Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
08-12-2009  

Indigo woedend op cultuurwethouder Bert Kuiper

 

Aan de raad van de gemeente Almelo

 

Almelo, 7 december 2009

Onderwerp: open brief aan de gemeenteraad

 


Geachte raad, dames en heren,


Ten einde raad.
Wij zijn als bestuur van Stichting Indigo Almelo ten einde raad.
Daarom wenden wij ons tot u.
Niet omdat wij de hoop koesteren dat u een wethouder zult terugfluiten voor een, in politieke zin, bagatelle. Niet omdat wij u een brief schrijven op een moment dat een gedane zaak geen keer meer kan nemen. Maar wel omdat ons in zo’n situatie niets anders meer open staat dan een brief te sturen aan het hoogste bestuursorgaan in deze gemeente.
Omdat die behoort te weten wat er in zijn gemeente aan de hand is en wat er niet goed gaat.

Wat is er dan aan de hand en wat gaat er dan niet goed?
De Stichting Indigo Almelo viert binnenkort haar 5 jarig bestaan. Vijf jaar geleden is Indigo in het gat gesprongen dat ontstond door het besluit van de toenmalige gemeenteraad om de ambtelijke ondersteuning voor exposities van professionele kunst in deze gemeente te schrappen. Uit bezuinigingsoverwegingen.
Dit eerste lustrum viert Indigo met een expositie, een retrospectief, van de internationaal befaamde Almelose kunstenares Sibyl Heijnen. Sibyl viert dit jaar haar 25 jarig jubileum als beeldend kunstenaar. Sibyl exposeert haar werk onder andere door middel van installaties.
De opening is voorzien op zaterdag 12 december aanstaande in de kunsthal van Hof 88.

Twee jubilea in één.
Voorwaar een bijzondere gebeurtenis voor kunstminnend Almelo, zou je denken.
Niet voor wethouder Kuiper, zo blijkt uit de gebeurtenissen die we even in het kort voor u op de rij zullen zetten.

Op 13 februari 2009 schreven wij een brief aan wethouder Kuiper. Met het verzoek ons financieel te steunen in de kosten van deze bijzondere expositie.
Dankzij onze herhaalde pogingen om er achter te komen hoe ver men gevorderd was met de beantwoording van onze brief, kregen wij uiteindelijk 8 maanden later, op 23 oktober, een antwoord. Ons verzoek was afgewezen.

De kunsthal van Hof 88 beschikt over een zogenoemde tuinzaal. Deze zaal blijkt herhaaldelijk, en op wisselende tijden, gebruikt te moeten worden voor vergaderingen van onder andere gemeentelijke beleids- en werkgroepen.
Op 3 oktober 2009 hebben wij wethouder Kuiper via een e-mail gevraagd voor deze ene bijzondere keer de zogenoemde tuinzaal volledig ter beschikking van Indigo te stellen. Sibyl had haar complete expositieprogramma inmiddels uitgelijnd en zij zou in die zaal een installatie opstellen: een compleet nieuw werk ‘binnentuin’, speciaal voor die tuinzaal gemaakt. Er zou toch vast wel tijdelijk ergens anders een zaaltje gehuurd kunnen worden voor de drie geplande vergaderingen? zo dachten wij in onze naïviteit. En als de gemeente hierdoor op kosten zou worden gejaagd, zou er altijd met ons over die kosten gepraat kunnen worden, toch?
Dankzij - wederom - onze herhaalde pogingen om er achter te komen hoe ver men gevorderd was met de beantwoording van de e-mail, kregen we op 3 december (!) te horen dat de tuinzaal gedurende de 6 weken van de expositie niet geheel door Indigo gebruikt zou kunnen worden. Een antwoord dat geheel in stijl is met het standpunt van wethouder Kuiper (neergelegd in zijn brief van 23 april 2008) “ad hoc verhuringen door de gemeente Almelo gaan voor activiteiten van Indigo Almelo”. Zijn toezegging, in diezelfde brief, dat Indigo in een dergelijk geval hiervan op de hoogte wordt gesteld blijkt hij echter te zijn vergeten.

Wethouder Kuiper vergeet wel eens vaker wat.
Bijvoorbeeld om ons een antwoord te geven op de voorstellen tot verbeteringen voor de expositieruimte in Hof 88 zoals wij die neergelegd hebben in het pamflet ‘een museum en centrum voor hedendaagse kunst in Almelo, droom of werkelijkheid?’. Dit pamflet hebben wij in mei 2008 aan wethouder Kuiper aangeboden.
Bijvoorbeeld ook zijn toezegging, gedaan op vrijdag 4 december, om vandaag, maandagmiddag 7 december, alsnog met het bestuur van Indigo over de problemen in gesprek te gaan. Om 16.30 uur belt de wethouder de secretaris van ons bestuur op met de mededeling dat hij vandaag absoluut geen tijd - meer - heeft, maar dat hij wel op woensdag 9 december om 10.00 uur even gelegenheid heeft. De dag na de vergadering van uw raad dus.

Niet alleen wij, ook de kunstenares zit met de handen in het haar.
Want hoe kan zij een performance in de vorm van een retrospectief, dat zich kenmerkt door een proces van langzame rijping in het hoofd van de kunstenaar, om twee voor twaalf nog omgooien?
Of hadden wij moeten voorzien dat deze wethouder weliswaar cultuur in zijn portefeuille heeft maar er niets om geeft? Anders dan overal en altijd ‘zijn gezicht te laten zien’ tijdens culturele evenementen.
Wij realiseren ons dat een profeet zelden wordt geëerd in eigen stad, maar hoe kan een wethouder zo achteloos omgaan met een Almelose kunstenares die in Japan triomfen viert met meer dan 10.000 bezoekers?

Eigenlijk valt alles nu in het water: de ambities van een bijzondere jubileumexpositie, de mogelijkheid om Almelo op de kaart te zetten met een expositie die er toe doet en last but not least ons vertrouwen in het lokale bestuur. Een lokaal bestuur dat zijn waardering voor toonaangevend lokale kunstenaars daadwerkelijk zou laten blijken en dat zich sterk maakt voor particuliere initiatieven die er toe doen en die het smoel van de stad een beetje oppoetsen.

Wij eindigen deze open brief zoals we hem zijn begonnen: wij hebben niet de illusie dat u deze zaak nog een positieve wending kunt geven. Wel vragen wij al diegenen onder u en in uw omgeving die in de toekomst aan de bestuurlijke touwtjes in Almelo willen gaan trekken om een beetje meer compassie met de pogingen van al diegenen die Almelo een paar sporten op de cultuurladder proberen te laten stijgen.
Van deze wethouder hoeven wij niets meer te verwachten, hij zal de geschiedenisboeken niet ingaan als een voortrekker van een eigentijds gepassioneerd cultuurbeleid. Voor hem zal nog slechts het predicaat van ‘cultuurkneus’ zijn weggelegd.

Met vriendelijke groet en hoogachting,
het bestuur van Stichting Indigo Almelo,

De voorzitter,
Mevr. Ineke Pezie

De secretaris,
Henk Zielhuis

Archief
Terug naar vorige pagina