Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
26-09-2009  

Kraak of smaak?

 

In de Volkskrant las ik onlangs een interessant bericht. Het ging over leegstand.
Volgens deze krant verschuift de leegstand steeds meer van woningen naar kantoren: “ Onderzoek leerde dat eind 2007 meer dan 4,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstond. Zo’n 2000 kantoorpanden, waarvan tweederde al meer dan drie jaar leegstond.
Wanneer de recessie doorzet en projectontwikkelaars doorgaan met het bouwen van nieuwe kantoren, dan telt Nederland volgend jaar mogelijk 7 miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoren. Leegstand is niet alleen een verliespost voor de eigenaar, maar heeft ook een negatief effect op het aanzien en de leefbaarheid van buurten en steden. Hoe langer een pand leegstaat, hoe groter ook het risico dat het wordt gekraakt.”
Nou, dat is een nogal pittig verhaal en ik verbaas me er eerlijk gezegd niet over. Nog steeds staan er, ook in onze omgeving, behoorlijk wat panden leeg en ik heb het idee dat het aantal lege panden eerder toeneemt dan afneemt.
Deze week vielen me er weer twee op en niet de minste. Tegenover Intratuin een heel groot pand en een pand in de binnenstad schuin tegenover de brandweerkazerne. .
Er zijn dus nogal wat vierkante meters waar jarenlang niets mee gedaan wordt.
In bovenstaand artikel staat dat het risico op kraken dan groot is.
Is dit geen geweldige oplossing voor het monumentale pand aan de Vriezenveenseweg? De krakers die daar nu nog in zitten en tijdelijk al waren uitgeweken naar een boerderij in het buitengebied, kunnen prima op transport gezet worden naar één van die leegstaande kantoorpanden. Kraken mag gewoon, want onlangs is een wet opgeschoven die kraken strafbaar stelt. In zo’n kantoorpand hebben ze volop ruimte en heeft niemand last van ze en stoort niemand zich er aan dat ze hun tuintje niet wekelijks wieden.
Wanneer ze vertrokken zijn kan het pand opgekalefaterd worden. Hopelijk zal Taxus daar ook een beetje oog voor hebben. Het lijkt me de moeite waard. Almelo moet zuinig zijn op dit soort panden, want het is hier nu eenmaal geen Sint Petersburg, waar de historische gebouwen prachtig bewaard zijn gebleven.

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina