleet zit in de werkgroep vanwege de trage en stroperige gemeentelijke behandeling van de aanvraag. Vijf jaar werd aan het plan gewerkt en geschaafd en nu dreigt dus het einde, tenzij de gemeenteraad wethouder Cornelissen opdraagt om het financiële huishoudboekje van de gemeente nog eens door te spitten of werkelijk alle potjes leeg zijn. Temeer daar milieu en natuureducatie een verantwoordelijkheid is van de gemeentelijke overheid. Door de uitvoering bij zes uitvoerende vrijwilligersorganisaties neer te leggen, heeft de gemeente Almelo al jaren bezuinigd op haar feitelijke wettelijke educatieve taak. De uitvoerende organisaties willen hun uitvoerende taken beter vorm geven in het te realiseren Natuurhus, omdat de oude woning aan de Deldensestraat daar feitelijk niet op berekend is. Raadslid Jan Hammink (LAS) ziet de gemeentelijke educatieve plicht in ieder geval wel en roept het college van B&W op om alles in het werk te stellen om de realisatie van het Natuurhus doorgang te kunnen laten vinden, temeer daar in het plan ook een ‘upgrading’ zit voor het troosteloos uitziende Hagenpark.
Meer info: www.natuurhusalmelo.nl

 
23-06-2016  

Eindelijk weer een meubelzaak in de Grotestraat


In de 'Kop van Zuid' op de hoek van de Grotestraat/Schuttenstraat openen Willy en Hermien Winters zaterdag hun Shadé Interieur & Design in het pand waar vroeger de meubelzaak van Hendrik Nijholt gevestigd was.
 

ALMELO – Volgens studenten van hogeschool Saxion uit Deventer is de Grotestraat in Almelo een veel te lange winkelstraat. De Grotestraat meet 940 meter en dat is langer dan de Kalverstraat in Amsterdam die  680 meter lang is en langer dan de Lijnbaan, de eerste winkelpromenade van Europa, in Rotterdam (580 meter)
Van Oude Veemarkt tot Oranjestraat is de Grotestraat in Almelo historisch gezien de winkelstraat in het stadscentrum. Een plek waar ondernemen loonde en in vroegere tijden niet voor niets de 'Kalverstraat van Twente' genoemd werd. Almelo had destijds amper 53.000 inwoners (nu 72.000) maar het had ook een centrumfunctie voor de wijde regio.  Toen was de ‘Kalverstraat van Twente’ niet te lang, maar tijden veranderen. Met het stijgen der welvaart werden mensen mobieler en werd shoppen buiten de regio makkelijker. Daarna kwamen de weidewinkels zoals de Woonboulevard’s. Makkelijk met de auto bereikbaar. Nu enkele decennia later dient internet het gemak van de mens en worden bestelde goederen aan huis bezorgd zoals vroeger de bakker en de melkboer zijn waren aan huis bracht.
Al in de jaren ’80 werd de Grotestraat daarom als kernwinkelgebied te lang geacht, net zoals de toekomstige stadsontwikkelaars van Saxion nu ook betogen. Toenmalig wethouder Cor de Vogel opteerde voor een korter en breder winkelgebied. Het was een versterkende werking op wat al eerder was ingezet, met de bouw van een nieuw V&D,  een verbreding van het winkelgebied in het stadscentrum met later in de bestuursperiode van Cor de Vogel de Havenpassage als onderkomen voor C&A en Albert Heijn en de bouw van de Hagenborgh waar ondernemen nooit werkelijk floreerde. Voor de aanlooproutes Bornerbroeksestraat en Oranjestraat gold een 'sterfhuisconstructie' hoewel de Oranjestraat dat overleefde. Veel oudere Almeloërs noemen het, het begin van het einde. Zo ook Piet Talamini die in brieven aan het stadsbestuur schreef; ‘Jullie hebben de stad vermoord!’.
Nog steeds zijn er middenstanders die hun heil buiten het stadscentrum zoeken, maar ook ten aanzien van de Woonboulevard is een kentering merkbaar. Een formule als ‘Shop in shop’ knabbelt aan de doelstelling van de Woonboulevard en niet voor niets wil men op die plek alle detailhandel vrij om de toenemende leegstand tegen te gaan. Dat dit verdere afbreuk doet aan de winkelfunctie van het centrum, staat als een paal boven water.

Toch is er ook een andere kentering. Binnenhuisarchitect en woningstylist Willy Winters koos er voor om met zijn woonwinkel Shadé Interieur & Design juist de binnenstad op te zoeken. Inhakend op de gedachte dat shoppen een beleving moet zijn waarbij diverse functies zoals winkelen en horeca samenkomen. Winters liet zijn oog vallen op een pand dichtbij het uitgaansgebied Amaliaplein. ‘Je moet eens zien hoe druk het hier is met bioscoop en horeca’, merkte hij daarover op. Passanten dus te over die straks langs zijn Shadé Interieur & Design wandelen en dus ook de etalage bekijken, moet Winters gedacht hebben. Meer beleving en gemoedelijkheid is dus de gedachte en laat de studenten van Saxion dat nu ook onderschrijven.
Dat zijn Shadé Interieur & Design nu gevestigd is in een der laatste meubelwinkels die in de jaren ’80 uit de binnenstad verdween, wist Winters die al  30 jaar in Almelo woont, overigens niet. In vroegere tijden was er namelijk de meubelzaak van Hendrik Nijholt gevestigd dat ophield te bestaan door gebrek aan opvolging. Zaterdag wordt Shadé Interieur & Design geopend. Het advies van interieurarchitect en stylist Willy Winters krijgt u er bij!

 
25-06-2016  

Een evenement heeft met veel regeltjes van doen


Deze grote professionele evenemententent - op deze foto nog in opbouw - mag in heel Europa staan, maar niet in Almelo!!!
  ALMELO - De ‘regelneven´ van de gemeente en andere ambtelijke toezicht-diensten hebben de organisatie van de Almelose Ruiterdagen weer de nodige ‘last´ bezorgd. In de 50 jaar van haar bestaan heeft de organisatie een fraai draaiboek ontwikkeld dat jaarlijks wordt aangescherpt en dat door Almelo Promotie als vergunning-verstrekker dankbaar wordt omarmd om andere organisaties van evenementen aan een leidraad te helpen. Toch weten de toezichthouders elk jaar wel weer wat te bedenken tot verrassing van de organisatie. Zo werd de grote feesttent, die jaarlijks wordt ingehuurd, dit jaar plotsklaps afgekeurd tot verbazing van de organisatie. De verhuurder zet die deze grote ‘TÜV geprüfte´ evenemententent in heel Nederland en de rest van Europa wel neer. Noodgedwongen werd dus weer een ouder exemplaar opgetuigd en keurig voorzien van noodverlichting ondanks dat twee hele zijden continu open zijn en de UIT-bordjes dus geen enkele functie hebben.
Lees verder...

 
26-06-2016  

Prima Culivent 2016 in Hagenpark

 

ALMELO - Het afgelopen weekend vond de vierde editie van het succesvolle culinaire evenement CULIVENT plaats in het Hagenpark in hartje Almelo. In een prachtige entourage van pagodetenten, verlichte bomen en tuinen en eigentijdse terrassen presenteerden restaurateurs en traiteurs uit de regio hun lekkernijen en nieuwe trends op culinair gebied onder het motto ‘proeven, eten en beleven´. Het regende veel, maar dat kon de pret niet drukken.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (17 foto's)...

 
26-06-2016  

All Mellow Straattheaterfestival druk bezocht

 

ALMELO - Tangarine, Pine Needle Miners, Simply Strings, Noa Bambur en veel andere straatmuzikanten speelden zaterdag en zondag op het All Mellow Straatmuziek Festival van Almelo 2016. Ondanks de regen maakte de schitterende muziek op de elf plaatsen in de binnenstad veel goed. In de video's waren impressies van optredens zoals die van Weima en Van der Werf. Het Friese duo uit Leeuwarden liet in de Friese taal enkele fraaie nummers horen. Blue Grass Boogiemen trad even later op in de Grotestraat met veel succes. Tangarine was zaterdag de grootste verrassing op het All Mellow Straatmuziek Festival. Veel mensen bleven in de regen staan om naar deze broers uit Drenthe te luisteren.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (31 foto's)...

 
30-06-2016  

Mosselparty Theaterhotel levert flinke donatie op

 

ALMELO – De jaarlijkse Mosselparty bij het Theaterhotel leverde 20.000 euro op voor onderzoek naar de nu nog ongeneeslijke Ziekte van Huntington. De Almelose broer en zus Frank en Melanie Kroezen hebben beide de erfelijke ziekte en hebben de stichting ‘Doodgezwegen’ in het leven geroepen om de ziekte meer in de publiciteit te brengen ten bate van het onderzoek van Dr. Eric Reits, medisch-bioloog en onderzoeker en docent verbonden aan het Amsterdams Medisch Centrum  (AMC) en de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Theaterhotel-directieleden Esther Hammink en Jan-Willem Holtmaat togen samen met een begeleidingsteam per Veloretti-fiets van Yerseke naar Almelo, een afstand van ruim 250 km, om de mosselen aan te leveren bij chef-kok René Bosch die met zijn brigade weer een waar feestmaal bereidde voor de gasten die sponsorden om de Ziekte van Huntington te kunnen bestrijden.

Archief
Terug naar vorige pagina