|
|
De wereld stond in brand tijdens de tweede wereldoorlog. Maar thans staat de wereld in brand om tal van andere redenen. Ik vroeg mij af of er nu meer aandacht aan wordt geschonken door de verbeterde communicatielijnen en nieuwsgaring. Want in tegenstelling tot vroeger wordt je
nu overspoeld met ellende overal ter wereld. Of was het dat je er op jonge leeftijd er niet zo'n aandacht aan schonk.
Ik herinner me nog wel dat er soms kleine berichtjes in de krant stonden over een aardbeving etc., waar dan gemakkelijk overeen werd gelezen zodat het eigenlijk niet zo tot je doordrong. Nu gaat het met doordringende nieuwsreportages en achtergrondinformatie, alsof de mensen nergens anders meer belangstelling voor zouden hebben dan in rampen. Als een watersnoodramp wordt je overspoeld met inderdaad watersnoden, aardbevingen, instortingen door slechte bouw, aanslagen, moord en doodslag en divers ander geweld.
Het is toch haast niet te vatten dat dit allemaal dagelijks op onze aardbol voorkomt. Als je je verdiept in alle ellende zoals ook in Haïti, waar de mensen al tientallen jaren een uitzichtloos bestaan lijden en dat ook nu, met alle hulp niet snel zal worden opgelost, dan zou je toch twijfelen aan de zin van het bestaan. Waarom zouden dergelijke bevolkingsgroepen zo erg moeten lijden ten opzichte van de rijke landen. Het zou toch nergens ter wereld meer moeten voorkomen in de 21e eeuw. Controversen horen bij het leven, maar zo intens en uitzichtloos lijden?
Alle wereldellende zou al tientallen jaren uitgeroeid moeten zijn. De rijke landen zouden nu eindelijk eens de handen echt in elkaar moeten slaan en echt helpen. Want geld is er genoeg. En anders drukken ze maar wat bij.
J. Koorn, Almelo |