|
|
ALMELO – Projectontwikkelaar van der Looy heeft Almelo weer te grazen. In de jaren negentig kocht van der Looy de grond tussen het stationsplein en de Haven NZ van de gemeente Almelo om er woningen en kantoren te realiseren. Het plan dat werd ontworpen was het toenmalige college van B&W niet ambitieus genoeg en vooral ex- wethouder van stadsvernieuwing Anthon Sjoers (CDA) trok er aan om een nieuw bouwplan van de grond te krijgen.
Om dat te kunnen, werd de grond van Van der Looy terug gekocht waarna in de krochten van het stadhuis een concept werd bedacht dat Almelo internationaal op de kaart moest zetten.
Hoge schuine torens (afb.1) hellend over het weer uit te graven kanaal dat was het idee.
De grond werd met verlies weer aan van der Looy verkocht zodat hij het kon gaan bouwen, maar toen begon een vertragingstactiek van jaren.
Uiteindelijk werden de hellende torens rechte torens (afb. 2) omdat het te duur werd en werd een streep gezet onder de P-kelder omdat de ondergrond minder geschikt zou zijn en de extra kosten de pan uit zouden rijzen. Vervolgens kwam de ‘crisis’ en werd het bouwplan moeilijk te financieren. Een ontwikkelingshypotheek was al op de grond genomen maar van der Looy hoefde pas de koopsom en de bouwleges aan de gemeente te betalen als de eerste spade de grond in ging, zo was met Sjoers contractueel overeengekomen.
Rijkssubsidie en provinciale subsidie was niet genoeg om van der Looy te bewegen voor de deadline van 1 juli jl. met de bouw te beginnen. Uiteindelijk trok hij de stekker uit het plan maar was hij wel juridisch eigenaar van de grond zonder een cent te hebben betaald en bungelde de gemeente opnieuw als een marionet aan een touwtje.
De VVD had een jaar eerder al gepoogd de bouw van Fortezza los te trekken door het idee te lanceren om in Fortezza ook het stadhuis onder te brengen. Het voorstel werd door de CDA/PvdA coalitie afgeschoten want volgens Sjoers was toen de start van de bouw van Fortezza nog nooit zo dichtbij.
De hautaine houding van de coalitiepartners werd bij de raadsverkiezing in maart flink afgestraft waardoor de VVD kon toetreden tot het nieuwe college. Vooral ook omdat leidsman Gerrit van Woudenbergh scherp ageerde tegen het ‘glaspaleis’ dat aan de markt moest gaan verschijnen.
De gemeente staat echter door alle aangegane verplichtingen financieel op de rand van de afgrond en het al jaren braakliggende terrein van Fortezza dreigde nog tot in lengte van jaren braak te blijven liggen. Het basisidee van de VVD - een stadhuis op de plek van Fortezza - werd opnieuw ingebracht binnen het college van B&W, zij het versoberd.
De onderhandelingen werden dus met van der Looy geopend om de grond juridisch weer in bezit te krijgen en opnieuw moet de gemeente bloeden door er in de nu beoogde deal opnieuw 1,5 miljoen euro bij in te schieten.
Als extra beloning krijgt van der Looy ook nog eens het recht om in de binnenstad 77 appartementen te mogen bouwen.
Snapt u het nog?
Ik niet!
Marcel Hubers
|