Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
21-09-2011  

ID-kaart in een ‘bananenrepubliek´ (upd)

 

Normaal gesproken mag je er in een rechtsstaat vanuit gaan dat wanneer de Hoge Raad gesproken heeft, ‘Vadertje Staat’ zich bij een dergelijke uitspraak neerlegt.
Dat geldt deze keer niet t.a.v. de ID-kaart ondanks de uitspraak op 9 september jl. De Hoge Raad vond namelijk dat de identificatieplicht een belang van de staat was en de ID-kaart daar als middel voor bedoeld is in tegenstelling tot een paspoort dat burgers de gelegenheid geeft om internationaal te reizen.
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) denkt daar echter anders over en zag vooral de financiële claims van gemeenten al op zich afkomen. Piet Hein heeft er een noodwet voor bedacht met terugwerkende kracht vanaf 22 september. Iedereen die dus morgen op donderdag nog even snel zijn voordeel wil doen door een ID-kaart aan te vragen, moet gewoon weer betalen als voorheen, als de noodwet tenminste vanavond nog wordt aangenomen door de Tweede Kamer.
Advies: Betaal onder protest en vraag gelijk een bezwarenformulier!
Al die duizenden die in de afgelopen weken wel snel een ID-kaart aanvroegen blijven verschoond van de kosten. Dat noemt men dus rechtsongelijkheid en dat past wel in een ‘bananenrepubliek’.

'Fijnslijper'

Update: 22-09-2011
Lees ook de vragen en antwoorden
aan fiscaaljurist Clemens Meerts die de zaak in 2004 begon en op 9 september jl. won bij de Hoge Raad. Meerts stelt dat er bij een aanvraag gelijk bezwaar moet worden aangetekend tegen de legesheffing indien gemeenten dat nu in rekening gaan brengen. Er bestaat bovendien jurisprudentie dat het heffen van legesgelden met terugwerkende kracht niet mag. De aankondiging van Donner is nog geen wet en moet eerst nog door de Tweede en Eerste Kamer.
Ook burgers die bijna aan vervanging toe zijn van de ID-kaart, doen er verstandig aan deze nog snel te vervangen door het aanvragen van een nieuwe. Ook dan bezwaar maken tegen de legesheffing. Laat u niet afschepen en vraag om het bezwaarformulier!

En dan nog dit:
Een ID-kaart voor jongeren tot en met 13 jaar kost ook nu nog € 9,22 omdat voor hen geen ID-plicht geldt. Het tarief voor 14 jaar en ouder was (is) € 43,00 en de ambtelijke handelingen zijn gelijk. Hoe is dat uit te leggen? ID-kaarten verstrekken op kosten van de algemene middelen bespaart 20
miljoen euro omdat niet langer voor ieder afzonderlijk een nota geschreven en verwerkt hoeft te worden. De overheid kan dus met minder personeel toe!

Update: 23-09-2011
Zowel onder juristen als gemeenten bestaat stevige kritiek op het beleid van minister Donner t.a.v. de verstrekking van de ID-kaart.
De gang van zaken rond de 'noodwet' van Donner wordt juridisch betwijfeld vooral t.a.v. de legesheffing met terugwerkende kracht. Ook diverse gemeenten zijn niet blij met de huidige gang van zaken. De Limburgse gemeente Son vraagt aanvragers om hun bankrekening zodat later mogelijk kan worden terug gestort en Den Haag blijft voorlopig gratis verstrekken met de schriftelijke mededeling dat mogelijk later alsnog een nota volgt.

Lees o.a.
Kritiek op beleid ID-kaart
Proces ID-kaart rommeltje

Archief
Terug naar vorige pagina