Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
18-07-2010  

Leenfiets van de kroeg ? (upd)


Foto: Valentijn Sessink - website bijzondere verkeersborden
 

ALMELO – Kroegbaas Gabriël van café ’t Hookhoes aan het Amaliaplein heeft vijf leenfietsen ter beschikking voor klanten die een slokje teveel op hebben en beter hun auto kunnen laten staan. De naam van de kroeg staat pontificaal op de fietsen en is dus door ‘hermandad’ makkelijk te herkennen.
Het ‘blaaspijpje’ kan dus met bijna honderd procent zekerheid worden ingezet en het gevolg zal vaak zijn dat men het rijbewijs kwijt raakt.
De leenfietsactie wordt ook nog eens groot gebracht in TC Tubantia en dat is een geluk bij een ongeluk, want elke ‘kroegtijger’ kan nu ook weten dat hij nog net zo fout is dan wanneer hij als bestuurder in de auto zou zijn gestapt.
De fietsverkoper is eigenlijk de enige die er beter van wordt, tenzij binnenkort een bericht verschijnt dat bij ’t Hookhoes leenfietsen ter beschikking zijn om als toerist Almelo en omgeving te verkennen met een fietsroute er bij, om na terugkomst gezellig een versnapering te nuttigen.
Een start voor deze vorm van promotie weten we ook:
De Twentse Fiets4daagse

Succes Gabriël

Redactie

Lezersreactie:
Hiermee wil ik graag reageren op het artikel betreffende de leenfiets van de kroeg.
Uit onderstaand artikel blijkt dat men het rijbewijs niet kwijt raakt wanneer men met een slokje teveel op gebruik maakt van de fiets.
Dit zegt artikel 164 van de wegenverkeerswet:

Wegenverkeerswet (WVW) Artikel 164
1. Op eerste vordering van in artikel 159 onderdelen a en b bedoelde personen is bestuurder van motorrijtuig tegen wie door van die personen proces-verbaal wordt opgemaakt ter zake van overtreding van bij of krachtens deze wet vastgesteld voorschrift verplicht tot overgifte van hem afgegeven rijbewijs dan wel hem door daartoe bevoegde gezag buiten Nederland afgegeven rijbewijs en indien hem daar internationaal rijbewijs is afgegeven dat bewijs.

2. De in eerste lid bedoelde vordering wordt gedaan in geval van overtreding van:
a. artikel 8 indien bij onderzoek als bedoeld in tweede lid onderdeel a van die bepaling blijkt of bij ontbreken van dergelijk onderzoek ernstig vermoeden bestaat dat alcoholgehalte van adem van bestuurder hoger is dan vijfhonderdzeventig microgram alcohol per liter uitgeademde lucht onderscheidenlijk alcoholgehalte van bloed van bestuurder hoger blijkt te zijn dan 1,3 milligram alcohol per milliliter bloed;

http://www.wetboek-online.nl/wet/WVW/164.html  

Mvg.
Casper Jansen

Naschrift redactie:
Casper Jansen mag dan het gelijk aan zijn zijde hebben betreffende de onjuiste opmerking in het redactieartikel dat ook een dronken rijwielbestuurder zijn rijbewijs kan kwijtraken, feitelijk is een maximale boete van 170 euro mogelijk.
De kern van het redactionele betoog is echter dat een kastelein zijn beschonken klanten moet proberen te behoeden aan het verkeer deel te nemen. In Duitsland bijvoorbeeld is de kastelein strafbaar indien hij daartoe geen poging onderneemt. Veel controles daar vinden dan ook direct bij horecabedrijven plaats en menig Duitse kastelein heeft al kunnen dokken omdat hij niet de politie inschakelde indien een klant toch in beschonken toestand in een auto stapte om weg te rijden.
In Nederland is een kastelein strafbaar en kan hij zelfs zijn vergunning verliezen indien toch wordt geschonken aan klanten die in kennelijke staat verkeren. De bewijslast in deze is vaak lastig, maar soms komt het voor dat een kastelein wel een veroordeling aan zijn broek krijgt omdat een in kennelijke staat verkerende klant dermate brokken heeft gemaakt of zelf het slachtoffer is geworden waardoor de politie de zaak verder uitspit en alsnog bewijslast kan worden vergaard.
De essentie van het verhaaltje was niet meer of minder dat een kastelein nimmer zijn in kennelijke staat verkerende klant de openbare weg moet opsturen als bestuurder van welk voertuig dan ook!

Dat ook de politie steeds meer aandacht vestigt op beschonken rijwielbestuurders kunt u
hier en hier lezen.

Toch rijden na rijverbod
Hengelo 09-08-2010

Een 42-jarige man uit Hengelo kreeg een preventief rijverbod, toen hij op de Slachthuisweg werd aangetroffen staande naast een bromfiets en drinkend uit een blik bier. Een blaastest gaf aan dat hij inmiddels te veel gedronken had. Hij kreeg van de politie een rijverbod van 12 uur. Even later echter, rond 17.00 uur, trof de politie de man rijdend op zijn bromfiets aan op de Weideweg.
Hij werd aangehouden voor rijden onder invloed en rijden tijdens een rijverbod. Ademanalyse wees 770 ugl uit. (1.77 promille). Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

persbercht Politie Twente 2010071481

Archief
Terug naar vorige pagina