|
|
ALMELO – Je ziet het wel vaker. Particulieren die bordjes plaatsen tegen het uitlaten van honden. Allemaal zat van de zoveelste hondendrol waarin zij zijn getrapt wordt er dan zo’n miniatuurverbodsbordje gehaald bij de lokale gereedschappenwinkel of met nijvere vlijt een bordje in elkaar getimmerd en met tekst beschilderd.
Hondendrollen zijn ergernis nummer 1 onder de Nederlandse burgers en de overheid probeert sinds jaar en dag die overlast te beperken. In tientallen jaren zijn er vele publiciteitscampagnes gevoerd over hoe honden moeten worden uitgelaten in hondenuitlaatgebieden en bij hondentoiletten maar nog nooit is een dergelijke beleidsinvoering geslaagd
Frans Bromet, de documentairemaker, kwam begin deze eeuw er al eens voor naar Almelo toen de hondentoiletten werden ingevoerd en de gemeente drollenzuigers had aangeschaft om die hondentoiletten wekelijks weer van de drollen te ontdoen. Toevalligerwijze kwam ook Joop Schepers met zijn hondje ‘Moppie’ voorbij en gaf op zijn geheel authentieke wijze commentaar op het nieuwe gemeentelijke beleid. U begrijpt het al. Joop had geen enkele fiducie in een goede afloop van het nieuwe beleid. De ‘drollenzuigers’ zijn inmiddels afgeschreven en ‘Moppie’ en baas Joop zijn dood.
In Almelo is nu enkele maanden een nieuw hondenuitlaat beleid van kracht. Honderden houten palen met wisselende afbeeldingen moeten dat beleid mede vorm geven. Niet dat de honden die afbeeldingen begrijpen, maar de overheid gaat er van uit dat de ‘hondenbaas’ dat wel doet. Aangelijnd moet de hond zijn en u dient vooral een plastic zakje of een schepje bij u te hebben om de hondendrol die uw hond achterlaat, te verwijderen. U kunt zomaar bij een heterdaadje worden bekeurd door de Boa’s (Bijzondere Opsporing Ambtenaar), wanneer u dat 'per ongeluk' nalaat.
Het beleid is nog nieuw. Dus om nu al te roepen dat het gaat mislukken is misschien wel te vroeg, hoewel de historie geen hoopvol beeld geeft. Tegenwoordig heeft iedere Almelose hondenbezitter wel zo’n plastic lunchzakje op zak voor het geval dat er onverhoopt een Boa in de buurt is, maar het aantal hondendrollen is nog niet zichtbaar minder geworden. Ook niet in de woonomgeving van ex- wethouder Bert Kuiper die zich groen en geel ergert aan de hondendrollen die zijn honden houdende buurtgenoten pal voor zijn huis laten liggen. Bert heeft als stil protest een bordje in de gemeentelijke groenstrook voor zijn huis gezet en er tevens een aantal plastic lunchzakjes aangehangen voor die hondenbezitter die onverhoopt toch het zakje thuis heeft laten liggen.
De protesttekst spreekt voor zich: 'Aan de eigenaar van de hond. Bedankt voor de smerige drollen van uw hond!'
Wedden dat binnenkort het protestbordje en de plastic zakjes zijn opgeruimd door de gemeentelijke plantsoenendienst. Want beleid… Nou ja, daar weet Bert natuurlijk alles van!
Redactie Fotoreportage (1 foto's)... |