Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
01-07-2010  

Nout Wellink en de Tweede Kamer

 

Lichaamstaal zegt soms veel meer dan woorden. Gisteren kon de Tweede Kamer ‘zich verheugen’ op het bezoek van de president van de Nederlandse Bank, Nout Wellink.
De beste man heeft meerdere functies in de financiële wereld en straalt uit dat hij het allemaal beter weet, zo ook in de Tweede Kamer.
Je ziet aan hem dat hij moeite heeft met het rapport Scheltema over de teloorgang van de DSB Bank, die volgens Scheltema nooit een bank had mogen zijn.
Na lang aandringen kwam er een zuinig excuusje oevr zijn lippen maar de lichaamstaal gaf aan dat hij dacht; ‘Wat doe ik hier eigenlijk, die jojo’s van de Tweede Kamer ! 

Sinds 1 juli 1997 ‘waakt’ de man over ons nationale bezit en sindsdien is er toch wel het een en ander voorgevallen.
Eerst werd verzuimd om de kredietwaardigheid van de kopers van ABN AMRO goed te toetsen met als gevolg dat Woutertje Bos voor 30 miljard euro een deel van ABN AMRO weer moest losweken. ABN AMRO dat ooit de nummer één bank en trots was van Nederland, kan dat nooit aflossen en zo zit het gehele volk met de gebakken peren.
In de Icesave-affaire liet hij het ook afweten en accepteerde hij wederom de uitgestoken hand van minister van Financiën Wouter Bos om de spaarders voor het dubbele bedrag dan wettelijk is vastgelegd te compenseren.
In maart jl. stak hij een waarschuwend vingertje op tegen ieder die wilde ingrijpen bij de 'graaicultuur' van bankdirecteuren omdat dit de banksector in gevaar kon brengen. Een graaicultuur die als oorzaak van de wereldwijde financiële crisis gezien kan worden.
Bij het verhoor door de commissie De Wit inzake het ontstaan van de financiële crisis vroeg hij om meer rechtsmiddelen voor de Nederlandse Bank.
En dan nu het rapport over de DSB Bank. Het had nooit een bank mogen worden vanwege de te grote belangenverstrengeling van eigenaar Scheringa en Wellink verzuimde zijn bevoegdheid om hard in te grijpen in de bestuurlijke verantwoordelijkheid bij DSB. Wel liet hij de Europese Bank weten dat de zekerheid bij DSB met een slordige 800 miljoen omlaag moest worden geschreven en deelde dat niet eens mede aan de andere banken die met een reddingsplan bezig waren.
De oproep van Pieter Lakeman voor TV om de spaartegoeden massaal op te vragen gaf vervolgens het laatste zetje voor het ineenstorten van het Scheringa-consortium.

Nee, feitelijk heeft Nout Wellink niet het gevoel dat hij heeft gefaald en het excuusje kwam moeizaam over zijn lippen. Wel zouden de ‘richtlijnen’ aan de medewerkers bij de Nederlandse Bank worden aangescherpt conform de aanbevelingen van de commissie Scheltema, beloofde Wellink. (Niet ik maar zij)
Ondertussen is in de loop der jaren ook de goudvoorraad van de Nederlandse Bank fors gedaald door verkopen terwijl de prijzen blijven stijgen. Een koopman is het dus ook al niet.

Nout Wellink is benoemd door de Kroon en gaat niet zomaar vrijwillig weg. Zijn salaris ligt ver boven de Balkenende-norm. De Tweede Kamer kan hem niet de laan uitsturen. Maar ze kunnen allemaal wel hard op zeggen dat hij op moet r...!

en stuur het verantwoordelijk toezichthoudende directielid voor banken Henk Brouwer dan ook de laan uit !

Redactie

Archief
Terug naar vorige pagina