Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-03-2018  

Verdere krimp busdienst Almelo/Delden/Neede


Buslijn 66 maakt ook een lus door de wijk Nijrees op weg van en naar de binnenstad.
 

ALMELO – Over de krimp van stadsdiensten is de laatste jaren al het nodige gedebatteerd. Geen stadsbus meer via De Riet en een armzalige door vrijwilligers gerunde busjes-dienst naar de Aalderinkshoek, dit tot ergernis van de burgers en de oppositiepartijen in de Almelose gemeenteraad.

Voor het regionaal busvervoer komt er nu een ergernis bij. Vervoerder Keolis heeft besloten het aantal busritten van lijn 66 Almelo/Delden/Hengevelde/Neede te beperken. Keolis wil alleen nog in de spitsuren rijden in een halfuurdienst en in het weekend al helemaal niet meer.  Tot 4 maart jl. werd op lijn 66 nog een uurdienst onderhouden tijden de daluren en de weekenden. De nieuwe dienstregeling is vooral slecht voor ouderen maar ook jongeren die aan het ROC van Twente studeren, hebben er last van. Voor studenten uit Hengevelde betekende lijn 66 een directe verbinding met Almelo ook buiten de spits. Nu kan men alleen nog via de omweg Goor, maar dan komt er ook een overstap bij waardoor de reistijd een uur langer wordt.

 
01-03-2018  

Opnieuw Britse Green Flag voor Almelose parken

 

ALMELO – Gastvrij toegankelijk en milieuvriendelijk, maar ook in stand houden van waardevolle landschapselementen en betrokkenheid van de inwoners, zo maar enkele criteria die de juryleden van de Britse Green Flag Organisation hanteren bij hun inspecties.
In Almelo werd die Green Flag weer verleend aan  het Goossenmaatspark, het Schelfhorstpark, het Beeklustpark en het dorpspark in Bornerbroek.

Het Goossenmaatspark was in 2008 het eerste Nederlandse park die de onderscheiding kreeg toebedeeld. Inmiddels is de Britse organisatie wereldwijd actiefn en vormt Almelo daar een belangrijk Europees steunpunt in. De Almeloër Harry Schrotenboer is al jaren een van de juryleden die samen met de Britten parken in het land en daarbuiten beoordeeld. Maar Schrotenboer doet meer. Onlangs werden in samenwerking met de Britten vijf nieuwe Nederlandse juryleden opgeleid om op het vaste land van Europa parken te kunnen beoordelen. Ook Enschede (Ledeboerpark), Oldenzaal (Kalheupink) en Hengelo (Weusthagpark) kennen inmiddels al een paar jaar de roekenning van de Green Flag.

< Rasing the Standard

 
01-03-2018  

COSBO wil meer aandacht ouderenbeleid

 

ALMELO – De vergrijzing slaat ook in Almelo toe en groeit naar zo’n 20 procent van de bevolking. Reden voor de stichting Collectief Orgaan Samenwerkende Bonden voor Ouderen (COSBO) een debat te organiseren om de Almelose gemeenteraad te bewegen tot meer aandacht en beleid voor ouderen, met als grote wens een wethouder die speciaal belast wordt met integraal ouderenbeleid.
Zo’n vijftigtal belangstellenden kwamen vanmiddag naar het stadhuis om deel te nemen aan het debat dat onder leiding stond van Albert Vondeling, auteur van het boek ‘Zie ze bezig' over zeer actieve oudere Almeloërs.
Vondeling hield de aanwezige politici voor dat er weinig vertrouwen bestaat bij ouderen over het tot nu gevoerde beleid inzake welzijn en maatschappelijke ondersteuning, ouderenhuisvesting en ouderenvervoer. Problematiek in deze, het Rijk bepaald de budgetten voor de taken die gemeenten op hun bordje kregen toebedeeld en dat bedrag is minder dan het Rijk voordien aan deze beleidsvelden uitgaf.
Vier stellingen legde gespreksleider Vondeling de aanwezige politici voor die in een pitch van een minuut mochten uitleggen wat elke partij voor ouderen in het verkiezingsprogramma heeft staan. De goede wil is er wel kan worden geconcludeerd, maar de financiële omstandigheden waarin de stad zich bevindt en het toezicht daarop door de provincie, maakt het moeilijk om nieuw beleid te ontwikkelen.
VVD, Democraten Nu, lijst Çete en PVV schitterden door afwezigheid.

 
02-03-2018  

IJsbaan op valreep toch nog open

 

ALMELO – Een windwak en sneeuw op het ijs zorgde er voor de de ijsbaan in Almelo in deze week van stevige vorst maar niet open kon. Op de valreep van de vorstperiode lukte het vrijdag alsnog na inzet van vele vrijwilligers die hand en spandiensten verrichtten.
Het lijkt er op dat de schaatspret op de baan tegenover het sportpark aan de Sluiskade ZZ niet lang zal duren. Dooi is al aangekondigd maar misschien kan ook zaterdagmorgen nog een baantje getrokken worden. 

Info: www.ijsbaanalmelo.nl

Fotoreportage: Jan Bril
 

Fotoreportage (49 foto's)...

 
03-03-2018  

Almelo kan leren van Hardenberg

 

ALMELO - Hoe toegankelijk is de gemeente Almelo voor mensen met een beperking? Sinds vanavond weten we dat. Nauwelijks dus. In het TV-programma Kassa werd de gemeente Hardenberg gekozen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland.
Zwolle, Ermelo, Katwijk en Goes scoorden eveneens hoog in de enquête die vorig jaar werd gehouden onder mensen met een beperking.
De voornoemde top 5 werden nog eens nader onder de loep genomen door bestuurders van maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met het verbeteren van de positie van mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Zij wezen Hardenberg als winnaar aan.

Overijssel scoort dus hoog met twee gemeenten onder de top 5. Des te meer te betreuren dat Almelo het predicaat slechtst toegankelijke gemeente kreeg toebedeeld. De stad staat op zijn kop door de stadsvernieuwing en zo werden ook de openbare toiletten bij de markt gesloopt. De stad eindigde als nummer 84 en achter Enschede dat op plek 81 uitkwam in de test van Gehandicaptenraad Nederland onder 84 gemeenten waar meer dan 10 enquêteformuliren werden ingvuld.

Het Almelose raadslid Lieneke Bolhuis kreeg tijdens het kijken naar de uitzending spontaan het schaamrood op de kaken en eist nu een invalidentoilet op de begane grond van het nieuwe stadhuis. Die is er wel op de eerste verdieping.
In verkiezingstijd ‘strooit’ Bolhuis al met een premie van de armlastge gemeente voor horecabedrijven en winkels die eveneens invalidentoiletten realiseren. Bij de Gamma en Praxis hebben ze die materialen zelfs in huis, maar publieke toiletten?

Al vaker werd uit de gemeenteraad aangedrongen op openbaar toegankelijke toiletten nu de stad op de schop wordt genomen. Na de benoeming tot meest toegankelijke gemeent van 2018 is het wellicht zinning dat de raadsleden eerst een kijkje nemen in Hardenberg om te bezien hoe dat daar is gerealiseerd.

 
03-03-2018  

Politie Almelo zoekt vermiste Rowena (UPD)

 

ALMELO – De politie in Almelo heeft vanavond een urgente oproep gedaan in de zoektocht naar een vermiste vrouw. Het gaat om de 30-jarige Rowena die vanavond rond 20.30 uur haar huis in de wijk Haghoek verliet met een witte Renault Twinge. Het kenteken is:  RR-249-T.
Rowena draagt Uggs en een gevlekte witte pyamabroek met roze en blauwe vlekken. De poliie maakt zich ernstig zorgen in deze vermissing en roept een ieder die Rowena en of haar auto heeft gezien, contact op te nemen.
pic.twitter.com/CogjjgBAY4 — Politie Almelo (@POL_Almelo) 3 maart 2018

UPDATE

Vermiste Rowena weer terecht.
De politie in Almelo heeft laten weten dat de vermiste 30-jarige vrouw weer terecht is. Om reden van private aard doet de politie verder geen mededeling voor deze toch bijzondere snelle melding van vermissing van een volwassene.
De verspreide foto is nu vanweg private redenen eveneens van deze nieuwssite verwijderd.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
03-03-2018  

RTV Oost vergeet LAS in verkiezingsoverzicht

 

ALMELO – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart heeft de redactie van RTV Oost zich ingespannen om per Overijsselse gemeente een overzicht te maken welke partijen er in iedere gemeente meedoen. Bij het overzicht ook nog eens de eerdere resultaten van de verkiezingsuitslagen van 2014.
Bij de gemeente Almelo echter, heeft de redactie van RTV Oost een scheve schaats gereden. Almelo telt volgens dat overzicht 14 deelnemende partijen terwijl er dat 15 zijn.
De RTV Oost redactie heeft in dat overzicht compleet Lokaal Almelo Samen (LAS) over het hoofd gezien terwijl LAS zelfs lijstnummer 1 kreeg toebedeeld door de Kiesraad.
Volgens de Kieswet worden de resultaten van de voorgaande verkiezingen van fuserende partijen bij elkaar opgeteld. Als fractie fungeerde LAS al direct na de verkiezingen in 2014 als een eenheid. Het leidde toen niet tot collegeverantwoordelijkheid. Het CDA, onder aanvoering van de zittende wethouder Irene ten Seldam, wees LAS als grootste fractie toen hautain de deur voordat collegeonderhandelingen konden plaatsvinden en ‘veroordeelde’ daarmee LAS tot een oppositierol.
Zie RTV Oost verkiezingen Almelo
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-03-2018  

Reuring om verknippen verkiezingsposters

Gemeenteborden nog steeds te klein tijdens verkiezingen
 

ALMELO – In aanloop naar de verkiezingen is er altijd reuring onder de politieke stromingen. In een ver verleden werd het toenmalige reeds overleden raadslid Joop Schepers beticht posters van de PvdA te hebben overgeplakt, was ene Marc Geerdink boos op de gemeente die hem in 2010 als lijstrekker van TON het deelnemen aan de Kieswijzer onmogelijk zou hebben gemaakt, kregen in 2014 de posters van Almelo Centraal (Isra Abdullatif) en Almelooooo (Jan Hammink) geen plek op de 23 beschikbare gemeentelijke borden en is nu Democraten.Nu het haasje omdat er feitelijk maar 14 posters van het formaat A2 op passen.
De bij hun vroegere partij D66 in ongenade gevallen raadsleden Huub Isendoorn en Fred Gerritsen zijn als Democraten.Nu dus boos omdat hun posters ‘verknipt’ zijn om toch op de kleine resterende ruimte te plakken voor enige publieke aandacht. En werd bij RTV Oost Lokaal Almelo Samen (LAS) ondanks het lijstnummer 1 totaal vergeten op de overzichtsverkiezingspanina van de website. Veel stampij maken helpt dan om extra in het nieuws te komen. Bij deze dus.
Rest de vraag waarom de plakborden in Almelo niet zijn vergroot sinds de inschrijving van alle partijen in het kiesregister. Het geheugen is kennelijk beperkt bij de gemeente na eerdere omissies.

 
07-03-2018  

Doepark de Hagen krijgt cheque van Pom & Floor


Samen met een jonge klant overhandigen de eigenaressen van Pom & Floor de cheque ter waarde van 500 euro aan Heleen Eshuis van het Doepark.
 

ALMELO - De één-euro-dag van tweedehands kinderkledingwinkel Pom & Floor in Almelo stond zaterdag 24 februari in het teken van Doepark de Hagen. “We hebben twee keer per jaar een Goed Doeldag, op die dag is de hele opbrengst voor een goed doel dat iets te maken heeft met kinderen en Almelo,” vertelt eigenaresse Judith ter Maat. Samen met Bea Hoefnagels runt zij de populaire tweedehands kinderkledingzaal in de Doelenstraat. “Het bedrag dat wij in de winkel voor het Doepark bij elkaar hebben gesprokkeld is 500 euro! Het was behoorlijk druk en mensen waren ook enthousiast over het goede doel,” vult Bea aan.

Op dinsdagmiddag 6 maart hebben Bea Hoefnagels en Judith ter Maat samen met trouwe klant Mylow de cheque overhandigd aan Heleen Eshuis, de projectleider van het Doepark. Zij nam namens stichting Natuurhus Almelo de cheque ter waarde van 500 euro in ontvangst. “Wat een geweldig initiatief van Pom & Floor, super dat Bea en Judith ons dit keer hebben uitgekozen als goed doel. We kunnen niet wachten om de natuurspeeltuin in het Doepark te realiseren, hier zullen heel veel kinderen uit Almelo en omgeving plezier van beleven,” aldus Heleen Eshuis.

Voor de eigenaressen van de tweedehands kinderkledingzaak is de één euro dag een mooie manier om een bijdrage te leveren aan allerlei initiatieven in Almelo. “We doen dit nu sinds vier jaar en het is zo mooi om een bijdrage te leveren aan projecten of acties die betrekking hebben op kinderen in Almelo,” aldus Judith. Eerdere goede doelen waren onder andere de kinderboerderij in het Beeklustpark, de crèche van het asielzoekerscentrum en KiKa; twee klanten van Pom & Floor liepen in november de marathon van Chicago en de opbrengst was voor stichting Kinderen Kankervrij.

 
09-03-2018  

Start bouw appartementen op Indië

einde van eerste bouwfase
 

ALMELO – Vanmiddag gaf wethouder Irene ten Seldam het startsein voor de bouw van 34 'boulevardappartementen' op het Indiëcomplex nabij de jachthaven in de binnenstad van Almelo. De bouw van deze appartementen is het laatste deel van de eerste bouwfase en moet rond de jaarwisseling worden opgeleverd. Projectleider Tijhof van Ter Steege Bouw uit Rijssen noemt dit een mijlpaal nadat in maart 2015 werd begonnen met de eerste woning op het voormalige industriële complex van Royal TenCate. Sinds 3 jaar geleden zijn zo’n 150 woningen voltooid en dat lage aantal had meer te maken met de bouwcrisis. Directeur Ter Steege kondigde aan dat het vanaf nu ‘full speed’ voorwaarts gaat en ook nu wordt begonnen met de sloop van gebouwen die niet tot het culturele erfgoed van complex Indië worden gerekend. De booghallen, de markante watertoren en de voormalige weverij krijgen een andere invulling en blijven behouden.
Al met al moeten er op het 23 ha grote Indiëcomplex tussen het Twents Hippisch Centrum (bekend van de Almelose Ruiterdagen) en de Jachthaven zo’n 600 woningen worden gerealiseerd.  

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (46 foto's)...

 
10-03-2018  

Noordik-studenten klusten voor NL Doet


Bij de Twentse Zorgcentra hebben meer dan 230 vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken voor heel diverse klussen. Onder hen o.a. Politie Almelo, Gamma Enschede, Pilkington BV, Schoonmaakbedrijf Huis in ?€?t veld, Schildersbedrijf Bonke, Moekottegroep, carnavalsvereniging de Veldmuuskes, Dirk van den Broek Enschede, Arbo Unie, ROC van Twente studenten VZ-ig, Saxion HBO opleiding, de Lions club, Kerkgemeenschap Sjaloom uit Nijverdal, studentengroepen, vriendengroepen, familie en cliënten en mensen die zich particulier aanmeldden.
Daarbij komen de aankomende tijd nog mensen van Timberland (Almelo), Randstad Zorg, de afdeling Communicatie van De Twentse Zorgcentra en het Stafbureau Kwaliteit & Veiligheid van De Twentse Zorgcentra. Zij nemen de restant-klussen voor hun rekening.
 

ALMELO – Tweedeklassers van de vmbo-vestiging  Van Renneslaan van Het Noordik staken afgelopen vrijdag in het kader van NL Doet de handen uit de mouwen bij onder meer De GravenRuiters, Zorgaccent, Voedselbank, AZC Almelo, Stichting De Kleedhoek en Scoop.

Wegens het grote succes van de afgelopen twee jaar werkte Het Noordik hierin opnieuw samen met Stichting Present Almelo. Present organiseert het gehele jaar door projecten en fungeert als brugfunctie tussen groepen vrijwilligers, die een dag(-deel) hulp willen bieden en kwetsbare mensen, die deze groepsinzet goed kunnen gebruiken.

Voorbereiden
De Noordikleerlingen waren op school goed voorbereid op de projecten en de werkzaamheden, die in het verschiet lagen. Present ontwikkelde daarvoor een introductieles, die in de mentorles is behandeld. In die les ging  het over vragen als ‘waarom is vrijwilligerswerk nodig’, ‘wat kan ik dan betekenen’, ‘wat kan ik aantreffen op 9 maart’ en ‘hoe ga ik om met de cliënten / bewoners’.

Klaar voor de start…
Vrijdag werd op school het startschot gegeven. Daarna vertrokken de 165 leerlingen, verdeeld in 22 groepen, naar de verschillende locaties om aan de slag te gaan. Naast noeste arbeid was er vrijdag ook gelegenheid om kennis te maken met de bewoners. Want hoewel de inzet van de leerlingen hard nodig was, ging het deze dag uiteindelijk om gezelligheid en ontmoeting!

Goed bezig!
Leerlingen van de Almelose vmbo-vestiging van Het Noordik klusten dit jaar voor het negende achtereenvolgende jaar voor een leefbare omgeving en voor het goede doel. Sinds 2012 doen ze dit via NL Doet. De variatie in de werkzaamheden was ook nu aanzienlijk: tuinen voorjaar-klaar maken, schilderen, soppen, spelletjes doen met bewoners, moestuin voorbereiden en samen een high tea houden. CSG Het Noordik is heel trots op haar  leerlingen, die dit via de maatschappelijke stage, hebben gedaan voor hun medemens in Almelo.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
11-03-2018  

Almelo schikt vordering van deurwaarder (upd)

 

ALMELO – Het college van B&W van de gemeente Almelo is een schikking overeengekomen met deurwaardersbureau AGIN Pranger. Het gaat om een bedrag van 175.000 euro als schadevergoeding, zo staat in een brief aan de Almelose gemeenteraad.
Deurwaardersbureau AGIN Pranger werd in 2013 door de gemeente Almelo (coalitie 2010-2014: CDA-PvdA-VVD - red.) op advies van een extern bureau ingeschakeld om zeer moeilijke en nagenoeg oninbare vorderingen van de gemeentelijke sociale dienst op cliënten te verhalen. AGIN Pranger, met kantoren in Heerenveen, Assen, Apeldoorn en Hengelo, deed de voordeligste aanbieding en nam de ‘klus’ op zich op basis van een door de gemeente geschreven bestek. Maar al snel bleek dat het totale vorderingsbedrag en de problematiek wat al te gunstig in het bestek was omschreven en AGIN Pranger lang niet haar berekende ‘winstdeel’ kon binnenhalen. AGIN Pranger diende daarop een vordering in bij de gemeente wegens inkomstenderving voor een bedrag van 365.000 euro. Die vergoeding wilde de gemeente niet betalen, waarop AGIN Pranger in 2015 een beroepszaak tegen de gemeente aanspande. In de beroepszaak werd de gemeente veroordeeld tot het betalen van 25.000 euro hetgeen AGIN Pranger niet accepteerde en de zaak verder in hoger beroep wilde uit procederen. Die zitting vond plaats in januari jl. waardoor tijdens de zitting alsnog werd afgesproken om in onderling overleg tot een schikkingsvoorstel te komen. Het compromis dat nu is bereikt, betekent een finale kwijting van Agin Pranger tegen een door de gemeente te betalen som van 175.000 euro. Daarmee voorkomt het college van B&W verdere rechtsgang en bijkomende kosten voor nog meer juridische bijstand. Het college zette e.e.a. uiteen in de brief aan de gemeenteraad.


Vragen aan B&W door D66 inzake het geschil

 
11-03-2018  

Nepcampagne louter om pers-aandacht

 

ALMELO – In verkiezingstijd wordt door politieke partijen alles uit de kast getrokken om maar wat extra aandacht te genereren in de pers. Zo togen de Minima Partij en de VVD in het voorlaatste weekend voor de verkiezing maar eens het ‘nachtleven’ van Almelo in onder het motto ‘vast wel een puntje van kritiek te vinden’. Beide partijen zitten in feite al jaren te slapen en maken van een mug een olifant als je naar de persberichten kijkt.
De Minima Partij constateerde dat de fietsenstalling in P-garage 3 (Hagenborgh) druk gebruikt wordt en eigenlijk wel wat groter mag zijn. Extra toezicht door Stadswacht is dan ook wenselijk in plaats van alleen te vertrouwen op cameratoezicht. Gemakshalve vergetend dat dit door de gemeenteraad goedgekeurde cameratoezicht juist en besparing op de personele kosten is. 
De VVD maakt het nog bonter door te ageren op de ‘veegtijden’ van Twente Milieu in het stadscentrum. Nu wordt die ‘veegbeurt’ al tientallen jaren uitgevoerd direct na sluiting van de zaterdagmarkt en winkelsluiting, maar de liberale boys hebben nu bedacht dat dit beter in de vroege ochtenduren kan na sluiting van de horeca zodat de binnenstad er op zondag spic en span bijligt zonder glasscherven en dus minder gevaar oplevert voor winkelende bezoekers aan de binnenstad alsof elke zondag koopzondag is.

Voor dat laatste kun je naar Deventer waar de gemeenteraad een week geleden instemde om winkelen op zondag helemaal vrij te geven.

 
11-03-2018  

Vrijwilligers ChristenUnie in actie bij Eugeria

  ALMELO – Zaterdagochtend zijn een 10-tal vrijwilligers van ChristenUnie aan de slag geweest bij Verpleeghuis Eugeria.
Een aantal van deze vrijwilligers hebben het terras Villa Tutertien “zomerklaar” gemaakt; de tegels schrobben, het tuinmeubilair poetsen, een border aanleggen en de bloembakken weer voorzien van mooie zomerbloeiers.
Een gedeelte van het verkiezingsbudget van de ChristenUnie is hiervoor gebruikt.
De andere vrijwilligers hebben met een aantal bewoners een wandeling naar het centrum en de markt gemaakt.
Deze vrijwilligersactie werd uitgevoerd in samenwerking met Stichting Present.
Lees verder...

 
13-03-2018  

Dievengilde achter slot en grendel

 

ALMELO – Afgelopen weken arresteerde de politie in Almelo al een aantal inbrekers op heterdaad na tips van omwonenden. Zaterdag kwamen daar twee verdachten bij van een inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Hamsterborg in de wijk Schelfhorst. Deze laatste aanhouding leidde tot twee nieuwe arrestaties. Naar aanleiding van de kraak aan de Hamsterborg zitten nu vier verdachten vast in het Bornse detentiecentrum van respectievelijk 21, 30, 31 en 34 jaar.

 
13-03-2018  

Almelo's afvalbeleid sinds 2014 vol lapmiddelen,

zegt raadslid Abdullatif bij invoer PMD-container

Lokale overheden zijn al jaren op weg om de inzameling van huishoudelijk afval op andere leest te schoeien. In Noord Holland werd al meer dan 10 jaar geleden het principe van de vervuiler betaald ingevoerd onder de noemer diftar. In Amsterdam Noord is dat al jaren merkbaar wanneer op ophaaldagen forensen maar al te vaak plastic zakken met afval dumpen op weg naar hun werk in Amsterdam.

De gemeente Enschede heeft nu ruim een jaar het diftar-systeem ingevoerd en wil daar bovenop het omgekeerd inzamelen invoeren waarbij de burger het huishoudelijk afval naar zogenoemde milieueilanden moet brengen. De gemeente noemt diftar wel een succes vanwege het in tonnage dalende afval, maar het Enschedese college heeft de gemeenteraad nadrukkelijk gevraagd om omgekeerd inzamelen uit te stellen en nog niet in 2019 in te voeren. Als reden worden kinderziektes genoemd.

De Enschedese stadsredactie van Tubantia deed een Wob-verzoek over inzage in meldingen van illegale stort. Dat aantal verdubbelde in 2017 met 6.668 meldingen. In 2016 was dat aantal met 3.350 meldingen de helft.
De kosten om al die ellende op te ruimen steeg in dezelfde periode van 280.000 euro naar 420.000 euro. Een kostenstijging die toch in de tarieven doorberekend moet worden. Harde cijfers over de hoeveelheid in gewicht heeft de gemeente niet bijgehouden.
Ook is niet bekend hoeveel is gedumpt in natuurgebieden rondom de stad. Wel klaagt Landschap Overijssel en zusterorganisaties dat illegale dump onbeheersbaar dreigt te worden. De provincie Overijssel heeft inmiddels geld toegezegd om die problematiek te tackelen door opruimacties extra te financieren.
Dit soort ontwikkelingen maakt dat sceptici van diftar en omgekeerd inzamelen zich verzetten en opteren voor professionele mechanische scheiding dat zelfs betere resultaten geeft dan het afval scheiden door burgers al dan niet vrijwillig of verplicht.
Gemeenten moeten dan wel gezamenlijk investeren in een scheidingsinstallatie. Die kosten worden uiteraard ook doorberekend in de gemeentelijke afvaltarieven. Voor de burger rest het voordeel van minder rompslomp.
 

ALMELO – Een week voor de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart 2018 herhaalt zich wat zich ook al vlak voor de gemeenteraadsverkiezing van 2014 voordeed.
Toen ging het om de invoering van een container voor de inzameling van papier. Decennia werd dat gedaan door verenigingen, stichtingen en kerkgenootschappen, maar daar kwam een verbod op omdat de vrijwilligers niet meer in hun inzamelwijk achter een vuilniswagen van Twente Milieu mochten lopen vanuit veiligheidsperspectief, zo meldde destijds de toenmalige wethouder Johan Andela (VVD). De opbrengst van oud papier komt sindsdien de gemeente ten goede. Raadslid Abdullatif (Almelo Centraal) friste het allemaal nog eens op en sprak over een lapmiddelenbeleid als het gaat om huishoudelijk afval.

Nu ging het om de invoering van een oranje Otto voor het inzamelen van zogenoemde PMD-stoffen als plastic, blikjes en verpakkingen. Het Rijk geeft daarvoor een sinds jaren afbouwende subsidie, maar toch wordt er nu een verdere stap gezet in het scheiden van afval door de burger. De invoering is begroot op ruim 6 euroton.

Raadslid Cete was klip en klaar en wil de PMD-bak niet maar de grijze bak voor restafval behouden omdat hij het allemaal niet meer aan zijn achterban kan uitleggen. D66, GroenLinks, PvdA en Minima Partij willen wel de invoering en het CDA wil nog een stapje verder om op de milieueilanden een extra inzamelcontainer toe te voegen zodat ook het restafval kan worden weggebracht.
Raadslid Kampman (LAS) stelde dat het voorstel rammelt aan alle kanten en zowel op tonnage PMD  als financieel is gebaseerd op louter aannames omdat diverse rapporten elkaar tegenspreken en de portefeuillehouder er iets selectief uit gepikt heeft om het voorstel vorm te geven. 
Wethouder Javier Cornelissen (SP) sprak dat tegen maar leverde geen cijfers als onderbouwing. Kampman, in het dagelijks leven calculator, zette de plussen en minnen wel op een rij en kwam tot de conclusie dat nog geen kwart rendement wordt gehaald van wat wordt voorgeschoteld op basis van aannames. Kampman vroeg zich ook hardop af of de wethouder al verplichtingen met Twente Milieu was aangegaan maar deze ontkende dat. Kampman, die professionele afvalscheiding voorstaat, stelde dat dit voorstel niet besluitrijp was en Abdullatif sloot zich daarbij aan. Beide vroegen het voorstel aan te houden maar dat werd niet gehonoreerd.
De VVD, Lokaal Almelo Samen (LAS) en Democraten.nu dienden samen een amendement in waarin meer service voor de burger werd opgenomen maar dat haalde het niet. (zie afbeelding)
Uiteindelijk stemden alleen LAS, VVD, PVA en het raadslid Cete tegen het voorstel om de PMD-bak uit te rollen. Dat moet gaan gebeuren direct na de zomervakantie.

 
14-03-2018  

Burgemeester redelijk tevreden, zegt hij in Elsevier

 

ALMELO – In Elsevier deze week komen o.a. burgemeester Arjen Gerritsen en raadsnestor Gijs Stork aan het woord. Onderwerp de versnippering van de gemeenteraad met de vraag of Almelo wel bestuurbaar is. ‘Ik moet alert zijn, maar het is niet moeilijk,’ zegt burgemeester Gerritsen nu hij na zijn benoeming in Almelo te maken kreeg met 14 partijen in de gemeenteraad. Elsevier bevroeg ook Gijs Stork als aanvoerder van de uit BBA, ALA en Almelooooo samengevoegde fractie Lokaal Almelo Samen (LAS) dat uitmondde in een fusie en daardoor van de Kiesraad lijstnummer 1 toebedeeld kreeg vanwege het aantal opgetelde stemmen in 2014. Die samenwerking was juist vanwege het grote aantal fracties in de raad waardoor er geen machtsblok tegenover de coalitie stond.
Almelo was desondanks het grote aantal raadsfracties best bestuurbaar, concludeert Elsevier dat in deze wijst op de noodzakelijkheid vanwege de mislukte grondspeculaties rond de eeuwwisseling met als gevolg verscherpt toezicht door de provincie Overijssel.
Toch zag ook Elsevier dat de versnippering was doorgegaan met een minderheidscollege tot gevolg. Zo vond Lieneke Bolhuis de PvdA te rechts waardoor ze uit de fractie stapte en nu kandideert onder de naam Minima Partij. Elsevier haalt ook de interne strijdt aan bij D66 dat leidde tot de val van twee wethouders en een scheuring in de fractie met Democraten.nu tot gevolg. Toch toonde burgemeester Gerritsen zich verbaasd over het aantal fracties: ‘De politieke verschillen zijn niet groot,’ en wijst er op dat de partijen er vaak in slagen met wisselende en vaak ruime meerderheid tot besluitvorming te komen.
Raadsnestor Stork in deze: ‘Het college krijgt niet altijd haar zin en moet dus met verdomd goede voorstellen komen’. Stork vond deze bijna voltooide bestuursperiode qua besluitvorming juist een van de betere sinds lange tijd.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-03-2018  

Herman Reckman, Ridder in Orde van ON

 

ALMELO – Burgemeester Arjen Gerritsen heeft vandaag de versierselen behorende bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt aan de Almeloër Herman Reckman. Het bezoek van de burgemeester namens Koning Willem-Alexander kwam onverwacht tijdens de 38e huwelijksdag van het echtpaar Reckman.
De eervolle Koninklijke onderscheiding kwam Herman Reckman ten deel vanwege zijn verdiensten voor het inmiddels ruim 45 jarig bestaan van Filmhuis Almelo. De historie hiervan gaat terug tot het vroegere jeugdhonk Erve Noordik waar Filmhuis Almelo ontstond en Herman Reckman al als jonge student betrokken raakte bij het filmhuis.
“ U bent vanaf het begin betrokken geweest bij het Filmhuis als lid van een vriendenclubje uit het toenmalige jongerencentrum Erve Noordik, dat vond dat er ook in Almelo behoefte was aan de betere film. Aan art-house films, avant garde, aan experimentele films. Film van Fellini, Pasolini en Bergman, zoals u ze ook kon zien in Amsterdam. Daarmee was Almelo in de vroege jaren zeventig een van de koplopers in de vertoning van filmhuisfilms, en het is voor een groot deel aan u te danken dat er inmiddels in heel Overijssel goed draaiende filmhuizen zijn”, aldus de burgemeester.
Gerritsen prees Reckman voor zijn niet aflatende inzet dat Filmhuis Almelo inmiddels is uitgegroeid tot 500 pashouders uit Almelo en regio met jaarlijks 70 vertoningen. Ook haalde Gerritsen de inzet van Reckman aan voor het Overijssels Filmhuis Overleg en het mede organiseren van het Overijssels Film Festival, het festival Filmspiegel en het Bert Haanstra festival.
 

 
14-03-2018  

Uitreiking Roparunnerstad gelden 2017

 

ALMELO - De jaarlijkse Roparun met etappes van Parijs neer Rotterdam en van Hamburg naar Rotterdam ,waarvan de baten bestemd zijn voor de strijd tegen kanker, krijgt bij haar doorkomst van de noordelijke route door Almelo altijd een feestelijk onthaal. De laatste keer ook met een gang door de ‘Laan der bezinning’ zoals de Gravenallee tijdens Pinksteren werd omgedoopt.

De landelijke organisatie van Roparun stelt dan ook jaarlijks donaties beschikbaar aan de plaatsen die op beide routes de deelnemers het meest feestelijk onthalen. Almelo scoort daarbij altijd goed en werd zoals eerder al bekend gemaakt werd, tweede op de route Hamburg-Rotterdam. Die erkenning leverde een bedrag op van 25.000 euro en er was nog een kleine bate uit 2015 toen Almelo ook al bij de prijswinnaars behoorde.

De totale som werd verdeeld en vanavond in de raadszaal van het stadhuis uitgereikt aan:

1. Stichting Evenmens – 742,36 euro
2. Stichting Inloophuis Almelo (ZGT) – 12.000 euro
3. ZGT Oncologie – 19.650 euro

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (40 foto's)...

 
15-03-2018  

Löwik Bouw verhuist hoofdkantoor

 

ALMELO - Het hoofdkantoor van Löwik Bouw, al sinds jaar en dag gevestigd in het statige rijksmonument aan de Ootmarsumsestraat 87 in Almelo, verhuist per 1 april a.s. naar de vestiging van Löwik Bouw op Bedrijvenpark Twente.

Voor Jan Schuldink, eigenaar van Löwik Bouw sinds 2015, is de verhuizing een logische stap: “Het samenvoegen van de twee locaties maakt het mogelijk onze werkprocessen efficiënter in te richten. Aan de Ootmarsumsestraat zetelt de directie, de administratie en de calculatieafdeling, maar werken vanuit één locatie is natuurlijk veel efficiënter. Denk alleen al aan het gemak waarmee je ideeën uitwisselt. Je ziet op onze werklocatie dat werknemers tijdens hun lunchpauze of bij de koffie-automaat sparren over projecten. Dergelijke ‘tussendoor-gesprekken’ dragen echt bij aan het neerzetten van goede eindresultaten.” 

Een volgende stap
De ambities van Löwik reiken overigens verder dan Bedrijvenpark Twente 125. Schuldink: “We zijn druk bezig met de voorbereidingen om een nieuw pand op te trekken op een zichtlocatie, pal aan de N36. Het nieuwe bedrijfspand wordt een duurzaam gebouw zonder gasaansluiting, maar met een duurzame energiebron en goede isolatie als schil. Het is bovendien letterlijk op maat: een gebouw dat  past bij onze omvang, onze logistiek en onze werkprocessen. Als alles volgens planning verloopt zal Löwik in april 2019 het nieuwe pand betrekken.

Transitiejaar
Met alle veranderingen die op stapel staan, gaat Schuldink in samenwerking met een marketingbureau ook het uiterlijk van zijn bedrijf een nieuw gezicht geven. “We moeten en willen met de tijd meegaan”, aldus Schuldink. De  55-jarige eigenaar begon zelf als 16-jarige bij Löwik met vakantiewerk. Via de functie van metselaar/timmerman klom hij op naar die van uitvoerder, projectleider, bedrijfsleider en uiteindelijk eigenaar. Hij heeft alle fasen van het 80 jaar oude bedrijf van dichtbij meegemaakt. Nu, bijna 40 jaar later, trekt hij Löwik door naar een volgende fase: “Over ruim een jaar zitten we in een fantastisch nieuw pand met een passende, nieuwe layout, waar we volledig operationeel zijn op een nieuwe, slimme manier. Ik kijk daar enorm naar uit.”

 
16-03-2018  

Bel de stembus taxi

 

ALMELO – In verkiezingstijd kent de service van politieke partijen aan mensen die slecht ter been zijn geen grenzen zo leert een zoektocht via Google.
In Almelo verleent in ieder geval Lokaal Almelo Samen (LAS), de samensmelting van BBA, ALA en Almelooooo die service. Een berichtje via de website van LAS en het wordt met u geregeld staat er vermeldt. Ook zijn er gemeenten die dergelijk vervoer regelen om de opkomst zo hoog mogelijk te krijgen.

Naast het stemmen voor de gemeenteraad, kunt u deze keer ook uw stem uitbrengen voor of tegen de zogenoemde 'sleepwet' waarbij de vaderlandse geheime diensten massaal internet en (mobiele) telefonie mogen aftappen en verzamelde gegevens mogen delen met geheime diensten van vreemde mogendheden. Nu mag dat alleen nog gericht op verdachten, maar desondanks steeg het aantal 'tabs' al zeer fors. Koploper is nu nog de nationale politie met ruim 25.000 tabs in 2017. De wet is al aangenomen maar het referendum kan daar nog een kentering inbrengen. Smartphones, tablets, laptops, computers maar ook de moderne koelkast, smart tv of zelfs de digitaal rijkelijk uitgevoerde auto kan worden gehackt om informatie in te winnen. Appen is dan niet meer privé en zelfs kan via uw camera op bijvoorbeeld laptops worden gegluurd zo leren berichten over opgerolde criminele bendes. De historie leert ook dat eenmaal verzamelde data bij overheden nog wel eens worden gelekt door protocollen te negeren. Niets te verbergen kan dan toch zeer pijnlijk worden!

 
18-03-2018  

Herinrichting Nieuwstraat tot 30 km zone

Fietsvriendelijke inrichting moet sluipverkeer indammen
 

ALMELO - Al sinds jaren is de Nieuwstraat een bron van ergernis. Als doorgaande route, maar ook door het veelvuldig dubbel parkeren.
Het Almelose college van B&W wil nu een slag maken nu het riool moet worden vernieuwd. In het herinrichtingsplan van verkeerskundig bureau Goudappel Coffeng wordt de Nieuwstraat van Acaciaplein tot Ambtstraat een 30 km zone met klinkerverharding (zonder fietszones) in plaats van asfalt maar met aan beide zijden parkeerhavens daar waar plek is. Verder moet een algemeen parkeerverbod gaan gelden.
Aan de basis van het plan staan de wensen van de bewoners uit het Nieuwstraatkwartier voor zover deze binnen wettelijke kaders vallen. Zo is de in te stellen 30 km zone van de Nieuwstraat straks aansluitend op de 30 km zones van de aanpalende woonstraten. Deze maatregel moet de Nieuwstraat minder aantrekkelijk maken als sluiproute.

<< Knelpunt blijft voorlopig nog de overgang van het Verdiept Spoor. De gemeente kan niet voldoende financiële middelen vrijmaken om een rijtje oude huisjes tussen Ambtstraat en Goossenmaatsweg aan te kopen voor sloop want dat is feitelijk nodig om de aansluiting met Raveslootsingel en Zuiderstraat in combinatie met de verkeersregelinstallatie goed op elkaar te kunnen afstemmen.
Het plan ligt sinds 18 maart ter inzage in het stadhuis. Belanghebbenden kunnen nog bezwaar aantekenen binnen 6 weken na datum ter inzage doormiddel van een goed omschreven beargumenteerde zienswijze. Dat heeft geen schorsende werking. Daarvoor moet u zich te wenden tot de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht, met het verzoek om een voorlopige voorziening te treffen.

 
18-03-2018  

Utrechter Van Loo beste Wilmink-dichter


Wobke Wilmink leest een gedicht van wijlen haar man Willem Wilmink.
(foto: Coen Heldeweg)
  ALMELO - Eric van Loo uit Utrecht werd in Almelo, tijdens een feestelijke bijeenkomst zondagmiddag in het bibliotheekcafé, uitgeroepen tot inzender van het beste gedicht van de 22e Willem Wilmink Dichtwedstrijd.
De vijfkoppige jury, met oa. gastdichter Peter Knipmeijer en onder voorzitterschap van Willem van Dooren, heeft circa 190 gedichten met de zin "Daar kunnen ze me 's nachts voor wakker maken" gelezen en beoordeeld hetgeen door de massale inzending geen sinecure was om tot een volgorde te komen.
De inzendingen kwamen naast Nederland ook uit Vlaams België, Duitsland, Spanje en Suriname.
Achter winnaar Eric van Loo eindigde de Almelose Gerda Koppelman als tweede voor Gerrit Rensink uit Ambt Delden.

Winnaar Van Loo moest wegens ziekte de prijsuitreiking aan zich voorbij laten gaan maar hij krijgt het glazen kunstobject thuis bezorgd.
Lees verder...

 
19-03-2018  

Het Kieskompas voor wie het nog niet weet

 

ALMELO – Woensdag a.s. kan de kiesgerechtigde naar het stemlokaal om zijn keuze te maken wie een plek in de gemeenteraad verdiend als volksvertegenwoordiger en om zijn mening duidelijk te maken over de nieuwe wet op de inlichtingendiensten ook wel ‘sleepwet’ genoemd waarin het mogelijk wordt om al uw dataverkeer via telefoon, mobiel, internet (dus ook de moderne TV en koelkast) en  diensten als WhatssAp, Twitter, et cetera vast te leggen voor een periode van 3 jaar. Deze ‘Big Data’ mogen ook gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten. Nederland gaat hierin veel verder dan bijvoorbeeld de USA, Groot Brittannië en de meeste Europese landen.

De gang naar de stembus is daarom van groter belang dan alleen het kiezen van de gemeenteraad op zich al zou je dat niet zeggen na al het ‘campagne geweld’ van de landelijke partijen die meer en meer aanhang verliezen aan lokale partijen die dichter bij de burger staan.

Wie nog twijfelt kan vanavond in het Polman Stadion een laatste debatavond bijwonen. Om 19.00 uur gaat de zaal open.
Wie het dan nog niet weet, kan het Kieskompas invullen om te bezien welke van de deelnemende partijen uw mening het dichtst benadert.

 
19-03-2018  

VVD: geen extra besteding huishoudelijke hulp

D66: geen extra geld voor veiligheid

De knip los. Haagse kliek vreest de lokalen

Ontegenzeglijk zijn de lokale partijen al decennia groeiende en kalven traditionele Haagse partijen af bij gemeenteraadsverkiezingen. De burger is ontevredener dan ooit en ook nu voorspellen onderzoekers zoals Ipsis groei voor de lokale partijen, zij het dat in de 30 gemeenten waar de PVV meedoet dat een remmende werking heeft.
Om het tij te keren wordt 'tracking' ingezet om de grote partijen via internet te promoten. Ze hebben er het kapitaal voor dankzij rijkssubsidie, wat lokale partijen niet hebben.

Maar er is meer aan de hand. De landelijke partijen bemoeien zich meer en meer met lokale afdelingen. Zo mochten o.a. de Amsterdamse afdelingen van PvdA en D66 afgelopen weekend niet meelopen in een anti- discriminatiebetoging en de lokalo's van de SP het manifest niet ondertekenen.

In Rotterdam blies partijleider Klaver van GroenLinks de samenwerking met de PvdA, SP en NIDA op vanwege een oude 'tweet' van NIDA. Onderzoekers daarentegen legden de vier gepresenteerde verkiezingsprogramma'snaast elkaar en zagen daar geen tegenstellingen in die het het ingrijpen van Klaver rechtvaardigden.

Ook het kabinet kan er wat van. Zo trok VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezing de knip (100 miljoen euro) om een kwart van de spitsstroken nog dit jaar om te zetten tot reguliere rijstrook ter vermindering van files. Ze kwam het in Almelo nog even herhalen tijdens een 'petit dejeuner' met de lokale VVD-coryfeeën.

CDA-minister Hugo de Jonge stelt plots 26 miljoen euro beschikbaar om gemeenten te verplichten alle inwoners boven de 75 jaar jaarlijks te bezoeken om eenzaamheid te bestrijden. Als wethouder in Rotterdam had hij dat al ingevoerd, maar net zoals in Rotterdam doen al veel meer gemeenten dat.

Minister Ollongren, van de partij wiens partijleider de gift van een appartement aan zee verzweeg, lanceerde gisteren haar integriteitsplan om alle wethouders te verplichten tot het inleveren van een bewijs van goed gedrag. Niet direct, want eerst moet de wet nog worden gewijzigd en dan zijn we minsten een jaar verder.

'Ons aller' (?) Mark Rutte maakte het nog bonter door twee dagen voor de gemeenteraadsverkiezing en het referendum over de 'sleepwet' dat laatste als een 'circus' af te doen waar zijn VVD geen behoefte aan heeft.
Vanochtend als medepresentator bij WNL, begon hij ook met een herhaald kannibalisme van coalitiegenoten door opeens het belang van de landbouw als speerpunt van zijn partij te claimen terwijl het CDA dat feitelijk al sinds jaar en dag is. Hoe het met de PvdA afliep is algemeen bekend.

Vanavond dan het TV-debat met landelijke kopstukken over gemeenteraadsverkiezingen. Ongetwijfeld wordt dan opeens nog wat uit de hoge hoed getoverd. Het laatste woord is echter morgen aan de kiezer of lokaal de binding tussen gemeentebesturen en de burger hersteld kan worden.

De tip? Maak lokaal tot meerderheid!
 

ALMELO – De VVD is de enige partij in Almelo die geen extra geld beschikbaar wil stellen voor huishoudelijke hulp in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning mocht Almelo symbolisch een miljoen euro kunnen kunnen vrijmaken voor andere besteding.
D66 zou in deze door Tubantia opgelegde stelling geen geld willen vrij maken voor besteding aan veiligheid.
De stelling moest de leidsmannen uit de tent lokken maar Gijs Stork (LAS) en Ugur Cete deden aan 'dit circus' niet mee omdat de stad nog in financiële nood zit en een denkbeeldig budget pas te verdelen valt indien de gemeente echt uit het financiële dal is geklommen. Nu al een fictieve stellingname innemen zou volgens beiden een vorm van kiezersbedrog zijn. De andere partijen wilden wel virtueel geld uittrekken voor de voorgestelde onderwerpen zoals huishoudelijk hulp, afvalbeleid, leegstand, veiligheid en het parkeerbeleid. Dit in wisselende bedragen.
VVD-voorman Jemy Pauwels noemde de stellingname van Stork een stelling van een samenraapsel als partij LAS, Stork noemde die opmerking het toppunt van populisme en VVD eigen. (BBA + ALA + Almeloooo fuseerden tot Lokaal Almelo Samen om de versnippering in de gemeenteraad tegen te gaan. - red.)
Cete en Stork hielden voet bij stuk omdat eerst alle beleidsellende van vorige colleges (in wisselende samenstelling CDA/PvdA // D66 of VVD – red.) moet worden opgeruimd voordat überhaupt geld vrij kan komen om wat extra’s te kunnen doen.
Het parkeerbeleid is bij meerdere partijen wel een punt voor (toekomstig) extra geld om de trek naar de binnenstad te bevorderen en zodoende wat aan de leegstand te kunnen doen. Daarin vonden Stork - zodra er echt geld beschikbaar is - en Pauwels elkaar wel zoals 2 uur gratis parkeren in een blauwe zone. Het CDA wilde 6 euroton virtueel geld in kas houden om het tekort op de parkeer-exploitatie sluitend te maken. CDA-voorman Marcel Zielman doelde in deze op enige voorkennis qua nieuw tekort.
D66 ten slotte vond de stad al veilig genoeg en zag als enige geen reden daar extra geld aan te besteden.

VVD en LAS waren de partijen die geen enkele partij uitsluiten bij coalitieonderhandelingen. PVV-voorman Sebastian Stöteler werd gehekeld over zijn rigide standpunten inzake moskee, azc en geen keppeltje, geen kruisje, geen hoofddoek in ambtelijke dienst achter de gemeentelijke publieksbalie. Vooral Zielman (CDA) ging daar tegenin maar ook het gezicht van Arjen de Vries (PvdA) sprak à la Melkert boekdelen. Stöteler vond echter geen van zijn standpunten een breekpunt bij coalitieonderhandelingen, waarop Gerritsen (Democtaten.nu) dat een vorm van kiezersbedrog noemde en de PVV niet meer als serieuze partner zag.
Opmerkelijk ook dat geen van de concurrenten van landelijke partijen Stork en zijn Lokaal Almelo Samen (LAS) in de voorspellingen veel zetels toebedeelde. Het zou de angst kunnen zijn voor een groter Lokaal Almelo Samen en meer lokale invloed is die landelijke partijen juist een doorn in het oog gelet op de massale inzet van de 'kopstukken' uit Den Haag voor deze gemeenteraadsverkiezingen.
De debatavond trok enkele honderden belangstellenden naar het Polman Stadion.

Fotoreportage (36 foto's)...

 
20-03-2018  

Almelo laat busroute Aalderinkshoek onderzoeken

 

ALMELO – In de afgelopen weken werd de gemeente Almelo verrast met inperking van ritten op de busroute richting Goor en splitsing van routes via Vriezenveen naar Hardenberg. Vooral de route richting Goor is nadelig voor scholieren van het AOC Oost en de wijk Nijrees volgens de mondelinge vragen van raadslid Kampman (LAS). Het college stelde in antwoord dat de verantwoordelijkheid bij de provincie ligt en de gemeente een negatief advies heeft gegeven.
Raadslid van Heek (ChristenUnie) haakte in op de matige dienstverlening van het openbaar vervoer in de wijk Aalderinkshoek dat sinds een jaar door vrijwilligers wordt uitgevoerd met kleine personenbusjes. Maar al te vaak worden dan passagiers geweigerd vanwege volle bezetting met passagiers en moet er worden gewacht tot het volgende busje komt voorrijden.
Van Heek onderzocht de mogelijkheid of busroute 95 richting Wierden via de Aalderinkshoek kon rijden indien ter hoogte van de vroegere ‘Mosterdpot’ bij het elektraverdeelstation aan de Wierdensestraat een in/uitrit van en naar de wijk kan worden gerealiseerd.
Dat voorstel, met steun van meerdere raadsfracties, het wijkplatform en het regionaal reizigersoverleg ROCOV Twente, wordt nu door vervoerder Keolos onderzocht, liet het Almelose college van B&W vandaag weten aan de fractie van de ChristenUnie.

 
22-03-2018  

VVD winnaar in Almelo, PVV in de raad

 

ALMELO – De gemeenteraadsverkiezing in Almelo heeft de VVD naar 6 zetels gebracht, een verdubbeling na de afstraffing in 2014 toen het meer dan halveerde. Collegepartij CDA handhaafde zich en fusiepartij Lokaal Almelo Samen zakte naar 5 zetels, de SP halveerde en de PVV maakt haar entree in de gemeenteraad met 3 zetels.
Voor Almelo Centraal en de Minima Partij pakten de verkiezingen desastreus uit door uit de gemeenteraad te verdwijnen, zo blijkt met nog een stembuerau te tellen. 
De einduitslag werd in Almelo een latertje door telproblemen bij stembureau De Tandem (Schelfhorst). Na twee tellingen werden alle stemformulieren naar het centraal stembureau gebracht voor nog een hertelling. Uiteindelijk kon burgemeester Arjen Gerritsen rond 1.35 uur de finale uitslag bekend maken. De opkomst steeg in Almelo nipt naar 50,1 procent.
De definitieve uitslag, mede op basis van voorkeurstemmen, wordt vrijdagmorgen bekend gemaakt.
 

2018                                      zetels
VVD                                       6
CDA                                       6
LAS                                        5
PVV                                       3
ChristenUnie                       2
SP                                          2
PvdA                                     2
D66                                       2
PVA                                       2
GroenLinks                          2
Lijst Cete                              1
Leefbaar Almelo                 1
Democraten.nu                  1
Almelo Centraal                 0
Minima Partij                      0

Een landelijke tussentelling van het referendum over de zogenoemde 'sleepwet' laat na 60 procent van de telling een meerderheid van nipt 50 procent tegen zien terwijl net 46 procent voorstemde.

 
23-03-2018  

Grote brand bij Riwald Recycling

 

ALMELO – Je zou het niet zeggen, maar brand bij een metaalrecyclingbedrijf is niet ongewoon. Binnen een week was er brand in een berg oud ijzer bij Virol in Winschoten en bij metaalhandel Hinderiks in Raalte, waar een berg koperdraad in brand geraakte.

Vandaag betrof het Riwald Recycling aan de Buitenhaven in Almelo waar de brandweer opschakelde naar grote brand in een berg oud ijzer. De brandweer waarschuwde er voor om uit de rook te blijven en liet het vuur gecontroleerd uitbranden.
Persoonlijke ongelukken deden zich volgens directeur Huzink niet voor.

Fotoreportage Jan Bril

Fotoreportage (20 foto's)...

 
24-03-2018  

BP is back en viert feest in Almelo


Henk Bolk (links) en Martin van Eijk (Enviem) te midden van de BP 'pits poezen' die assisteren bij het tanken tijdens de feestelijke openingsdag.
 

ALMELO – In Nederland schijnt een aardverschuiving op gang te komen in het ‘omkatten’ van tankstations. Zo is BP teruggekeerd op de oude stek van wat ooit begon onder de naam ‘Brandstofstation Sluitersveld’ van de Almelose transportondernemer Henk Bolk die het tankstation sinds jaren in exploitatie onderbracht bij Enviem uit Harderwijk dat in Nederland zo’n 450 tankstations exploiteert onder diverse merknamen zoals Gulf, Tinq, Bim en BP. Ook in België, Duitsland en Polen exploiteert Enviem meerdere tankstations.

Het tankstation aan de Sluitersveldsingel werd de afgelopen maanden uitgebreid met een kiosk en ontbijt en lunchservice onder de naam ‘Frais du Jour’ met verse broodjes service die ook op bestelling per elektrische fiets worden bezorgd bij bedrijven en particulieren. Ook de wasstraat werd nieuw geïnstalleerd met toepassing van de nieuwste technieken om uw auto weer te laten ‘shinen’.

Vandaag is de opening van BP Almelo in haar nieuwste uitstraling met uiteraard fikse korting op brandstof en carwash en kans op VIP-behandelingen en waardebonnen.
Het openingsfeest duurt nog tot 17.00 uur.

Fotoreportage (8 foto's)...

 
24-03-2018  

Geen treinen tussen Almelo en Hengelo

Foto Jan Bril .
 

ALMELO – Rond 14.00 uur kwam het treinverkeer tussen Almelo en Hengelo stil te liggen door een zelfdoding. Een persoon sprong van het perron bij station NS De Riet voor de aan denderende goederentreintrein. De stremming duurde tot laat in de middag vanwege de vele protocollen die gevolgd moesten worden.

 
24-03-2018  

Buiten Gewoon Stoer Indie terrein.

Fotoreportage Jan Bril .
 

Fotoreportage (123 foto's)...

 
24-03-2018  

Heel Almelo schoon.

Fotoreportage Jan Bril .
 

Fotoreportage (19 foto's)...

 
25-03-2018  

Palmpaasoptocht waar kinderfeest

 

ALMELO – De traditionele Palmpaasoptocht was weer een waar kinderfeest. Dit keer nam burgemeester Arjen Gerritsen het defilé af op het bordes van het Theaterhotel.
Enige dissonant was het wegsturen door de organisatie van fotograaf Coen Mulder omdat hij met zijn scootmobiel teveel ruimte in beslag zou nemen. Collegiaal werden echter foto’s beschikbaar gesteld voor zijn Twentse Fotosite.

 

 
26-03-2018  

Brandstichting Moluks Centrum Akar Bahar

 

ALMELO – Politie en brandweer moesten zondag aan het begin van de avond uitrukken voor brandstichting op het dak van het Moluks Centrum Akar Bahar aan de Jan Steenstraat. Getuigen zagen een man rondscharrelen rond het gebouw dat eigendom is van de gemeente Almelo die onlangs de huur opzegde. De gemeenteraad besloot dinsdag echter dat de gemeente nog een half jaar de tijd moet nemen om mogelijk toch tot een vergelijk te komen zodat het gebouw aan de gebruiker kan worden verkocht. De gemeente wil van meerdere eigendomspanden af maar de Molukse samenleving kan daarvoor de centen niet ophoesten.
De politie deed later op de avond een oproep aan mogelijke getuigen van de brandstichting.
 

Archief
Terug naar vorige pagina