Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
10-01-2011  

Vogelvrij ?

 

Het was toch wel een opvallend bericht vorige week op teletekst tussen al die andere in het nog zo prille, nieuwe jaar. Brandje zus en relletje zo. Ach, de bekende berichtjes die je snel even doorneemt terwijl je denkt: “Ja, ja, deel zoveel, niets nieuws onder de zon.”
Dan opeens een bericht dat er uitspringt: “ Meer dan 1000 vogels komen zo maar dood uit de lucht vallen in Arkansas.” Onverklaarbaar. Men denkt aan bliksem en vuurwerk als directe oorzaken, maar kan het tot nu toe niet duiden. Een aantal dagen later verschijnen er in de Nederlandse kranten berichten over zwermen vogels die in Zweden uit de lucht zijn komen vallen. De lijst wordt langer en er blijken her en der ook dode vissen te zijn aangespoeld. Men gist naar oorzaken en sommigen denken aan een straf van God.
Later in de week werden in het Noordzeekanaal bij Amsterdam met olie besmeurde vogels opgevangen en ten gevolge van de grote brand in Moerdijk werd een Natura 2000 gebied naar de Filistijnen geholpen.
De vogels hebben het dus zwaar te verduren en niet alleen vanwege het winterse weer. Ze hebben de strenge winter tot nu toe overleefd, maar gelukkig zijn de mensen in deze barre tijden ook niet te beroerd om een duit in het zakje te doen.
Diezelfde mens die verzint dat “natuur uit is.” In Tubantia lezen we dat natuur, die linkse hobby, uit de mode is. De broekriem moet aangehaald. De rechtse aanhang haakt af en de vereniging Natuurmonumenten en andere milieuorganisaties hebben de komende jaren 300 miljoen euro minder te besteden.
Net nu de ganzen weer vlogen en de dooi inviel. De temperatuur liep op en ’s ochtends kon je hier en daar, zij het voorzichtig, sommige vogels al weer een introotje horen fluiten.
In de winter lijkt de natuur dood en misschien wel overbodig. Komend voorjaar echter zullen de vogels hun prachtigste deuntjes weer laten horen en zal de natuur bruisen van energie en dat ook op ons allen op een overvloedige wijze overbrengen, of we willen of niet. Het zal ons geestelijk opfrissen en ons hopelijk doen beseffen dat we echt niet zonder kunnen en moeten willen.
Ondanks rampen, spontaan uit de lucht vallende vogels, een rechts kabinet dat op natuurgebied de broekriem stevig aanhaalt, zal Nederland niet “vogelvrij” worden. De lente zal het ons laten zien. Nog even geduld en dan begint het tegenoffensief.

Anne Jan Teunis.

< Roodborsttapuit

Archief
Terug naar vorige pagina