Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
23-03-2011  

Oorlog en vrede (update)

 

Afgelopen zaterdag bezocht ik vanwege een huwelijksinzegening de prachtige Titus Brandsma Gedachteniskerk in Nijmegen. Je kon al meteen zien dat dit wel een Rijksmonument moet zijn, want alles zag er tiptop uit. Zeer goed onderhouden.
Binnen zaten we in een soort kring onder de prachtige koepel en doordat de zon scheen kwamen de magnifieke, gebrandschilderde ramen nog indrukwekkender over.
Titus Brandsma was een Friese Karmelietenpater die al in een vroeg stadium waarschuwde voor de gevaren van nationaal socialisme, rassenhaat en ophitsing. Hij werd door de Gestapo gearresteerd en kwam in Dachau terecht. Daar was hij een steun voor medegevangenen. Door z’n wankele gezondheid werd hij als vanzelf ziek. De kamparts gaf hem een dodelijke injectie. In 1985 werd hij zalig verklaar door Paus Johannes Paulus de Tweede. Eind 2005 werd hij door de bevolking van Nijmegen uitgeroepen tot Grootste Nijmegenaar aller tijden(bron: Wikipedia.)
Na afloop van de dienst sprak ik kort met de voorganger, pater Rheehuis. Als geboren Wierdenaar wist hij te melden dat er in Almelo ook een Karmelietenklooster is. Het nieuwe gebouw van de Elisaparochie(samenvoeging van drie parochies: Egbertus, Willibrord en Christoffel.) op de hoek van de Rembrandlaan is een Karmelparochie en in het aangebouwde klooster wonen momenteel 8 broeders en zusters.
Het prachtige gebouw was me nooit echt opgevallen, maar is toch erg bijzonder. Geen twee kamers zijn identiek, omdat ook alle mensen anders zijn. De gangen zijn evenmin recht, want de gang van ieder mens door het leven is het ook niet. Wanneer je de betekenis weet is het een geweldig mooi gebouw.
De Karmelieten vinden dat God verborgen aanwezig is in ieder mens en in de gehele schepping(mystiek). Ze zijn op zoek naar het mysterie van God’s aanwezigheid. Werkelijk iedereen is gelijk en zit in de kerk onder de koepel.
Nu is Almelo natuurlijk niet te vergelijken met Nijmegen en de Titus Brandsma Gedachteniskerk uiteraard ook niet met de Elisakerk. Toch is het een rijkdom voor onze stad dat deze orde hier gevestigd is in zo’n mooi gebouw. Volgens mij zullen maar weinig mensen aanstoot nemen aan het gedachtengoed van deze orde, namelijk dat we allen gelijk zijn en in vrede met elkaar moeten proberen te leven.
Op het plein voor de Gedachteniskerk in Nijmegen bevindt zich een monument met een eeuwige vredesvlam. Daaromheen vijf handen die de vijf continenten moeten voorstellen en die de vlam beschermen. Prachtige symboliek. Terwijl ik dit monument bewonderde besefte ik dat op vrijwel hetzelfde moment Franse vliegtuigen Libië binnenvielen. Oorlog in Noord Afrika en vrede in m’n hart. Op dergelijke momenten voel je dat je ten allen tijde waakzaam moet blijven en de vrede moet beschermen. Gelukkig dat naast al die GSM masten in Almelo ook nog kerktorens bestaan als tegenhanger om onze geesten wakker te houden.

Anne Jan Teunis

Naschrift redactie
De Elisakerk, met carmelietenklooster en appartementen voor burgers in Almelo. Het ontwerp is van architect Max van Huut uit Amsterdam. Samen met kantoorgenoot Alberts ontwierp hij ook het spraakmakende ING kantoor in Amsterdam Zuid Oost en het gebouw van de GasUnie in Groningen.
De Elisaparochie is een fusieparochie van de St. Willebrord-, St. Egbertus- en de St. Christoffelparochie. De drie kerkgebouwen werden verkocht aan de woningcorporatie St. Joseph. De Willibrordkerk en de Christoffelkerk zijn gesloopt. Qua architectuur behoorden ze tot de Bossche School. Over de Willibrordkerk verscheen een herinneringsboek van auteur Hans Holtmann. Over de sloop van de Christoffelkerk maakte RTV Oost een documentaire. Lees hier meer over de Christoffelkerk en haar architect Hans Sluimer.  
Voor de oudere Egbertuskerk wordt nog een nuttige invulling gezocht. De koepelkerk staat op de gemeentelijke monumentenlijst en werd gedeeltelijk gerestaureerd.

Fotoreportage (11 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina