Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
12-03-2010  

Vogelvrij?


foto: Jan Bril
 

De laatste weken valt het me op dat er links en rechts in de stad nogal wat bomen sneuvelen. Het heeft uiteraard voor een deel te maken met het jaargetijde. Er mag en moet driftig gesnoeid worden om alles straks nog mooier tot bloei te laten komen.
Geen probleem, maar afgelopen maandag daalde m’n stemming toch wel met een paar punten toen ik over de Sluitersveldsingel reed. Aan de linkerkant van de weg waren de nodige bomen geveld. Ze lagen netjes horizontaal langs de kant van de weg. “Is er nog iemand die het lijk wil zien?” Binnenkort zijn ze verdwenen en hebben we vrij zicht tot de bouwjongens verschijnen en ook hier iets moois in elkaar gaan knutselen. De bomen zullen wel in de weg gestaan hebben en men heeft ongetwijfeld talloze argumenten aangevoerd om ze snel even een kopje kleiner te maken.
De bomenstichting bestaat niet meer sinds het treurspel van de “rode beuk”. Misschien zit ik er helemaal naast, maar ik heb het idee dat de bomen een beetje vogelvrij zijn verklaard sinds die stichting zwijgt. Zelf hou ik geen telling bij, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat er net zoveel geplant als gekapt wordt. En ook al zou dat zo zijn, dan gaan we netto nog achteruit, want voordat een stammetje de omvang van een volwassen boom bereikt heeft, zijn we vele, vele jaren verder. Over de gevoelswaarde hebben we het dan nog helemaal niet.
Na de laatste sneeuw moest er begin van deze week opnieuw even geslikt worden. In de vroege ochtend hoorde ik rechts een specht tegen een boom tikken, terwijl ik links een onheilspellend gekraak waarnam. Ik zag nog net een grote boom vallen, die door een oranje monster werd omgeduwd.
Op heel veel plaatsen zie je nu vlak boven de grond afgezaagde stammen die op grote damstenen lijken. In het zicht van de haven gezonken. De hele winter hebben ze er alles aan gedaan om zich weer op hun allerbest te tonen, maar alle moeite is voor niets geweest. Onbewust moet ik denken aan het aborteren van ongewenste kinderen in bepaalde landen(meisjes) en andere onnatuurlijke acties, zoals bij 70 jaar de stekker er uit. Het voelt niet goed, hoe je het ook keert of wendt.
Wat me vrolijker stemt is de ontwikkeling van “De Velden”. Reeds eerder was bekend dat Ter Steege Vastgoed, in tegenstelling tot veel andere bouwbedrijven, wel oog heeft voor de bomen en mee wil denken over het behoud van zo veel mogelijk exemplaren. Onlangs werd begonnen met de werkzaamheden en je ziet heel mooi dat groepen bomen fier rechtop blijven staan te midden van grof geweld. Ze hebben verticale planken tegen de bomen geplaatst, vermoedelijk om ze te beschermen. Daar word je toch even warm van. Ik ben heel benieuwd hoe dit gebied er straks uit gaat zien. Het kon wel eens de revelatie van Almelo worden. Tenslotte wordt een “gat van Almelo” opgevuld met behoud van zo veel mogelijk bomen. Wat willen we nog meer? Zo zien we het graag.
Met stijgende temperaturen werd m’n humeur nog beter toen ik las dat het volgende week woensdag boomfeestdag is. In Vriezenveen worden 25 eiken geplant, waardoor weer een soort brink gaat ontstaan. Hulde.


Anne Jan Teunis.
 

Archief
Terug naar vorige pagina