Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
04-10-2011  

Van je voetstuk

 

“Pastoor George van Zinnicq Bergmann heeft in 1900 het 11-jarige Tilburgse meisje Marietje Kessels verkracht en vermoord in zijn kerk.” (Metro, 04-10-2011)
Soms weet je niet wat je leest. Nu zijn we in Nederland wel het één en ander gewend en wanneer je al een aantal jaren meeloopt en het nieuws een beetje volgt, schrik je niet zo snel meer. Veel enge dingen laten je koud en de “ver van m’n bedshow” bestaat nog steeds. Immuniteit heet zoiets.
Dit echter vond ik toch wel een erg schokkend berichtje. Want stel je nu even voor: een zeer geleerde heer met een voorbeeldfunctie die jarenlang het gepeupel de les leest en vertelt hoe het eigenlijk allemaal moet, misbruikt en vermoordt een meisje van 11, notabene in de kerk, een plek waar je nog niet eens mag fluisteren. Walgelijk en eens te meer geeft dit voor mij aan dat het vaak misplaatst is om tegen hooggeplaatsten op te kijken. Goed, je kunt hun kennis bewonderen, maar daarmee houdt het dan heel snel op.
Het ergste is nog dat de ouders bezoek kregen van twee hooggeplaatsten uit de kerk die hun dwongen om dit “akkefietje” in de doofpot te stoppen. Ach ja, je bent je kind kwijt, maar dat is natuurlijk veel minder erg dan wanneer de kerk imagoschade lijdt.
Het boek over deze gebeurtenis is uit en er was een stukje van op het NOS journaal. De Katholieke kerk beweert dat deze beschuldiging niet te bewijzen valt. Bij het oplezen van deze zin, fronste de nieuwslezer z’n wenkbrauwen. Terecht, want hebben we na al die incidenten nog enige reden om aan te nemen dat ook maar iemand iets verzint? Het is één grote beerput die open gaat en dat moet ook.
Mijn bedoeling is niet om de kerken nog een flinke trap na te geven, maar als gelovige ga ik wel steeds meer het directe lijntje met m’n Schepper waarderen. De simpele gelovige die regelmatig struikelt en dat erkent, draagt meer m’n waardering weg dan de kerken als onaantastbare instituten.
Niets nieuws onder de zon en onder een net pak gaat vaak veel vuiligheid schuil. Ach, diep in ons hart weten we dat allemaal.

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina