Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
01-12-2010  

Het km-kastje kan er ook nog wel bij!

 

Paspoort, vingerafdruk, dna, patiëntendossier, gsm, allemaal technieken die de overheid inzicht geven over de gedragingen van de burger. Neem daarbij het gegeven dat Nederland het land is dat wereldwijd het meest emailverkeer controleert en telefoongesprekken afluistert en je schetst een wereld waar de KGB vroeger in het Oostblok alleen maar van kon dromen.

De burger reageert over het algemeen vrij lauw onder het motto; ‘Ik heb niets te verbergen’. De overheid profiteert van die gemakzucht en geeft al onze gegevens zo maar aan ‘bevriende’ naties zoals de USA. Uw persoonlijke omstandigheden, de gegevens over uw bankrekeningen et cetera, gaat zomaar de grote plas over terwijl deze vormen van overheidscontrole in de USA ondenkbaar zijn voor de Amerikaanse staatsburgers.
Een verdenking van een strafbaar feit dat enigszins betrekking heeft met de USA zoals bijvoorbeeld het verkopen van drugs aan Amerikaanse staatsburgers en hup je wordt door je eigen land uitgeleverd. Het overkwam ooit een Zwolse DJ. Niet de plek waar de overtreding begaan wordt maar de relatie met een Amerikaans staatsburger is doorslaggevend i.p.v. berechting in eigen land. Niet het honderd procent bewijs is doorslaggevend maar de verdenking is voldoende voor uitlevering. In dat geval kun je zelfs beter toegeven dat je iets gedaan hebt en een deal sluiten om met een lagere straf akkoord te kunnen gaan om deze in het ‘thuisland’ te kunnen uitzitten.

Op 21 september 2009 werd door staatssecretaris Ank Bijleveld in Almelo het nieuwe paspoort met vingerafdruk in gebruik genomen. Uw vingerafdruk wordt opgeslagen op de chip in het paspoort als bewijs dat u en het paspoort bij elkaar horen. Op zich nog te begrijpen, ware het niet dat bij de opslag in de database al veel fouten worden gemaakt. Zo’n 3 procent wordt ongeveer geschat door deskundigen.
Nog onzaliger is het plan om alle vingerafdrukken in één centrale database onder te brengen zodat de politie inzage krijgt om bij delicten de database na te trekken op een match. Het probleem is echter dat behoorlijk veel mensen geen goede vingerafdruk hebben vanwege hun werkomstandigheden. Metselaars en stratenmakers bijvoorbeeld. Daar komen de foutieve koppelingen nog eens bij om over simpele siliconenvervalsingen door criminelen bij het nemen van de afdruk maar niet te spreken.
Ook moet deze database internationaal gekoppeld worden zodat ook de politie in het buitenland inzage kan krijgen. ‘Nee, ik heb niks te verbergen’, hoor je de gemiddelde burger denken. Maar wat als u het slachtoffer wordt van een persoonsverwisseling door een opgespoorde match. Weet u over vijf jaar nog wat u vandaag deed en waar u was?

Als u eenmaal in die molen bent beland geldt niet meer de basis dat justitie moet bewijzen dat u iets verkeerd heeft gedaan, maar geldt de omgekeerde bewijslast en moet u het tegendeel bewijzen.
Er zijn voorbeelden te over van burgers die nu al in de ‘molen van de overheid’ zijn vermalen en daardoor volledig bankroet zijn gegaan. Als de ‘molen’ eenmaal tegen je werkt, kom je er nooit meer uit en hebben we er een uitkeringstrekker en ‘psychisch gestoorde’ bij.
De Tweede Kamer beslist binnenkort over het invoeren van een centrale opsporingsdatabase. ’t Is maar dat u het even weet en nog even bij uw volksvertegenwoordigers aan de bel kunt trekken.

‘Ik heb niets te verbergen.’ In dat geval kan het km-kastje in de auto er ook nog wel bij om elke gereden meter automatisch van uw bankrekening te laten afschrijven!

‘Fijnslijper’

Duitse expert kraakt nieuwe paspoort.
Vereniging Vrijbit.
Opnieuw een stap op weg naar politiestaat.

Archief
Terug naar vorige pagina