Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
11-12-2010  

Aannemer teruggefloten


De foto bij dit artikel is fictief.
 

Aannemer teruggefloten
Veel mensen dromen ervan hun eigen huis te bouwen. Slechts weinigen is het gegeven die droom te verwezenlijken. Maar daar moet je soms wel heel wat slapeloze nachten voor op de koop toe nemen. Dat ondervonden Jan en Svetlana Lesterhuis die hun droomhuis lieten bouwen op het plan Hedeman.
Het heeft hen liefst drie jaren procederen gekost om de aannemer te verplichten afspraken na te komen. Afgelopen week werd het stel door de Raad van Arbitrage in het gelijk gesteld. Aannemer O. uit Bornerbroek moet ruim 5.000 euro aan onderzoeks- en proceskosten betalen én hij moet binnen vier weken aan de bak om herstelwerkzaamheden uit te voeren – zo niet, dan hangt hem een dwangsom boven het hoofd die elke dag met 250 euro oploopt.

Muren niet recht
Toen hun woning eind 2007 werd opgeleverd, bleek deze bij lange na niet te voldoen aan de overeengekomen waardes voor isolatie en energieverbruik. Bij controle door diverse externe bureaus bleek de Energie-Prestatie-Coëfficiënt (een standaard voor isolatie, luchtdichtheid e.d.) ver boven de vereiste 0,8 te liggen. Dat verbaasde Lesterhuis overigens niet, want hij had tijdens de bouw al geconstateerd dat sommige werkzaamheden erg slordig werden uitgevoerd. Hier en daar, zoals in de meterkast en de kelder, ontbrak isolatie in het geheel. Ook bleken sommige muren niet helemaal recht te staan, waardoor deuren niet goed te sluiten waren, met als gevolg extra tocht en energieverbruik. Verder bleek de installatie voor de zonnecollectoren al snel ondeugdelijk, waardoor deze niet functioneerden.

Gemeente gaf niet thuis
Toen ze er bij de aannemer op aandrongen een en ander te herstellen, hield deze de boot af. Lesterhuis haalde Vereniging Eigen Huis er bij. Ook benaderde Lesterhuis de gemeente, aangezien deze de bouwvergunning had afgegeven op basis van onder meer de EPC van 0,8.
Deze gaf echter niet thuis. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht verklaarde dat men hierin geen controlerende of handhavende taak had. ‘Waarom ze er dan zo lang over doen om je een bouwvergunning op grond van de EPC af te geven, is mij een raadsel’, aldus Lesterhuis.
Ten einde raad stapte Lesterhuis naar de Raad voor Arbitrage (RvA) een soort rechtbank voor bouwgeschillen. Aannemer O. en zijn advocaat Brusse wezen diverse voorstellen tot schikking van de hand, waardoor de procedure zich bleef voortslepen. Totdat vorige week de RvA met een niet mis te verstaan oordeel kwam.
Eind goed al goed? Lesterhuis: ‘Natuurlijk ben ik content met de uitspraak. Maar ik denk dat dit soort zaken veel vaker voorkomt en dat veel mensen het op zeker moment opgeven, omdat het allemaal zo lang duurt en het je ook geld kost. Ik raad ze aan vol te houden, want je staat per slot van rekening in je recht.’

Archief
Terug naar vorige pagina