Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
02-04-2019  

Fietsen verwijderd bij NS Almelo Centraal


Foto ter illustratie
 

ALMELO – Wie vandaag zijn fiets heeft geparkeerd bij het station NS Almelo Centraal buiten de aangewezen parkeerzone, kan na terugkeer per trein in Almelo wel eens zijn fiets kwijt zijn.
Reden de handhaving om fietsen die gevaarlijk dan wel hinderlijk geparkeerd stonden, af te voeren.
Rond NS Almelo Centraal geldt het voorschrift dat de fiets in de aanwezige stallingen wordt geparkeerd.

Wie de fiets ‘kwijt’ is kan kijken op:
https://www.verlorenofgevonden.nl/gevonden-voorwerpen?category=3
De vermelde en verwijderde 27 fietsen staan in gebouw De Schil aan het Stadhuisplein 2a, 7607 EK Almelo (tegenover het oude stadhuis) Contact via: 0546-542700 (bureau Handhaving)


Meer over fietsen en wetgeving:
https://www.publicspaceinfo.nl/onderwerpen/2014/08/28/fietsen/wetgeving/

 
03-04-2019  

Raad unaniem in behoud IC Berlijn/Amsterdam


Nu wordt de IC Amsterdam-Berlijn tot Bad Bentheim nog getrokken door een loc van NS zoals hier op het station van Almelo.
In 2024 zal de Talgo 230 worden ingezet op het gehele traject tussen beide hoofdsteden.
 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo was dinsdag unaniem in het besluit van een motie om het Almelose college van B&W op te dragen bij alle gremia zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Overijssel, Regio Twente, Euregio en Nederlandse Spoorwegen/Deutsche Bahn te bepleiten dat de haltestop NS Almelo Centraal en Hengelo (of een van beide) op het traject Berlijn-Amsterdam niet worden opgeheven.  Vorige week deed de gemeenteraad van Tubbergen dat eveneens t.a.v. Almelo en Hengelo. Met de toevoeging Almelo week zowel Tubbergen als Almelo af van de door het presidium van de Twenteraad opgestelde motie om Hengelo als Twentse stop te behouden.
Indiener D66 kon leven met de wijziging op voorstel van Lokaal Almelo Samen. LAS stelde dat de internationale IC vooral door de forenzen en reizigers uit Twente gebruikt wordt in de richting van Amsterdam vice versa en minder in de richting Berlijn. Vooral forenzen maken dagelijks gebruik van deze Duitse trein. Dit mede vanwege het hogere comfort vergeleken met het materieel dat NS als intercity richting Twente inzet. Het CDA onderstreepte de lezing van LAS waarna ook de rest van de gemeenteraad de aanpassing van de motie steunde. De internationale trein van Berlijn naar Amsterdam stopt in Nederland nu nog in Hengelo, Almelo, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort en Amsterdam CS.

In Amsterdam echter, wordt aangedrongen op een snellere verbinding met de Duitse hoofdstad. Dat zou kunnen door een viertal haltes te schrappen. Daarbij lijken Hilversum, Apeldoorn en Almelo het meest ‘onder vuur’ te liggen. Een tijdwinst per geschrapte stop van circa 4 minuten.
Nu vergt deze treinreis nog 6 uur en 22 minuten, iets korter in tijdsduur dan over de weg. Door het schrappen van haltes zou dat iets kunnen worden verkort. Deutsche Bahn echter wil aan de Duitse zijde van de grens voorlopig niet schrappen vanwege het belang voor het regionale intercity personenverkeer. Deutsche Bahn bestelde onlangs wel 23 nieuwe treinstellen van het type Talgo 230. De comfortabele Spaanse treinen worden per 2024 ook ingezet op het traject Berlijn-Amsterdam. Daardoor vervalt een loc-wissel in Bad Bentheim waardoor de reistijd in ieder geval met circa 24 minuten kan worden bekort.

 
15-04-2019  

Klein maar fijn de 87e Palmpaasoptocht

 

ALMELO – Het was wellicht niet de opkomst die de organisatoren van de 87e Almelose Palmpaasoptocht voor ogen stond, maar de deelnemende kinderen werden niet minder enthousiast ontvangen door burgemeester Arjen Gerritsen op de trappen van het Theaterhotel. Uiteraard werden alle paasstokken beoordeeld door een vakkundige jury en werden met assistentie van de stadsomroeper ook de nodige prijzen uitgedeeld.

Het leermoment: meer P.R.  rond dit traditionele Twentse gebruik en dan op naar de 100.
Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (87 foto's)...

 
15-04-2019  

Stadhuis van Oud wordt Het Stads Huis


Het karakter van de buitenzijde blijft behouden, maar wat speelser door hier en daar een balkon te plaatsen in de te vervangen gevelelementen.
De grootschalige vernieuwbouw tot 'Het Stads Huis' vergt een investering van circa 20 miljoen euro.
Afbeelding: Bouwfonds Property Development (BPD)
 

ALMELO – Geroemd in Nederland en vooral Rotterdam, wijlen architect J.J.P. Oud ontwerper van het vroegere stadhuis. Een kantoorkolos van ruim 17.000 m2 gebouwd volgens het principe betonskeletbouw waarbij nagenoeg alle wanden gestript kunnen worden. Jaren dreigde sloop maar onder bezielend aanvoerderschap van de Almelose architect Guus Zeillemaker werd die dreigende sloop evenzo bevochten vanwege juist de verdienste van ontwerper Oud.
Uiteindelijk wist makelaar en projectontwikkelaar Gerard Assen investeerder en ontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) zo ver te krijgen de reeds bestaande herontwikkelingsvisie nader uit te werken, nadat eerder de gemeente Almelo niet in zee wenste te gaan met een andere investeerder.

Inmiddels hield BPD een inloopavond in het vroegere stadhuis als eerste stap om geïnteresseerden voor een woonappartement in het nieuw te noemen ‘ Het Stads Huis’ te laten inschrijven voor meer informatie. Inhoudelijk was er nauwelijks nog iets bekend hoe de te realiseren 92 appartementen in 18 types er uiteindelijk gaan uitzien, maar de opkomst kon toch groot genoemd worden. Wonen in de binnenstad is dan ook ‘hot’, vooral ook omdat de binnenstad een metamorfose ondergaat.
Naast de voornoemde koop- en huurappartementen, komen er in ‘Het Stads Huis’ tevens ruimtes voor gezondheids- en horecavoorzieningen met een snufje cultuur. Ook wordt een huismeester aangesteld voor het verrichten van ‘hand- en spandiensten’. 
Begin volgend jaar wil men met de vernieuwbouw tot ‘Het Stads Huis’ beginnen. Bent u geïnteresseerd in een appartement groot of wat kleiner en wilt u op de hoogte blijven? Schrijf dan in via; www.almelo-nieuwbouw.nl om te worden geïnformeerd.

 
18-04-2019  

Rabo Clubkas gelden 2019 uitgedeeld

 

REGIO NW TWENTE - De Rabo Clubkas Campagne 2019 is afgelopen. Afgelopen week konden deelnemende clubs hun cheque ophalen bij een kort uitreikingsmoment met een gouden tintje. In Almelo haalt CVV Oranje Nassau een bijdrage van € 1.243,- op, AED Hulpverlening Almelo doet goede zaken met een eindbedrag van € 1132,- en Voedselbank Almelo verdient met het stemsysteem € 901,-.

De Rabo Clubkas Campagne is het sponsorbeleid van Rabobank Noord en West Twente. Bij deze campagne kunnen Rabobank-klanten vanaf twaalf jaar stemmen op hun favoriete verenigingen en stichtingen. Hoe meer stemmen een club ontvangt, hoe hoger de bijdrage die zij van de bank krijgen. € 200.000,- viel er dit jaar te verdelen, 514 clubs deden mee en 20.000 klanten hebben gestemd op hun favoriete club. Hiermee blijkt één stem uiteindelijk € 3,35 waard. De bank geeft ook enkele Originaliteitsprijzen t.w.v. € 250,- weg voor de leukste en origineelste campagnes. Onder andere Shantykoor De Oostvaarders en Speurder Dos vallen hierbij in de prijzen. Shantykoor De Oostvaarders maakte de avond compleet met een prachtige voordracht van o.a. het Rabo-lied, waaraan ze de Originaliteitsprijs ook te danken hebben.

Tijdens het uitreikingsmoment op dinsdag 15 april waren er nog extra prijzen t.w.v. € 500,- te winnen via een speciale drukknop. Beeklustpark Almelo was de gelukkige en ook Vocalgroup ResetM2M ging met een extra cheque van € 500,- naar huis.

De complete uitslag is te vinden op www.rabobank.nl/nwt. De bank wil namens de verenigingen en stichtingen alle klanten die gestemd hebben, van harte bedanken.

Fotoreportage (5 foto's)...

 
20-04-2019  

Brand verwoest schuur aan de Mezenstraat

 

ALMELO – De brandweer kreeg vandaag een melding dat er een boom in de fik stond aan de Mezenstraat in Almelo. Bij aankomst bleek het meer te zijn dan dat, want ook een schuur achter een woning stond in lichterlaaie. Alras werden andere voertuigen uit Borne, Wierden en Vriezenveen opgeroepen om overslaan naar belendede schuren te voorkomen. Dat slaagde deels omdat een schuur wel brandschade kreeg en de al volop brandende schuur geheel verloren ging evenals een deel van de heg.

Fotoreportage: Alwin Winkel Fotografie

Fotoreportage (4 foto's)...

 
26-04-2019  

Zes 'lintjes' voor verbindende Almeloƫrs


v.l.n.r.: Gerrit Leemhuis, Herman Baake, Marijke Kwant-Douwstra, Irene Burer-van Ossenbruggen, burgemeester Arjen Gerrritsen, Henk Goossen en Gerard Hammink.
 

ALMELO – ‘Als burgemeester zie ik het als een van mijn belangrijkste taken mensen in de stad met elkaar te verbinden. Maar juist op deze dag wordt er van mij gevraagd om onderscheid te maken. Om mensen apart te zetten van andere mensen. En gelooft u mij, dat doe ik vanochtend met buitengewoon veel plezier’, zo luidde burgemeester Arjen Gerritsen de ‘líntjesregen’ ter gelegenheid van Koningsdag in het Almelose stadhuis in.
Een zestal ingezetenen waren met ‘list en bedrog’ naar het stadhuis gelokt om uit handen van de burgemeester het lidmaatschap van de orde van Oranje Nassau te ontvangen vanwege hun jarenlange vrijwillige inzet voor de samenleving.
Als eerste de bijna 90-jarige Herman Baake voor zijn inzet voor het Twentse textielverleden zoals Het Wevershuisje Almelo en in Enschede voor het Natuurmuseum en Museum Jannink/de Twentse Welle. Irene Burer-van Ossenbruggen zette zich 30 jaar in om mensen in nood te helpen, Henk Goossen is al sinds 1970 actief bij MVV in Harbrinkhoek. Gerard Hammink is sinds 1983 maatschappelijk actief in een rij van functies met recenter het Huis van Katoen en Nu. Marijke Kwant-Douwstra is sinds jaar en dag actief voor de WMO-Adviesraad en IVN Almelo tot de Scouting. Last but not least kreeg Gerrit Leemhuis de Koninklijke onderscheiding opgespeld voor zijn onderhoudstechnische handjes bij achtereenvolgens de St. Egbertuskerk, de Christoffelkerk en de Elisakerk.

 
26-04-2019  

Aanleg zonnepark Aadijk van start

Almelose consument kan extra profiteren
 

ALMELO – Aan de Aadijk bij Almelo grommen de bulldozers en graafmachines om 40 hectare grond bouwrijp te maken voor de aanleg van een der grotere zonneparken van Nederland. ‘Liefst 121.000 zonnepanelen kunnen vanaf eind dit jaar maximaal 10.000 Almelose gezinnen ‘groene stroom’ leveren. Dat wordt een ‘prikkelend’ energieaanbod’, verklapt Ruud Dekker, directeur van de Nederlandse tak van de Deense investeerder Obton. Powerpeers vormt het aanbiedersplatform als dochter van Vattenfall/NUON.

Het Deense Obton investeerde Europa-breed al een miljard euro in de opwekking van ‘groene stroom’ en zorgt dus voor het leeuwendeel van de benodigde 35 miljoen euro om het Zonnepark Aadijk Almelo te kunnen realiseren. Solar Energy Works uit Utrecht met aan het hoofd directeur Marc van Velzen is de bedenker en uitvoerder van het landschappelijk ingepaste plan dat een exploitatielooptijd kent van 25 jaar.

Wethouder Eugène van Mierlo is de wethouder van energietransitie die met dit project een flinke stap op de Almelose ‘energieladder’ kan zetten qua mindere belasting voor het milieu. Kleinschalig ondergaat het toch al zuinige nieuwe stadhuis al een nieuwe stap eveneens met de aanleg van zonnepanelen en laadpalen voor e-auto’s  en ook andere gemeentelijke bouwwerken volgen, maar de Aadijk is natuurlijk van veel grotere proporties waar een derde deel van de inwoners van kan profiteren. 

Netwerkbeheerder Enexis tot slot, legt momenteel een ondergronds netwerk aan van 3,5 km.
Meer info: https://zonneparkaadijkalmelo.nl/

Fotoreportage (1 foto's)...

 
27-04-2019  

Koningsdag begon nat in Almelo

 

ALMELO - Nat begon Koningsdag 2019 in Almelo. Heel wat plastic werd gespannen op de door de gehele binnenstad verdeelde Vrijmarkt. Het plastic moest de handerwaar en de 'kooplieden' enigszins vrijwaarden van regen. Later klaarde het wat op en trokken toch nog drommen mensen naar het centrum al snuffelend naar een koopje dan wel om te genieten van muziek of een drankje op het terras.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (57 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina