Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-01-2011  

Gelukkig Nieuwjaar !

 

ALMELO – Het jaar 2010 is weer voorbij en met z’n allen gaan we vol goede moed het jaar 2011 in. Even terugkijkend was het voor AlmeloNieuws.nl een goed jaar met een sterk gestegen bezoekersaantal. Liefst 462.908 unieke bezoekers goed voor 1.539.794 pageviews staat op de teller in 2010 Ter vergelijk in 2009 was dat respectievelijk 395.350 en 1.261.742
Met het stijgende aantal bezoekers zit het dus wel snor en dat betekent dat AlmeloNieuws.nl steeds meer gewaardeerd wordt. Daarvoor zijn allemaal vrijwilligers in touw die overal in stad & ommeland met de camera in de hand hun reportages maken. Ook veel lezers sturen foto’s en berichten, ook daarvoor dank.
Toch kunnen we wel redactionele versterking gebruiken. Vooral schrijvers zijn gevraagd. Iets voor u? Meldt u dan aan via redactie@almelonieuws.nl  

In ieder geval wensen alle vrijwilligers van AlmeloNieuws.nl u een Voorspoedig 2011
En neem eens een kijkje in Almelo.

 
02-01-2011  

Johan Zonder (PH) lid in de Orde van O.N.

 

ALMELO – Het nieuwe jaar begon voor burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld met een bezoek aan de nieuwjaarsreceptie van omnisport-vereniging PH aan de Veenelanden.
Reden was de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau van ‘duizendpoot’ Johan Zonder voor ruim vijftig jaar vrijwilligerswerk voor de vereniging PH.
Op zijn 18e al juniorenleider en daarna o.a. redactielid van De Geelvink’ en al die jaren actief in een reeks van commissies.
Hermans: “Je was een enorme steun voor de sportbesturen die nooit vergeefs een beroep op je deden. Meestal in de avonduren. Altijd stond jij klaar. Je enorme gedrevenheid was een stimulans voor je collega’s. Johan, jij hebt een tomeloze inzet, maar blijft ook altijd rustig. Je bent integer, serieus en zeer betrokken, maar ook zeer fanatiek. Vooral als het gaat om het Eerste van PH! Iedereen die op zondagmiddag naar de wedstrijd komt kijken, kent jouw stemgeluid. En vooral jouw pogingen om daarmee de scheidsrechter te beïnvloeden! Gelukkig heb je een uitlaatklep dankzij je andere hobby: vissen. In 1996 werd je al benoemd tot erelid, maar het heeft Hare Majesteit behaagd je te benoemen tot Lid van de Orde van Oranje Nassau.”

Fotoreportage Jan Bril

Fotoreportage (21 foto's)...

 
02-01-2011  

‘Bernard’ Albersen viert zijn 70e verjaardag

 

ALMELO - Na een carrière van 40 jaar bij eerst het Dagblad van het Oosten en later bij Wegener Drukkerijen ging de van oorsprong Wierdenaar Bennie ‘Bernard’ Albersen genieten van zijn pensioen en reisde sindsdien wat af in de Benelux en in de ‘Heimat’, maar helemaal niks doen was ook niet alles en zo verricht Albersen al weer enige tijd nuttige hand en spandiensten in zijn stamkroeg ’t Wetshuys, waar menig sterk verhaal over zijn lippen komt. Inmiddels is hij 70 jaar geworden en dat was reden voor een bescheiden feestje met vrienden.
 

Fotoreportage (5 foto's)...

 
03-01-2011  

Kritiek MKB op invoeren toeristenbelasting (upd)

 

ALMELO – Het Midden en Kleinbedrijf (MKB) in Almelo heeft kritiek op de invoering van toeristenbelasting. De kritiek komt als mosterd na de maaltijd omdat de gemeenteraad al tijdens de begrotingsbehandeling in november instemde met het collegevoorstel.
Het MKB vindt dat via de OZB al meer dan voldoende wordt bijgedragen en de door de gemeente vermeende ‘groeisector’ niet met een afstraffing moet belasten. Het MKB wijst in een brief aan B&W op het feit dat juist steeds meer gemeenten de toeristenbelasting hebben geschrapt.

< Voorzitter MKB Almelo - Mr. W.P. van der Elst 

Update:
Vooral Preston Palace keert zich tegen de invoer van toeristenbelasting omdat het al veel arrangementen voor dit jaar heeft verkocht en niet achteraf met een naheffing van de toeristenbelasting wil komen. Het bedrijf betaald desnoods uit eigen zak maar dreigt dan wel het vervoer van gasten met het toeristentreintje naar het centrum te stoppen.

Lees ook: 'Rijk rekenen
met invoeren toeristenbelasting'

 
03-01-2011  

Van Merksteijn verkoopt kavels Twente Noord

 

ALMELO - Op het toekomstige bedrijvenpark Twente-Noord aan de Vriezenveense kant van de N36 heeft van Merksteijn Real Estate de eerste twee kavels verkocht op het 20ha omvattende gebied waarvan 15ha uitgeefbaar is.
Tubeworkx, gespecialiseerd in het omvormen van koperen, stalen en rvs buizen, is het eerste bedrijf dat zich vestigt op het bedrijvenpark Twente Noord. Tubeworkx begon in Almelo in 1988 als Benefit Almelo BV. De bouw van de fabriek moet eind dit jaar gereed zijn.
De tweede kavel is verkocht aan een beleggingsmaatschappij voor de bouw van een bedrijfsverzamelgebouw. Plaggemars Makelaars in Wierden en Almelo bemiddelde in de transacties en zegt ook nog met andere bedrijven in gesprek te zijn voor verkoop van kavels.
De gemeente Almelo beschikt naast het gebied van Van Merksteijn Real Estate eveneens over 20ha uit te geven bedrijfsterrein.

< Ontwikkelaar Peter van Merksteijn, (ex-) wethouder Drs. Reinier van Broekhoven, Ir. J. Koers (Plaggemars) en directeur J. Haarhuis (gemeente) brengen een toast uit op de startende samenwerking in augustus 2008.

 
03-01-2011  

Nieuwjaarsreceptie met concert in Theaterhotel


Fotoreportage: Freek Buitenweg
 

ALMELO – De gemeente Almelo nodigde de burgers uit voor het traditionele Nieuwjaarsconcert in het Theaterhotel door het Orkest van het Oosten o.l.v. dirigent Jan-Willem Vriend. Daaraan gaven vele Almeloërs gehoor al dan niet een organisatie vertegenwoordigend. Aan het concert werkten tevens de twee Almelose Mannenkoren mee.
Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld sprak voorafgaande aan het concert haar Nieuwjaarstoespraak en blikte terug op haar introductiejaar als burgemeester. De tekst staat integraal vermeld.
Het concert werd financieel mogelijk gemaakt door Urenco.


Toespraak burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld

Fotoreportage (24 foto's)...

 
04-01-2011  

Kaasschaaf in subsidiestroom cultuur

 

ALMELO – Dertig procent subsidie moeten de ontvangers van cultuursubsidie voor evenementen inleveren in 2011, dat meldt wethouder van stadsontwikkeling en cultuur Gerrit van Woudenbergh (VVD) in een artikel in TC Tubantia.
Van Woudenbergh: "Die 30 procent is het maximale dat we zonder voorafgaande waarschuwing mogen bezuinigen.”
In totaal gaat het besteedbare bedrag terug naar 124.232 euro en de methode is niet die van uitbenen via het maken van keuzes maar die van de kaasschaaf.

 
05-01-2011  

Stadspromotie nieuwe naam voor city-marketing

 

ALMELO – De vereniging VVV Almelo is per 31 december jl. ontbonden. Aanleiding is het stopzetten van de gemeentelijke subsidie. In een reeks van jaren is de vereniging tot op het bot uitgekleed door de alsmaar minderende subsidiestroom uit de gemeentekas. Mede daardoor kon al jaren geen nieuw promotiemateriaal meer worden gemaakt.
Wel blijft de website van de VVV Almelo in de lucht, het personeelslid dat de website beheerde en de administratie uitvoerde is ondergebracht bij de stichting Evenementen Almelo, een door de gemeente in het leven geroepen promotiestichting die de taken van de al eerder drooggelegde en opgeheven STAP overnam. De balie-informatie van de VVV is al ruim vijf jaar geleden ondergebracht bij de ANWB-vestiging aan de Rosa Luxemburgstraat en dat blijft voorlopig zo. Er is voor deze constructie gekozen omdat anders de sterke merknaam VVV Toerist Office voor Almelo verloren zou gaan.
Door de taakverbreding van de stichting Evenementen Almelo wordt de nieuwe naam Stadspromotie Almelo in het leven geroepen.
Feitelijk staat Stadspromotie Almelo onder regie van de gemeente Almelo en wordt het grotendeels door de gemeente gefinancierd.

 
05-01-2011  

Opening expo natuurfotografie door kinderen

 

Almelo 5 januari 2011, Vandaag is, in afwezigheid van wethouder Andela, door wethouder G. van Woudenberg de tentoonstelling Natuurfotografie door kinderen in het ontvangstruimte van het gemeentehuis geopend. Onder begeleiding van fotografe Sterre Delamarre uit Deventer, maakten kinderen in het kader van het Overijsselse project ‘Jij & Overijssel´, verrassende foto´s. De tentoonstelling is 4 weken te zien voor publiek tijdens kantooruren.

< Fotoreportage: Nick Zweers
(Klik hier voor alle foto's)

Fotoreportage (8 foto's)...

 
07-01-2011  

Horecabond poogt besluit te traineren

 

ALMELO – De ondernemersvereniging Koninklijke Horeca Nederland afd. regio Almelo heeft de gemeente verzocht de besluitvorming over horeca op bedrijventerreinen uit te stellen in afwachting van een discussie over het totale horecabeleid.
De besluitvorming staat voor dinsdag a.s. op de agenda van de gemeenteraad na een discussie van meer dan een jaar. Het verzoek van het bestuur van de afdeling komt feitelijk als mosterd na de maaltijd omdat men zelfs tijdens de discussie gebruik kon maken van het spreekrecht.

Lees ook de rubriek Uw mening:
Horecavereniging Almelo stelt belachelijke eis

 
07-01-2011  

Aanbesteding gemeenteadvertentie

 

ALMELO – De gemeente Almelo gaat de wekelijkse advertentie opnieuw aanbesteden. Het huidige contract met Twenth/RuitenDrie loopt per 1 februari a.s. af.
De gemeente heeft de keuze voor de aanbesteding laten vallen op het Almelo’s Weekblad, dat voordien 16 jaar de advertentie publiceerde en Twenth/Ruiten Drie die de advertentie de laatste twee jaar publiceert. Beide behoren tot het Wegener concern, dat weer een onderdeel is van het Britse Mecom. Het Almelo’s Weekblad wordt echter volledig onafhankelijk uitgegeven onder directie van uitgeverij Raymond Korenromp.
Na de overgang twee jaar geleden ontstond veel rumoer onder de bevolking omdat Twenth/Ruiten Drie beduidend minder goed wordt bezorgd. Volgens de uitkomsten in de Omnibusenquête is dat inmiddels verbeterd naar 85 procent terwijl het Almelo’s Weekblad 95 procent scoort en bovendien een uitstekend functionerende nabezorgdienst kent als er een bezorgklacht wordt gemeld.
Het derde weekblad Typisch Almelo is niet uitgenodigd voor de aanbesteding omdat de Omnibusenquête slechts een score van om en nabij de 70 procent liet zien. De aanbesteding geldt voor een periode van 2 jaar.

 
07-01-2011  

Straatrovers door politie opgepakt

 

ALMELO – De politie heeft twee berovingen opgelost en twee verdachten van 19 jaar gearresteerd. De eerste beroving vond plaats op maandag 3 januari jl. op het station in Almelo waar een jongeman uit Beerzerveld op zijn trein stond te wachten. Hij werd door een der gearresteerde verdachten met een mes bedreigd om geld te gaan pinnen. Ondanks de verklaring van het slachtoffer kon de dader toen niet worden gepakt.
Een tweede straatroof een dag later in de Grotestraat zorgde voor een doorbraak. Een fietser werd in de late avond van zijn fiets getrokken waarna geld van hem werd geëist. Toen bleek dat hij dat niet bij zich droeg, werd hem zijn mobieltje ontfutselt. Het slachtoffer toog daarna met twee getuigen achter de daders aan en kregen er even later een bij de parkeergarage te pakken. De politie nam de ‘bewaring’ gaarne over en wist op basis van de getuigenverklaring de volgende dag ook de voortvluchtige mededader te achterhalen. Zijn signalement kwam uitstekend overeen met het signalement van de roof op het station een dag eerder zodat ook dit voorval kon worden opgelost. Beide verdachten zitten in bewaring op 'water en brood' in het regionale arrestantencomplex in Borne in afwachting van voorgeleiding.

 
07-01-2011  

Enritec vervolgd wegens dodelijk ongeval

 

ALMELO – Dinsdagmorgen a.s. om 09.15 uur dient bij de rechtbank in Almelo een zaak tegen Enrichment Technology Nederland, onderdeel van Urenco. Bij Enrichment Technology in Almelo en Marlow (GB) worden de centrifuges geproduceerd die nodig zijn om bij Urenco uraniumerts te verrijken als brandstof voor kerncentrales.
Aanleiding voor de strafzaak is het dodelijk ongeval op 29 april 2010 in de fabriek in Almelo. Daarbij kwam een werknemer die onderhoudswerkzaamheden verrichtte om het leven toen hij in een machine bekneld raakte. Justitie verwijt Enrichment Technology overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Het concern zou onvoldoende hebben toegezien op de veiligheid waardoor onnodig grote risico's ontstonden.
 

 
08-01-2011  

Verzet tegen reclameheffing

 

ALMELO/ZWOLLE – De gemeente Almelo gaat binnen de zogenaamde P-ring een reclamebelasting invoeren waarbij reclamebordje of praktijkschildje leidt tot een aanslag. De belasting blijft niet beperkt tot alleen een winkelfunctie maar elke aaanduiding wordt belast. Doel is het vullen van een fonds waaruit activiteiten in het centrum kunnen worden bekostigd.
In Zwolle is zoiets al ingevoerd en dat heeft geleid tot het afschroeven van schilden en uithangreclames. Creatieve ondernemers hebben ook al een alternatief gevonden dat niet is belast. Voor de deur wordt een bakfiets gestald met reclame. Toch een uitkomst voor de ondernemers in straten waar geen parkeerverbod voor fietsen geldt.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
08-01-2011  

Jubilarissen bij RLSV Bornerbroek

 

BORNERBROEK – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van hand- en voetbalvereniging RKSV Bornerbroek vrijdag jl. heeft de club elf jubilarissen gehuldigd. Onder hen Jan Meulenkamp, die liefst vijfenzestig jaar lid is van de vereniging.

Jubilarissen:
65 jaar lid: Jan Meulenkamp
60 jaar lid: Theo te Riet
50 jaar lid: Toon Stopel, Henk Otten, Henny Lansink
40 jaar lid: Harry Timmerhuis
25 jaar lid: Barry van de Kemp, Floris Oonk, Koen Peeze, Johan Berg, Ellis Perik

(Niet alle jebilarissen waren aanwezig - foto: RKSV Bornerbroek)

 
09-01-2011  

Grote deelname ‘Knieperkestocht´ De Korenaer

 

ALMELO - De Almelose folkloristische dansvereniging “De Korenaer” organiseerde zondag de traditionele 'Knieperkestocht', een winterwandeltocht voor het hele gezin. De start van de tocht was vanaf het bruggetje tegenover Zwembad Het Sportpark en de wandeltocht ging over 6 ½ , 9 of 10 ½ kilometer door het grafelijke gebied van Huize Almelo.
Tijdens de tocht was er op diverse boeren erven open huis waar men o.a. kennis kon maken met het boerenleven, de natuur en de jacht en waren pauzes ingelast voor de inwendige mens met ‘knieperkes’ en pannenkoeken of kon worden genoten van folkloristische kinderspelen en optredens van de Korenaer-kindergroep de Korenbleumkes. Liefst 650 deelnemers uit geheel Twente trok deze wandeltocht.

Fotoreportage: Coen Mulder
(Klik hier voor alle 67 foto's)

Fotoreportage (25 foto's)...

 
09-01-2011  

Teckeltocht voor de Nije Stichting

 

ALMELO – Er werd wat afgewandeld zondag door de grafelijke domeinen van Huize Almelo. Naast de ‘Knieperkestocht’ werd er ook een Teckeltocht georganiseerd waarbij de ‘kortpotige keffers’ aan de lijn werden meegevoerd. Genoten werd er van de natuur en de start was bij de ijsbaan – die dit seizoen nog niet een keer werd gebruikt – aan het kanaal Almelo-Nordhorn.
De baten van de tocht waren voor het inloophuis van de Nije Stichting die (ex) kankerpatiёnten en hun naasten motiveert, inspireert en faciliteert om meer kwaliteit uit het leven te halen

Fotoreportage: Jan Bril
(klik hier voor alle 76 foto’s)

Fotoreportage (17 foto's)...

 
09-01-2011  

ZGT wil klinische kraamzorg in Almelo stoppen

 

ALMELO - De Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) wil nog in 2011 stoppen met de klinische kraamzorg in het Almelose ziekenhuis en deze verplaatsen naar de Hengelose vestiging. Het besluit van de Raad van Bestuur van de ZGT-ziekenhuizen is gebaseerd op het advies van hoogleraren aan de minister van volksgezondheid om ziekenhuisbevallingen alleen nog in een beperkt aantal klinieken toe te staan. Daarmee zou een belangrijke kwaliteitsslag gemaakt kunnen worden en financieel kunnen worden bespaard op de klinische kraamzorg.
Aanstaande moeders uit de gemeenten Almelo, Wierden, Hellendoorn, Twenterand, Tubbergen en Rijssen-Holten moeten dan of naar Hengelo, Enschede, Deventer of Zwolle voor een klinische bevalling.

De SP in Almelo verzet zich tegen dit voornemen en trekt bij het college van B&W aan de bel om actie te ondernemen.
Bij het ZGT is een grote reorganisatie gestart waarbij meerdere zorgsectoren worden uitgeruild tussen de vestigingen in Almelo en Hengelo. Geografische ligging t.o.v. het achterland wordt daarbij grotendeels buiten beschouwing gelaten waardoor patiënten en patiëntenbezoek over langere afstanden moeten reizen. De vrees daarbij is dat de klinische zorg in Twente zich concentreert in het ZGT ziekenhuis in Hengelo en het Enschedese Medisch Spectrum Twente dat een volkomen eigen koers vaart.

Europees gezien is juist de discussie gestart om het thuisbevallen helemaal te stoppen. In Nederland wordt veel thuis bevallen maar is het sterftegetal hoger dan in omliggende landen. Onderzocht wordt wat daar de oorzaak van is.

Update: 11-01-2011  14.10 uur
Roemer (SP) tekent petitie en zet de kwestie op de agenda van de Tweede Kamer. In beide ziekenhuizen zijn jaarlijks 1100 bevallingen. Lees TC Tubantia
Op de website van TC Tubantia kan ook een publiekspoll worden aangeklikt hoe u over de concentratie van klinische kraamzorg denkt. Al 1143 stemmers gingen u voor en 88 procent stemde tegen.

 
11-01-2011  

Boete van 45.000 euro geëist van Enritec

 

ALMELO – De Officier van Justitie was niet mild in haar eis van 45.000 euro voor het bedrijf Enrichment Technology uit Almelo. Volgens het O.M. heeft het bedrijf nagelaten om voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen, waardoor een werknemer op 29 april 2010 overleed doordat hij bekneld raakte in een machine.
De werknemer verrichte in de machine een reparatie terwijl een collega de machine aan zette. Het slachtoffer, een 50-jarige man uit Daarlerveen, kwam daardoor klem te zitten en overleed aan de gevolgen. Waarschijnlijk werden de aanwezige veiligheidsmaatregelen omzeild, waardoor de machine toch aangezet kon worden. Het O.M. is van mening dat het bedrijf dit onmogelijk had moeten maken. Inmiddels is dat wel gebeurd maar is de producent van ultra centrifuges van mening dat het geen blaam betreft. Enrichment Technologies verzet zich daarom tegen de boete.
De uitspraak volgt op 25 januari a.s.

 
12-01-2011  

Vijf mille beloning voor gouden tip brandstichting


Brandstichting G.T. Rietveldstraat 13-11-2010

Foto: Patrick Weegink (weegink.nl)
 

ALMELO - De hoofdofficier van justitie looft een beloning van 5.000 euro (vijfduizend) uit voor informatie die leidt tot een aanhouding in de zaak van twee woningbranden op 13 en 14 november 2010 aan de G.T. Rietveldstraat in Almelo.

Woningbranden
Zaterdag 13 november 2010 is er rond 20.00 uur brand geweest bij een woning aan de G.T. Rietveldstraat in Almelo. Zondag 14 november kwam rond 02.30 uur opnieuw melding binnen van een brand in een woning in dezelfde straat. De mensen die op dat moment in de woning waren, hebben het pand ongedeerd kunnen verlaten. De brandweer had het vuur snel onder controle en heeft de brand geblust.
Het Tamalateam van Politie Twente onderzoekt de brandstichtingen. Er is ondermeer sporenonderzoek gedaan en een uitgebreid buurtonderzoek. Tot op heden heeft dat helaas niet geleid tot aanhouding van een verdachte. Politie en Openbaar Ministerie hopen dat door het uitloven van een beloning, mensen genegen zijn informatie te geven over de branden.

Tips doorgeven door:
• contact op te nemen via Tel.: 0900 – 8844
• te mailen naar: autobranden@almelo.nl  

 

 
12-01-2011  

St. Joseph slaat vleugels uit naar Dinkelland

 

ALMELO/DINKELLAND - De Almelose woningbouwcorporatie St. Joseph slaat haar vleugels uit naar de gemeente Dinkelland. Samen met woningbouwcorporatie Mijande Wonen en de gemeente Dinkelland is het een onderzoek gestart naar de huidige woonsituatie en de wensen en behoeften voor de toekomst van de inwoners van Dinkelland. Onderzoeksbureau Motivaction gaat het onderzoek uitvoeren.
St. Joseph is ook al jaren actief in de gemeente Tubbergen.

< Dinkelland wethouder Alfons Steggink, Jan Kamst (St. Joseph) en Peter Zuidhof (Mijande Wonen) doen de eerste enquete op de post.

 
12-01-2011  

Protestacties tegen sluiting Klinische Kraamzorg

 

ALMELO - Na de eerste handtekening van SP 2e kamer fractievoorzitter Emile Roemer afgelopen maandag in Hengelo, tegen het voornemen van de Raad van Bestuur van ZGT om de klinische kraamafdeling in het ZGT-ziekenhuis Almelo (v/h Twenteborg) te verhuizen naar Hengelose vestiging, zijn volgens de SP in Almelo op de website in twee dagen tijd meer dan 800 handtekeningen binnengekomen als blijk van protest.
Morgen, donderdag 13 januari, zal de SP nog meer handtekeningen gaan verzamelen.'s Ochtends tussen 10.00 en 11.30 uur onder bezoekers van de warenmarkt en 's middags tussen 14.30 en 16.00 uur bij het ziekenhuis in Almelo. Frank Futselaar, lijsttrekker voor de SP bij de Provinciale Staten verkiezingen zal in de ochtenduren ook een van de actievoerders zijn.
De reacties op de website SP komen uit het hele ommeland van Almelo, zo meldt de SP. Aan de acties nemen ook SP-ers uit de regio deel.

< Ook het personeel is in actie gekomen tegen het besluit van de directie. De spandoeken moesten van het terrein van het ziekenhuis worden verwijderd en werden daarna aan de loopbrug over de Weezebeeksingel opgehangen.
Ook de verloskundigen in de regio Almelo zijn vierkant tegen de overplaatsing naar Hengelo en wijzen op de langere reistijden in kritische situaties. 

 
13-01-2011  

Plan sluiting klinische kraamzorg leidt tot actie

 

ALMELO – Het onzalige plan van de Raad van Bestuur van de ZGT-ziekenhuizen om de klinische kraamzorg van het voormalige Twenteborg ziekenhuis te verhuizen naar de ZGT vestiging in Hengelo heeft ieder die de primaire gezondheidszorg in Twente aan het hart ligt tot actie gemaand.
De SP ging als altijd de straat op om te demonstreren en handtekeningen te verzamelen. Kamervragen door SP en CDA, Moties van afkeuring in de gemeenten Almelo, Wierden, Rijssen/Holten. Hellendoorn, Twenterand en Tubbergen, protesterende colleges van B&W maar misschien nog wel belangrijker het onbegrip bij algemeen directeur Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Hij verkondigde het onderwerp op de agenda van het overlegorgaan van de ziekenhuizen in Twente en de Achterhoek te zetten. Voor Kingma staat een goede geografische verdeling van de klinische kraamzorg in de regio voorop.
Het staat buiten kijf dat de ‘berekenende managers’ van de gefuseerde ZGT ziekenhuizen in Almelo en Hengelo nog peentjes gaan zweten. Het personeel houdt zich niet meer stil en stuurt anoniem allerlei berichten de wereld in. Zo zou de totale kraamafdeling in Hengelo sterk verouderd zijn. Ook wordt beweerd dat als je met een ‘Hengelose weend’ op de wereld wordt gezet, je dossier daar blijft en je ook voor de latere noodzakelijke behandelingen in het leven naar het Hengelose ziekenhuis moet. Of dat allemaal klopt, is de vraag, maar de ‘heeren’ van de raad van Bestuur van ZGT kunnen hun borst nat maken.

< Fotoreportage - Jan Bril


Brief gemeente naar Raad van Bestuur ZGT
Raadsvragen over ZGT
Raadsbrede motie tegen sluiting klinische kraamzorg ZGT

Fotoreportage (12 foto's)...

 
13-01-2011  

VVD/D66: 'Gok er maar op los in deze wereldstad'

 

ALMELO – De liberalen in het Almelose ‘parlement’ predikten donderdagavond in het radioprogramma Rumoer van de Twentsche Courant Tubantia en de bibliotheek Almelo de vrijheid, want VVD-fractievoorzitter en onderwijsman Herman Nijhuis heeft geen enkele moeite met een gokhal op het Amaliaplein. “In een complete stad hoort een amusementshal thuis”, aldus de liberaal. Gina Rozema (D66) had er ook geen probleem mee, want bij haar in de buurtwinkel worden ook krasloten bij de vleet verkocht.

Al tientallen jaren houdt de politiek de vestiging van een gokhal tegen omdat het niets goeds zou brengen maar alleen ellende voor diegenen die zich niet kunnen beheersen. In partnerstad Iserlohn had men al eens van de ellende vernomen die daar de gokhallen met zich meebrengen en voor jaren geleden werd ook al eens een reisje georganiseerd door ondernemer Schepers die een speelhal wilde beginnen en daarvoor diverse raadsleden op sleeptouw nam. Het kwam er niet van. Het CDA was en is mordicus tegen en had er in het verleden zelfs een coalitiebreuk voor over toen de geluiden in de raad wat al te toegevig werden.

Nu sprak fractievoorzitter Irene ten Seldam een onverbiddelijk nee en werd daarbij gesteund door fractiegenoot Jan Brand. De raadsleden van andere partijen waren voorzichtiger en reageerden genuanceerder hoewel enkele niet een direct nee lieten horen nadat woordvoerder Willy Bijen namens Voskamp Vastgoed liet weten dat het niet om een gokhal gaat maar om een amusementshal met speelautomaten.
Voskamp Vastgoed, die zijn pand heeft verhuurd aan Grolsch, vreest leegstand omdat de brouwer van het edele gerstenat geen pachter kan vinden na de zelfmoord van de Groningse horecatycoon Kooistra. Voskamp Vastgoed kreeg bij de bouw van het futuristische pand al acht euroton van de gemeente om de bouw mogelijk te maken. Als dekking stond toen eveneens een casinoachtige lokaliteit in het concept en dat werd toen uit het plan geschreven. Voskamp kreeg bovendien het pand Kerkstraat 10 om niet, zodat ruim een miljoen euro compensatie werd gegeven voor de bouw.
Nu komt het plan voor een 'amusementshal' plotsklaps weer bovendrijven.
In een bestemmingsplan van 1943 kun je echter niet de vestiging tot alleen dat pand beperken, en er liggen honderden aanvragen in de gemeentelijke archieven die alle in kennis gesteld moeten worden indien de gemeente de ban opheft. Over een jaar is er dan geen leegstand meer in de binnenstad. Las Vegas aan de Aa?

< fotoreportage - Jan Bril

Uitzending gemist? klik hier

Fotoreportage (5 foto's)...

 
14-01-2011  

Illegale schrootshredder op De Buitenhaven


Zo'n ding van 12x12x12 meter zet je er niet neer in een namiddag. Komt er nooit een havenmeester op de Buitenhaven?

Foto: Milieuadviseur Middelkamp
 

ALMELO – Op het bedrijventerrein Buitenhaven is in enkele weken tijd een gigantische schrootshredder neergezet door Riwald Recycling. De machine kost miljoenen en is omzoomd met vier geluiddempende wanden zonder dak.
Alleen is er een probleem. Riwald Recycling is al jaren bezig om via de provincie een milieuvergunning te krijgen en dat zou volgens het vigerende bestemmingsplan Buitenhaven/Het Noordbroek van oktober 2006 onder milieuvoorwaarden t.a.v. de bedrijvigheid wel kunnen.
Nu komt daar deze schrootshredder bij waarvan directeur E. Huzink zegt dat men dacht dat daarvoor geen gemeentelijke vergunning nodig zou zijn.
De gemeente werd getipt door milieuadviseur Marcel Middelkamp die namens zijn cliënt ( en buurman van Riwald) de firma Sonder BV bezwaar heeft tegen het kolossale apparaat dat metaal in kleine stukjes moet hakken om gereed te maken voor transport over water.
De gemeente heeft Riwald Recycling aangeschreven dat de machine vergunningplichtig is en stelde Riwald Recycling in de gelegenheid om alsnog een aanvraag in te dienen. Deze aanvraag bleek niet compleet. Reden voor milieuadviseur Middelkamp om van het college van B&W te eisen dat zij tot handhaving over gaat. Dat wil zeggen het laten afbreken van de machine en geluidswerende wanden door Riwald onder druk van op te leggen dwangsommen.


Brief van gemeente aan Riwald BV

 
14-01-2011  

Baten kerstactie De Compaan voor Ghana

 

ALMELO – De baten van de kerstmarkt bij basisschool De Compaan (locatie Rotsduif) heeft € 684,97 opgebracht. Het geld werd vrijdagmiddag symbolisch overhandigd aan Hans Perik die daarvoor wel wat moest doen. Het afgelopen jaar ondernam hij een pelgrimstocht te voet naar Santiago de Compostella over een lengte van 3200 km. Bijna vier maanden deed Perik er over. Voordien had hij de kinderen van De Compaan over zijn tocht verteld en ook over het weeshuis Egyam in Ghana dat dringend ondersteuning kan gebruiken. De kinderen besloten daarom de baten van hun jaarlijkse kerstmarkt voor dat doel te schenken.
Perik was verguld met de centen en beloofde dat hij het zelf deze zomer gaat kijken wat men met alle giften doet. Dan neemt hij ook weer iets mee terug voor De Compaan en zal hij verslag uitbrengen. De acties van Hans Perik voor het weeshuis Egyam in Ghana brachten tot nu toe in totaal meer dan € 10.000 op.

Fotoreportage (8 foto's)...

 
14-01-2011  

Almelose wint Overijssels scholierendebat

 

ZWOLLE – De Almelose Marieke Kral is winnaar geworden van de eerste Overijssel Debat Award voor scholieren. De 17-jarige scholiere van het Pius X College ontving de prijs uit handen van commissaris van de Koningin, Ank Bijleveld. De jury typeerde haar debatstijl als ‘overtuigend, helder en gedegen’.
In totaal deden er 14 scholen mee aan de Overijssel Debat Award. Via twee voorrondes waren uit een groep van 115 leerlingen de 26 beste ‘debaters’ geselecteerd voor de grote finale in het provinciehuis. De organisatie was in handen van de provincie Overijssel, in samenwerking met het Pius X College en de Jongerenraad Overijssel.

Finale
Uiteindelijk wees de jury Tim Borger van het Carmel College Salland uit Raalte en Marieke Kral van het Pius X College uit Almelo aan als finalisten. Telleman: “Tim sprong er uit door zijn manier van argumenteren en zijn verassende gezichtpunten. Marieke wist haar inbreng heel goed en gedegen op te bouwen, op een rustige manier.” Uiteindelijk vond de jury dat Marieke in het finaledebat het meest overtuigend overkwam. Bovendien waardeerden ze manier waarop ze haar argumenten wist neer te zetten en het persoonlijke tintje wat ze er aan wist te geven. Marieke reageerde enigszins beduusd na de bekendmaking van de jury. “Ik had het niet verwacht, want ik had niet direct het idee dat het zo goed ging. Ik vond het een erg leuke middag en ik wil hier zeker mee doorgaan. Het maakt me een stuk mondiger.”

Jury
De jury werd gevormd door Statenlid Jan Telleman (vice-voorzitter Provinciale Staten), Gert-Jan van de Veen (lid Jongerenraad Overijssel) en Karsten de Vreugd (debattrainer). Aan hun was de taak om de twee finalisten aan te wijzen, na afloop van drie debatrondes van tien minuten. De voorzitter van de jury, Jan Telleman, noemde het niveau hoog. “Ik heb met bewondering zitten kijken en luisteren. Deze jongeren waren in staat om hun standpunten helder neer te zetten in een korte tijd. Dat maakte het erg lastig om de finalekandidaten te selecteren.”

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
15-01-2011  

Minister Leers kijkt naar zaak Abiram


Abiram in gelukkige tijden
 

DEN HAAG/ALMELO – Minister Leers van Integratie gaat serieus kijken naar de zaak van de doodzieke Shri Lankese leerling Abiram van de basisschool Het Palet in Almelo, zo meldt een woordvoerder van de minister. De jongen heeft door een hersentumor nog maar kort te leven. Het is zijn laatste wens dat zijn moeder een verblijfsvergunning krijgt en hij wil graag nog een keer zijn oma en opa zien. Door de afwijzing in de asielzoekprocedure dreigde voor Abiram en zijn moeder uitzetting ondanks zijn terminale situatie. Gevreesd wordt dat hij het hoger beroep in februari niet zal halen.
‘Abiram is onwetend van de afwijzing, maar hij ziet zijn moeder en vraagt waarom ze gehuild heeft’, zegt directeur Inge Bulters van basisschool Het Palet zaterdag in het AD.
PvdA, D66 en GroenLinks hebben met afschuw gereageerd op de dreigende uitzetting en willen de minister aan de tand voelen over de kwestie, mogelijk dinsdag a.s. tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer.
In Almelo is een actie gestart om de oma en opa van Abiram in te vliegen om afscheid te kunnen nemen van hun kleinzoon. Daarvoor is de medewerking vereist van de rijksoverheid betreffende het benodigde visum.
Reisbureau Holland International in Almelo heeft na overleg met het moederbedrijf Arke/Tui Nederland twee tickets toegezegd en probeert samen met de stichting Doe een Wens nog volgende week de grootouders in te vliegen.


Hartekreet

 
15-01-2011  

Nieuwjaarsconcert brengt € 750,00 op

 

ALMELO – Het nieuwjaarsconcert van shantykoor de Oostvaarders en dameskoor de Schellevissen in wijkcentrum De Schelf was een groot succes. Met een bomvolle kerkzaal en druk bezochte Afterparty waar de ‘Heeren van Almelo’ optraden, werd een batig saldo van € 750,00 bij elkaar gebracht, zodat stichting De Klub binnenkort dit bedrag op haar rekening tegemoet kan zien.

 
16-01-2011  

Minister Leers: Abiram wordt niet uitgezet

 

DEN HAAG/ALMELO - De achtjarige Abiram uit Sri Lanka wordt niet uitgezet. Minister Leers voor Immigratie en Asiel heeft dat laten weten aan de NOS. Volgens Leers was de Immigratie- en Naturalisatiediens niet op de hoogte van het ziekteverloop. Abiram’s oma krijgt een visum om hem zo snel mogelijk te bezoeken.
Abiram vluchtte met zijn moeder in 2004 uit Shri Lanka toen de Tamiltijgers in het noorden van het land een burgeroorlog veroorzaakten. In het land is de rust weergekeerd waardoor uitzetting dreigde.
De directie van basisschool Het Palet zocht de publiciteit voor de doodzieke Abiram die met een hersentumor niet meer lang te leven heeft. Het Almelose reisburo Holland International en moederbedrijf Arke/Tui Nederland stelden tickets beschikbaar voor een retourvlucht van Abiram’s opa en oma om hem te kunnen bezoeken op zijn ziekbed.
 

 
17-01-2011  

Leden Rietvogels: Alleen fusie met DVO'71

 

ALMELO – De leden van s.v. Rietvogels waren met overgrote meerderheid duidelijk richting het bestuur om besprekingen met DVO’71 alleen in te gaan als het doel een fusie is. Twee clubs op De Riet met aparte kantines naast elkaar zien de leden niet zitten. Daarbij werd vooral gerefereerd aan de lange historie van overleg en de leden willen dat afsluiten en vooruit zonder die ballast.  
Dat is de uitkomst na een discussie over een door de gemeente opgestelde intentieverklaring waarin het woord fusie niet voorkomt. Veel leden vinden dat dit er wel in hoort of in een aanhangsel moet staan. Ook werd het signaal afgegeven om de intentieovereenkomst bijvoorbeeld door de juridische afdeling van de KNVB te laten toetsen.

Donderdag a.s. wordt duidelijk hoe de leden van DVO’71 hier op reageren tijdens een algemene ledenvergadering. De club zit klem tussen het besluit van de gemeente om het sportcomplex ’t Maatveld per 1 september a.s. te verlaten en de wens van de gemeente om de sportactiviteiten naar De Riet te verhuizen vanwege een efficiënter gebruik van de velden. Het afstoten van 't Maatveld is al een raadsbesluit uit 2005.

Het bestuur van s.v. Rietvogels wordt versterkt met de heer E. Bosma terwijl de interim-bestuurders in hun functie werden gekozen.
Voorzitter Bert Hümmels maakte aan het begin van de vergadering bekend dat de club op de goede weg is met de sanering van de financiën en al een deel van de schuld is weggewerkt. Ook werd bekend gemaakt dat leden die nog een contributieachterstand hebben over 2010 tot 31 januari a.s. de tijd krijgen om een regeling te treffen. Daarna worden spelerspassen geblokkeerd en wordt via de KNVB een speelverbod opgelegd ook na een eventueel vertrek bij de club.


De door de gemeente opgestelde intentieovereenkomst waarbij vraagtekens worden gezet.

 
17-01-2011  

De Buurtbus van start in wijk de Haghoek (upd)

 

ALMELO - Bewoners van de wijk Haghoek konden vandaag voor het eerst kennis maken met De Buurtbus. Tussen 10.00 en 16.00 uur konden zij voor een gratis energieadvies terecht of voor een kopje koffie. De bus stond op de parkeerplaats achter de Plusmarkt aan de Tijhofslaan.
De Buurtbus is een initiatief van SOWECO en de activiteiten worden uitgevoerd in samenwerking met de Gemeente Almelo, AWS Beter Wonen en Twente Milieu.

De Buurtbus is een tot informatiepunt omgebouwde Amerikaanse schoolbus. De komende twee jaar staat de bus op dinsdag en donderdag in verschillende wijken en straten in Almelo.
De bus moet een ontmoetingspunt worden voor wijkbewoners. Zij kunnen terecht voor allerlei zaken die in hun wijk of straat spelen. Het doel is om dichter bij de burgers te komen en hun ideeën te horen en gezamenlijk zaken aan te pakken, kortom de leefbaarheid in de wijken te vergroten.

Breed aanbod
Rond De Buurtbus vinden diverse activiteiten plaats. Bewoners kunnen een gratis energieadvies krijgen of samen een straatplan uitwerken of gezamenlijke zwerfvuil- of bladopruimacties houden. Het SOWECO-klussenteam, dat bestaat uit mensen vanuit het project Arbeidsactivering, kan bewoners ondersteunen bij de uitwerking van de plannen.

De Amerikaanse schoolbus is door mensen vanuit het project Arbeidsactivering omgebouwd tot een multifunctionele informatie-bus. De Buurtbus kan ook worden ingezet bij sociaal-maatschappelijke activiteiten in de wijken.

< Fotograaf Jan Bril nam voor AlmeloNieuws.nl een kijkje en zag dat diverse buurtbewoners gebruik maakten om zich te laten voorlichten.

Fotoreportage (9 foto's)...

 
18-01-2011  

Overval op juweliershuis Brummer, daders gevlucht

 

ALMELO – Hedenmorgen rond 11.00 heeft een overval plaatsgevonden op juweliershuis Brummer in de City Promenade. Twee bezoekers aan het juweliershuis ontpopten zich als overvallers en roofden onder bedreiging van een vuurwapen een deel van de etalage leeg. Bij de overval raakte niemand gewond.

Lees verder in het Almelo's Weekblad


Getuigenoproep (pdf)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
19-01-2011  

Start werkzaamheden Lateraalkanaal

 

ALMELO – Waterschap Regge en Dinkel is begonnen met de voorbereiding voor de verbreding van het Lateraalkanaal. Het kanaal dat er voor zorgt dat Almelo ‘droge voeten’ houdt, werd in de tachtiger jaren van de vorige eeuw gegraven en toont sleet aan de bodem en oevers door de grote hoeveelheden water die het moet verwerken.
Om dat te verminderen, wordt het kanaal verbreed tussen de Ootmarsumsestraat en de Slagenweg en ingepast in een natuurlijke stedelijke omgeving. Ter voorbereiding is de firma Bruins & Kwast begonnen de oevers van de in de loop der jaren ontstane houtwallen te ontdoen.

< Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (18 foto's)...

 
19-01-2011  

Onderzoek naar dood 2-jarige Jayden (upd)

 

ALMELO - Politie Twente is een onderzoek gestart naar de doodsoorzaak van de 2-jarige Jayden uit Almelo. Het jongetje is maandagavond 17 januari met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De situatie was direct ernstig. Het jongetje is dinsdagnacht overleden. De omstandigheden gaven aanleiding tot het starten van een onderzoek, omdat een misdrijf niet kan worden uitgesloten. De politie heeft de 22-jarige moeder Ashley de W. en haar 23-jarige vriend aangehouden. Dinsdag 18 januari heeft er een buurtonderzoek plaatsgevonden in de omgeving van de woning aan de Gerard Doustraat.
De 2-jarige Jayden woonde al maanden in een pleeggezin, ergens in Gelderland. Jayden was af ten toe bij zijn moeder Ashley in Almelo. Onder leiding van een gezinsvoogd werd het contact weer opgebouwd. Afgelopen maandag waren ze de hele dag bij elkaar, met de voogd erbij. Er leek niets aan de hand te zijn en toch ging het mis. De politie wil over het voorval verder niets melden i.v.m. het onderzoek.

Condoleanceregister

 
20-01-2011  

Nijreessingel maandag tijdelijk afgesloten

 

ALMELO – De nog vrij nieuwe Nijreessingel wordt maandag 24 januari na de ochtendspits afgesloten voor alle verkeer. Reden is de vorstschade die gigantische gaten in de toplaag heeft geslagen. Het is de zoveelste tegenvaller bij de Nijreessingel. Voor enkele maanden geleden liep de fietstunnel bij de Planthofsweg onder door een buiten zijn oevers tredende Weezebeek, werden tientallen jonge aangeplante eiken afgebroken en uit de grond gerukt en nog eerder kletterden alle wandtegels in de diverse fiets- en autotunnels voor lokaal verkeer naar beneden. Over dat laatste werd een compromis bereikt met de aannemer en nu zal de kwaliteit van de asfalttoplaag aan een nader onderzoek worden onderworpen om zo mogelijk een claim in te dienen.
Maandag voor de avondspits moet de Nijreessingel weer berijdbaar zijn, maar de komende maanden dan zonder de toplaag die in zijn geheel wordt weg gefreesd. De nieuwe toplaag kan pas over enkele maanden bij betere weersomstandigheden worden aangelegd.

 
20-01-2011  

Voorlichtingsbijeenkomst energie besparen

 

ALMELO – In het stadhuis vond donderdagavond een voorlichtingsbijeenkomst plaats voor huiseigenaren. Er werd van gemeentelijke zijde gewezen op de verschillende mogelijkheden uw huis energiezuiniger te maken en er werd uitleg gegeven over de mogelijkheden voor een advies op maat waarvoor de gemeente een subsidiepotje heeft.
Ook werd nog maar eens gewezen op de tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent wanneer men het huis wil verbouwen. Die verlaging geldt alleen voor het arbeidsloon dat met een verbouwing gepaard gaat.
De misschien wel belangrijkste tip krijgt u van ons: Thermostaat op 20 graden en een dikke trui aan!

< Fotograaf Jan Bril nam een kijkje

Fotoreportage (6 foto's)...

 
20-01-2011  

Jubileumgiften Stadsfonds voor cultuur

 

ALMELO - Ter gelegenheid van haar zestigjarig bestaan op 16 januari jl. stelde Stichting Stadsfonds Almelo (Stadsfonds) eenmalig een bedrag van € 45.000 beschikbaar voor de kunst en cultuur in Almelo. Dit bedrag werd donderdagavond tijdens een feestelijke bijeenkomst in de bibliotheek in drie gelijke delen van € 15.000 symbolisch overhandigd door scheidend preses Coen Heldeweg aan Stichting Pleinconcert, Stichting Nieuwe Twentse Kunst en de Kunsthal Plus.
Het bedrag zat al in een ‘potje’ sinds 2005 met het doel een groots cultureel evenement in Almelo te organiseren. Door de aangekondigde bezuiniging in de gemeentelijke culturele subsidiestroom heeft het Stadsfonds haar visie laten varen en dit bedrag vrijgemaakt voor de vernoemde stichtingen.
Naar het oordeel van het Stadsfonds zijn Stichting Pleinconcert, Stichting Nieuwe Twentse Kunst (MAFF) en de Kunsthal Plus in Almelo zowel op zichzelf als ten opzichte van elkaar onderscheidend. Gedrieën bestrijken ze een breed terrein van zowel gevestigde als vernieuwende kunst. In het geval van de twee stichtingen betreft het bedrag de realisatie van het Pleinconcert en het Media Art Flow Festival (MAFF). In het geval van de Kunsthal Plus gaat het om een startsubsidie voor de programmering.

< Fotoreportage: Freek Buitenweg

Fotoreportage (16 foto's)...

 
20-01-2011  

Rumoer over stukje verlengen van kanaal

 

ALMELO – Het water terug naar de markt zal er in lengte van jaren niet van komen, denkt oud- gemeentesecretaris Marinus Snijder. Het water terug naar de markt met een havenkom voor café-restaurant Nielz staat in het Masterplan dat grotendeels in de prullenbak is beland.

Snijder was in 2010 zelf mede-initiatiefnemer voor de burgerinspraak die grote kritiek uitoefende op de kapitaalsvernietiging die het Masterplan voor de binnenstad met zich meebracht. In dezelfde periode werd ook het alternatieve plan van oud- projectontwikkelaar Jan Voskamp en de woningbouwcorporaties St. Joseph en Beter Wonen gepresenteerd. B&W verwees dat plan naar de prullenmand.

Snijder was ziedend over de recente uitspraak van het huidige college van B&W die de vernieuwing uit de jaren ‘80/’90 in de binnenstad afdeed als een cosmetische ingreep. Snijder wees nog maar eens op het feit dat daarvoor destijds de prestigieuze prijs De Bronzen Bever werd toegekend.

Het nu gepresenteerde alternatief om het kanaal tot restaurant Kreta te verlengen op bevaarbare diepte, komt tot stand mede door de inzet van de Essent-gelden van de provincie Overijssel. Maar of het ooit verder komt wordt betwijfeld door Snijder gelet op het tekort van 30 à 40 miljoen euro dat nu al volgens Snijder in het voorlopige nieuwe plan voor de vernieuwing van de binnenstad zit.

Raadslid Stork (ALA/AOV/TON) is eveneens niet bijster enthousiast: "De provincie geeft Almelo geld en dus wordt er een stuk kanaal gegraven. Voor het overige is het louter vaagheid."
Huub Isendoorn (D66): "Vijf jaar werk wordt hier in de prullenbak gegooid. En nu beginnen we opnieuw met een sprong in het duister. Daar passen wij voor!"
PvdA, CDA en VVD zijn nog wel hoopvol en zien het als een kans die aan de hand van het bestaande kwaliteitsplan ingevuld moet worden, zoals Irene ten Seldam (CDA) dat verwoordde.

Verder werd, na een muziekaal intermezzo door leerlingen van de Muziekschool, uitvoerig gedebateerd over de bezuinigingen die noodzakelijkerwijze op stapel staan.

Luister naar Rumoer
 op Radio Almelo
Fotoreportage
: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
20-01-2011  

Restauratieprijs Stadsherstel naar Doelenstraat

 

ALMELO – De stichting Stadsherstel heeft de jaarlijkse Restauratieprijs toegekend voor de restauratie van de panden 19 en 19a in de Doelenstraat. In die panden zat in vroegere tijden Bakkerij Nijhuis (fam. Groothuis). Nog langer geleden zat in een deel van die panden een café van de ‘Blauwe Knoop’, zo onthulde voorzitter Miel Westenberg van de stichting Stadsherstel. Westenberg prees de inzet en nauwkeurigheid die de familie van der Lof – de huidige eigenaren – en hun voorganger Dr. Ribbens tijdens de restauratie tot stand hebben gebracht.
Bij de ereprijs hoort een muurschildje dat op verzoek van Westenberg door eigenaar van der Lof en wethouder van Woudenbergh gezamenlijk op de gevel werd geschroefd. Van Woudenbergh prees eveneens het resultaat en stak de stichting Stadsherstel een veer op de hoed voor hun niet nalatende inzet om cultuurhistorische gebouwen onder de aandacht te brengen. Als oud- buurtbewoner refereerde hij nog aan de tijd dat bakker Nijhuis daar niet alleen brood en gebak bakte, maar hem was vooral de lekkere geur van speculaas bijgebleven een product waarmee Nijhuis tot ver in de omtrek beroemd mee werd.
De functie van eten en drinken blijft in het pand waar nu kookstudio en cateraar ‘De Smaak Van…’ is gevestigd.

Fotoreportage (18 foto's)...

 
21-01-2011  

Gezondheidscentrum op De Velden

 

ALMELO – Op het nieuwe bedrijventerrein De Velden aan de Kolthofsingel komt een Gezondheidscentrum. Het praktijk-verzamelgebouw wordt ontwikkeld door Esbi Bouw Vroomshoop een dochter van de Ter Steege Groep uit Rijssen.
Directeur Mark Petter van Esbi Bouw meldt dat hij met vijf gegadigden in gesprek is, waaronder een tandarts, exploitanten van gezondheidsentra en een regionaal ziekenhuis. Naar aanvulling in het concept wordt nog gezocht. Gedacht wordt aan een huisartspraktijk, mondhygiëne en tandartsen die in een groepspraktijk willen werken. Ook andere aanvullende praktijken die binnen het concept vallen, kunnen zich melden bij Esbi Bouw. De eerste conceptontwerpen zijn klaar en zowel huur als koop is mogelijk.
Esbi Bouw ontwikkelt op het 25 ha. grote Indië complex eveneens 24 zorgappartementen in de voormalige Spoelerij van het Ten Cate concern. De Spoelerij wordt gezien als een industrieel erfgoed.
Dat geld eveneens voor de voormalige Sterkerij. In dat gebouw ontwikkelt Esbi Bouw een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, enkele ruimtes voor een basisschool en een sportzaal.
De bouwstart voor de 3 projecten is gepland in de tweede helft van dit jaar.


Schetsen praktijkgebouw (pdf)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-01-2011  

Renovatie politiebureau van start

 

ALMELO – Al enige maanden huist de Almelose ‘hermandad’ in het pand van ArboDuo aan de Haven NZ. Dit om het huidige politiebureau te kunnen ontmantelen. Het hele gebouw wordt gestript en deels gesloopt door het Reutumse sloopbedrijf Mensink die in de afgelopen week het achterste deel met de sloopkogel bewerkte. De sportzaal en de nog niet zo oude schietbaan gaan geheel voor de vlakte en ook een deel van de zijvleugel aan de zijde van de Boddenstraat.
Door het gebouw verder deels te strippen en te vernieuwen wordt een forse besparing behaald en krijgt het ook aan de buitenkant een totaal ander aanzien. De renovatie kost 8 miljoen euro en het ontwerp is van de hand van architect Sebastiaan Robben van architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch. Een mooi voorbeeld voor de notabelen in het gebouw aan de overkant hoe het ook kan. 

< De nog niet zo oude schietbaan gaat voor de vlakte

Fotoreportage: Jan Bril 

Fotoreportage (10 foto's)...

 
22-01-2011  

Rein Peelen mag naar Biennale Florence

 

ALMELO – De Almelose kunstenaar Rein Peelen is overdonderd door een uitnodiging om deel te nemen aan de Biennale 2011 in Florence. De geboortige Vreeswijker is autodidact, maakt maskers, schilderijen en prachtige foto’s die hij op zijn website publiek maakt.
Deelnemen wil hij graag, maar dat kost een lieve duit. Alleen al de deelname kost 2700 euro en daar komen reis- en verblijfkosten nog eens bij. Sponsors zijn dus gevraagd om de deelname van een der meest prestigieuze kunsttentoonstelling ter wereld mogelijk te maken.
De Biennale Florence 2011 – die traditioneel onder beschermheerschap staat van de Italiaanse president - vindt plaats van 3 t/m 11 december a.s.

 
23-01-2011  

Frank Kleine, Prins der Knoll´ntrekkers

 

BORNERBROEK - De 37-jarige Frank Kleine gaat de komende maanden de carnevaleske leut van de carnavalsvereniging De Knoll’ntrekkers in Bornerbroek voor. Vrijdagavond werd al afscheid genomen van Prins Jos en gisteren werd de nieuwe prins gepresenteerd in residentie Het Café aan de Entersestraat in Bornerbroek.
Prins Frank I wordt bijgestaan door adjudant Jos Kattier die als voorganger zijn ambt vrijdag neerlegde. Prinses Feli zal Frank I bijstaan zoals ze dat ook in het dagelijkse leven al doet. Met de lijfspreuk; “Leu het maakt nig oet met wie, ai’t good met mekaar kunt vind’n, is de tied zo veurbij” barstte daarna het eerste carnavalsfeest in het nieuwe seizoen los!

 
24-01-2011  

Bezoek uit Zimbabwe bij de Toermalijn

 

ALMELO – Donderdagmorgen jl. was George Seremwe uit Zimbabwe te gast bij de bovenbouw van SBO De Toermalijn aan de Noordikslaan. De reden van zijn komst is dat de Toermalijn al vele jaren via leerlingenacties zijn weeshuis voor aidswezen steunt in Mount Darwin Zimbabwe.
De school doet dat via de stichting BaCiBo die werd opgericht door Bas, Cis en Boudewijn Deuss. Bovenbouw-coördinator Huub Blikman van de Toermalijn is een vriend van zijn oud- collega Bart Deuss en steunt de stichting BaCiBo al dertig jaar met schoolacties. BaCiBo legt in Zimbabwe warmwatersystemen aan op zonenergie waardoor duizenden kubieke meters houtkap voorkomen wordt.
Zo heeft ook het weeshuis Child Future Africa van directeur Seremwe dergelijke installaties die zijn ontwikkelt door o.a. studenten van de Universiteit Twente en het technische installatiebedrijf Schuuring uit Harderwijk.
Lees verder

Fotoreportage (25 foto's)...

 
24-01-2011  

MKB Almelo in gesprek over innovatie

 

ALMELO – Onder de titel ‘Verkennen, verbinden, vernieuwen in Almelo’ werdt maandagavond in het Polmanstadion een ‘praatavond’ georganiseerd voor de MKB-bedrijven in Almelo. In een vijftal businessrooms staken de ondernemers de koppen bij elkaar in een eerste sessie van vijf inspirerende kennistafel-avonden.
Doel is de kennis en innovatie met elkaar te delen om in de huidige economie te kunnen blijven groeien. Daarbij werd ook gewezen op instanties die advies kunnen geven op het gebied van kennis, innovatie en ondernemerschap.
Voorzitter Hans Hammink van Energiek Almelo merkte daarover op dat een behoorlijk aantal Almelose bedrijven de mogelijkheden voor innovatie onvoldoende kennen. Hij wees met nadruk op het Innovatie Platform Twente (IPT) waar een aantal grotere bedrijven in Almelo al van heeft geprofiteerd t.a.v. bouw, voeding, gezondheid en techniek. Volgens Hammink kan vooral de maakindustrie in Almelo zich versterken door meer samen te werken.
Van gemeentezijde wees Karin Overbeek – coördinatrice Innovatie Programma gemeente Almelo – op de mogelijkheden om als bedrijven gezamenlijk innovatieve projecten te ontwikkelen met kennisinstituten en onderwijsinstellingen. De KvK kan daarbij behulpzaam zijn om zowel landelijke als Europese subsidies aan te boren.

Fotoreportage: Freek Buitenweg

Fotoreportage (13 foto's)...

 
25-01-2011  

ETN: 45.000 boete voor dodelijk ongeval

 

ALMELO - Enrichment Technology Nederland uit Almelo is veroordeeld tot een boete van 45.000 euro. Bij het bedrijf kwam op 29 april 2010 een 50-jarige werknemer uit Daarlerveen om het leven doordat hij bekneld raakte in een machine. De man misachtte de veiligheidsvoorschriften, maar ETN heeft daar volgens de rechtbank te weinig aangedaan om die mogelijkheid te voorkomen. Dat is inmiddels wel geschied.
ETN is een vroegere volle dochter van Urenco en maakt ultracentrifuges voor de verrijking van uraniumerts.

 
25-01-2011  

Vier illegale bordelen opgerold

 

ALMELO – De Zedenpolitie heeft in Almelo vier illegale bordelen opgerold. De vier illegale bedrijven bevonden zich in woningen aan de PC Boutensstraat, de Hofkampstraat, de Sluiskade Noordzijde en de Parallelweg.
Eén van de bordelen was bestemd voor homoprostitutie. Een daar aangetroffen mannelijke prostituee uit Venezuela is mogelijk slachtoffer van mensenhandel. Bij een ander bordeel was een prostituee uit Brazilië slachtoffer van mensenhandel. Een nader onderzoek wordt ingesteld. Het onderzoeksteam van de zedenpolitie zal door deze invallen het komende jaar scherper toezien op illegale prostitutie in heel Twente.
Sinds de opheffing van het bordeelverbod in het jaar 2000 is het verboden in Nederland een prostitutiebedrijf te runnen zonder de vereiste exploitatievergunning voor een seksinrichting. Dit om het toezicht op de prostitutie te verbeteren. Dit toezicht moet ondermeer leiden tot het signaleren en bestrijden van mensenhandel, tot het weren van minderjarigen in de prostitutie en het weren van illegale werknemers.
In Almelo geldt bovendien een gebiedsaanwijzing. Het voormalige door de gemeente gesloten bordeel aan de Bornerbroeksestraat wordt momenteel verbouwd door een andere exploitant en gaat weer open.

 
25-01-2011  

Kijkje in de keuken bij Het Noordik

 

ALMELO – Vooruitlopend aan de Open Dag op donderdag a.s. namen leerlingen van de opleiding verzorging aan het Het Noordik aan de Cath. van Renneslaan vanmiddag deel aan een eerste workshop in de keuken. Centraal staan de komende tijd tijdens de workshops veelal buitenlandse gerechten, dit omdat Nederland multicultureel is en dus ook de scholen. Moeders van leerlingen zijn gevraagd om tijdens de kookles buitenlandse, maar ook Nederlandse gerechten te vervaardigen, waarbij leerlingen een kijkje in elkaars keuken kunnen nemen. Vandaag ging het om het Bulgaarse gehaktgerecht Princesi dat door mevrouw Mladenova werd voorgedaan aan de leerlingen.
Het vervolg van de workshops is op donderdag 10 en vrijdag 11 februari. Dan gaan de leerlingen van het tweede leerjaar tijdens de lessen verzorging aan de slag met het project Middeleeuws koken. Met behulp van historisch eetgerei en diverse producten uit die tijd gaan leerlingen aan de slag met Middeleeuwse recepten. Na afloop is er een proeverij, waarin de klas elkaars gerechten beoordeelt op kleur, geur, kwaliteit en natuurlijk op smaak.

< Fotograaf Jan Bril heeft het al in zijn agenda staan

Fotoreportage (31 foto's)...

 
26-01-2011  

Afkoop architect ‘Glaspaleis´ kost 130.000 euro

 

ALMELO - B&W van Almelo gaat architectenbureau Meyer & van Schooten uit Amsterdam 130.000 euro betalen als compensatie voor het niet doorgaan van het ‘Glaspaleis’ aan de markt als onderkomen van het ambtelijk apparaat en het gemeentebestuur.
De met ABC Management Groep en Valstar Simonis gemaakte afspraken voor de technische begeleiding en adviezen worden overgeschreven naar het nieuwe bouwplan om een stadhuis aan de Haven NZ te bouwen, dat meldt de gemeente in het collegebesluit van dinsdag jl.
Of daarmee alle kosten zijn weggepoetst werd door het college van B&W desgevraagd bevestigd. Andere kosten zijn er volgens hen niet. Vergeten werd dat in de aanloop naar de keuze voor een architect, drie bureaus meedongen die elk 50.000 euro kregen betaald om een ontwerp en kostenraming te maken. Los van de ambtelijke kosten heeft het afgeblazen stadhuisproject dus nagenoeg 3 euroton gekost.


B&W besluit: afwikkeling contract architect

 
26-01-2011  

Open Dag bij ROC van Twente Almelo

 

ALMELO – Honderden belangstellenden vanuit VMBO, HAVO en volwassenen hebben vandaag gebruik gemaakt om zich te oriënteren voor een vervolg van hun studie bij mogelijk het ROC van Twente locatie Almelo.
Om maar een paar richtingen te noemen, de Horecaopleiding, de artiestenopleiding, de kappersopleiding of de bakkersopleiding en tal van opleidingen in de zorg passeerden de revue, gelardeerd met optredens en een hapje en een drankje verzorgt door de huidige leerlingen van het ROC. Donderdag kan men nog terecht op de ROC locatie Rijssen.

< Niet dat ‘Paparazzo’ Freek nog artiest wil worden of zo, maar hij nam wel een kijkje om de volgende fotoreportage te maken.

Fotoreportage (28 foto's)...

 
26-01-2011  

Grafschennis om koperdiefstal

 

ALMELO – Normaliter berichten wij niet over kleinere criminele activiteiten, want dat kunt u via de Link Politie boven in de balk bekijken hoe dat in Twente dagelijks verloopt. Voor dit bericht maken wij een uitzondering omdat het om grafschennis gaat.

Tussen 20 januari en 25 januari zijn op de begraafplaats Groenendaal talrijke koperen sierbuizen van oudere graven gestolen. Daarbij raakten 34 graven ernstig beschadigd omdat de pilaren waarin de buizen waren bevestigd, werden omgetrapt.
Vanwege de grafschennis verzoekt de politie om tips die tot opsporing van verdachten kunnen leiden. Dat kan door contact op te nemen via het algemene telefoonnummer 0900-8844, maar ook anoniem door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

 
26-01-2011  

Pius X leerlinge in debatselectie Team Nederland

  UTRECHT/ALMELO - Anastasia de Vries, leerlinge van het Pius X College in Almelo, behoort tot de beste scholierendebaters van ons land, want zij maakt sinds 22 janauari deel uit van de voorselectie van Team Nederland.
Die eervolle notering bereikt zij na een Engelstalige debatwedstrijd; Dutch Schools Debating Championships, kortweg DSDC. Absoluut noodzakelijk voor dat succes is ook de verbale bijdrage van haar teamgenoten: Babette Keizer en Dominique Lucassen.
Het succes komt altijd gelegen, maar niet onverwacht: dit team reikte vorig jaar tot in de landelijke finale van de Engelstalige 2010 tto Debating Contest.
Lees verder...

 
27-01-2011  

Sober stadhuis in Top 5 qua duurte (upd)

 

ALMELO – In TC Tubantia vandaag een artikel over het bouwplan ‘sober stadhuis’. De krant heeft eindelijk ontdekt wat AlmeloNieuws.nl al in november publiceerde. Het sobere stadhuis à raison van dik 56 miljoen euro kost omgerekend per inwoner zoveel, dat het in de Top 5 van duurste stadhuizen in Nederland komt. Het magazine Binnenlands Bestuur publiceerde in oktober 2010 een artikel over de duurte van nieuwe stadhuizen in Nederland. Het 'Glaspaleis' van architecten Meijer en van Schooten zou daarin zelfs als tweede zijn geëindigd
Of er überhaupt gebouwd kan worden op de plek van het gesneuvelde Fortezza is trouwens nog maar de vraag. Het aangekondigde kort geding tegen de Weertse projectontwikkelaar van der Looy kan er wel eens voor zorgen dat de Almelose BV waarin de grond is ondergebracht, failliet gaat. Almelo kan zich dan melden bij de curator voor de grond die het nooit betaald kreeg. Mocht dat bewaarheid worden, heeft de gemeenteraad een nieuw excuus om renovatie van het huidige stadhuis, dat ontworpen is door architect J.J.P. Oud, weer uit de lade te trekken. Een mening die ook oud- wethouder Bert Kuiper ventileert in een reactie bij een artikel over de afkoopsom van de architecten in TC Tubantia.  
De perikelen met van der Looy hebben inmiddels ook Weertse internetfora bereikt.

Update:
Het onderzoek van Binnenlands Nieuws uit oktober 2010 is ook D66-raadslid Huub Isendoorn onder de ogen gekomen en door het onderzoek te vergelijken met het gepresenteerde 'sobere' plan voor een nieuw stadhuis aan de Haven NZ is hem dat plan volledig in het verkeerde keelgat geschoten. D66 dat 2 jaar geleden nog voor een nieuw stadhuis was, sloeg vorig jaar om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing en pleit sindsdien voor renovatie van het huidge stadhuis. Isendoorn verbindt aan die renovatie een maximum bedrag van 40 miljoen euro en wil een streep door het 'sobere' plan van PvdA/CDA/VVD.

Partijen als ALA/AOV, TON Almelo, PVA, LKA waren al langer voor renovatie. BurgerBelangenAlmelo - dat de raad niet haalde bij de raadsverkiezing 2010 - pleitte al tijdens de eeuwwisseling voor renovatie en diende in 2003 een alternatief in (zie tekening) met indien noodzakelijk een nieuw extra werkkantoor aan de Boddenstraat. 
Lees de brief 'op poten' van raadslid Huub Isendoorn (D66).


Brief D66 / Huub Isendoorn: Gemeentehuizen in Nederland en Almelo.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
27-01-2011  

Schoolresultaten Pius X en Canisius op internet

 

ALMELO – Scholengemeenschap Pius X in Almelo en scholengemeenschap St. Canisius, met vestigingen in Almelo en Tubbergen, publiceren binnenkort de schoolresultaten op internet. Dagblad Trouw en weekblad Elsevier besteedden respectievelijk al in december 2010 en januari 2011 aandacht aan het publiceren van schoolresultaten. Via de schoolresultaten kunnen ouders van leerlingen of toekomstige leerlingen beter beoordelen hoe de scholen scoren met hun opleidingen.
Beide scholen maken deel uit van een groep pilot-scholen die daar onder supervisie van het ministerie van Onderwijs als eerste mee beginnen in Nederland. Pius en Canisius publiceren de schoolresultaten per 1 februari a.s. De officiële start van het landelijke pilot-project start op 3 februari a.s.
De gegevens zijn dinsdag 1 februari te vinden op www.piusx.nl en www.canisius.nl 

 
27-01-2011  

Weth. Andela: Beslag Fortezza-grond opgeheven


Wethouder Johan Andela

Foto: Jan Bril
 

ALMELO - Het beslag op de grond van de Fortezzalocatie aan de Haven ZZ is opgeheven. Dat meldde wethouder Johan Andela (VVD) donderdagavond tijdens het discussieprogramma Rumoer van de Bibliotheek Almelo en de Twentsche Courant Tubantia. Volgens Andela hebben zowel bouwbedrijf Van Wijnen Eibergen als beslaglegger en projectontwikkelaar Van der Looy aan de gemeente laten weten.
Andela houdt nog wel een slag om de arm. „Eerst zien dan geloven”, aldus Andela donderdagavond in discussieprogramma Rumoer. „Het kortgeding van aanstaande dinsdag tegen Van der Looy hebben we een week opgeschort. Hopelijk kunnen we volgende week naar de notaris om alles rond te maken.”
Het college van B&W wil op die locatie nu een ‘sober’ stadhuis bouwen van 59.4 miljoen ( inclusief 2.5 miljoen voor een parkeervoorziening voor eigen gebruik). Omgerekend per hoofd van de bevolking goed voor de Top 5 van nieuwe gemeentehuizen in Nederland. Het verschil met het afgeblazen ‘Glaspaleis’ aan de Kloosterhof bedraagt nu nog slechts ongeveer 11 miljoen euro dat een tweede plek zou hebben opgeleverd volgens het onderzoek van het bestuursmagazine Binnenlands Bestuur.

 
27-01-2011  

Verwendag voor Judith door Kans voor een Kind

 

WIERDEN/ALMELO – De net achtjaar geworden Wierdense Judith Maat werd woensdag verwend door de stichting Kans voor een Kind. Reden; De zware periode die ze doormaakt vanwege een beenoperatie omdat haar beide benen 7 cem van lengte verschillen door het achterblijven van de groei. Ze werd daaraan in mei 2010 geopereerd in het ziekenhuis in Leiden waarbij haar te korte been werd doorgezaagd om het bot weer aan elkaar te laten groeien. Al die tijd zitten er pinnen door haar been om de groei van het bot mogelijk te maken.
Met een grote limousine werd ze daarom samen met zusje Ilse (4), broer Stefan (10) en mama en papa Ellen en Remon opgehaald om een dag verwend te worden. Ze wist wel waar ze heen wilde, het tropische zwemparadijs en de indoor-kermis bij Preston Palace in Almelo. Onderweg in de limousine werd al een fles kinderchampagne soldaat gemaakt en bij Preston Palace was het de hele dag glunderen om de attracties en snoepen van lekkernijen. Dat zelfs papa Remon mee kon, was een extra feest, want die is meestal druk met de viswinkels in Almelo.

Fotoreportage (6 foto's)...

 
27-01-2011  

Rumoer over recht op huurwoning


De heren Nijhuis en Baas over 'scheefwonen' in sociale huurwoningen
 

ALMELO – Het wordt er voor de middeninkomer niet gemakkelijker op een sociale woning te huren of te kopen, gelet op de Europese regel dat de bovengrens qua inkomen voor een sociale huurwoning 33.000 euro per jaar bedraagt.
Een koopwoning is in dat geval ook vaak niet mogelijk. Bovendien worden zittende huurders in een sociale huurwoning met een hoger inkomen in de toekomst getroffen door extra huurverhogingen.
De grondslag van de Europese maatregel is dat hogere inkomensgroepen niet mogen meeprofiteren van de goedkopere gesubsidieerde sociale huurwoningen. De regel is per 1 januari jl. ingegaan. Minister Donner is bovendien bezig om de extra huurverhoging wettelijk mogelijk te maken. De lokale politici en Herman Baas (Stichting Huurdersbelangen Beter Wonen) en Piet Nijhuis (oud-vz Huurders Advies Raad St. Joseph) gingen daarover in debat. Veel politici zagen niet veel in de opgelegde regel en zochten het in verkoop van de gehuurde woning en meer nieuwbouw van starterswoningen.
Ook werd nog even gediscussieerd over de duurte van het 'sobere' stadhuis dat men voornemens is te bouwen op de plek van het gesneuvelde Fortezza dat altijd nog een investering van bijna 60 miljoen kost. De kale bouwkosten bedragen volgens wethouder Andela 25 miljoen euro e de rest zit in bijkomende kosten als grondkosten 12.000.000 euro, verhuizing, inrichting et cetera. 
De column werd uitgesproken door Rembrandt de Vries, oud gemeenteambtenaar en PvdA'er die tot de 'zilveren generatie' behoort maar 'goud' wil via de nieuwe seniorenpartij 50+ van Jan Nagel. Ook sprak hij over de lobbyisten in de Eerste Kamer en de komende verkiezing op 2 maart a.s.
De muziekale omlijsting was in handen van het echtpaar Willem Habers en Esther Hagenaars, beide werkzaam in het onderwijs.  

Luister hier
naar de discussie op Radio Almelo.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (25 foto's)...

 
27-01-2011  

Overval juwelier en moord in 'Onder de Loep'

 

ALMELO/HENGELO – In het RTV Oost programma ‘Onder de Loep’ werd donderdagavond om 21.15 uur aandacht besteed aan de overval op Juweliershuis Brummer van dinsdag 18 januari jl. en aan de moord op Nathalie Weinreder op vrijdag 10 december 2010. Over beide zaken heeft de politie vragen aan een breder publiek om tips te krijgen die tot bewijslast en veroordeling zullen leiden.

Kijk naar de reconstructie
 en vragen die de politie heeft over de moord op Nathalie en de reconstructie van de overval in Juweliershuis Brummer.

 
28-01-2011  

Nieuwe bedrijfsunits op het Wendelgoor

 

ALMELO – Voskamp Vastgoed BV uit Almelo gaat op het industrieterrein Wendelgoor een vijftiental bedrijfsunits ontwikkelen voor de verkoop. De units variëren van 65 m2 tot 165 m2 en kosten tussen de € 67.500,= en € 145.000,= .v.o.n.
Het bestemmingsplan Wendelgoor, dat tussen Almelo en Wierden ligt langs de N36, is eveneens interessant omdat zowel opslag als detailhandelverkooppunt is toegestaan. Er bestaat eveneens een mogelijkheid tot huur cq casco of Turn key oplevering.
Aannemer is Janssen de Jong Bouw te Hengelo en het ontwerp is van TOBA b.v. architecten & ingenieurs uit Bodegraven.


Brochure Wendelgoor (pdf)

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-01-2011  

Metamorfose oude belastingkantoor

 

ALMELO – Dat je een jaren ‘60/’70 kantoorgebouw met een betonskeletconstructie uitstekend kunt strippen en renoveren is aan de buitenkant van het oude belastingkantoor aan de Raveslootsingel perfect te zien. Dat het ook aan de binnenzijde niet meer aan voorheen herinnerd, voor velen wat moeilijker.
Het gebouw heeft zelfs het energie A-label, en behoort daarmee tot de energiezuinigste gebouwen in Almelo. Het pand is bovendien voorzien van een uitgekiend klimaatsysteem en daglichtafhankelijke kantoorverlichting die alleen brand als er ook iemand is. Kortom het gebouw kan weer tientallen jaren mee, alleen men moet er wel voor durven kiezen. De eigenaar van dit gebouw zei al eens dat dit met het huidige stadhuis ook kan voor pakweg 17 à 20 miljoen euro.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft ook onderkend, dat dit gebouw een perfect onderkomen is voor de organisatie en verhuisde december jl. van de Bellavistastraat naar dit fris ogende pand dat een totale metamorfose onderging en de naam Markand meekreeg. De 100 medewerkers van de Raad van de Kinderbescherming in de regio Almelo zijn dan ook maar wat trots op hun nieuwe onderkomen. Daarom werd vrijdagmiddag ook een familiedag georganiseerd om familie, vrienden en oud- medewerkers dit markante onderkomen te tonen.

Een uitgebreide fotoreportage van Theo Scheepmaker en Freek Buitenweg laat u de binnenkant zien en een fraai panorama vanaf het dak over de stad.
Voor het werk van de Raad van Kinderbescherming moet u toch echt naar deze
website.

Fotoreportage (25 foto's)...

 
29-01-2011  

Gift voor stichting de Boodschappenmand

 

ALMELO – Voor Nolda Schepers, grote initiator van de stichting de Boodschappenmand, had de Jihlavawerkgroep van de wijkkerk Emmaüs-Schelfhorst een grote verrassing in petto. De Jihlavawerkgroep organiseert iedere twee jaar een uitwisseling tussen gemeenteleden van de kerk in Jihlava (Tsjechië) en de wijkkerk in Almelo. Daar is geld voor nodig. Door middel van allerlei acties wordt dat bedrag bij elkaar gesprokkeld. De Kerstmarkt en de oliebollenactie leverden echter zoveel op dat het grootste deel van de opbrengst naar een goed doel kon.
Dat goede doel was snel gevonden en wel de stichting de Boodschappenmand in de persoon van Nolda Schepers die dankbaar de cheque van € 1.250,- in dank aannam. Onder het genot van een kopje koffie vertelde Nolda aan de hand van voorbeelden uit de afgelopen weken hoe schrijnend de armoede soms is. Daarmee werd de Jihlavawerkgroep nog eens extra overtuigd dat het geld goed besteed wordt, met speciale dank aan alle vrijwilligers van de wijkkerk Emmaüs-Schelfhorst die zich hebben ingezet tijdens allerlei acties.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (5 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina