Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-02-2020  

TV-programma 'Opstandelingen' in Almelo

 

ALMELO – Het BNN/VARA programma ‘Opstandelingen’ met presentatrice Sophie Hilbrand trok gisteren door Almelo om vermeende bestuurlijke misstanden aan de kaak te stellen. Een van de interviews werd afgenomen met oud- wethouder (en raadslid van 1990 tot 2018) Huub Isendoorn over de sinds vele jaren voortsudderende ‘Poortaffaire’ tussen antiekhandelaar Stegehuis en de gemeente Almelo. Ook het conflict tussen ‘uitbater’ Quick van ‘Broodje bij de Brug’ in Aadorp kwam aan bod en natuurlijk werd een vergelijk gemaakt met anderen die zogenaamd wel alles voor elkaar krijgen.
Burgemeester Arjen Gerritsen liet zich niet voor het karretje spannen van de voormalige presentatrice van ‘Spuiten en Slikken’ mede vanwege o.a. de vele kritische noten over haar eerste uitzending van ‘Opstandelingen’ vorig jaar over de gemeente Bergen.
Gerritsen koos er voor om schriftelijk rijkelijk informatie te verstrekken over de gevoerde procedures en uitspraken in deze door Hilbrand opgevoerde en vermeende misstanden.
Wie zijn gal wil spugen over de gemeente Almelo, zal de komende weken de cameraploeg en Hilbrand nog wel tegen het lijf kunnen lopen, want er staan meerdere opnamedagen gepland.

 
09-02-2020  

Bevrijdingsmonument spic & span bij herdenking

 

ALMELO – Even werd er gedacht het Bevrijdingsmonument 1940-1945 op het plein voor het voormalige stadhuis nog voor de herdenking in 2020 te kunnen verplaatsen naar een betere plek. Lokaal Almelo Samen maakte er zich vorig jaar druk voor omdat het monument er niet alleen slecht onderhouden uitziet, maar ook nog eens schuil gaat in de nu tijdelijke bouwopslag bij de verbouwing van het ‘Stadhuis van Oud’ tot Stadshuys met lofts en appartementen.

Ook de Almeloër Huisman (bekend van de hapjes) maakte er zich druk voor en zo liet wethouder in totaal acht locaties onderzoeken als mogelijk toekomstige plek. Zo werd vooral gedacht aan de eerste plek aan De Waag waar het monument van ontwerper Jo G. Baljet in 1951 door de toenmalige Canadese ambassadeur Pierre Dupuy werd onthuld. De Koormarkt, waar het monument ook al jaren stond, het Kerkplein, de Hoven en o.a. het Hagenpark werden bekeken maar B&W koos voor plaatsing bij het Stadspark aan de Wierdensestraat waar het busstation nog gaat verdwijnen in het kader van de binnenstadsvernieuwing. De meerderheid van de gemeenteraad kon zich eerder vinden in de voorkeur van het college, gevoed door de stadsarchitect als meest ideale plek toch dichtbij de eerste locatie die vanwege jaarlijkse evenementen minder geschikt is geworden.
Daarom blijft het monument nog even staan bij het in ontwikkeling zijnde Stadshuys. Zij het dat wethouder Van Rees (LAS) verzekerde dat het monument begin april er spic en span zal uitzien en de ontwikkelaar van het Stadshuys het plein keurig opgeruimd zal opleveren voor de 75-jarige Bevrijdingsherdenking.

 
10-02-2020  

Novito bouwt levensloopwoningen op Indië


Gebiedsontwikkelaar Erwin Tijhof (Ter Steege) en directeur Niek Nijenhuis (r) van Novito tekenen het koopcontract voor 14 bouwkavels op het Indiëcomplex.
Foto: Ter Steege/Novito
 

ALMELO - Ter Steege Gebiedsontwikkeling, eigenaar van het binnenstedelijk Indië-complex in Almelo, heeft met bouwer Novito een verkoopovereenkomst gesloten voor de bouw van 14 levensloopgeschikte woningen in de vrije huursector.
De levensloopwoningen worden gesitueerd in bouwblok 10 op het voormalige Royal TenCate Complex Indië. Ter Steege bouwt zelf koopwoningen en appartementen in het zelfde bouwblok. Deze woningen en appartementen gaan binnenkort in de verkoop (zie:www.indie.nl )

Nog deze zomer wordt bouwblok 10 bouwrijp gemaakt, zodat Novito na de bouwvakvakantie kan beginnen aan de prefab-woningen die in delen wordt gemaakt in de fabriek van Novito in Hengelo. Alle 14 levensloopwoningen hebben minimaal een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Hierdoor zijn deze woningen geschikt voor een brede doelgroep. De woningen zijn Co2 neutraal en gasloos, beschikken over een warmtepomp en zonnepanelen zodat de energiemeter bij gemiddeld gebruik jaarlijks op nul staat.

 
18-02-2020  

Almelo banenmotor in Twente

 

ALMELO – Per hoofd van de bevolking telt de gemeente Almelo procentueel al jaren de meeste banen. Toch is dat voor de stad niet altijd zichtbaar in de periodieke banencijfers van het Werkplein en de statistieken van het CBS. Almelo heeft al jaren een maakindustrie en zelfs sterk groeiend op hoog niveau, maar de stad telt ook veel forensen uit de regio.
Toch is er nu voor de stad een lichtpuntje, kijkend naar de cijfers over 2019 van het CBS is het aantal werkzoekenden in de stad zelfs gedaald onder het landelijk gemiddelde van 3,8 procent uit 2018.  In een jaar tijd was de daling binnen Twente zelfs in Almelo het grootst met -1,1 procentpunt. Daarmee droeg Almelo flink bij aan het Twentse resultaat als geheel dat nu met 3,3 procent onder het huidige landelijk gemiddelde staat van 3,4 procent.
Ook Enschede scoorde positief met een daling van -0,8 procent terwijl Hengelo het wat moeilijker heeft van de grootste drie Twentse gemeenten met een daling van -0,5 procent naar 3,5 procent. Van de kleinere gemeenten telt Tubbergen procentueel het laagste aantal werkzoekenden met 2,2 procent. De gemeente Wierden zag het aantal werkzoekenden het minst dalen met een krappe -0,2 procent.
<< Bron: CBS/Kennispunt Twente

 
21-02-2020  

Waardering stijgt voor stations NS Almelo

 

ALMELO – Vergeleken met 2014 is de waardering van de treinreiziger voor het NS station Almelo Centraal gestegen van 51 procent naar 59 procent in 2018. Almelo De Riet steeg van 48% naar 60%, zijnde het percentage reizigers dat minimaal een 7 als waarderingscijfer gaf. Dat is nog ver achter het landelijke koploperstrio Schin op Geul, Sappemeer Oost en Dalfsen die elk een waardering krijgen van 95 procent. Koplopers in Twente zijn de NS stations Oldenzaal (87%), Nijverdal (85%) en Holten (82%). De laagste waardering oogstte het NS station Glanerbrug met 42 procent. Dalers in de Twentse lijst zijn de stations Enschede Kennispark en Rijssen.

Het percentage heeft betrekking op het aantal reizigers dat minimaal het waarderingscijfer 7 heeft toegekend. Landelijk steeg de gemiddelde waardering van 65 procent naar zo'n 76 procent. Voor een aantal stations in Twente is er dus nog werk aan de winkel.

Open de
hele lijst in PDF van NS stations in Nederland.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-02-2020  

Winnaars trouwerij in het Huis van Katoen bekend.

Fotograaf Jan Bril
 

Fotoreportage (14 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina