Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
06-03-2010  

Verfrissend?

 

Afgelopen week was er toch wel één met verrassende nieuwsberichten. Helemaal in het begin van de week natuurlijk het bericht over de aardbeving in Chili, waarbij je na een paar dagen hoort dat de marine iets niet heeft doorgegeven, waardoor nietsvermoedende mensen gewoon langs de kuststreek bleven wandelen, terwijl de metershoge vloedgolven in aantocht waren. Foutje!
Haast humoristisch, ware het niet dat het menselijk leed daar te groot voor was.
Dan een ander “foutje”, ons geleverd door de Katholieke Kerk. In verschillende landen kwamen er al eens onsmakelijke zaken bovendrijven, maar eindelijk doet Nederland ook mee. Met name (vanzelfsprekend) in het diepe zuiden ging de beerput open. Misbruik door paters van onschuldige knapen. Alles lekker onder de dekmantel tot het verjaard is, maar het lijk komt alsnog boven drijven. “Niets menselijks was hem vreemd”, is een kreet die bij mij steeds maar weer boven komt drijven wanneer dit soort zaken aan het licht komen. Veel mensen denken nog steeds dat hooggeplaatsten in maatpak of toga van een andere planeet komen en bovendien op allerlei gebied vele malen boven het gewone “klootjesvolk” verheven zijn. De gebeurtenissen in onder andere Brabant bevestigen eens te meer dat ieder mens in feite gelijk is en vaak denk ik persoonlijk dat “Jan Boezeroen” over het algemeen heel wat beschaafder is dan “Floris-Jan Stropdas.”
“Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen.” De Katholieke Kerk zal er wereldwijd nog een hele kluif aan hebben om één en ander recht te breien. Helemaal te zot is het natuurlijk als je resoluut homo’s van de Heilige Communie gaat weren, terwijl op datzelfde moment de kranten vol staan over verkrachtingen en geweld van paters jegens kwetsbare, onschuldige, opgroeiende kinderen.
Onvoorstelbaar dat je (Ierland) je eigen parochianen de claims wilt laten betalen. De geestelijken laten de goedgelovige gelovige bloeden en betalen voor hun genot en misstappen. Zotter kun je het haast niet bedenken.
3 Maart was nationale luizendag, maar daar hebben we niet veel over gehoord. In de politiek kunnen we het wel gaan hebben over luizen in de pels, maar daar waag ik me niet aan. Wel heeft Almelo heel duidelijk gekozen. “Dreun voor coalitie”, kopt Tubantia. PVDA en CDA hebben geen meerderheid meer en zijn keihard afgerekend op hun beleid van de laatste jaren.
Maar nu? Dat is nog maar de vraag. Landelijk zijn er heel veel lokale partijen die flink overal tegenaan schoppen. Ze moeten wel voor alternatieven zorgen en dienen er nu te staan.
In Almelo betekent dit onder andere dat VVD en D66 meer vingers in de pap krijgen. Zal het veel uit gaan maken? Er komen tevens wat meer partijen in de raad. We zullen zien hoe fris de wind zal zijn die nu gaat waaien en uit welke hoek die zal komen.
Verfrissend was in elk geval de straffe noordenwind waar ik tegenin moest in een poging m’n geboortedorp te verlaten. Vroeger fietste je zo het buitengebied in, terwijl je nu nog een kilometer door een woonwijk struint voor je vrij zicht hebt.
Eén van de allerlaatste in aanbouw zijnde huizen had een bord in de tuin staan: “buitenzin”. Ook wel humoristisch. Tot je ook hier bent ingebouwd.
Van de wind af het zonnetje tegemoet, hoorde en zag ik “m’n eerste kievit” van dit jaar.
Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Almelo stuurde weg en wil verandering. Met veel interesse volgen we de vorming van een nieuwe gemeenteraad.

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina