Gert Jan Oplaat - bestuurslid CSI Twente |
|
Realiteitszin
De realiteitszin ontbrak dan ook bij het bestuur van het CSI Twente onder voorzitterschap van Gerard Maathuis en dat bleek nog maar eens toen de paardenhandel op ‘Erve Mensman’ van zijn broer Jan failliet ging, het gratis thuishome van het CSI Twente gedurende een jaar of 36.
Met veel bombarie werd zowel de curator als de huisbankier Rabobank in Almelo bezocht maar evenvlug werd men weer op de voetjes gezet en werd de deur gewezen. Het ‘jodenbod’ voor een lap grond dat men nodig heeft voor het CSI was onvoldoende om het benodigde terrein in handen te krijgen en de vraag bleef of de opstallen zoals boerderij, manege en bungalow in de losse verkoop voldoende zouden opbrengen om de schuldeisers tevreden te stellen.
Of broer Jan en neef Bart uit de sores geholpen konden worden, interesseerde CSI-voorzitter Gerard Maathuis geen biet.
Die houding is nu net de ‘makke’ van Gerard Maathuis. De gepensioneerde schoolmeester verdiende met het eigen organisatiebureau aan het CSI Twente in de afgelopen decennia vele eurotonnen en dat leidde al eerder tot conflicten binnen het bestuur van het CSI Twente.
Toen voorzitter Jan Koopmans er vier jaar geleden de brui aangaf, was het hek van de dam en kregen Gerard Maathuis, zijn dochter en schoonzoon bovendien de overhand en werd de rest van het bestuur medegedeeld dat Gerard voorzitter zou worden en dat hij dat voorzitterschap nooit meer af zou staan.
Neef Bart werd in januari jl. uit het bestuur gekieperd en zo dacht men alles in eigen hand te hebben. Het faillissement van Stal Maathuis gooide echter roet in het eten.
Curator Mr. J. van der Hel keek wat verder dan zijn neus lang is, negeerde het bod van Gerard Maathuis c.s. en accepteerde het hogere bod van de gebroeders Huzink en autobedrijf Haarhuis die wel een acceptabel bod op tafel legden.
Er kon bovendien een doorstart gemaakt worden met de paardenhandel en oud-nationaal kampioen Jan Maathuis (71) kan blijven wonen op het erf waar hij werd geboren.
Het CSI bestuur onder leiding van Gerard Maathuis volgde eigenzinnig een eigen koers en meldde het hippische evenement niet meer op Erve Maathuis te houden maar op naastgelegen ingehuurde percelen. Het ene na het andere bericht volgde en zowaar werd gelanceerd, dat op het nieuwe terrein de altijd zo geroemde grasbodem zou worden vervangen door een dure zandbodem.
Die berichten moesten grotere problemen verbloemen, want de licentie voor het CSI behoorde de Landelijke Rijvereniging St. Joris toe en die werd juist als oud vuil afgedankt.
St. Joris die bovendien de overdekte manege van Stal Maathuis als thuisaccommodatie gebruikt en blijft gebruiken.
Op z’n zachtst gezegd was men bij St. Joris ‘not amused’ toen die arrogante brief op de mat viel. Men besloot daarom een eigen concours hippique te organiseren op Erve Maathuis en daar kon de overkoepelende organisatie KNHS niet omheen.
Feitelijk stond na het verstrijken van de door St. Joris gestelde datum, het CSI-bestuur met lege handen.
Dat noopte tot herbezinning en het was maar goed dat het oud-kamerlid voor de VVD, Gerrit-Jan Oplaat en topruiter Gert-Jan Bruggink zich net hadden laten strikken voor een bestuursfunctie, anders zou het CSI Twente dit jaar wel eens omgevallen kunnen zijn.
Een pijnlijk artikel vorige week in het Twents Opinieweekblad De Roskam - dat ook bij Oplaat op de mat valt - gaf het 'nieuwbakken' bestuurslid bovendien meer inzicht in het 'reilen en zeilen' van het CSI Twente bestuur.
Met de intrede van Oplaat en Bruggink kwam de realiteitszin weer boven en werd alsnog het gesprek aangeknoopt met St. Joris en de nieuwe eigenaren van Erve Maathuis. Het resultaat kennen we. Het CSI Twente keert op zijn schreden terug en blijft op Erve Maathuis.
Met Oplaat als voorzitter van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en als oud-kamerlid voor de VVD kunnen voor het CSI Twente bovendien meer deuren opengaan. Oplaat weet als geen ander, dat de provincie Gelderland als enige provincie in Nederland een half miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor de Olympische hippische ambities in het Gelderse.
Met wat minder ‘strijkstok’ en meer realiteitszin bij het CSI Twente, kan het dus toch nog goed komen met hogere ambities. Daarvoor heeft men dan wel de provincie Overijssel, Twentse gemeenten en heel hippisch Twente nodig!
'Fijnslijper' |