Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
20-12-2010  

Verstrooid ?


De duurste kerstboom ter wereld staat in een hotel in Abu Dhabi. De boom, rijkelijk versierd met juwelen, gouden kerstballen en traditionele kerstslingers kost zo'n 11 miljoen dollar (8,2 miljoen euro).
De kerstboom alleen, zonder al de ornamenten, kost zelfs al 10.000 dollar (7.400 euro). 'Ons hotel zet elk jaar een kerstboom, maar dit jaar wilden we iets speciaals doen', aldus hotelmanager Hans Olbertz die de boom 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 laat bewaken.

Nochtans heeft Abu Dhabi een voornamelijk islamitische bevolking. 'Maar de mensen hier zijn echt liberaal. Ze zullen zich niet beledigd voelen door de boom', vervolgt de manager.
 

Van strooien maar Piet, naar strooien maar niet. Een kleine stap met grote gevolgen. Sint en Piet hadden nog net tijd om al hun pakjes te droppen, waarna ze snel de grens overgewerkt werden. Het werd hoognodig tijd voor Kerst en weg dus met die “ouwe”. Een ferme duw in de rug en tot volgend jaar.
Maar het strooien bleef actueel, of beter gezegd het niet-strooien. We zitten nu al wekenlang in een wit landschap. Doordat er bijna niet gestrooid wordt zie je onderhand het verschil niet meer tussen straat en stoep en je kunt zomaar door de berm fietsen of in een sloot. Het maakt het leven er een stuk spannender op.
Er wordt driftig bezuinigd door dit kabinet op allerlei zaken die ons lief zijn, zoals muziek, cultuur en natuur. Het doet pijn. De gemeentes in onze omgeving doen heel erg goed mee met die bezuinigingen. Almelo denkt dat het voldoende is om twee emmertjes zout uit te delen. Iedereen kan z’n straatje zo sneeuwvrij houden, maar het is officieel nog herfst. De winter is net begonnen en als het zo gaat als de vorige versie, zijn we pas na de Pasen sneeuwvrij. Benieuwd hoe men dat gaat oplossen.
Afgelopen week heb ik al redelijk veel mensen met “hangende pootjes” richting ziekenhuis zien strompelen. Natuurlijk zijn er altijd ongelukkige valpartijen in iedere winter. Het hoort er gewoon bij. Wel vraag ik me af hoe veel extra glijpartijen er momenteel zijn vanwege het “bijna niet strooien” en hoeveel extra dat kost qua ziekteverzuim en ziekenhuisopnames. Een beetje raar. Op ander vlak moet alles perfect gaan en wenst een mens alles op elk gebied prima in orde te hebben. We worden op de wenken bediend door de moderne technieken. Vreemd dat we onze steden en wegen dan wel gewoon laten ondersneeuwen en machteloos toezien dat alles dichtslibt. Het zout is op?
We kunnen uiteraard met z’n allen wel een beetje rustig aan doen en we zullen ons er natuurlijk wel weer doorheen slaan. Persoonlijk raak ik verre van in paniek. Wel denk ik in deze dagen aan al die oudere mensen die toch al niet zo goed op de been zijn. Zij moeten ook over die ongestrooide trottoirs ploeteren met hun rollators en velen komen misschien al dagen hun huis niet meer uit. Hopelijk hebben ze een goede achterban die hun van proviand voorziet en ze nog een beetje uit hun isolement haalt.
Tenslotte zijn er nog een paar zaken waar ik redelijk verstrooid van raakte afgelopen week. Rond deze tijd lees je ieder jaar in de krant dat er vele mensen onder de armoedegrens leven in Nederland. Het hoort er een beetje bij. De Kerstgedachte, vrede op aarde en we kijken elkaar een aantal malen diep in de ogen om te zien hoe de vlag er bij staat. Ons hart gaat spreken en we hebben meelij met diegenen die het niet zo goed hebben met de Kerst.
In Almelo leven 5600 mensen in armoede, waaronder 500 gezinnen met kinderen. Metro wist te melden dat in Nederland een fors aantal kinderen in armoede moeten leven. Van deze cijfers moet je toch even slikken.
Even slikken moest ik tenslotte ook vorige week bij het jaarlijkse ritueel van het “kerstboom uitzoeken.” Ondanks alle serieuze wereldproblemen en winterse problemen dichterbij bestaan er ook nog echte problemen. Een vrouw bleek bij het uitzoeken van een kerstboom een zware, nieuwe kerstbal te hebben meegenomen. Door deze even aan een tak te hangen kon ze beoordelen hoe ver de tak door zou buigen en of de kerstboom geschikt zou zijn. Kijk, dat is nu waar het om gaat in het leven en zeker rond de Kerst. Op zo’n moment ben je weer helemaal terug bij af en maal je nergens meer om. Totaal verstrooid droop ik af.

Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina