Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
11-07-2008  

Over: broek afzakken en regels

 

Ik ben dus terug van vakantie. Helaas…

 

Worden er huizen gebouwd langs de snelweg. In Nederland al zo’n 350 of meer. Kan ik echt wel begrijpen want je hebt echte autoliefhebbers die nergens anders willen wonen en er de fijnstoflongkanker voor hun hobby over hebben, maar dat hebben rokers ook.

 

Maar nu heeft de overheid een  regel, dat wanneer er een bepaalde mate van fijnstof wordt overschreden, er geen huizen gebouwd mogen worden in dat gebied. Mooi toch, die overheid? Beperken ze weer de keuze van mensen die graag auto’s willen kijken, met een of andere regel. En die huizenbouw wordt dus stopgezet.

 

Maar Nederland zou Nederland niet zijn als er weer niet iets op gevonden zou worden en juist ja, één keer raden: de regel wordt aangepast en hoppa er mag weer fiks langs de snelweg gebouwd worden. Na ons de zondvloed, we leven op de korte termijn. Pluk de dag en wie weet gaat de bewoners eerder dood aan een verkeersongeluk dan aan fijnstof kankeren zo is die toch een poosje gelukkig geweest in zijn of haar woninkje langs de snelweg. En vroeg dood gaan is goed voor de economie heeft een hoogleerarr die verder niks te doen had uitgerekend. Maar daar heb ik het al eens over gehad.

Kijk dat is het leuke van Nederland.

 

In Frankrijk of België hebben ze die regel niet. Daar moet je het allemaal zelf maar uitzoeken met het bouwen langs of over snelwegen heen. En daar laten ze één en ander helemaal over aan de verantwoording van de mensen zelf. En wat ze daar dan weer uithalen aan bouwsels. Helemaal lachen…

 

Zit je daar in Frankrijk, krijg ik in ene een mailtje van dochterlief dat er een gijzeling aan de gang is in Almelo. Ik kan ook niet veen een paar weekjes weg of ome Bert (wethouder PvdA en heeft niets te maken met horeca en woningbouw) haalt weer een ongewilde stunt uit.

Kijk, Almelo op de kaart zetten is één, maar op deze manier?

 

Waarom begin ik met ome Bert? Nou heel eenvoudig: hij is onderdeel van de raad van bestuur van Almelo en ik heb van neefje Peter (Elbertse, PvdA raadslid, cultuurman enzo) geleerd, dat er in Almelo een collegiaal bestuur is. Dus stunten die ome Anthon (PvdA en wethouder van bouwen en binnenstad) uithaalt de rest van het college ook uithaalt, wat het is één voor allen en allen voor één binnen de regering van Almelo. De vijf musketiers dus….

En die zijn dan weer verantwoordelijk voor de stunten die de ambtenaren uithalen.

En nu is er een ambtenaar (zo heb ik vernomen) die ooit eens tegen die Armeense eigenaar van de Rechter aan het Waagplein heeft gezegd, ”Joh ga jij maar lekker je gangetje, die vergunningen komen wel. En toen begon de ellende.

Uitstel, kastje naar muur, afstel, moeilijk moeilijk, onderzoek etc….

Heeft die “goeie” man in al zijn simpelheid daar een ton of zeven in euro’s verspijkerd aan het pand en na opening en zooi, nóg de vergunningen niet rond. Nou vraag ik je. Maar ook mooi dom van die man om in Nederland alvast te beginnen met iets voordat je álle verginningen rond hebt. Moet je gewoon niet doen, al zeggen 100 ambtenaren ook anders. Of je moet het zwart op wit hebben, dat je alvast mag beginnen, maar dan is het al geen zeggen meer….

Ik weet ook dat niet geschoten zeker mis is, maar je moet niet lopen te fukken met die 4e macht in Nederland (lees de ambtenarij).

 

Maar om dat ten einde raad je zaak in de fik te steken en dan nog eens op de stoep van ons mooie standhuis je auto om daarna een paar lui een eventuele traumatische levenservaring te geven door twee pistolen te trekken en te gijzelen. Kijk dan verspeel je voor mij al je rechten. Dat zijn misschien handelingen die niet passen in Nederland. En om dan een schuld bij de regering te leggen of de ambtenaren, dat gaat mij een dwarsweg te ver.

Begrijpen doe ik het wel, maar ik kan daar geen goedkeuring aan geven.

 

Zonde, want nu is die familie echt alles kwijt en het was eigenlijk best een mooie zaak daar die Rechter. Zonde, zonde.

Maar kun je nagaan hoe regelgeving en ambtenarij en bureaucratie, iemand tot het uiterste en er overheen, kunnen brengen.

 

Schiet mij in ene in de herinnering de bouwvergunning die ik moest hebben voor een raampje in mij huis, die van de openbare weg niet te zien is, omdat er een paar garages voor staan.

En die garages staan op een ander aangrenzend kavel. Dus de regelgeving gaat er van uit dat dat raam dus wél te zien is.

Zoek het maar uit, formulieren ingevuld, 100 euro betaald, flink lol getrapt met ambtenaren om de gekke regelgeving en iedereen was het met mij eens, en ik had mijn vergunning en het raampje zit er mooi in.

Maar ik ben ook een regelneef…. En ook een Tukker.

Ach en dat “bint wel leuke leu”

 

Vind ik,

 

Chris

 

P.s. en bedankt Staatstoezicht medewerkers nr: 8071, 8129, 8104, 8107 en nog eens 8129 voor het letten op mijn huis tijdens mijn afwezigheid….

 

 

 

 

 

Archief
Terug naar vorige pagina