Ulmus Hollandica - Iep |
|
Deze weken kun je bijna niet om de bomen heen. Nog één keer dit jaar vragen ze onze volle aandacht, vanwege de meest fantastische kleurencombinaties en toch ook vanwege het vallende blad.
Ze hebben het hele jaar toegewerkt naar een grote finale, zoals Gustav Mahler dat ook in zijn symfonieën deed. Alles uit de kast. De meest felle kleuren soms en ladingen blad tot in de wijde omgeving. Een laatste groet, voordat de winter begint. Nog één keer vlammen. Daarna staan ze daar maar te staan, naakt, blinkend en kaal. Je hebt er niets meer aan. Ze houden je niet langer uit de wind en er onder schuilen gaat ook al niet. Echter zijn ze achter de schermen al wel weer druk bezig met het optooien voor volgend jaar. Een continu proces.
Ondanks het onmiskenbare afsterven en het afscheid van weer een jaar stemt de aanblik je vrolijk en door de kleurenpracht ben je haast geneigd om te denken dat de zomer nog moet komen.
Geweldig om door die bladerenzee te struinen. Kind en hond vinden het fantastisch en ons als volwassenen geeft het toch ook vaak een blij kriebelend gevoel in onze maagstreek. Lekker uitwaaien, je hoofd leegmaken.
Nee, last van de blaadjes hebben we in het geheel niet. Het is een onderdeel van de geweldige wisseling der getijden. Je zult maar het ganse jaar door die koperen ploert boven je hebben branden.
Wanneer over een poosje alle bladeren weg zijn en de winter misschien z’n intrede zal doen, kunnen we op een stille winterdag mooi eens nadenken over de volgende losse flodders uit een onlangs verschenen krantenartikeltje in Metro over de Bossen voor Klimaatdag: Zonder bossen kunnen we het klimaat niet redden. Wereldwijd moeten we de bossen beschermen als we een klimaatramp willen voorkomen. Maar liefst eenderde van de totale co2 reductie moet de komende tien jaar van de bossen komen. De nood is hoog. Ontbossing veroorzaakt nog meer co2 dan bijvoorbeeld de landbouw of de complete transportsector, inclusief al het vliegverkeer. De komende tien jaar moet de boskap daarom worden afgeremd. Natuurvernietiging is een belangrijke oorzaak van de veranderingen van het klimaat.
In onze stad zijn deze woorden wellicht ook al doorgedrongen, want iemand heeft uitgevogeld dat Almelo iepenbos betekent en daarom komen er iepen in het centrum. Prima, goed voor het klimaat en het imago van de stad. De iepen in de Schelfhorst moesten weg, maar sommige beslissingen van de gemeente zijn bijna even onnavolgbaar en onvoorstelbaar als de scheidsrechterlijke beslissingen in het Polman Stadion, die ons meerdere keren per seizoen de haren ten berge doen rijzen.
Laat de gemeente maar haar goede wil tonen met het planten van de iepen, want alle kleine beetjes helpen. De problemen zijn wereldwijd, maar je moet in het klein beginnen. De steen in de vijver die steeds grotere cirkels trekt.
Voorlopig genieten we nog een aantal weken van die geweldige bomenrijen, waarna we over dit onderwerp voorlopig uitgeboomd zijn.
Anne Jan Teunis. |