Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
17-07-2011  

Imagoschade

 

Vorige week werden we door TC Tubantia attent gemaakt op het jaarlijkse onderzoek van het weekblad Elsevier naar de beste gemeenten van Nederland. Almelo scoort beroerd in dit onderzoek en eindigt op plek 335 van de 418 gemeenten, diep, diep in het rechterrijtje.
De kop van zo’n artikeltje blijft hangen en die luidde: “ Almelo slechtste gemeente van Overijssel.”
Het deed pijn en hoewel ik geen geboren Almeloër ben voelde ik het toch als een trap in de rug. Almelo heeft al jarenlang een niet al te beste naam en men heeft van alles geprobeerd om dit imago wat op te poetsen, maar als je eenmaal een stempel opgedrukt hebt gekregen ben je er niet zomaar vanaf. Dit soort koppen zijn niet bevorderlijk en strooien extra zout in de wonde.
Almelo scoort met name slecht op natuur en historische panden. Ja, we zijn reeds jarenlang druk om het college er op te wijzen dat we erg weinig natuur hebben en wellicht nog minder historische panden. We moeten echt alle zeilen bijzetten om dat beetje wat ons nog rest te behouden en dat kost al genoeg moeite. Hoe vaak heeft men niet de botte bijl gehanteerd en zijn waardevolle panden verdwenen en heeft men zo maar wat raak gekapt? Gevolg is dat er vrij weinig te bezichtigen is in de stad. Wat moet je een vreemdeling die bij je op bezoek is van Almelo laten zien? Dat wordt nadenken!
Ondanks de uitkomst van het onderzoek en het besef dat het allemaal niet zo flitsend is hier ter stede, vraag ik me toch af of het dan echt zo slecht gesteld is. Is er nog redding?
Persoonlijk vind ik het hier niet vervelend wonen. Er heerst vaak nog een dorps aandoende gemoedelijkheid. Mensen groeten elkaar. Qua veiligheid valt het ook allemaal nogal mee, al geldt dat misschien niet voor alle wijken. Natuur is er eigenlijk ook nog wel, denkend aan de Gravenallée en de Waterregge. Aan de noordkant heeft het gebied tussen Almelo en Vriezenveen z’n charme. Heel dicht bij de stad kun je nog koeien aantreffen en geweldige uitzichten. Kortom, ik vind het allemaal nogal meevallen en met een beetje goede wil valt er wel wat van te maken. Het is allemaal niet zo dramatisch als wordt gesteld. Wel kan dit een goed moment zijn om toch de koppen bij elkaar te steken, de schouders er onder te zetten en meer in te zetten op natuur (bv nee tegen Waterrijk in welke vorm dan ook) en historische panden (rectorsvilla Vriezenveenseweg.)
De week had gelukkig ook een heel positief punt: het nieuwe stadion van Heracles Almelo. Deze club zorgt al jarenlang voor een zeer positieve uitstraling in den lande. Sommigen “sikten” nog en ook ikzelf begrijp het wanneer mensen hun bedenkingen hebben om in zo’n slechte tijd achter zoiets te gaan staan. Echter de club verdient het, want het is zo ongeveer de enige club in het betaalde voetbal die haar zaakjes al jarenlang op orde heeft.
Vergelijk het voor de grap even met Feyenoord. Rotterdam is misschien wel een beetje vergelijkbaar met Almelo qua imago. Feyenoord krijgt wellicht ook een nieuw stadion. De gemeente moet garant staan voor 150 miljoen euro en 200 miljoen wegens negatieve grondexploitatie. Zo’n 300 miljoen voor een nieuw stadion, terwijl diezelfde gemeente in vier jaar tijd 800 miljoen moet bezuinigen en daarbovenop dus nog 300 miljoen moet vinden voor de bouw van een niet eens noodzakelijk nieuw stadion. (bron: Trouw 16-07, artikel pagina podium.)
Wanneer je dit leest, zeg je: ”Gaan, Almelo!” Zet in op een mooie, trotse, historische(1903) voetbalclub die nu al een voorbeeld voor veel andere clubs is. Laat deze club Almelo op de kaart zetten en probeer andere zaken mee te trekken. Zet in op de sterkste troef en dat kon wel eens Heracles zijn. Laat Almelo trots zijn en blijven op deze club en laten we als bewoners samen de schouders zetten onder deze stad. Bij de pakken neerzitten is geen optie en een paar enquètes krijgen er ons niet onder. Voor je het weet sta je zomaar in het linker rijtje. Het is Heracles ook tegen alle verwachtingen in gelukt.

Anne Jan Teunis

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina