Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
19-04-2011  

Stadsbeeld...

 

De verslagenheid zal groot zijn in Almelo. Nee, niet vanwege de zeer onterechte nederlaag van de plaatselijke trots tegen het laffe PSV. Het is allemaal veel erger: het voor ruim 25000 euro geveilde beeld van Pim Fortuyn zal nooit voor ons nieuwe stadhuis te bewonderen zijn. Triester kan de week niet beginnen en bij de plaatselijke PVA zal men hete, hete tranen plengen. Weer een droom aan diggelen en de vele duizenden toeristen zullen Almelo links laten liggen en elders het wereldberoemde beeld gaan aanschouwen.
Een aantal mensen, waaronder ikzelf, zal echter blij zijn dat ons dit bespaard blijft. Ik zie er namelijk ten enenmale de logica niet van in.
Er zijn een aantal dingen die ik niet kan volgen. In de eerste plaats het ontbreken van iedere link van dit beeld met Almelo. Is Pim ooit in Almelo geweest? Het enige wat ik kan bedenken is dat Almelo relatief veel fans van Pim Fortuyn heeft, maar dit geldt ongetwijfeld voor veel meer plaatsen in Nederland. Je zou hier dus evengoed een beeld van Albert Mol of Rita Corita neer kunnen zetten.
Een tweede is dat ik het zacht uitgedrukt nogal optimistisch vind wat PVA voorman Harry de Olde beweert. Enige humor kan hem niet ontzegd worden. Gelooft hij echt dat dit beeld jaarlijks duizenden mensen naar Almelo zal lokken? Oké, Pim Fortuyn was natuurlijk niet de eerste de beste en zelfs grootste Nederlander ooit, al schijnt dat eigenlijk Willem van Oranje te zijn geweest. Maar zullen mensen over twintig jaar nog weten wie Pim Fortuyn was en op bedevaart gaan naar Almelo? Ik waag het te betwijfelen.
25000 Euro uitgespaard en misschien kunnen die aangewend worden om de onlangs gestolen beelden uit onze stad op te sporen. D66 haalt dit terecht aan, want het lijkt of de gemeente er helemaal geen belang in stelt om gestolen beelden weer terug te krijgen.
Tenslotte nog even het vertroebelde beeld ophelderen. Een beeld plaatsen bij een prachtig nieuw stadhuis is prima, maar dan wel een beeld van in elk geval een bekende Almeloër. Ilse de Lange, Tom Egberts, Wubbo Ockels, Herman Finkers. Ach, je hebt ze eigenlijk voor het uitkiezen en dan heeft het ook echt met deze stad te maken. Het is vaker gezegd in verband met monumentale panden. Eigen karakter, eigen sfeer. Typisch Almelo.

Anne Jan Teunis

(Kijk hier naar reportage RTV Rijnmond na het weghalen van het beeld.)

Archief
Terug naar vorige pagina