Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
15-12-2009  

Begin van de bomenkap in de Schelfhorst


Foto: J. Koorn
 

Het is dan eindelijk zover, na de eerste melding ca 1.5 jaar geleden is vandaag begonnen met het kappen van de 5 platanen die al
tientallen jaren ons plein sierden. Helaas overigens want het waren prachtige grote bomen, die op warme dagen ruim schaduw boden.
Overigens veroorzaakten zij in de loop der tijd steeds meer overlast, en dan ging het niet om wat bladeren maar ze gaven het hele jaar
door heel veel afval bestaande uit blad, zaadbollen, stuifmeel en boombast. Platanen hebben de gewoonte hun bast te verliezen bij het groeien, dit maal 5 en je hebt een vrachtwagen vol boombast. Tel daarbij op de opstaande tegels en klinkers door wortelopslag waar al menigmaal iemand over is gestruikeld met verwondingen als gevolg. Ook verstopte putten en beknelde rioleringen waren aan de orde van de dag en dat gaf veel wateroverlast bij veel regen. Maar ondanks alle ongemak nemen we weemoed afschijd van onze dierbare bomen. Na de herbestrating van ons plein, dat nu wellicht in het voorjaar zal plaatsvinden, zullen er 3 andersoortige bomen worden herplant zo is mij verzekerd. En daar kunnen de meesten van ons wel vrede mee hebben. Want ondanks de gehechtheid aan onze bomen zullen we van veel overlast zijn verlost en krijgen er een keurig parkeerplein voor terug. Ik wil de gemeente Almelo langs deze weg dan ook dank zeggen voor deze oplossing.

Met vriendelijke groet,

J. Koorn


Naschrift redactie
Het snoeien van de platanen zou ook zeer goed mogelijk zijn geweest (zie Ootmarsumsestraat). De grote overlast die de heer Koorn beschrijft is meestal het gevolg van jarenlang gebrekkig tot geen onderhoud die bomen binnen het stedelijk gebied nu eenmaal behoeven om aan hun doelstelling inhoud te geven. Kappen en herplant is echter economischer omdat pas wat hoeft worden gedaan als de burgers beginnen te piepen. Goed bomenbeheer zou toch de eerste keuze moeten zijn.

Archief
Terug naar vorige pagina