Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
31-01-2011  

Wa´k nou zie?

 

Een aantal jaren geleden was dit een leuk humoristisch programma op tv, waarin nogal vreemde gebeurtenissen plaatsvonden.
Vorige week vond ikzelf een antwoord op deze vraag. Iedereen heeft wel eens zo’n metalen bout in het wegdek gezien met daaromheen een gele cirkel. Het lijkt met een beetje fantasie op een gebakken spiegelei. Navraag bij een aantal mensen leert dat vrijwel niemand precies weet wat het voorstelt. De meesten vermoeden wel dat het met bepaalde metingen te maken heeft, maar net als ikzelf wist men het over het algemeen niet precies en dat is wel een geruststelling, want je voelt je soms zo dom.
Een erg aardige man kwam aanrijden in een auto en zette een stukje weg af om er vervolgens een gasbrander te plaatsen. Toch wat ongerust kwam ik aanlopen om te informeren wat hij ging doen en of we niet geëvacueerd moesten worden. Vriendelijk legde hij één en ander uit.
De bouten met gele cirkels zijn richtpunten voor Cessna vliegtuigen. Deze punten bevinden zich door heel Nederland om de twintig kilometer in alle windrichtingen. Zo krijg je Nederland verdeeld in allemaal vierkanten. Vanuit de lucht worden foto’s gemaakt en zo kan men het hele land precies in kaart brengen.
De man was van het bedrijf Cyclomedia uit Waardenburg. De basis van dit bedrijf werd in 1980 gelegd en via allerlei ontwikkelingen produceerde het in 2009 voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een luchtfoto van heel Nederland met een resolutie van 10 cm. Een zeer professioneel bedrijf, concludeer je na het bezoeken van hun site. Ze verrichten erg nuttig werk. Op dit moment werkt 85 procent van de gemeenten in Nederland met Cyclorama’s (een 360 graden panoramafoto) en luchtfoto’s van Cyclomedia. Gebruikersmogelijkheden zijn onder andere de beoordeling van vergunningaanvragen, milieuzaken en onderhoud aan wegen en pleinen.
Erg nuttig dus, die spiegeleieren in het landschap. Alles in kaart en niets verborgen. Stilletjes wenste ik dat er ergens nog een verborgen stukje natuur zou zijn, waarvan niemand het bestaan zou weten en waarvan je pas de schoonheid ontdekte wanneer je het gebied zou bezoeken.
Het kan niet meer, want werkelijk alles is wel ergens geregistreerd. Ondanks alle prachtige en vooral nuttige technieken en toepassingen wordt de totale controle van tegenwoordig me soms een beetje te eng, want je kunt je werkelijk nergens meer verstoppen, al was het maar voor een ogenblik.

Anne Jan Teunis

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina