Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
21-12-2009  

Sneeuw in Nederland (update)

 

Eindelijk weer eens sneeuw en wat vorst in december en dat is toch anders dan de kwakkelwinters die wij gewend zijn de laatste jaren. Het is dan ook duidelijk te merken in het openbaar vervoer en het verkeer in het algemeen. Kennelijk zijn we verleerd om hier mee om te gaan. Dat men nu enige last heeft van wat sneeuw en lichte vorst is begrijpelijk, maar dat het moet leiden tot een grote landelijke chaos?
Wat een beetje sneeuw en vorst al niet kan veroorzaken, hoeveel sneeuw was het ook weer 20 cm? En hoeveel vorst? Elders in de wereld ca 1 meter en -23 graden, dat is pas overlast. Vaak wordt gezegd: "Vroeger was alles beter", wel neem dat maar met een korrel zout. Hoewel het verkeer toen beduidend minder intensief was, dat moet gezegd, leidde het bijna nooit tot een landelijke chaos. Zelfs in de herfst leidt het tegenwoordig al tot vertragingen op het spoor. ”Door wat bladeren op de rails”, wordt er dan gezegd. Of... ligt het aan de gebrekkige dienstregeling? Ik denk toch aan het laatste. Want vroeger had je evengoed blad op de rails maar de stoomtreinen denderden er wel overheen, dat was geen enkel probleem. Licht het dan wellicht aan de huidige softe generatie? Je zou het haast denken. Mede gezien er ook veel andere zaken al gauw tot problemen leiden. Menig softi trekt tegenwoordig aan de touwtjes en weet niet hoe hun grootvaders problemen op losten. Veelal zijn ze ook doof voor hun adviezen. Fouten kunnen nu eenmaal tot chaos leiden en de miljoenen die dat kost ach... wie maalt daar nu om. In het huidige technologie tijdperk zou je toch verwachten dat er wel eens een keer een oplossing zou zijn bedacht voor vastgevroren wissels op het spoor. Ik denk dan b.v. aan in huizen aangebrachte vloerverwarming, maar ook aan de achterruitverwarming van auto's of elektrische dekens. Zou nu zo'n systeem niet zijn te ontwikkelen voor de wissels?
Of wellicht voor de hele spoorbaan, maar ook voor de belangrijkste wegen? Het kost natuurlijk wel wat, maar als het werkt vloeien de kosten weer terug naar de schatkist. Mogelijk denk ik er te simpel over, maar de beste ideeën komen vaak voort uit simpele gedachten. Mogelijk loop ik achter de muziek aan en is men met deze ontwikkelingen al bezig. We zullen het in de toekomst dan wel merken.

De lezers dezes wens ik overigens prettige feestdagen en een beter 2010.

J. Koorn, Almelo


Alleen voor lezers met Powerpoint - sneeuwfoto's

Archief
Terug naar vorige pagina