Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-05-2014  

Dodenherdenking Weth. E. van Dronkelaarsplein

 

ALMELO – Honderden Almeloërs woonden de dodenherdenking bij bij het oorlogsmonument aan het Wethouder E. van Dronkelaarsplein waar burgemeester Jon Hermans opnieuw artikel 1 van de Grondwet aanhaalde waarin staat beschreven dat ieder die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen gelijk behandeld wordt.
Hermans haalde ook het lot aan van de Joodse familie Menco die in Almelo een modezaak had maar wereldoorlog ‘40-’45 niet overleefde vanwege het transport naar het concentratiekamp. Volgens de bezetter van toen, waren de Joden schuld van de economische malaise in Europa van de jaren ’30 en moesten zij worden uitgeroeid.
Hermans prees postuum gemeenteambtenaar Frits ten Brink die als ambtenaar van de sociale dienst het verzet hielp in tegenstelling tot toenmalig burgemeester Mello Sichterman die na de oorlog werd afgezet en tijdelijk werd opgevolgd door voormalig wethouder E. van Dronkelaar, een man die eveneens in het verzet actief was. In 1946 werd hij opgevolgd door burgemeester J.M. Ravesloot.
Voorafgaande aan de plechtigheid bij het oorlogsmonument waren door het gemeentebestuur al kransen gelegd bij andere herinneringsmonumenten en de begraafplaatsen in Almelo en Bornerbroek waar graven van gesneuvelden liggen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (51 foto's)...

 
07-05-2014  

Hengeloër met 194 km over de singel

 

ALMELO – Een 22-jarige Hengeloër is maandag jl. zijn rijbewijs kwijt geraakt toen hij met een snelheid van 194 km per uur over de Van Rechteren Limpurgsingel reed. Ter hoogte van de sportvelden (Luctor) was het raak en werd hij geflitst met een snelheid van bijna 200 km per uur. Na aftrek resteerde 194 km terwijl er ter plekke maar 80 km mag worden gereden. Het rijbewijs werd ingevorderd.

 
09-05-2014  

Dubbele betaling Almelo inzake Wwb en Wmo

 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft vandaag per abuis aan circa 150 mensen met een Wwb- of Wmo-uitkering voor een tweede keer geld overgemaakt dat gisteren al was overgemaakt via de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Het gaat om een totaal bedrag van 53.000 euro en in de meeste gevallen om een langdurigheidstoeslag. De gemeente Almelo betreurt deze fout en gaat alle betrokkenen aanschrijven.

Afhankelijk van het huishouden varieert de langdurigheidstoeslag van 350 tot 500 euro. In een aantal gevallen gaat het om uitbetalingen in het kader van WMO en om kleinere bedragen als correcties op uitkeringen.

Een aantal mensen dat constateerde dat het bedrag zowel gisteren als vandaag is overgemaakt, heeft vandaag meteen contact gezocht met de gemeente. Zij hebben het bedrag teruggestort of aangegeven dit te gaan doen.

De gemeente maakt excuses aan alle betrokkenen en vordert het ten onrechte uitbetaalde bedrag terug. Waar nodig zal terugbetaling in redelijke termijnen mogelijk zijn of de dubbele uitbetaling verrekend worden met een volgende betaling.

De fout werd binnen korte tijd gesignaleerd. Storneren bleek echter niet meer mogelijk, onder meer door de nieuwe SEPA-systematiek (standaardisatie Europese betalingen). De gemeente onderzoekt hoe dit risico van dubbele betaling verder kan worden teruggedrongen.
De gemeente Amsterdam overkwam eerder dit jaar een soortgelijk iets. Toen liep de uiteindelijke schade in de tonnen.

 
11-05-2014  

Nachtelijke brand in de Oranjestraat

 

ALMELO – In de Oranjestraat heeft vannacht een fikse brand gewoed op de bovenverdieping van twee winkelpanden. Er werd alarm geslagen rond 02.15 uur en de brandweer was tot 05.30 uur met groot materieel aanwezig om de brand te blussen. Naastgelegen woningen moesten worden geëvacueerd. De brand zorgde voor flinke rookontwikkeling, waarna de brandweer bewoners in de directe omgeving aanraadde ramen en deuren gesloten te houden.
De brand in de voorbouw van het vroegere St. Josephgebouw ontstond in een leegstaande bovenruimte. De oorzaak is nog onbekend. Wel ontstond veel waterschade aan de onderliggende winkels, een levensmiddelenzaak en een een lingeriezaak. De levensmiddelenzaak had net toestemming van het college van B&W gekregen om een avondwinkel te starten.

Kijk hier voor de
fotoreportage van Patrick Weegink

Het St. Josephgebouw werd gesticht rond 1900 als onderkomen voor de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB) en vernoemd naar de patroonheilige van de timmerlieden. In 1911 fuseerde het met de lokale Vakbond voor Schilders en ook de vakbond voor de metaal St. Eloys trad later toe. Een der voormannen in de katholieke arbeidersbeweging was de geboortige Almeloër Ferdinand Spit.
Uiteindelijk ging de KAB op in het FNV en werd het bondsgebouw in de Oranjestraat overbodig. De familie Hümmels dreef het nog jaren als horecabedrijf en in de jaren ’60 waren er wekelijks bruiloften, dansavonden en optredens. Almelose bands als the Golden Shadows met zangeres Admee en later de Dynamix waren er kind aan huis. Herman Brood trad er op maar moest voordien wel door zijn manager Koos van Dijk uit Puntje Rood (jongerencafé) geplukt worden. Normaal, Kayak en talloze andere Nederpop-bands deden de Oranjestraat aan. Ook internationaal stonden er toppers op het podium zoals Split Enz en John Cale (The Velvet Underground) en vele anderen. De naam was inmiddels omgedoopt in Schouwburg De Esch. Uiteindelijk werd het nog een tijdje het onderkomen van de Pinkstergemeente voordat de zaal achter de voorbouw werd afgebroken.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
12-05-2014  

Plasterk gast bij start Veilig Publieke Taak Twente


Minister Plasterk tijdens zijn toespraak in Almelo.
Foto: Coen Mulder

Bestuurders in Overijssel met een te fors salaris:
Meindert Schmidt, € 250.000 - ZGT Ziekenhuizen.
Joke Mengerink, € 220,000 - Carint Reggeland.
Jan Salverda, € 209.000 - Woningcorporatie Domijn, Enschede.
Johan Gerestein, € 203.000 – Carinova.
Greet Prinz, € 201.000 - Philadelphia Zorg.
Jan Eefsting, € 197.000 - Zonnehuis Groep (+ 5 medebestuurders)
Jan Sinke, € 194.000 - Woningstichting De Veste, Ommen
(net vertrokken en opgevolgd door Jacques Thielen als interim)
Jan Kamst, € 191.000 - Woningstichting St. Joseph, Almelo
Marcel Timmerman, € 190.000 - Wetland Wonen Groep, Vollenhove
Harry Rupert/Peter Pinkhaar, € 187.000 - Woningstichting Welbions, Hengelo
(Pinkhaar vertrekt dit voorjaar)
Jan Bakker, € 183.000 - Zorgspectrum Het Zand, Zwolle
Wim Rave, € 181.000 – Driezorg, Zwolle

(volgens salaris-onderzoek van De Stentor/Tubantia)
 

ALMELO – Minister Ronald Plasterk (Min. BZ en Koninkrijksrelaties) was vandaag op werkbezoek in Twente. In Almelo was hij kort aanwezig bij de startbijeenkomst van het project Veilige Publieke Taak (VPT) Twente en in Enschede bracht hij een werkbezoek aan de Universiteit Twente.

In Enschede haalde Plasterk fel uit naar bestuurders in semi- publieke ondernemingen, zoals woningbouwcorporaties en de zorgsector met topinkomens boven de norm. Plasterk kondigde maatregelen aan om die hoge inkomens na 2015 terug te brengen naar maximaal 100 procent van een ministerssalaris, zijnde een slordige 176.000 euro . In Almelo zit de directeur van woningstichting St. Joseph ver boven die norm met 191.000 euro. St. Joseph past dit jaar en huurverhoging toe van 4,5 tot 6 procent in tegenstelling tot Aws Beter Wonen die de minimumhuurverhoging aanhoudt.

In Almelo toonde Plassterk zijn belangstelling tijdens een symposium over veiligheid in de publieke sector. Steeds vaker worden overheidsdienaren en semi- overheidsdienaren geconfronteerd met verbaal en fysiek geweld. Het vandaag gestarte project Veilige Publieke Taak (VPT) Twente moet dat aan banden leggen. Plasterk noemde één lijn trekken de basis maar was zich ook bewust dat incidenten altijd plaats zullen vinden. ‘Als dat dan gebeurd, ben je er als organisatie klaar voor en vorm je één gesloten front’, zei Plasterk. Hij sprak ook met diverse baliemedewerkers in het stadhuis van Almelo en eveneens met het slachtoffer van de hameraffaire die daarbij zwaar gewond raakte aan het hoofd. Plasterk noemde het voorval traumatisch en een echo van de eerdere gijzeling in het stadhuis. Opmerkelijk ook dat Plasterk een relatie legt met de overheveling van rijkstaken naar gemeenten. “Meer taken, meer besluiten. Ontevreden mensen hebben daar dan eerder een gezicht bij van de wethouder of de ambtenaar en richten hun agressie op dat gezicht”, aldus Plasterk die er later aan toevoegde dat mensen tegenwoordig anders met het gezag omgaan.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (25 foto's)...

 
12-05-2014  

Basisschoolleerlingen gaan voor verkeersdiploma


Johan Andela gaf in de nadagen van zijn wethouderschap het startsein.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO - Vanaf vandaag t/m donderdag 15 mei leggen zo’n 700 leerlingen van 22 basisscholen de praktische verkeersproef af in het centrum van Almelo. Obs De Twijn was de eerste basisschool die van start ging vanaf De Hoven aan de achterkant van het stadhuis.

Vooraf werden alle fietsen gekeurd op technische- en veiligheidsaspecten zoals remmen, verlichting en reflectie, zithoogte en stuur en of de fietsbel het wel doet. Op de fietsroute door de binnenstad worden de basisschoolleerlingen beoordeeld door tientallen controleurs op verkeersgedrag en het juist toepassen van de verkeersregels.

Fotoreportage: Coen Mulder
(volgt)
 

 
12-05-2014  

Niet klagen, jubelen is de promotie-boodschap


Klagen of jubelen onder de kansel.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO – Tijdens het derde Almelo Promotie Café, dit keer in de Grote Kerk, klonk het motto; ‘Niet klagen maar jubelen’ om de stad in een positief daglicht te zetten. Zo’n 160 vertegenwoordigers uit de Almelose samenleving van ondernemers, verenigingen en organisaties hoorden die boodschap aan. Zij moeten samen met kunstenaars en journalisten in de slag om het beeld voor de toekomst vorm te geven.
Vooraf konden de aanwezigen hun mening over de stad kwijt op een klaagmuur of jubelmuur om daarna in debat te gaan over de geplaatste opmerkingen. 'Anders denken moet het positivisme bevorderen', dat werd het uitgangspunt dat eveneens werd uitgebeeld door cabaretier Wilfried Finkers, de broer van… ‘Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in Almelo is altijd wat te doen.’
In ieder geval was het ‘buzzen’ na afloop troef en zo werd ook de nieuwe media ingeschakeld om te jubelen 'Oh Almelo, Almelo is Zo !!!'.

Fotoreportage: Coen Mulder (volgt)

 
13-05-2014  

Enorm dakspant voor raadszaal nieuwe stadhuis

 

ALMELO – Liefst 32 meter lang meet het dakspant voor de raadszaal in het nieuwe stadhuis aan de Haven NZ. Dinsdagochtend vroeg arriveerde het 18 ton wegende gevaarte vanuit Zwaag bij Amsterdam in Almelo om via de Nijreessingel, Sluiskade en Brugstraat richting de Egbert Gorterstraat te rijden om op de muren van de raadszaal te worden getakeld. Het spant is 2 meter hoog en de ligger voor de vakwerkspanten die het gehele dak moeten gaan dragen. Door deze constructie kan de raadszaal op de eerste etage vrijdragend overbrugd worden. Naast de raadszaal op de vergaderverdieping is ook een vrije inkijk naar beneden in de publiekshal mogelijk. De productie van het reusachtige spant werd door Voortman Staalbouw uit Rijssen uitbesteed aan Holland Staal in Zwaag.
Het ontwerp van het stadhuis is van de hand van de geboortige Almeloër Vincent van der Meulen, architect bij Architectenbureau Kraaijvanger uit Rotterdam. Van der Meulen is specialist in duurzame innovatie. In 2011 werd hij door Europe 40 under 40 verkozen tot één van de 40 belangrijkste opkomende jonge ontwerpers binnen Europa.

Foto: Rikkert Harink Fotografie

 
14-05-2014  

Kwaliteitsimpuls voor Grotestraat

 

ALMELO – Een werkgroep bestaande uit winkeliers, burgers, AWS Beter Wonen, Stadsherstel, gemeentelijke ambtelijke diensten en plannenbedenkers werken nauwgezet samen aan revitalisering van het kernwinkelgebied Grotestraat. Centraal in het project staat de aanpak van vooral de kleinere aanpassingen zoals dat eerder al succesvol in Deventer en Zutphen is uitgevoerd. Het gaat dan om zaken als straatmeubilair en groen, verlichting en bewegwijzering en uitstalling en reclame. Door de enthousiaste samenwerking en inbreng van ideeën wordt in het begin vooral gefocust op zaken die snel realiseerbaar zijn en worden gedragen door ondernemers en pandeigenaren in de straat.
Mieke van Tilburg is omgevingsmanager van het plan dat Q Impuls Grotestraat is genoemd. Betrokken ondernemers van het eerste uur zijn o.a. Roel Elbrink en Marlien de Vries, die bij dit interview een groep van zo’n 30 personen vertegenwoordigen, en van gemeentezijde is stedenbouwkundige Wanda Roskam het aanspreekpunt. Te samen met vertegenwoordigers uit burgerij en organisaties zijn zij het die op basis van het rapport van onderzoeker ArtEngineering verdere invulling en strategische doelen moeten bedenken om nog in 2015 het met EFRO-gelden gesubsidieerde plan af te ronden. Uiteindelijk is met het plan een bedrag van ruim 650.000 euro gemoeid, waarvan de gemeente een derde bijdraagt.
De lange Grotestraat wordt door sommige winkeliers niet meer te lang genoemd maar juist de ‘Langste Winkelstraat in Oost Nederland’, zoals dat in vroegere tijden met de toen succesvolle jaarlijkse Braderie ook het geval was. De langste winkelstraat met tal van gespecialiseerde winkels waar het goed toeven is ook op de rustpunten rondom de horecapleinen. Of die conclusie hout snijdt, is nog afwachten. Doel is ook om gevels en plint weer meer op elkaar te laten aansluiten. Weg dus met lelijke luifels en metersgrote vierkante lichtbakken maar aansluitende gevels met fraaie letter- of neonreclame, is de hoopvolle conclusie van uw verslaggever. Een rustige sfeervolle uitstraling aangelicht via een openbaar lichtplan dat wordt ontworpen door Studio DL en het indammen van uitstallingen de nu nog het winkelhart van Almelo ontsieren is mede een van de uitgangspunten. In ontwerperskringen wordt dat wel ‘social design’ genoemd maar op z’n Twents zou dat ‘’t mut bie de leu pass’n’ kunnen zijn. Mensvriendelijker moet het dus worden en dat wordt gerealiseerd in opeenvolgende fases om eind 2015 te worden afgerond. Vast en zeker dat in de komende tijd nog de spotlight op onderdelen van het plan Q Impuls wordt gericht.
 

 
14-05-2014  

Huidig stadhuis slopen of renoveren?

 

ALMELO – Moet het huidige stadhuis van architect Jacobus Johannes Pieter Oud worden gesloopt of worden gerenoveerd voor ander gebruik? Dat is de vraag waarover de gemeenteraad zich binnenkort mag uitspreken. Kiest de gemeenteraad voor de hoogste opbrengst bij verkoop of mag het ietsje minder zijn om het gebouw een andere nuttige invulling te geven? Dat is de vraag op de andere manier.
Er zijn drie gegadigden voor het gebouw. TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) biedt 1,2 miljoen euro maar daar gaat dan ruim 3 euroton vanaf om het met de grond gelijk te maken om er vervolgens een woonzorgcentrum voor 80 à 120 bewoners te bouwen. Weg dus met het gebouw dat in talloze uitgaven van de gemeente werd geroemd om zijn modernistische en vernieuwende betonskeletbouw uit het midden van de vorige eeuw en waarvoor architect Oud als medeoprichter van de vakgroep De Stijl internationaal voor werd geprezen.
De andere aanbieders bieden ruim lager maar onderkennen de waarde van de vernieuwende betonskeletbouw. Nagenoeg alle binnenwanden kunnen er uit om het gebouw, dat groter is dan het nieuwe stadhuis, anders in te delen voor wonen en diverse andere activiteiten waaronder kunst, cultuur, horeca en kleinere servicebedrijven. Ter Steege Vastgoed is een der kandidaten maar deze laat van het karakteristieke aangezicht weinig over door in de gevels speelse openingen te maken en balkons toe te voegen. Ter Steege Vastgoed biedt 525.000 euro.
De Coöperatie Hergebruik Gebouwen is de derde gegadigde met een bod van 500.000 euro. Starterswoningen, appartementen, ouderenhuisvesting en zorg, hotel en welness zijn mogelijkheden die men noemt. Op 27 mei a.s. krijgt de gemeenteraad nadere uitleg zonder dat het college een advies geeft. Dat heeft dan weer te maken met de minimalisering van het demissionaire college. Wethouder Kuik is al weg en Van Woudenbergh en Andela vertrekken volgende week. Wordt het dus slopen of hopen voor de aanhangers van J.J.P. Oud?
 

 
16-05-2014  

Elisaparochie stopt inzamelen van oud papier


Wethouder Andela maakte zelf de 14 miljoen kilo vol maar berekende al snel dat de gemeente de besparing op de subsidie en de opbrengst voor oud papier ook zelf goed kan gebruiken.
 

ALMELO – Het eerste slachtoffer van het nieuwe milieubeleid van wethouder Johan Andela is gevallen. De Elisaparochie stopt met het inzamelen van oud papier omdat Twente Milieu in opdracht van de gemeente oud papier gaat inzamelen via de blauwe container die elke burger aan huis krijgt bezorgd. De vrijwilligers van de Elisaparochie zamelden elke zaterdag papier in maar zien dat niet meer zitten nu de gemeente het initiatief neemt om dat zelf in te zamelen. Het stoppen van de inzameling door de vrijwilligers is een fikse financiële aderlating voor de Elisaparochie.
Zo blijft de St. Jozefparochie dat nog wel doen. Daar zamelde men jaarlijks 9 ton aan oud papier in. Wethouder Andela was er zelfs getuige van dat de 14 miljoen kilo werd bereikt. Ook daar wordt het nieuwe beleid gevreesd maar men gaat vooralsnog door. Elke zaterdagochtend kan men bij de St. Jozefkerk oud papier brengen.
Ook fusieclub Sv DRC 2012 ziet met lede ogen aan dat de inzamelaars niet meer door de wijk mogen lopen achter de wagen van Twente Milieu en dat dit ten koste gaat van de clubinkomsten. Voorlopig blijft de club inzamelen via het clubgebouw aan de Rietstraat 222a waar men papier kan brengen. Eerder al stond de gemeente niet meer toe dat er een verzamelcontainer bij ‘t Maatveld bleef staan voor de buurtbewoners van het buitengebied Nijrees.

 
16-05-2014  

Meest muzikale klas is De Bonkelaar 4

 

ALMELO - Groep 4 van basisschool De Bonkelaar uit Almelo mag zich 'de meest muzikale klas van 2014' noemen. Vanavond streden zes klassen (groep 4) in de Preston Hall van Preston Palace om deze titel in de ‘Kaliber Battle’. De klassen krijgen elke week muziekles op school van een docent van Kaliber Kunstenschool. Samen met de docent is de afgelopen weken een lied met bijbehorende pasjes en bewegingen ingestudeerd. Het lied werd op het podium onder begeleiding van de Kaliber Docentenband ten gehore gebracht voor de ouders en een deskundige jury, bestaand uit acteur Arijan van Bavel (bekend van Adje) Tessa Kortenbach, (dansdocente) en Miriam Koetsier (musicaldocente). Basisschool De Bonkelaar, onder leiding van muziekjuf Irma, deed dat volgens de jury het beste. Hun performance van het lied 'Heb je wel gehoord van de zeven ritmes' werd beloond met een dikke 10. De tweede prijs ging naar groep 4 van basisschool St, Radboud en de derde prijs naar groep 4 van basisschool De Griffel. De overige drie klassen (groep 4 van basisschool De Huve en de groepen 4a en 4b van De Marijkeschool uit Nijverdal) ontvingen een aanmoedigingsprijs.

 
16-05-2014  

Fawic levert hightech-container Ariane-raket

 

ALMELO - Het eerste zogenoemde engine thrust frame voor de nieuwste Ariane-raket komt van het Almelose bedrijf Fawic, meldt de papieren editie van de Roskam van deze week. De firma levert een loepzuiver op maat gemaakte transportcontainer waarmee de motorframes worden vervoerd naar de Ariane-productielocatie in Bremen.
Lees verder in De Roskam.
 
<< Een van de verpakkingsproducten van Fawic die worden gebruikt voor de luchtvaartindustrie.

 
17-05-2014  

Het Ondernemershuis verbindt professionals

 

ALMELO – Aan de Grotestraat Zuid, op de hoek met de Holtjesstraat, is vrijdagmiddag Het Ondernemershuis geopend, een collectieve werkplek voor zelfstandig professionals in de zakelijke dienstverlening zoals adviseurs, architecten, fotografen, tekstschrijvers, webdesigners, videoproducenten, arbeidsbemiddelaars, coaches, boekhouders, vertalers, makelaars, grafische vormgevers en journalisten en voor bedrijven die het nieuwe werken hebben geïntroduceerd om hun medewerkers naast de reguliere werkplek een inspirerend alternatief te willen bieden.

De vereniging Het Ondernemershuis is gestart met 9 zelfstandige ondernemers in een breed scala van dienstverlening. Interesse? Elke vrijdag is er open huis vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur.
 

 
18-05-2014  

Wubbo Ockels dood dag na feestje Ockelsbank


Prof. dr. Wubbo Johannes Ockels
(Almelo, 28 maart 1946 - Amsterdam, 18 mei 2014)

Nederlanders in de ruimte
Wubbo Ockels: Eerste Nederlandse staatsburger in de ruimte. Gelanceerd op 30 oktober 1985, geland op 6 november. Ging ook de ruimte in met de Challenger. Het was de laatste geslaagde vlucht van het ruimteveer. Ruim een minuut na de eerstvolgende lancering op 28 januari 1986 ontplofte de spaceshuttle. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven.

Lodewijk van den Berg: De eerste geboren Nederlander in een baan rond de aarde. Ging de ruimte in aan boord van de spaceshuttle Challenger. Gelanceerd op 29 april 1985, geland op 6 mei. Werd in 1932 geboren in Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen), studeerde in Delft en emigreerde daarna naar de VS. Kreeg in 1975 een Amerikaans paspoort en deed daarmee afstand van zijn Nederlanderschap. Woont tegenwoordig in Florida. Wordt ook de 'vergeten astronaut' genoemd.

Eerste reis van André Kuipers: De geboren Amsterdammer Kuipers werd op 19 april 2004 gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Twee dagen later kwam hij aan bij het ruimtestation ISS. Bijna 11 dagen na de lancering keerde hij terug op aarde.

Tweede reis van André Kuipers: Kuipers begon op 21 december 2011 aan zijn tweede missie. Hij werd de eerste Nederlander die daadwerkelijk in de ruimte heeft gewoond. Hij verbleef een half jaar in het ISS.
 

ALMELO – Neerlands eerste astronaut Wubbo Ockels kon er zaterdag niet bij zijn, maar ter ere van de geboortige Almeloër (1946) werd zaterdag de al eerder geplaatste Wubbo Ockelsbank officieel in gebruik genomen en naar nu blijkt, één dag voor zijn overlijden. Ockels streed zijn strijd tegen niercelkanker en is vanmorgen op 68-jarige leeftijd overleden, zo meldt De Telegraaf.
Ockels was natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar. Hij maakte als eerste Nederlander in 1985 een ruimtevlucht van een week met de spaceshuttle Challenger.
Ockels was enkele dagen geleden al in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam opgenomen. Bij toeval werd in 2008 een vergevorderde niertumor geconstateerd bij hem. De tumor werd succesvol weggehaald, maar in 2013 werd opnieuw niercelkanker geconstateerd.

De één dag voor zijn overlijden officieel in gebruik genomen futuristische bank is met zijn vormgeving een gebaar naar de space shuttle waarmee Ockels destijds de ruimte verkende. De lange neus, een hoge vin en de karakteristieke ‘thrusters’ komen terug in het ontwerp. Ook de bijzondere LED verlichting (sterrenhemel) en de ‘brandende’ uitlaten die je laat branden door hard aan de handel te draaien zijn uniek en brengen voor het moment extra activiteit. Ockels had zich voorgenomen aanwezig te zijn bij de officiële ingebruikname, maar kon helaas die belofte niet gestand doen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (20 foto's)...

 
18-05-2014  

Workshop “Poppenproject” voor Unicef

 

ALMELO - Inge Witvers gaf zaterdag in het Wevershuisje een workshop: “Versier je gekochte pop”. De poppen konden door de deelnemers zelf worden versierd met lapjes, draden, garen, naalden en spelden en worden gekocht voor 5 euro. De baten zijn bestemd voor het Unicef-project ‘Stop tetanus’.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (10 foto's)...

 
18-05-2014  

WijkKijkerAlmelo moet krachten bundelen

 

ALMELO – Volgens Stef van den Worm en Luc Simmering van 4Allnet oriënteren steeds meer mesen zich op het internet voor een aankoop van goederen of inkoop van diensten. Maar het zoeken neemt door de wirwar van verschillende websites veel tijd in beslag en vaak zoekt men het dan verder dan de eigen buurt.
Voor die ondernemers heeft 4Allnet een prima oplossing in huis om de ranking te verhogen. 4Allnet heeft namelijk de digitale wijksite bedacht waarin alle ondernemers en instellingen per wijk worden ondergebracht waardoor men sneller te vinden is. Het kan ondernemers en instellingen duizenden euro’s besparen om onder de aandacht van het publiek te komen.
4Allnet start met de wijk Sluitersveld door de website www.hetsluitersveld.nl te starten. Ondernemers, instellingen en ZZP’ers uit de wijk kunnen daar allemaal een eigen pagina op krijgen met foto, adres, tekst en Link naar een eventuele eigen website en emailadres. Daarnaast organiseert 4Allnet eenmaal per jaar netwerkbijeenkomsten voor alle aangesloten leden. U kunt zich aanmelden via www.wijkkijkeralmelo.nl of contact opnemen via: 4allnet, Ootmarsumsestraat 319, Tel: 06-52301350 / 06-41870210.
 

 
19-05-2014  

Steentransport naar XL Businesspark over water

 

ALMELO – Voor de aanleg van een laad- en loskade bij het XL Businesspark Twente bij Bornerbroek zijn circa 1,2 miljoen betonnen stenen nodig. Producent Van de Bosch Beton in Almelo maakt van de gelegenheid gebruik om die stenen af fabriek in de Dollegoorhaven over water te laten transporteren naar het XL Businesspark Twente. Dat scheelt de leverancier zo’n 250 trucktransporten over de weg en is daarom toch voordeliger volgens woordvoerder Mullink van Van den Bosch Beton. Het bedrijf vierde zaterdag jl. met het personeel dat het een eeuw geleden in 1914 werd opgericht te Vriezenveen. Tegenwoordig staat het hoofdkantoor aan de Wentholtweg 6 in Almelo.

<< Een eeuw Van den Bosch Beton, altijd eigenzinnig en op de eigen manier.
< de werf op het Dollegoor in Almelo

(zie ook de fototobijlage van het transport over water naar XL Businesspark Twente)

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-05-2014  

LAS wil Wubbo Ockels en Joke Wanschersstraat

  ALMELO – De raadsfractie LAS wil dat het college van B&W gaat zoeken naar geschikte locaties in de stad om twee overleden geboortige Almeloërs blijvend in herinnering te houden. Het betreft de zondag jl. overleden astronaut en natuurkundige Wubbo Ockels en de al eerder op 5 juni 2001 overleden Joke Wanschers-Eshuis, onder het volk beter bekend als Dika van de Wierdense Revue. Volgens LAS moet het dan gaan om een straat of plein waarvan de durende waarde langer is dan een zitbank. De fractie LAS dient een motie in met die strekking en verwacht daarvoor een meerderheid te vinden in de gemeenteraad.
Lees verder...

 
20-05-2014  

Aanloop naar het 2e Lentefestival

 

ALMELO – Over ruim anderhalve week is Almelo voor de tweede keer podium voor Twentse Lente Festival. Wethouders Jan van Marle en Gerrit van Woudenbergh en voorzitter Jeffrey Hinnen hebben het festival maandagmiddag alvast symbolisch in bloei gezet.

In de stralende zon gaven zij op het Stadhuisplein de voorjaarsbloeiers water; een symbolische handeling en bewijs van de goede relatie tussen de organisatie en de gemeente Almelo, die tevens een belangrijk sponsor van het evenement is. Van Woudenbergh: “Het aankomende Twentse Lente Festival belooft nog grootser en leuker te worden dan de eerste editie in 2013. De organisatie heeft hard gewerkt aan een afwisselend programma vol cultuur en gezelligheid. Namens B&W wens ik alle bezoekers een fantastisch festival onder zomerse omstandigheden toe.”

Twentse Lente Festival
Twentse Lente Festival op 30 mei is een inspirerend, feelgood festival waar toptalent uit heel Nederland tot bloei komt. Voor de talenten een springplank naar een mooie carrière, voor het publiek een afwisselende, culturele en vooral gezellige lenteavond. De organisatie rekent op duizenden bezoekers uit Almelo en wijde omtrek. In tegenstelling tot vorig jaar zijn de horecagelegenheden en veel optredens dit jaar gratis toegankelijk. Twentse Lente Festival vormt de aftrap van de Twentse Lente Dagen.
 

 
21-05-2014  

Ook Andela en Van Woudenbergh wethouder af


Het zit er op voor Gerrit van Woudenbergh en Johan Andela.
Foto: Coen Mulder
 

ALMELO – De wethouders Johan Andela en Gerrit van Woudenbergh namen woensdagmiddag, met een gezamenlijke receptie in de Burgerzaal, afscheid van relaties, burgers en medewerkers. Aanleiding de desastreuze verkiezingsuitslag van maart jl. waarin de VVD terugviel van zeven naar drie zetels. Afgerekend op interne ruzie, te grootse beloften en het invoeren van maatregelen die de burgers niet pruimen zoals het invoeren van het nieuwe afvalbeleid. “Ik heb mijn plannen te weinig uitgedragen”, liet Andela zich in Tubantia ontvallen. Van Woudenbergh is wel van mening dat de plannen voor de stadsvernieuwing nu eindelijk in de finale zitten. Hij betreurt het dat hij de echte start niet kan meemaken als wethouder.De zegetocht van de VVD in Almelo duurde uiteindelijk maar vier jaar, want de partij telde haar knopen en deed niet mee aan coalitieonderhandelingen.
Van Woudenbergh (73) gaat van zijn pensioen genieten en Andela heeft een terugkeerregeling bij het ROC van Twente.

 
23-05-2014  

Politieonderzoek naar doodsoorzaak baby

 

ALMELO – De politie in Almelo is vrijdagavond gestart met een buurtonderzoek naar de dood van een vijf maanden oude baby. In een woning aan de Bilderdijkstraat werd een sporenonderzoek verricht. Het onderzoek werd gestart na een tip uit de medische hoek omdat er vraagtekens werden gezet bij de dood van de baby. Wat er in het huis werd aangetroffen is niet bekend en de politie laat daarover nog niets los. In de buurt werden buurtgenoten gevraagd wanneer ze de bewoners van het huis aan de Bilderdijkstraat hebben gezien.
 

 
24-05-2014  

Bouw stadhuis bereikt hoogste punt

 

ALMELO – De bouw van het nieuwe stadhuis in Almelo, heeft het hoogste punt bereikt. Op 48,91 meter hoogte werd de vlag in top gehesen, werd een groot spandoek onthuld en waren er voor de bouwvakkers grote ballen gehakt en werd het pannenbier ruimhartig geschonken.
De viering van het hoogste punt werd bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders, verheugde burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld zich over de naderende verhuizing en keken buurtbewoners en genodigden hoe hoofdaannemer bouwcombinatie Koopmans/Van Eesteren de miljoenenklus klaart. De bouw ligt zo’n 6 weken achter op schema.
Het ontwerp van de geboren en getogen oud- Almeloër Vincent van der Meulen (Kraaijvanger Architecten - Rotterdam) kent een brede plint voor de publieksruimtes en het vergadercentrum, met centraal gelegen de twee geschakelde ‘werktorens’ voor de ambtelijke diensten. Flexwerkplekken moeten de oplossing bieden voor het kleinere gebouw in m2 vergeleken met het huidige stadhuis dat naar verwachting zal worden verkocht en gesloopt.
Één dag na het pannenbier mag vandaag (tot 16.00 uur) op de Dag van de Bouw de burgerij het nieuwe stadhuis in wording bekijken.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (50 foto's)...

 
24-05-2014  

Rembrandt Fiësta begonnen met Vliegershow

 

ALMELO Het jaarlijkse multiculturele festival Rembrandt Fiësta op de evenementenweide aan de Rembrandtlaan is vrijdag begonnen met een grote vliegershow en een seniorenbeurs.
Zaterdag bevat het programma onderdelen als ook de bekende onderdelen als de Infomarkt, de Pröttelmarkt en de Kinderhoek waarin studenten van de opleiding Sociaal Cultureel Werk van het ROC van Twente (ROC-connect) een afwisselend programma voor de kinderen verzorgen.
Verder schilderen zo’n 6o Rembrandtschildertjes van diverse basisscholen hun kunstwer voor een latere expositie en vindt men alom op de evenementenweide tal van kramen met heerlijke snacks uit diverse landen en is er informatie beschikbaar over de diverse culturen uit Marokko, Ambon, Turkije, Somalië, Italië, Thailand, Bosnië, Polen en natuurlijk uit Nederland.
De muzikale line up omvat optredens van de Molukse Tifagroep Ama Hata, een Bosnische dansgroep en de Bosnische Muziekgroep Melem Trio, de Indische dansgroep Bunga Melati, de Turkse dansgroep Zeybeck, het Italiaanse duo La Valetta, de volksdansgroep Halmata, een Anklungspeler uit de Molukken, de winnares van The Voice off Almelo Sara van der Laan en uit Nordhorn komt the City of Nordhorn Pipes & Drums. Verder zijn er nog dansoptredens van de groep LT on the move uit Almelo en de volksdansgroep Dagro, alsmede een optreden van een Turkse gitarist. Rembrandt Fiësta sluit af om 17.00 uur.

Fotoreportage Vliegershow: Jan Bril

Fotoreportage (39 foto's)...

 
25-05-2014  

Rembrandt Fiesta 2014, de foto's

Fotoreportage Jan Bril.
 

Fotoreportage (53 foto's)...

 
25-05-2014  

Shantyfestival onder ideale omstandigheden

 

ALMELO – Het Shantyfestival in de binnenstad van Almelo vond zondag plaats onder ideale omstandigheden. Een fraai schijnende zon zorgde er voor dat de terrassen druk bezet waren en duizenden ‘shoppers’ zorgden er voor dat het decor van het festival voor de organiserende en jubilerend Oostvaarders (10 jaar) er prima uitzag. Onder de koren de Romantik Sailors uit de Duitse partnerstad Iserlohn, het Gronauer Shanty Chor, de jubilerende Oostvaarders zelf en een tiental koren uit geheel Nederland.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (70 foto's)...

 
26-05-2014  

Erfgoedorganisaties: Behoud stadhuis van Oud

 

ALMELO – De erfgoedorganisaties Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben al eerder aan de bel getrokken bij het gemeentebestuur om het huidige stadhuis van architect J.J.P. Oud te behouden, maar hebben nu schriftelijk verzocht om het gebouw op korte termijn te plaatsen op de monumentenlijst. Volgens beide organisaties is het een ‘hoogstaand en modern voorbeeld van naoorlogse stadhuisbouw met een architectonische en typologische waarde, waarbij de compositie van het ontwerp en de functionele en hiërarchische indeling van het stadhuis doen denken aan Michelangelo’s ontwerp voor de Bibliotheca Laurenziana van de Medicis in Florence ’.
Het stadhuis in Almelo is het laatste ontwerp van Jacobus Johannes Pieter Oud die internationaal wordt geroemd om zijn ontwerpen in betonskeletbouw en medeoprichter was van de de vakgroep De Stijl.

Lees ook:
Huidig stadhuis slopen of renoveren?

 
26-05-2014  

Almeloopers reiken Roparuncheque uit aan TMZ.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (23 foto's)...

 
27-05-2014  

Opnieuw losse tegels in fietstunnels


archieffoto
 

ALMELO – In de fietstunnels onder de Nijreessingel is het opnieuw hommeles met de betegeling. In 2009 werden de toen twee jaar oude tunnels opnieuw betegeld omdat de tegels massaal van de tunnelwanden vielen. Nu is dat weer het geval door inwerkend vocht. In 2009 werd met aannemer TBI een compromis bereikt om de kopse kanten van waterdichte voegen te voorzien. De gemeente legde daarvoor 65.000 euro bij.
Nu laten door vochtinwerking opnieuw incidenteel tegels los. Dat brengt het nodige hak- en breekwerk met zich mee om loszittende tegels te vervangen. Volgens de gemeente wordt er nu met speciale waterdichte lijm gewerkt om uitgehakte tegels te vervangen. Dat lijkt er op dat op termijn ook andere tegels nog aan vervanging toe zijn. De kosten zijn voor rekening gemeente.

Lees ook:
Tunnels Nijreessingel opnieuw betegelen

 
27-05-2014  

Duikclub Aragosta na 30 jaar eigen clubgebouw

 

ALMELO – De Almelose Onderwatersport Vereniging Aragosta heeft bij het 30-jarig jubileum ook voor het eerst een eigen clubhuis in gebruik genomen. De vereniging 'woonde jaren in' bij de ijsclub aan de Sluiskade maar heeft nu de beschikking over een eigen clubgebouw aan de Badweg, waar het het oude clubgebouw van de toenmalige zwemclub De Veene overnam op het vroegere sportpark Wendelgoor.
Raadslid Jan Hammink (LAS) kreeg de eer om het clubgebouw officieel te openen. Dit vanwege zijn bemiddelende rol met de gemeente als eigenaar van de grond en als vereffenaar van de voormalige stichting Het Wendelgoor. Met de gemeente wordt nu nog gesproken over het recht van opstal.
Aragosta-voorzitter Coen Sloet prees Hammink over zijn bemiddelingsrol waardoor de jubilerende vereniging nu over een eigen onderkomen beschikt.
Het openings- en jubileumfeestje werd opgevrolijkt met een optreden van de ‘Blues Brothers’.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
29-05-2014  

Koude boekenmarkt trekt toch bezoekers

 

ALMELO – Het was de koudste Hemelvaartsdag sinds jaren. Reden waarom de boekenmarkt op het Marktplein en Waagplein waarschijnlijk pas na de middag goed op gang kwam. Toch waren de standhouders nog wel tevreden, want de echte liefhebbers zorgden toch voor een behoorlijke omzet.
 

 
29-05-2014  

Verkoop stadhuis wordt nog problematisch


In kisten verpakt bracht Van Gendt & Loos de kleding aan bij Stomerij en Ververij Palthe in de binnenstad van Almelo.
 

ALMELO – De geschiedenis van Palthe Stomerijen in de binnenstad van Almelo gaat terug naar 1873 toen de patriciërsfamilie Palthe aan de Bakenstraat in Almelo het al jaren leegstaande pand van de Almelosche Brood en Meelfabriek kocht vanwege de met stoom aangedreven maalderij. De stoommachine werd omgebouwd voor de reiniging van textiel en voor de toepassing van chemische kleurstoffen voor een nieuwe ververij.
Het Palthe van toen dijde alleen maar uit en het hele gebied van Bakenstraat tot Boddenstraat en van Brugstraat tot Schalderoi werd nagenoeg volgebouwd door Palthe. De aanvoer van te reinigen en te verven goederen ging met van Gend & Loos via de spoorwegen, want door het gehele land waren er zo’n 400 inleverpunten in de jaren ’30 van de vorige eeuw.
Midden jaren ’60 vertrok Palthe uit de binnenstad en de gemeente besloot toen een gepland nieuw stadhuis niet aan de Markt te bouwen maar op de te slopen Palthe-locatie. De opvolger van burgemeester J.M. Ravesloot, die na 20 jaar naar Delft vertrok, werd Mr. H. Rijpstra. Hij bracht een zak geld mee uit Den Haag om de bouw van het nu te verlaten stadhuis van architect J.J.P. Oud op gang te brengen. Rijpstra bleef maar vier jaar om CdK te worden in Friesland en werd opgevolgd door burgemeester Mr. F.J.H. Schneiders die uiteindelijk het stadhuis realiseerde.
De sloop van Palthe en het afgraven van de met chemische stoffen verontreinigde bodem, ging destijds niet dieper dan nodig voor de bouw van de fundering. De kosten van volledige bodemreiniging werden toen als onbetaalbaar beschouwd en zou ook jaren van vertraging opleveren voor de bouw van het stadhuis.
Deze historie dreigt nu een belemmerende factor te worden bij de verkoop van het stadhuis. Bij sloop zal een bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd en bij een bestemmingswijziging eveneens. Drie kandidaten zijn er om het stadhuis te kopen, maar alle drie hikken aan tegen de dreiging van een bodemonderzoek en mogelijke reinigingskosten.
In de archieven van het stadhuis moet er genoeg te vinden zijn over de besluitvorming van toen en de bodemverontreiniging van Palthe. Ook werd er in de gemeenteraad al voor gewaarschuwd, toen oud- wethouder A. Sjoers in de beginjaren van deze eeuw voor het eerst met nieuwbouwplannen op tafel kwam, maar dat aspect is nimmer gewogen bij de bouw van een nieuw stadhuis aan de Haven ZZ en dat kan de gemeente nog wel eens een flinke duit gaan kosten.
Ter vergelijk: Het kantoor van Cogas aan de Rohofstraat werd jaren geleden gerenoveerd om een kostbare bodemreiniging te ontlopen.

 
30-05-2014  

Demonstratie tegen genocidemonument verplaatst

 

ALMELO – De demonstratie van Erdogan’s AKP-aanhangers tegen het genocidemonument bij de Armeens Apostolische Kerk aan de Vriezenveenseweg is op last van burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld verplaatst naar de evenementenweide aan de Rembrandtlaan. De burgemeester kwam tot dit besluit na overleg met politie en justitie omdat Het Baken (stadhuis) te weinig ruimte biedt om de naar verwachting duizenden Turken uit binnen en buitenland veilig te kunnen laten demonstreren.
De demonstranten zijn boos over het monument omdat zij de deportatie van honderdduizenden Armenen en de dood van naar schatting 800.000 à 1.000.000 Armenen nu 99 jaar geleden niet zien als genocide.
De demonstranten willen bewerkstelligen dat het monument dat op 24 april jl. werd onthuld, weer wordt weggehaald. In juridische zin lijkt dat onmogelijk, omdat het op eigen terrein staat van Armeens Apostolische Kerk aan de Vriezenveenseweg.

Lees ook:
Indrukwekkende onthulling Armenian Memorial
Monument volkerenmoord Ottomaanse Rijk

Archief
Terug naar vorige pagina