Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
28-11-2009  

Tscheu La Ling historie

 

Ajax heeft in een ver en grijs verleden een speler onder contract gehad, wiens naam was Tscheu La Ling. Deze talentvolle speler werd vooral bekend om z’n fantastische schaarbewegingen, waarmee hij regelmatig z’n tegenstander het bos in stuurde. Wanneer hij z’n dag had, gooide hij er een aantal dubbele scharen uit, waarna z’n directe tegenstander in geen velden of wegen te bekennen was. Deze ging wanhopig op zoek naar man en bal, of vroeg meteen om een wissel.
Hier moest ik meteen aan denken toen ik de afgelopen weken een aantal stukjes in de kranten las. De gemeenten Almelo en Twenterand proberen namelijk Tscheu La Ling naar de kroon te steken door hun onverwachte schijnbewegingen. Hoezo?
Nou, laatst hadden we al de afleidingsmanoeuvre van de gemeente Almelo, betreffende bedrijventerrein Noordwest Twente. Tijdelijke natuur als zoethoudertje, terwijl er kort daarna gewoon gebouwd wordt.
Vorige week stond in de krant dat men in Almelo niet alleen bomen kapt, maar toch ook nieuw aanplant. Een monumentale beuk van 150 jaar oud moet het veld ruimen. Lak aan historie en monumenten. Ondanks dat meldt men trots dat er maar eventjes 324 eiken worden gepland. Erg nobel op zich, maar ik meen me te herinneren dat er alleen al op het voormalig Indiëterrein een behoorlijk aantal bomen zijn gesneuveld. Ik wil het aantal gekapte en geplante exemplaren in een jaar tijd wel eens tegenover elkaar gezet zien. Bovenal gaat het hier niet om aantallen, maar om respect voor monumenten en een stukje cultuur. Een prachtige schijnbeweging.
De gemeente Twenterand blijft niet achter. Daar moet de Zuidoostkant van het dorp op de schop, want daar was het nog vrij rustig. Een rondweg met allerlei ellende er om heen. 400 Hectare naar de………., maar de Fayersheide wordt twee keer zo groot. Let wel, van 10 naar wel 20 hectare. Een twintigste deel van het gebied. Is dit niet 5%? Geweldig, zo’n uitbreiding van de natuur.
De laatste truuk van deze week komt uit het diepe zuiden. In Trouw lees ik dat men in Noord Brabant ook heel goed is in schijnbewegingen. Natuurcompensatie blijkt daar een farce te zijn. Stukken worden uit de Ecologische Hoofdstructuur gehapt. Pure noodzaak, het kan echt niet anders Dit wordt in de praktijk echter niet gecompenseerd, zoals was afgesproken. Zo delft ook daar de natuur weer eens het onderspit.
Allemaal prachtige schijnbewegingen om plannetjes door te drijven, die tot uiteindelijk doel hebben dat er geen strookje groen meer vrij is. Het grijs en zwart van beton en asfalt zullen meer dan ooit domineren.
Van de fameuze schijnbewegingen van Tscheu La Ling ligt niemand meer wakker, zelfs z’n gekwelde tegenstanders van toen niet. Je kunt hoogstens nog een keer de oude, nostalgische beelden bekijken. De gevolgen van de schijnbewegingen van de gemeenten zijn echter onuitwisbaar en we zullen tot in lengte van jaren de resultaten er van ondervinden.

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina