Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
04-02-2010  

Kleine en/of splinterpartijen


Stilleven van de Almelose kunstenaar Bete Matra (alias)
 

Deze column werd geweigerd door vrijalmelo.nl - (PVA)
Ook andere columns werden geweigerd door almelonieuws.nl - (BBA)

Hoewel ik in politiek niet zo erg ben geïnteresseerd, maar meer vanaf de zijlijn als toeschouwer constateer dat er zowel landelijk als in het Almelose teveel zaken beter kunnen. Gezien mijn leeftijd en beperkingen zal ik zelf hieraan minimaal iets kunnen veranderen door op de juiste partij te stemmen," Immers vele druppels maken een zee". En daar hebben we dan meteen het probleem.
Voortkomend uit een rood nest stemde ik mijn hele leven op de PvdA. Maar ook deze partij heeft zijn sociale beginselen niet meer zo hoog in het vaandel. Het proces van verwatering gaat zo langzaam dat een gewone burger er bijna geen erg in heeft. Immers eenmaal bekend met het partijprogramma wordt dit niet steeds weer geraadpleegd als er weer moet worden gestemd. De ideologie vermengt zich steeds meer met die van andere partijen, waarvan
je aannam dat waar de PvdA zich altijd hard voor maakte nog zou bestaan.
Dus stemde je gewoontegetrouw steeds op zo'n partij. Nu lijkt mij het tijd voor een ommezwaai. Als de verkiezingen er aan komen lees je dan ook aandachtiger de programma's van de andere partijen en dan bemerk je dat veel partijprogramma's elkaar overlappen. Kennelijk is dit bedoeld om maar zoveel mogelijk kiezers te trekken, want voor iedereen zit er wel wat aantrekkelijks in. De uitvoering van het programma laat na de verkiezingen toch vaak te wensen over, dat zal wel iedereen duidelijk zijn. Dan blijkt dat je weer iemand in het
zadel hebt geholpen die er in hoofdzaak voor zichzelf zit.

De gijzeling in het Almelose stadhuis heeft iedereen dan ook wel wakker geschud. Kennelijk heb je daar de mentaliteit van een allochtoon voor nodig, die weliswaar uit wanhoop, zo'n actie ondernam. Maar wakker zijn we nu wel! In ieder geval weet men nu wat er mis was met het vergunningenbeleid etc.

Uit alle politieke onvrede spruiten er dan allerlei nieuwe kleine of splinterpartijen als paddenstoelen uit de grond, om wellicht met de beste bedoelingen een betere draai aan de politiek te geven. Dat zie je in de Haagse politiek maar ook in andere steden als Almelo. Er is dan ook geen andere manier om veranderingen op een democratische wijze te bewerkstelligen. Hoewel ik van mening ben dat elke druppel kan helpen, immers de burger wordt anders toch niet gehoord, vrees ik dat veel kleine partijen in de loop van tijd weer in het niets zullen verdwijnen. Gezien ook dat sommige al gauw na de oprichting samen gaan met een andere kleine partij om toch nog enig bestaansrecht te kunnen behouden. Daarbij wil ik niet uitsluiten dat in geen enkel geval zo'n nieuwe partij niet tot een belangrijke zou kunnen uitgroeien.

Omdat er op een betrekkelijk gemakkelijke manier in Nederland een nieuwe partij kan worden opgericht, wordt dat dan ook onder de noemer van democratie veelvuldig gedaan. Op zich zelf is daar niets mis mee, maar ik denk dat het beter zou zijn om hier meer beperkingen in aan te brengen om daarmee de wildgroei tegen te gaan. Desalniettemin sprak ik de hoop uit, in deze aangeboden column aan de PVA, dat deze nieuwe partij zou uitgroeien tot een grote en blijvende partij en wenste ze veel succes bij de komende verkiezingen en veel sterkte en doorzettingsvermogen in de toekomst. Ik sprak ook de hoop uit dat zij mij niet zouden teleurstellen, want dan had ik weer verkeerd gestemd.

Maar nog voor ik kon stemmen werd ik al teleurgesteld door dat deze column werd geweigerd door de PVA. Hoewel de lijsttrekker Harry de Olde dit anders benoemt, blijft het mijns inziens een forse inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.
Ook de BBA plaatste mijn columns moeizaam of helemaal niet. Hoewel de columns aan alle voorwaarden van behoorlijkheid voldeden. Daarvan mag deze column dan ook getuigen. In ieder geval heb ik mijn mening over de genoemde partijen rigoureus bijgesteld. Ik zal er niet meer voor schrijven en zeker niet op gaan stemmen.
Want ik blijf er bij dat elk ingrijpen op een verkondigde normale mening, zonder enige extremiteit (zoals bijvoorbeeld Wilders dat wel kan) de vrijheid van meningsuiting beknot. En 'vrijheid' is nu juist wat de genoemde partijen zo hoog van de toren roepen.
Nu maar zien dat ik voor de komende verkiezingen nog een goede partij zal kunnen vinden zo niet, dan stem ik maar helemaal niet. Want dan zal mij niet kunnen worden verweten dat er weer van alles mis gaat in den lande en in Almelo.

J. Koorn, Almelo

Naschrift redactie:
Lees de columns van de heer Koorn op deze site en overtuig u zelf of hij is/wordt geboycot.
Er is uitvoerig emailverkeer geweest waarin werd getracht uit te leggen dat bij een vrijwilligersorganisatie als AlmeloNieuws.nl wel eens iets mis kan gaan omdat deze site natuurlijk niet door één persoon wordt beheerd. De bovenstaande column werd niet aan ons gezonden maar hebben wij 'geript' van de Geleraaf.nl De heer Koorn strooit zijn ongefundeerde schrijfsel over boycot door AlmeloNieuws.nl wel de wereld in maar slaat AlmeloNieuws.nl kennelijk bewust over. En ja er werd met de heer Koorn gecorrespondeerd over de inzending van 10 januari jl. over de Huwelijkse staat. Hem werd toen verzocht zijn inzending wat beter te formuleren omdat deze al snel verkeerd begrepen kon worden, Wij hebben hem wel geplaatst met een redactioneel commentaar. En meneer Koorn als u overweegt niet te gaan stemmen is dat uw eigen vrije wil, maar de niet-stemmers worden wel procentueel het meest meegeteld bij de grootste partijen waar u blijkens, nu wel eens van af wilt. 'Het kan verkeren', zei Bredero.

Archief
Terug naar vorige pagina